misiekxxx 16.11.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Zna ktoś producenta który ma w swojej ofercie zawory trójdrogowe termostatyczne o stałej nastawie powiedzmy 55 stopni w celu ochrony przed korozają niskotemperaturowa ale o przyłączu 3/4" ?Takie mam wyjście z kominka i takie mam średnice przewodów a najmniejsze zawory jakie znalazłem są na 1"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 16.11.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 na allegro jest za 204,90 regulowany 30-65 stopni, tansze są do 50 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekxxx 16.11.2014 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 na allegro jest za 204,90 regulowany 30-65 stopni, tansze są do 50 stopni Dzięki Chodzi o WATTS MMV-C ? Czy na pewno nadaje się na zabezpieczenie przed zimnym powrotem? Nigdzie nie mogę znaleść scheamtu działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.11.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 zawór ESBE TV 60 jest do zabezpieczania powrotu. Takowy sam posiadam a raczej posiadałem w kominku na powrocie po dwóch latach go zdemontowałem gdyż powodował duża stratę w opale i nie wykorzystywał zagrzanej wody w kominku do końca. Moim zdaniem szkoda kasy na takie zawory wystarczy palić suchym drzewem. Ale to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekxxx 16.11.2014 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 po dwóch latach go zdemontowałem gdyż powodował duża stratę w opale i nie wykorzystywał zagrzanej wody w kominku do końca. Tak mi też mówi instalator ale ja też się uparłem że chcę mieć wszystko prawidłowo, ale teraz już sam nie wiem... Rzeczywiście wadą tego zaworu jest moment wygaszania kominka kiedy przy temp jak w tym przypadku 60 stopni przestaje oddawć ciepło do układu. Moim zdaniem 60 stopni to rzeczywiście za dużo. Ja szukam 3/4" z wkładką 50 stopni albo regulowany tylko właśnie czy w ogóle jest sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 16.11.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 na 50 stopni to masz regulowany za 159,99czy czasami calowego zaworu nie idzie zredukować półśrubunkiem 3/4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.11.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Tak mi też mówi instalator ale ja też się uparłem że chcę mieć wszystko prawidłowo, ale teraz już sam nie wiem... Rzeczywiście wadą tego zaworu jest moment wygaszania kominka kiedy przy temp jak w tym przypadku 60 stopni przestaje oddawć ciepło do układu. Moim zdaniem 60 stopni to rzeczywiście za dużo. Ja szukam 3/4" z wkładką 50 stopni albo regulowany tylko właśnie czy w ogóle jest sens... Zrobisz jak uważasz ale ja bym drugi raz się w taki zawór nie bawił, wcześniej się naczytałem na forach jak to ważne żeby na powrocie było 60 *C wiec tak zrobiłem i kupiłem za kilka stówek zawór, na początku wmawiałem sobie i namawiałem innych jaki to on dobry i jakie ma zalety teraz wiem ze bredziłem . Nie widzę żadnych skutków jego braku, kominek nie gnije nie rdzewieje mimo ze ma 8 lat a zalety jego braku odczuwam w opale wcześniej musiałem spalić duże wiadro po tynku drewna żeby kominek ruszył, a teraz w obecnych temperaturach gdy jest 10*c na polu takie wiadro spalam rano i mam ciepło do następnego dnia. Wiec gdybym miał taki zawór to spalanie by mi w obecnych temperaturach wzrosło o 100%. Taki zawór się możne sprawdza ale w kotłach zagazowujących drewno i dodatkowo ładujących jakiś bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 16.11.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 a czy to czasami nie jest wina kiepskich kominków, w sensie niska sprawność... mały odbiór ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.11.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 oczywiście kominki maja znacznie mniejsza sprawność niż kocioł w którym droga spalin do komina ma znacznie dłuższa drogę do przebycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts