Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, piszę do Was bo mam parę pytań i niejasności. Z racji na chęć większej wygody chcę dom trochę docieplić. Podczas mrozów chcę weżwać termowizję aby stwierdzić gdzie są największe straty ciepła.

Budynek - dom "kwadrat", dach dwuspadowy. Ściany 3W - pustak wiórowy, zużlowy i 10cm styropianu w "kropki".- czyli bez rewelacji jak widać. Dach przykryty blachodachówką

Parter w grzany ( do 12-14C - termostaty na "2") z wyjątkiem garażu ( klatka schodowa trochę więcej). Jest to część domu nieużywana na codzień, trzymam graty, kawałek kotłowni. STROP Żelbetowy.

1 piętro - mieszkalne, grzane w całości do normalnych temperatur

Poddasze użykowe - też grzane

Przekrój:

1234.jpg

Problemy:

1) poddasze szybko się wychładza, naprawdę szybko - chcę całe rozebrać i zaizolować od początku. Na czerwono zaznaczone poddasze "w świetle", NA PEWNO nie mam tam murowanych ścian kolankowych... jest płyta GK/jakaś wełna i tyle wiem. Z czego zrobić teraz ściankę kolankową? jak ona ma wyglądać?

123.png

2) Garaż jest zaizolowanych od środka styropianem 5cm - czy mogę śmiało dorzucić 10/15cm styro aby mi nie wychładzało pomieszczeń nad garażem?

3) Cały strop od parteru który jest słabo grzany chciałbym również zaizolować styropianem 10/15cm, jest sens? Jakim najlepiej?

Głównie chodzi o te ściany kolankowe i sens dawania dodatkowego styropianu na stropie od parteru.

Krokwie prawdopodobnie 15cm,. Czy więcej niż 15cm wełny mogę dać między krokwie? na krokwie 5/10? Chcę naprawdę zróbić to porządnie

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/195318-modernizacja-docieplenie-starszy-budynek/

Problemy:

1) poddasze szybko się wychładza, naprawdę szybko - chcę całe rozebrać i zaizolować od początku. Na czerwono zaznaczone poddasze "w świetle", NA PEWNO nie mam tam murowanych ścian kolankowych... jest płyta GK/jakaś wełna i tyle wiem. Z czego zrobić teraz ściankę kolankową? jak ona ma wyglądać?

[ATTACH=CONFIG]289602[/ATTACH]

2) Garaż jest zaizolowanych od środka styropianem 5cm - czy mogę śmiało dorzucić 10/15cm styro aby mi nie wychładzało pomieszczeń nad garażem?

3) Cały strop od parteru który jest słabo grzany chciałbym również zaizolować styropianem 10/15cm, jest sens? Jakim najlepiej?

Głównie chodzi o te ściany kolankowe i sens dawania dodatkowego styropianu na stropie od parteru.

Krokwie prawdopodobnie 15cm,. Czy więcej niż 15cm wełny mogę dać między krokwie? na krokwie 5/10? Chcę naprawdę zróbić to porządnie

Pozdrawiam

Na głowie bym się skupił - tamtędy ucieka najwięcej ciepła.

Na poddaszu:

- między krokwie 15 cm wełny,

- profile suchej zabudowy, i 10cm wełny,

- na to płyta KG,

- kolankowe również z profili + wełna,

- nie zapomnij o paroizolacji,

A jak z wysokością na parterze?

https://forum.murator.pl/topic/195318-modernizacja-docieplenie-starszy-budynek/#findComment-6649723

Parter właśnie wysoki, na pewno ponad 3,5m w świetle...dość duża kubatura dlatego chce odizolować od części mieszkalnej w jakimś stopniu

123.png

oczywiśćie ilozować tak jak zaznaczyłem na niebiesko? czy po lini dachu do samego dołu? bo piętro niżej ten kawalek stropu to jest sufit, tam pewnie jest izolacja - otworzę to się przekonam

móglbyś narywać przekrój jak to ma wyglądać? ta izolacja dachu, prawidłowo

https://forum.murator.pl/topic/195318-modernizacja-docieplenie-starszy-budynek/#findComment-6654029

Można się doktoryzować w zagadnieniach adaptacji poddasza, bo temat nie jest łatwy. Jednym szczegółem można sobie skopać robotę. Jest dział z poddaszami - Polak musi być mądry przed szkodą:yes:

Pokrótce:

-Połać dachowa,

-folia paroprzepuszczalna lub membrana,

-2cm szczeliny wentylacyjnej (chyba, że dasz jakieś cudo wysokoparoprzepuszczalne, to wtedy bez,

-wełna szklana między krokwie,

-druga warstwa wełny w poprzek,

- profile SZ,

-folia paroszczelna (zawsze optuję za tą ze sreberkiem),

-płyty KG,

Izolacje po dachu, czy po scianach, uzależniłbym od wentylacji oraz sposobu wykonania ciągłości izolacji, czyli bez mostków.

https://forum.murator.pl/topic/195318-modernizacja-docieplenie-starszy-budynek/#findComment-6655322