Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wjazd z drogi na działkę Urząd Miasta zamienił na przystanek MZK.Co zrobić??

marek 1955

Recommended Posts

Zamierzam kupić działkę na której w 2005 roku planowana była budowa domu .Wówczas Inwestor otrzymał warunki zabudowy a następnie pozwolenie na budowę w którym wskazano istniejący zjazd z drogi powiatowej na działkę .Zjazd ten był „od zawsze” wykorzystywany jako dojazd na łąkę przez jej prawnego właściciela . Na mapie do celów projektowych z 2005 roku miejsce to jest oznaczone jako „zjazd” a jego konstrukcja umożliwia poruszanie się po nim nawet najcięższych pojazdów . Obecnie Urząd Miasta zjazd „zaadoptował” na przystanek MZK . Domyślam się ,że wykorzystano fakt, że łąka jest odłogowana a jej obecny właściciel nie mógł wnieść sprzeciwu, bo nie o zmianie przeznaczenia wjazdu nie wiedział ( mieszka kilkaset kilometrów stąd).

Moje pytanie brzmi: Czy w myśl obowiązującego prawa po wygaśnięciu pozwolenia na budowę zarządca drogi może dowolnie zmienić przeznaczenie zjazdu a mnie nakazać wybudowanie zjazdu na działkę w innym miejscu? Dodam jeszcze ,że wzdłuż drogi biegnie rów co zwielokrotnia koszty takiej inwestycji.

Dziękuję za odpowiedź,

Okazało się ,ze to droga wojewódzka (w granicach administracyjnych miasta) a jej zarządcą drogi jest Wydział Komunikacji podlegający bezpośrednio prezydentowi miasta.Byłem dzisiaj w Wydziale Komunikacji i rozmawiałem z Inżynierem odpowiedzialnym za infrastrukturę drogową a ten po obejrzeniu obecnych i archiwalnych map stwierdził ,że obecność słupka przystanku niczego nie przesądza i według niego jest to zjazd zawłaszczony przez MZK i zinwentaryzowany jako przystanek. Sugeruje,żeby do wniosku o wydanie warunków zabudowy w załączniku zaznaczyć wjazd na działkę w miejscu,gdzie jest słupek.Według niego zgoda na zjazd będzie wydana. Potem "poprosić " MZK o przestawienie słupka przystanku w inne miejsce...

Zgodnie z deklaracjami urzędników ( w tym samym tonie wypowiadał się Naczelnik Architektury) wygląda to dobrze,ale to nie oznacza ,że ostateczna decyzja w tej będzie zgodna z deklaracjami ustnymi..

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w podobnych sprawach proszę o posty.

Termin warunków zabudowy ,o ile się nie mylę zawsze ważny jest dwa lata. Jednak to nie ma nic do rzeczy. Chodzi o to ,że ten zjazd powstał i był użytkowany jako jedyny sposób dojechania maszynami rolniczymi na łąkę. Może myślę infantylnie,ale skoro nie ustała przyczyna dla której wjazd wybudowano to jaka jest podstawa prawna do zmiany jego przeznaczenia /sposobu użytkowania/ ? (przystanek).To ,że pole jest obecnie dogiem nie znaczy wcale,że za chwilę nie będzie go ktoś uprawiał-jest to nadal działka rolna..Łatwo sobie wyobrazić sytuację w której właściciel pola buduje na swój koszt kolejny zjazd a po kilku latach zarządca drogi stawia sobie w tym miejscy inny słupek przystanku- tym razem np PKS..