Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawór trójdrogowy na powrocie do kominka - poszukiwany 3/4"

misiekxxx

Recommended Posts

Zna ktoś producenta który ma w swojej ofercie zawory trójdrogowe termostatyczne o stałej nastawie powiedzmy 55 stopni w celu ochrony przed korozają niskotemperaturowa ale o przyłączu 3/4" ?

Takie mam wyjście z kominka i takie mam średnice przewodów a najmniejsze zawory jakie znalazłem są na 1"...

zawór ESBE TV 60 jest do zabezpieczania powrotu. Takowy sam posiadam a raczej posiadałem w kominku na powrocie po dwóch latach go zdemontowałem gdyż powodował duża stratę w opale i nie wykorzystywał zagrzanej wody w kominku do końca. Moim zdaniem szkoda kasy na takie zawory wystarczy palić suchym drzewem. Ale to tylko moje zdanie.

po dwóch latach go zdemontowałem gdyż powodował duża stratę w opale i nie wykorzystywał zagrzanej wody w kominku do końca.

Tak mi też mówi instalator ale ja też się uparłem że chcę mieć wszystko prawidłowo, ale teraz już sam nie wiem... Rzeczywiście wadą tego zaworu jest moment wygaszania kominka kiedy przy temp jak w tym przypadku 60 stopni przestaje oddawć ciepło do układu. Moim zdaniem 60 stopni to rzeczywiście za dużo. Ja szukam 3/4" z wkładką 50 stopni albo regulowany tylko właśnie czy w ogóle jest sens...

Tak mi też mówi instalator ale ja też się uparłem że chcę mieć wszystko prawidłowo, ale teraz już sam nie wiem... Rzeczywiście wadą tego zaworu jest moment wygaszania kominka kiedy przy temp jak w tym przypadku 60 stopni przestaje oddawć ciepło do układu. Moim zdaniem 60 stopni to rzeczywiście za dużo. Ja szukam 3/4" z wkładką 50 stopni albo regulowany tylko właśnie czy w ogóle jest sens...

Zrobisz jak uważasz ale ja bym drugi raz się w taki zawór nie bawił, wcześniej się naczytałem na forach jak to ważne żeby na powrocie było 60 *C wiec tak zrobiłem i kupiłem za kilka stówek zawór, na początku wmawiałem sobie i namawiałem innych jaki to on dobry i jakie ma zalety teraz wiem ze bredziłem :). Nie widzę żadnych skutków jego braku, kominek nie gnije nie rdzewieje mimo ze ma 8 lat a zalety jego braku odczuwam w opale wcześniej musiałem spalić duże wiadro po tynku drewna żeby kominek ruszył, a teraz w obecnych temperaturach gdy jest 10*c na polu takie wiadro spalam rano i mam ciepło do następnego dnia. Wiec gdybym miał taki zawór to spalanie by mi w obecnych temperaturach wzrosło o 100%. Taki zawór się możne sprawdza ale w kotłach zagazowujących drewno i dodatkowo ładujących jakiś bufor.