Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co i jak z fundamentami?

Recommended Posts

czee wszystkim!Mam takie jedno pytanko w sprawie fundamentow,wlasnie zaczynam budowe,a jestem w tym temacie zielona calkowicie,milo bylo by wiedziec co kolwiek na ten temat dokladnie chodzi mi o fuindamenty ,nie wiem co lepsze,co drozsze itpZastanawiam sie czy robic je tradycyjnie czyli betoniara i 20chlopa czy tez moze zamowic groszke,slyszalam tez o jakis gotowych plytach czy blokach?Dajcie pare wskazowek:)Z gory dziekuje

na wszystkie Twoje pytania odpowiedzi są w we wcześniejszych postach w tym dziale tylko trzeba sobie pogrzebać

lej z gruszki ławy a potem mozesz stawiać ściany fundamentowe np. z bloczków fundamentowych.

możesz również poradzić sie RyMario jak najtaniej zrobić fundament bo w poście o betonie z gruchy czy z betoniarki wskazuje na znaczne oszczędności w kosztach betonu

Zaraz niektórzy będą sypać na ciebie gromy. Poczekaj tylko trochę.

Fundament to w uproszczeniu ława i ściana fundamentowa. Sciana fundamentowa stoi na ławie fundamentowej

Proponuję ci wykonanie ławy fundamentowej lanej z gruchy, taki beton jest zdecydowanie lepszy. Z betoniarki uzyskasz gorszy poza tym nie będzie jednorodny bo nie da się za każdym razem odmierzyć tych samych ilości składników. Ławie fundamentowej nie będzie też dobrze służył fakt że gdy będziesz wylewała ostatnie betoniarki to beton z pierwszych już będzie troszkę zastygnięty

Ja ścianę fundamentową robię z tzw bloczków. Tu już nie jestem tak dogmatyczny. Jeżeli robisz piwnicę prawdopodobnie lepsza jest ściana wylewana z betonu (z gruchy). Jeżeli robisz bez piwnicy proponuję bloczki.