Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PILNE PYTANIE - wilgotnośc posadzki a panele, PROSZĘ O POMOC!

adrianad

Recommended Posts

Piszę, bo potrzebuję spojrzenia z zewnątrz i porady.

Przyszedł Pan od podłóg, pomierzył posadzki powiedział, że za mokro (miejscami 3,5 %). Zamówiliśmy maszyny osuszające. W tej chwili po 3,5 dobie osuszania pomiary inna maszynką pokazują w większości 44-47 % lecz miejscami dochodzi do 55-57%. Czy to jeszcze za mokro?

Jaka powinna być wilgotność pod panele (mamy zamówione PERGO)?

Czas mnie goni. Terminy piętrzą. Nie wiem co robić? Osuszać do bólu? Kiedy przestać? Jak to najlepiej pomierzyć żeby było wiarygodnie? A może pod panele nie ma co świrować?

Niech mi ktoś pomoże rozjaśnić w głowie, proszę...

Piszę, bo potrzebuję spojrzenia z zewnątrz i porady.

Przyszedł Pan od podłóg, pomierzył posadzki powiedział, że za mokro (miejscami 3,5 %). Zamówiliśmy maszyny osuszające. W tej chwili po 3,5 dobie osuszania pomiary inna maszynką pokazują w większości 44-47 % lecz miejscami dochodzi do 55-57%. Czy to jeszcze za mokro?

Jaka powinna być wilgotność pod panele (mamy zamówione PERGO)?

Czas mnie goni. Terminy piętrzą. Nie wiem co robić? Osuszać do bólu? Kiedy przestać? Jak to najlepiej pomierzyć żeby było wiarygodnie? A może pod panele nie ma co świrować?

Niech mi ktoś pomoże rozjaśnić w głowie, proszę...

Pod jakie panele? Laminatowe czy drewniane. Klejone do podłoża czy ułożone pływająco?

nie ma stałej "bezpiecznej" wilgoci resztkowej podłoży pod panele parkiet czy inne okładziny.

Podłoże tak pod panele laminowane jak i drewniane musi mieć wilgotność równoważną z klimatem panującym w pomieszczeniu! Krótko najczęściej jest to wilgotność dochodząca do 1,0-1,4% metodą DNS. Metoda CM powinna mieć jeszcze mniej. Tak metoda CM jak i pozostałe mówią o stanie wilgotności w podłożu ale nie mówią czy ta wilgotność jest bezpieczna. Stąd parkieciarze mają duze problemy w kilka tygodni po ułozeniu drewna lub laminatu!

Kiedy twoja wylewka została wykonana?jaka jest gruba? Jakiego użyto cementu? Jakiego użyto kruszywa?

To jest ważne jeżeli chcesz kleić do podłoża!

Pergo wymaga maksymalnie 2,0CM% wilgotności resztkowej podłoża. Nic nie piszesz czym było to mierzone. 47% i 55% było mierzone wewnątrz podłoża, czy tylko na powierzchni?

Panele są laminowane, grubość 9,5, kładzione na pływająco.

Nie wiem jakie są posadzki ani kiedy były dokładnie wylane :( mieszkanie jest deweloperskie, odebraliśmy je we wrześniu, odbiory techniczne były chyba lipiec/sierpień. Najprawdopodobniej nasze wylewki były robione na wiosnę.

Te dwucyfrowe pomiary były mierzone takim urządzeniem z kulką lcd się nazywało, powierzchniowo...

Pan od podłóg zaproponował nam dzisiaj odcięcie w najgorszych miejscach poliuteranem... nie wiem czy to dobry pomysł? :(

Póki co 5-tą dobę chodzą tam maszyny osuszające a efektów za bardzo nie widać... Nie stać mnie na kolejne dni osuszania a ni na to żeby to mieszkanie sobie teraz miesiącami stało puste :( Nie wiem co robić :(

Panele są laminowane, grubość 9,5, kładzione na pływająco.

