jarson78 18.11.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Problem polega na tym iż po wzięciu prysznica w łazience na dole lub podczas prania w łazience na górze strasznie śmierdzi z kanalizacji. Smród jest w całym domu i jest bardzo nieprzyjemny. Jeśli chodzi o kanalizację to mam przydomową oczyszczalnie na końcu której zamontowany jest kominek wentylacyjny. Wentylacja kanalizacji zrobiona jest rurą fi100 i zakończona Z tego co udało mi się stwierdzić to nieprzyjemny zapach wydostaje się w łazience na dole z syfonu w brodziku a w łazience na górze z syfonu w wanie. W obu przypadkach mam zamontowane syfony bardzo niskie Pomóżcie bo nie wiem w czym tkwi problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.11.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Problem polega na tym iż po wzięciu prysznica w łazience na dole lub podczas prania w łazience na górze strasznie śmierdzi z kanalizacji. Smród jest w całym domu i jest bardzo nieprzyjemny. Jeśli chodzi o kanalizację to mam przydomową oczyszczalnie na końcu której zamontowany jest kominek wentylacyjny. Wentylacja kanalizacji zrobiona jest rurą fi100 i zakończona [ATTACH=CONFIG]289651[/ATTACH] Z tego co udało mi się stwierdzić to nieprzyjemny zapach wydostaje się w łazience na dole z syfonu w brodziku a w łazience na górze z syfonu w wanie. W obu przypadkach mam zamontowane syfony bardzo niskie [ATTACH=CONFIG]289652[/ATTACH] Pomóżcie bo nie wiem w czym tkwi problem. Skoro zapach wydobywa z syfonu, to w syfonie nie ma wody. Skoro w nim wody nie ma, to cos ta wode stamtad zabiera. Skoro woda wz syfonu jest wyssana, tzn, ze tworzy sie w rurze kanalizacyjnej podcisnienie, czyli ta wentylacja ponad dach nie dziala zbyt dobrze. Jak jest zakonczona ta rura 110 na dachu? Jakis kapturek, daszek, napowietrzacz? Jest toto dostatecznie drozne? Druga opcja, to jednak wentylacja grawitacyjna , ktora zasysa smrody z odpowietrznika kanalizacji. Zatkaj na prbe kratke wentylacyjna w lazience (jesli masz). marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson78 18.11.2014 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Skoro zapach wydobywa z syfonu, to w syfonie nie ma wody. Skoro w nim wody nie ma, to cos ta wode stamtad zabiera. Skoro woda wz syfonu jest wyssana, tzn, ze tworzy sie w rurze kanalizacyjnej podcisnienie, czyli ta wentylacja ponad dach nie dziala zbyt dobrze. Jak jest zakonczona ta rura 110 na dachu? Jakis kapturek, daszek, napowietrzacz? Jest toto dostatecznie drozne? Druga opcja, to jednak wentylacja grawitacyjna , ktora zasysa smrody z odpowietrznika kanalizacji. Zatkaj na prbe kratke wentylacyjna w lazience (jesli masz). marcin Sęk w tym że woda w syfonie jest. Rura na dachu zakończona jest kominkiem takim jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.11.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Sęk w tym że woda w syfonie jest. Rura na dachu zakończona jest kominkiem takim jak na zdjęciu. To jesli woda jest w syfonie, to raczej nie smierdzi z syfonu. Jest w lazience kratka wentylacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson78 18.11.2014 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 W łazience jest kratka wentylacyjna i działa dobrze. Dodam jeszcze, że gdy wyjmę wszystkie bebechy z syfonu w brodziku to troszkę z niego wieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.11.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 W łazience jest kratka wentylacyjna i działa dobrze. A jestes na 100% pewien, ze nie wwiewa nic ta kratka? Zaslaniales ja na probe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson78 18.11.2014 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 A jestes na 100% pewien, ze nie wwiewa nic ta kratka? Zaslaniales ja na probe? Działa dobrze bo jest w niej wentylator a poza ty jak się wyjdzie z pod prysznica to czuć jak powietrze wwiewa z pod drzwi w stronę kratki. Poza tym widać to też podczas kąpieli jak para leci do kratki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.11.