Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konstrukcja drewniana na działce

mim

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam zbudować konstrukcję drewnianą pod beczkę z wodą 200l na działce letniej. Planuję w murować w ziemię na głębokość 40cm cztery słupy 10x10cm o długości 240cm (2m nad ziemią). Na tym ułożę dwie belki 5x10cm na wycieciu w slupach - litera L. Na tym z kolei prostopadle 4 belki 5x10cm o długości 130cm. Do tego przybiję deski grubości 2cm. Czy taka konstrukcja wytrzyma 300kg (beczka + człowiek) ? Proszę o rady od kogoś kto budował podobne drewniane konstrukcje.

Z poważaniem,

Mim

Witam

To może zgnić za kilka lat dlatego należałoby te słupy dobrze zakonserwować. Ja 3 lata temu zrobiłem drewnianą konstrukcję z huśtawką i jakie było moje zdziwienie gdzie na poziomie ziemi belki przegniły. Osobiście odradzam wkopywanie i betonowanie belek drewnianych chyba, że bardzo dobrze zaizolowanych przed wpływem wilgoci.

Pozdrawiam

Przemek

Aha, dzięki za radę. Czy wystarczyłoby owinąć słupy czarną folią izolacyjną kupioną w Castoramie ? Lub może położyć folię do dołu w ziemi przed wlaniem betonu ?

Pomysł wmurowania słupów zaczerpnąłem z książki amerykańskiej "Decks, porches and patios", co można by przetłumaczyć na nasze "Werandy, ganki, dziedzińce".

Inny sposób to wkopanie betonowych klocków w ziemi lub zalanie stóp betonowych z żelazną kotwą i przyśrubowanie do tego konstrukcji drewnianej. Wydaje mi się jednak, że wmurowanie słupków jest bardziej stabilne. Wieją tam silne wiatry - działka jest nad morzem.

Pozdrawiam,

Folia to mimo wszystko brak wentylacji jako owiniesz słup to zawsze zostanie jakaś dziurka od dołu i kropel kilka po każdym deszczu wpadnie. Całość owinąć to chyba też nie najlepsze rozwiązanie. Kilka kropel wody co deszcz i masz wspaniałą chodowlę pleśni i grzybów.

Najlepsze będzie zalanie stóp betonowych z żelazną kotwą i przyśrubowanie do tego konstrukcji drewnianej na jakiejś wysokośći od ziemi (tak jak na starych słupach telegraficznych).

Pozdrawiam i życzę powodzenie w budowie

Przemek