Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę obróbki komina

jagoooodka

Recommended Posts

Bardzo proszę o ocenę wykonania obróbki blacharskiej komina.

1. wcięcie, czy nie powinno być zrobione pod kątem do powierzchni komina??

IMAG0060.jpg

2. tył - asymetryczny i trochę niestaranny (nie wiem czy takie wykonanie to standard)

IMAG0097.jpgIMAG0098.jpgIMAG0099.jpg

3. przód - dolna część obróbki nie jest pozioma ze względu na dachówki przy oknie dachowym

IMAG0085.jpg

A czy to co widać jest wykonane poprawnie? Chodzi mi też o podnoszące się przy kominie dachówki (szczególnie z prawej strony). Ta część dachu to jest niestety front i nieciekawie to wygląda z ulicy...

Mam jeszcze zdjęcia drugiego komina (na szczęście mniej widocznego):

IMAG0089.jpgIMAG0088.jpg

Nie wiem, czy się czepiam, czy mam rację, że kominy zrobione są byle jak...?

Edytowane przez jagoooodka

• 2 weeks później...
Dodam tylko, że dach jest wykonywany przez firmę z muratorowej "Białej Listy", a o obróbke pytam, bo dekarze na początku "wyczarowali" na moim dachu takie oto cudo:

[ATTACH=CONFIG]289649[/ATTACH]

twierdząc, że przy płaskiej dachówce inaczej nie umieją....

To wykonanie to jakieś kuriozum. Tak się dzieje jak nie sprawdza się wykonawcy. Zawsze warto wcześniej zobaczyć jak wykonał dach takim samy lub podobnym pokryciem. Drugie wykonanie trochę lepsze choć trudno to określić nie widząc jak są wykonane warstwy za kominem. Wydaje mi się, że nie masz uszczelek przy tych obróbkach. Z reguły wcinki są nie estetyczne więc warto je wykonywać poniżej linii pokrycia. Tak jak wspomniał Jan do płaskiej dachówki najlepsze są noki. Sęk w tym, że nie wielu potrafi takie obróbki poprawnie wykonać. Nad lewą górną krawędzią okna powinna być docięta tzw. "figura". Terz brakuje kawałka dachówki. Dość typowe są uniesienia dachówek przy kominach i oknach. Brak wiedzy i doświadczenia króluje na wielu dachach. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź. Dach był zamawiany jako całość (dachówka + wykonanie) i nie do końca mieliśmy wpływ na wybór ekipy... Zmyliły nas pozytywne opinie o wykonawcy (na tym forum). Zresztą w jednym z dzienników budowy można obejrzeć zdjęcia dachu z podobną dachówką, wykonanego właśnie przez tę firmę. Właściciel tego dachu jest zadowolony, więc chyba trafił inną ekipę...

Nie wymieniam na razie nazwy wykonawcy, bowiem sprawa poprawek (a nie chodzi tu tylko o komin) jest jeszcze w toku.

Pozdrawiam

Dodam tylko, że dach jest wykonywany przez firmę z muratorowej "Białej Listy", a o obróbke pytam, bo dekarze na początku "wyczarowali" na moim dachu takie oto cudo:

[ATTACH=CONFIG]289649[/ATTACH]

twierdząc, że przy płaskiej dachówce inaczej nie umieją....

Trzeba nieźle naskrobać żeby się na tą białą listę dostać :p

Pomijając estetykę tego opierzenia komina to chyba dachówki nie idą w lini ?

Trzeba nieźle naskrobać żeby się na tą białą listę dostać :p

Pomijając estetykę tego opierzenia komina to chyba dachówki nie idą w lini ?

Tutaj akurat idą w linii, tylko się panom dekarzom trapez zamiast prostokąta wycioł :-(

Jeszcze odnośnie tej obróbki: właściciel firmy stwierdził, że jest to najlepszy rodzaj obróbki i on tak twierdzi jako mistrz dekarski :-\