Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kalkulacja

rusak

Recommended Posts

Interesuje mnie jak wychodzi porównanie ogrzewania domu gazem, pelletami, węglem i ekogroszkiem. Mam dom 120m2.

A to musisz się najpierw dowiedzieć ile energii ten dom potrzebuje do ogrzania siebie,wyrażamy ją(tą energię)w kWh.

A potem to już łatwo bo kWh z każdego medium grzewczego można obliczyć lub jest znana.

Z ekogroszka kWh wychodzi ok.0,15-0,2zł

Z pelletu ok.0,2zł

Z gazu ok.0,25zł

Z prądu w II taryfie ok.0,25-0,3zł

A nowy dom 120m2 potrzebuje na ogrzewanie w sezonie grzewczym zależnie czy inwestor jest kumaty czy nie od 3000kWh do 9000kWh.

Jeśli nie będziesz wiedział ile Twój dom będzie lub potrzebuje energii na ogrzewanie to nie porównasz sobie zbyt wiele.

Edytowane przez wilmax

z tego co gdzieś znalazłem i o ile dobrze pamiętam to kondensat 21-22 grosze a konwencjonalny 27, węgiel niby 18 groszy ale to przy optymalnych warunkach, zdarza się że po przejściu na gaz koszty spadają

jak ktoś ma śmieciucha 300% przewymiarowanego albo klocka z podajnikiem 25KW na 100m dobrze ocieplonej powierzchni to tak będzie. jak dobrany mocowo do strat to nie będzie po przejściu na gaz taniej- chyba że większość sezonu będzie grzał kominek zamiast gazowego kotła

Interesuje mnie jak wychodzi porównanie ogrzewania domu gazem, pelletami, węglem i ekogroszkiem. Mam dom 120m2.

spróbuj w moim kalkulatorze ze stopki - może coś znajdziesz w którejś zakładce

Z gazu ok.0,25zł

Wg ost fakt rocznej (tar W-1.1, teraz będzie W-2.1) zapłaciłem 1662,92zł za 710m3 gazu tj 2,3421zł/m3, wg przelicznika PGNiG 11,123kWh/m3 koszt jednostkowy to 0,2106zł/kWh.

Edytowane przez kbab

A to musisz się najpierw dowiedzieć ile energii ten dom potrzebuje do ogrzania siebie,wyrażamy ją(tą energię)w kWh.

A potem to już łatwo bo kWh z każdego medium grzewczego można obliczyć lub jest znana.

Z ekogroszka kWh wychodzi ok.0,15-0,2zł

Z pelletu ok.0,2zł

Z gazu ok.0,25zł

Z prądu w II taryfie ok.0,25-0,3zł

A nowy dom 120m2 potrzebuje na ogrzewanie w sezonie grzewczym zależnie czy inwestor jest kumaty czy nie od 3000kWh do 9000kWh.

Jeśli nie będziesz wiedział ile Twój dom będzie lub potrzebuje energii na ogrzewanie to nie porównasz sobie zbyt wiele.

Teee Arturek.... ile tych kont na FM sobie natworzyłeś???

Temat: GRUPA ŚLĄSK GÓRNY I OKOLICE

wilmax

Odpowiedzi

7.624

Odwiedzin

312.671

Witam wszystkich :) Na wiosnę a jak się uda to...

Witam wszystkich :)

Na wiosnę a jak się uda to już na jesień,zamierzam rozpocząć budowę w Przyszowicach pod Gliwicami i z tego powodu ogromna prośba do Was :

Prosiłbym o namiary na sprawdzone ekipy...

Edytowane przez Piotrek42

Na Twoje pytanie trudno odpowiedzieć jednoznacznie . Ponieważ to zależy od domu , czy jest docieplony, Jakie oka są , itd... Moge powiedzieć na swoim przykładem . Parenaście lat temu paliłem węglem i koksem , potem samym węglem , następnie eko groszkiem , dalej gazem a teraz od pięciu lat pelletem. Z tego wszystkiego najdrożej wychodził gaz . Głowa mała jak przychodziły rachunki to mało co zawału nie dostałem , wspomnę że w duże mrozy wspomagałem się jeszcze kominkiem . Węgiel obojętne jaki był tak fatalny że więcej kamienia było a temperatury nie można było wyciągnąć większej jak 18 stopni. Eko groszek trochę lepiej ale bród i wszystkie przewody trzeba często czyścić i szybko spala się . Pellet zaznaczam dobrej jakości , wysokokaloryczny temperaturę ma jak eko groszek natomiast czysto w kotłowni , z popiolem nie ma problemu bo zostaje go garstka po spaleniu tony. A piec to wystarczyło zmienić sam palnik