Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obudowa kominka - w stylu "Adam Słodowy czyli zrób to sam"

miki_110

Recommended Posts

Witam.

Kilka miesięcy temu kupiłem kominek z płaszczem wodnym. kominek jest narożny tzn ma przednią i boczną szybę w drzwiczkach.

Nie ukrywam, że mam aspiracje żeby go samemu obudować i będę prosił o porady jeśli ktoś będzie chciał podzielić się ze mną swoją wiedzą.

Na początek, ponieważ wydaje mi się że nóżki podniesione na szpilkach na ok 5-6 cm mogą na dłuższą metę nie być stabilne i pewne chciałbym go czymś podmurować. Czy Ytong będzie odpowiedni?? Jeśli nie to co? cegła pełna lub szamotowa? nie ukrywam że ytong to dość wygodny materiał dlatego o niego pytam, jeśli jednak nie jest odpowiedni to chciałbym o tym wiedzieć zanim go wmuruję.

Tak więc pierwsze pytanie zostało postawione. Z góry wszystkim dziękuję za odpowiedzi - te życzliwe oczywiście ;)

Dzięki za odpowiedź.

kolejne pytanie mam takie: podczas instalacji kominka mój instalator powiedział że górna część kominka powinna być otulona wełną mineralną (tą do kominków) żeby więcej ciepłą oddawało do instalacji, podobno niektóre kominki z płaszczem mają taką otulinę dołączoną fabrycznie. mój takiej nie ma. Z drugiej strony przeglądając posty na forum dowiedziałem się że wełna z czasem zaczyna trochę pylić pod wpływem konwekcji powietrza. No i teraz nie wiem czy otulać tą górę kominka wełną, czy ewentualnie jakimś innym materiałem? Jakim?

co do izolacji obudowy w górnej części to też poczytałem że wiele lepsze od wełny są płyty silca lub varmsen (które lepsze?) i chyba dojrzałem do tego że lepiej z tych płyt obudować górę niż z wełny mineralnej. pomimo tego że te płyty są dużo droższe od wełny.

Wełny możesz użyć do izolacji płaszcza wodnego - rozbieżne, powiedzmy, opinie na temat wełny są przy kominkach konwekcyjnych. Musisz ją tylko potem czymś pozawijać, folią aluminiową na przykład. Płyty krzemianowe byłyby lepsze i, jeżeli kształty kominka nie są zbyt wydatne, możesz się nimi pobawić. Potem można je powiązać taśmą aluminiową do kominków.

Obudowę najlepiej zaizolować płytami krzemianowymi.

Izolacja płaszcza wodnego kominka, który jest potem umieszczony w izolowanej obudowie nie ma jakiegoś dużego wpływu na cały bilans cieplny. Kominka raczej nie umieszcza się poza przestrzenią ogrzewaną domu. Jeżeli wkład jest izolowany wełną, ma jeszcze na sobie dodatkowy zewnętrzny płaszcz z blachy, co zapobiega pyleniu.

Dopiszę jeszcze, że jeżeli użyjesz wełny, nie może ona dotykać blach niechłodzonych wodą, bo może się przypalać i śmierdzieć. No i blacha też może się przegrzewać, co dotyczy też izolacji z innych materiałów.

Pozdrawiam

Edytowane przez Wojtek_796

OK. dzięki za info. czyli najlepiej byłoby pobawić się z tymi płytami silca albo varmsen i obłożyć górę kominka płytami. czy wełnę całkowicie w takim razie wyeliminować z każdego elementu obudowy? no bo górę nad belką też można z tych płyt ułożyć, a i do izolacji ścianek w dolnej części można użyć płyt?

kolejna sprawa to z czego wymurować ścianki w dolnej części? początkowo myślałem o ytongu, ale gdzieś na forum spotkałem się z dość mocną krytyką pianobetonu. dlaczego? no i z czego w takim razie? z czerwonej ceramiki (cegła. bloczki)? później chciałem obłożyć tą dolną część okładzinami z kamienia dekoracyjnego (gipsowe okładziny barwione w masie) czy to jest dobry pomysł? słyszałem że dosyć łatwo jest je obtłuc a obok kominka planowałem też wyłożyć tym materiałem miejsce na podręczne parę szczap drewna.