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Działa dobrze bo jest w niej wentylator Alewentylator nie chodzi non-stop. W koncu go wylaczysz. Wentylator nie jest szczelny, moze przez niego sie powietrze cofa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson78 18.11.2014 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Alewentylator nie chodzi non-stop. W koncu go wylaczysz. Wentylator nie jest szczelny, moze przez niego sie powietrze cofa. No też tak może być, ale ja mam wentylator z klapką zwrotną więc nawet jak jest wyłączony to nie cofa powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.11.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 No też tak może być, ale ja mam wentylator z klapką zwrotną więc nawet jak jest wyłączony to nie cofa powietrza Myslisz ze taka klapka jest hermetyczna? Przeciez to prosty test. Zakleic calosc tasma. Skoro woda jest w syfonie, to wentylacja jest dosyc logiczna droga ktora zapaszek sie dostaje. Jak nadal bedzie smierdziec, zakleic syfon, postawic na nim garnek cokolwiek. Dowiesz sie ktora z dwoch dróg zapach sie dostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson78 18.11.2014 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Myslisz ze taka klapka jest hermetyczna? Przeciez to prosty test. Zakleic calosc tasma. Skoro woda jest w syfonie, to wentylacja jest dosyc logiczna droga ktora zapaszek sie dostaje. Jak nadal bedzie smierdziec, zakleic syfon, postawic na nim garnek cokolwiek. Dowiesz sie ktora z dwoch dróg zapach sie dostaje. Ale zakleić syfonu nie mogę bo śmierdzi z niego w momencie kiedy się kąpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.11.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Problem polega na tym iż po wzięciu prysznica w łazience na dole lub podczas prania w łazience na górze strasznie śmierdzi z kanalizacji. Ale zakleić syfonu nie mogę bo śmierdzi z niego w momencie kiedy się kąpie. No to ja sie poddaje. pozdrawiam marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 18.11.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 A jak nie korzystasz z prysznica, to nie śmierdzi? Zrób tak, jak sugeruje Jastrząb, zacznij od uszczelnienia kratki (tymczasowo).Zrób szkic instalacji i wrzuć tutaj. Co jest podłączone do kanalizacji (brodzik, wanna, umywalka, WC), w jakiej kolejności?Brodzik głęboki? Może taki z przelewem? Jak lejesz wodę w brodziku, ale nie kąpiesz się to też śmierdzi? Jeśli nie, to może brodzik ugina się lekko, powodując, że w płaskim syfonie pojawia się otwarta przestrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson78 18.11.2014 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 A jak nie korzystasz z prysznica, to nie śmierdzi? Zrób tak, jak sugeruje Jastrząb, zacznij od uszczelnienia kratki (tymczasowo). Zrób szkic instalacji i wrzuć tutaj. Co jest podłączone do kanalizacji (brodzik, wanna, umywalka, WC), w jakiej kolejności? Brodzik głęboki? Może taki z przelewem? Jak lejesz wodę w brodziku, ale nie kąpiesz się to też śmierdzi? Jeśli nie, to może brodzik ugina się lekko, powodując, że w płaskim syfonie pojawia się otwarta przestrzeń. Jak nie korzystam z prysznica to nie śmierdzi. Ciężko mi będzie zrobić szkic tego jak to jest połączone. Na pewno wszystko jest połączone z jedną rurą kanalizacyjną która wychodzi z kotłowni do oczyszczalni i przez strych na dach. Ciężko będzie też określić w jakiej kolejności jest to podłączone, nie pamiętam tego. Brodzik ma głębokość 15cm. Na pewno się nie ugina. Jak leje wodę to nie śmierdzi, śmierdzi tylko podczas brania prysznica, czyli wtedy kiedy przez dłuższy czas leci ciepła woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts