Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fakro u2 czy u5?

Recommended Posts

Witam.

Mam dylemat - jak w tytule.

Będę montował 4 okna 78x140 i pierwsze założenia to zamontowanie Fakro u2 o UW okna 1.4 W/m2K

ale, właśnie ale.

Staram się mieć dobrze ocieplony dom i w miarę energooszczędny.

Zrobiłem OZC u Asolta i wyszło mi niecałe 40 kwh/(m2 rok) a straty przez okna połaciowe to 3,9% czyli 593 kwh/rok

Pomyślałem o lepszych oknach, to jest u5 o parametrze 0.97 W/m2K i jeżeli mam być szczery, to spodziewałem się znacznej poprawy izolacyjności.

Telefonicznie skonsultowałem to z Asoltem i wyszło mi, że straty spadną do 2,9% czyli do 450 kwh/rok.

W moim przypadku to oszczędność rzędu 30 zł rocznie, więc wydaje się mało zasadne zainwestowanie w lepsze UW okna.

Są to jednak założenia teoretyczne, może gdzieś popełniam błąd?

Bardzo proszę praktyków o skorygowanie mojego ciągu myślowego.

Nie podajesz czym ogrzewasz ale jeśli asolt się nie pomylił (a moim zdaniem się raczej nie pomylił) to wychodzi nam 143 kwh/rok.

Dla gazu 143 x 0,4 zł = 57,2 zł na rok.

Trzeba wziąć pod uwagę że okno u5 będzie miało parametry katalogowe przez pierwsze 2 lata. Potem może się rozszczelnić pakiet szybowy i będzie już słabiej. W oknie tańszym tak dużego spadku raczej nie będzie.

Ja dużo myślałem nad oknami połaciowymi - miałem ich aż 5. Szukałem okien bez nawiewników bo dom z WM. W końcu stanęło na Roto R45 z termoblokiem WD który zmniejsza ryzyko błędnego montażu jeśli chodzi o wykonanie izolacji cieplnej w okolicy okna. Panad 5 kzł zostało w kieszeni i jestem w stanie efektywniej wydać te pieniądze na energoszczędność budynku. Może kiedyś ciepłe połaciówki będą tańsze to się wymieni ;).

Nie podajesz czym ogrzewasz ale jeśli asolt się nie pomylił (a moim zdaniem się raczej nie pomylił) to wychodzi nam 143 kwh/rok.

Dla gazu 143 x 0,4 zł = 57,2 zł na rok.

Trzeba wziąć pod uwagę że okno u5 będzie miało parametry katalogowe przez pierwsze 2 lata. Potem może się rozszczelnić pakiet szybowy i będzie już słabiej. W oknie tańszym tak dużego spadku raczej nie będzie.

Ja dużo myślałem nad oknami połaciowymi - miałem ich aż 5. Szukałem okien bez nawiewników bo dom z WM. W końcu stanęło na Roto R45 z termoblokiem WD który zmniejsza ryzyko błędnego montażu jeśli chodzi o wykonanie izolacji cieplnej w okolicy okna. Panad 5 kzł zostało w kieszeni i jestem w stanie efektywniej wydać te pieniądze na energoszczędność budynku. Może kiedyś ciepłe połaciówki będą tańsze to się wymieni ;).

Jakbym siebie czytał :)

Dodam tylko, że u mnie były to dokładnie R45 K WD z PVC.

Jeżeli chodzi o źródło ciepła, to nadal waham się pomiędzy gazem a pompą ciepła (prawdopodobnie PPC)

Niestety mam tendencję do dzielenia włosa na czworo, więc muszę sam siebie przekonać, że inwestycja w pompę pozwoli mi w drugiej taryfie uzyskać spore oszczędności w stosunku do gazu.

Odnośnie okien, czy zastosowanie kołnierza AT THERMO jest uzasadnione i rzeczywiście wyeliminuje mostek termiczny.

Może to tylko marketing i przy prawidłowym montażu okna i tak nie dopuścimy do powstania mostka?

[h=1][/h]

• 5 months później...

Witam,

Podstawowa kwestia to prawidłowy montaż - zgodny z instrukcją.

Jeżeli zaniedbany zostanie montaż to niestety można spodziewać się problemów nawet przy zastosowaniu najwyższej jakości okien i kołnierzy.

Ze swojej strony gorąco polecam zastosowanie kołnierzy z dodatkową termoizolacją - nasze badania wykazały jednoznacznie, że w przypadku okien FTP-V U5 dzięki zastosowaniu kołnierza EHV-AT Thermo współczynnik przenikania polepszył się o 10%. To naprawdę nie jest marketing to są fakty :)

Z poważaniem

Konsultant FAKRO