Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieprzyjemny zapach z kanalizacji

jarson78

Recommended Posts

Problem polega na tym iż po wzięciu prysznica w łazience na dole lub podczas prania w łazience na górze strasznie śmierdzi z kanalizacji. Smród jest w całym domu i jest bardzo nieprzyjemny.

Jeśli chodzi o kanalizację to mam przydomową oczyszczalnie na końcu której zamontowany jest kominek wentylacyjny.

Wentylacja kanalizacji zrobiona jest rurą fi100 i zakończona kominek-wentylacyjny-na-gont-fi-110-czerwony.jpg

Z tego co udało mi się stwierdzić to nieprzyjemny zapach wydostaje się w łazience na dole z syfonu w brodziku a w łazience na górze z syfonu w wanie. W obu przypadkach mam zamontowane syfony bardzo niskie syfon brodzikowy.jpg

Pomóżcie bo nie wiem w czym tkwi problem.

Problem polega na tym iż po wzięciu prysznica w łazience na dole lub podczas prania w łazience na górze strasznie śmierdzi z kanalizacji. Smród jest w całym domu i jest bardzo nieprzyjemny.

Jeśli chodzi o kanalizację to mam przydomową oczyszczalnie na końcu której zamontowany jest kominek wentylacyjny.

Wentylacja kanalizacji zrobiona jest rurą fi100 i zakończona [ATTACH=CONFIG]289651[/ATTACH]

Z tego co udało mi się stwierdzić to nieprzyjemny zapach wydostaje się w łazience na dole z syfonu w brodziku a w łazience na górze z syfonu w wanie. W obu przypadkach mam zamontowane syfony bardzo niskie [ATTACH=CONFIG]289652[/ATTACH]

Pomóżcie bo nie wiem w czym tkwi problem.

Skoro zapach wydobywa z syfonu, to w syfonie nie ma wody.

Skoro w nim wody nie ma, to cos ta wode stamtad zabiera.

Skoro woda wz syfonu jest wyssana, tzn, ze tworzy sie w rurze kanalizacyjnej podcisnienie, czyli ta wentylacja ponad dach nie dziala zbyt dobrze.

Jak jest zakonczona ta rura 110 na dachu? Jakis kapturek, daszek, napowietrzacz? Jest toto dostatecznie drozne?

Druga opcja, to jednak wentylacja grawitacyjna , ktora zasysa smrody z odpowietrznika kanalizacji. Zatkaj na prbe kratke wentylacyjna w lazience (jesli masz).

marcin

Skoro zapach wydobywa z syfonu, to w syfonie nie ma wody.

Skoro w nim wody nie ma, to cos ta wode stamtad zabiera.

Skoro woda wz syfonu jest wyssana, tzn, ze tworzy sie w rurze kanalizacyjnej podcisnienie, czyli ta wentylacja ponad dach nie dziala zbyt dobrze.

Jak jest zakonczona ta rura 110 na dachu? Jakis kapturek, daszek, napowietrzacz? Jest toto dostatecznie drozne?

Druga opcja, to jednak wentylacja grawitacyjna , ktora zasysa smrody z odpowietrznika kanalizacji. Zatkaj na prbe kratke wentylacyjna w lazience (jesli masz).

marcin

Sęk w tym że woda w syfonie jest.

Rura na dachu zakończona jest kominkiem takim jak na zdjęciu.

No też tak może być, ale ja mam wentylator z klapką zwrotną więc nawet jak jest wyłączony to nie cofa powietrza

Myslisz ze taka klapka jest hermetyczna?

Przeciez to prosty test. Zakleic calosc tasma.

Skoro woda jest w syfonie, to wentylacja jest dosyc logiczna droga ktora zapaszek sie dostaje.

Jak nadal bedzie smierdziec, zakleic syfon, postawic na nim garnek cokolwiek.

Dowiesz sie ktora z dwoch dróg zapach sie dostaje.

Myslisz ze taka klapka jest hermetyczna?

Przeciez to prosty test. Zakleic calosc tasma.

Skoro woda jest w syfonie, to wentylacja jest dosyc logiczna droga ktora zapaszek sie dostaje.

Jak nadal bedzie smierdziec, zakleic syfon, postawic na nim garnek cokolwiek.

Dowiesz sie ktora z dwoch dróg zapach sie dostaje.

Ale zakleić syfonu nie mogę bo śmierdzi z niego w momencie kiedy się kąpie.

A jak nie korzystasz z prysznica, to nie śmierdzi? Zrób tak, jak sugeruje Jastrząb, zacznij od uszczelnienia kratki (tymczasowo).

Zrób szkic instalacji i wrzuć tutaj. Co jest podłączone do kanalizacji (brodzik, wanna, umywalka, WC), w jakiej kolejności?

Brodzik głęboki? Może taki z przelewem?

Jak lejesz wodę w brodziku, ale nie kąpiesz się to też śmierdzi? Jeśli nie, to może brodzik ugina się lekko, powodując, że w płaskim syfonie pojawia się otwarta przestrzeń.

A jak nie korzystasz z prysznica, to nie śmierdzi? Zrób tak, jak sugeruje Jastrząb, zacznij od uszczelnienia kratki (tymczasowo).

Zrób szkic instalacji i wrzuć tutaj. Co jest podłączone do kanalizacji (brodzik, wanna, umywalka, WC), w jakiej kolejności?

Brodzik głęboki? Może taki z przelewem?

Jak lejesz wodę w brodziku, ale nie kąpiesz się to też śmierdzi? Jeśli nie, to może brodzik ugina się lekko, powodując, że w płaskim syfonie pojawia się otwarta przestrzeń.

Jak nie korzystam z prysznica to nie śmierdzi.

Ciężko mi będzie zrobić szkic tego jak to jest połączone. Na pewno wszystko jest połączone z jedną rurą kanalizacyjną która wychodzi z kotłowni do oczyszczalni i przez strych na dach. Ciężko będzie też określić w jakiej kolejności jest to podłączone, nie pamiętam tego.

Brodzik ma głębokość 15cm.

Na pewno się nie ugina.

Jak leje wodę to nie śmierdzi, śmierdzi tylko podczas brania prysznica, czyli wtedy kiedy przez dłuższy czas leci ciepła woda.