Nie wiem jakie są posadzki ani kiedy były dokładnie wylane :( mieszkanie jest deweloperskie, odebraliśmy je we wrześniu, odbiory techniczne były chyba lipiec/sierpień. Najprawdopodobniej nasze wylewki były robione na wiosnę.

Te dwucyfrowe pomiary były mierzone takim urządzeniem z kulką lcd się nazywało, powierzchniowo...

Pan od podłóg zaproponował nam dzisiaj odcięcie w najgorszych miejscach poliuteranem... nie wiem czy to dobry pomysł? :(

Póki co 5-tą dobę chodzą tam maszyny osuszające a efektów za bardzo nie widać... Nie stać mnie na kolejne dni osuszania a ni na to żeby to mieszkanie sobie teraz miesiącami stało puste :( Nie wiem co robić :(

Wilgotność podkładu pod panele powinna być zgodna z zaleceniami producenta, w przypadku podkładu betonowego najczęściej<3% wagowo lub <2% CM.

Pod panele idzie folia paroszczelna, więc stosowanie gruntu poliuretanowego, mija się z celem.

Pozdrawiam.

Ale jako dodatkowe zabezpieczenie nie powinno zaszkodzić?

U nas foli jako takiej nie będzie bo mam podkład wygłuszający z warstwą foli, coś takiego:

http://az536207.vo.msecnd.net/~/media/Product%20Database/Pergo/Accessories/Underlays/Proffesional-soundbloc.ashx?vs=1

Macie dwa w jednym i to wystarczy, oby wilgotność była właściwa. Powodzenia.

Czyli jeśli będzie powyżej zakładanej to nie ma żadnej opcji ratunku? :(

Swoją droga się zastanawiam, nikt kogo znam nie mierzył wilgotności podłoża, wszyscy maja jakieś tam podłogi i jest ok - wszyscy mieli farta i suche podłogi czy te normy są jednak trochę naciągane?

Dlaczego niektórzy stawiają pytania, przedstawiają swoje wątpliwości, a jak już jest konkretna odpowiedź, lecz nie po myśli, to zaczynacie wątpić w to, co jest zalecane przez producenta podkładu z folią PERGO. Możesz nie kłaść żadnej folii, jeżeli podłoże osiągnie 1,0% wilgoci resztkowej.

Nie zapomnij, dokładnie, bez fałd posklejać zakładki folii!!!

Dlaczego niektórzy stawiają pytania, przedstawiają swoje wątpliwości, a jak już jest konkretna odpowiedź, lecz nie po myśli, to zaczynacie wątpić w to, co jest zalecane przez producenta podkładu z folią PERGO.

Bo czasem różne normy są mocno na wyrost? Co by się mocno zabezpieczyć?

Póki co mam dwa kompletnie różne pomiary. Z jednego wynika, że podłoga jest tragicznie wilgotna, z drugiego, że jest całkiem sucha...

Jutro pomiar inwazyjny, zobaczymy co wyjdzie...

No i sprawa się wyjaśniła... Był Pan, zrobił pomiar metodą CM. Dwa razy nawet żeby mieć pewność i wilgotność wyszła... 1% !!!

Powiedział, że on by chciał, żeby wszyscy klienci mieli takie suche posadzki. Także zostaliśmy koncertowo nabici w butelkę:mad:

Nie zostaliście nabici w butelke tylko zwyczajnie trafiliście na gorszego fachowca..

Pomiary CM też trzeba wiedzieć jak wykonać.

No i sprawa się wyjaśniła... Był Pan, zrobił pomiar metodą CM. Dwa razy nawet żeby mieć pewność i wilgotność wyszła... 1% !!!

Powiedział, że on by chciał, żeby wszyscy klienci mieli takie suche posadzki. Także zostaliśmy koncertowo nabici w butelkę:mad:

Tylko się cieszyć!

Nie zostaliście nabici w butelke tylko zwyczajnie trafiliście na gorszego fachowca..

Pomiary CM też trzeba wiedzieć jak wykonać.

Z obrazu całej sytuacji wiem, że zostaliśmy nabici, niestety :( No ale najważniejsze dla mnie, że dwa niezależne pomiary wskazują, że podłoga jest sucha!