Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Producent okien wybór profilla

Recommended Posts

Za wyjątkiem Uf reszta nie dotyczy profili. No może jeszcze AD i MD, ale to też bardziej przekłada się na właściwości okien o ile Kolega potrafi udowodnić, że się przekłada. Takie "ekspercenie" wprowadza niestety zamęt do inwestorskich umysłów. Dla mnie wymagania dla profili są w normie 12608 i to jest punkt odniesienia do ocen profili. To co Kolega zaprezentował toż to proszę mi darować pomieszanie z poplątaniem, a nie rzeczowa analiza zalet i wad profili okiennych podlegających ocenie.

Nie widzę tutaj żadnego zamętu. Jeżeli ktoś z jednej firmy wycenia okna na w/w profilu a z innej na zupełnie nieporównywalnym to zwracam na to uwagę i będę zwracał.

Taaak?......włożysz pakiet 44 mm a jaki do pozostałych ? :rolleyes:

do 52 mm.

Skupiłem się na drugiej części dyskusji dotyczącej HS-a, stąd niedopatrzenie.

Niemniej jednak nie spotkałem się ze stosowaniem pakietu 52 mm w V82, mimo, że teoretycznie go tam wciśnie.

Natomiast HS-y w Veka slide to max 42 mm, (a większość i tak stosuje 40 mm ), czyli mniej niż w Hs-ach na Brugmanie.

Nie słyszałem, żeby ktoś u nas już produkował Slide 82, bo już takowy się pojawił za Odrą.

Witam

Wszystko jest to samo. Te profile. Jedyna roznica to nazwa. Nic wiecej. Nie daj sie omotac tym tu specjalistom. 26 lat sie tym zajmuje, znam wszystkie systemy PVC od samego ich poczatku. Obecnie wszystko jest to samo.

Oczywiście, że tak jest - tak samo jak WSZYSTKIE samochody to jest to samo tylko nazwy inne :) i można tak podać jeszcze wiele innych przykładów - telefony, komputery, itp itd

Pozdrawiam