Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem - Dym wylatujący poniżej czopucha nowego pieca

Twenty_2012

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowy na forum i dopiero się z nim zapoznaję więc jeśli piszę w złym temacie proszę o przeniesienie.

Szukałem rozwiązania mojego problemu lecz nie znalazłem odpowiedzi w istniejących tematach dlatego piszę nowy post.

Mój problem wygląda następująco:

Kilka dni temu specjaliści zamontowali mi w domu nowy piec 16 kV marki Woźny Junior z Pleszewa.

Niepokoi mnie to, że podczas rozpalania gdy włączy się dmuchawę dym bardzo intensywnie zaczyna wylatywać poniżej czopucha pieca wychodzącego do komina - dym wylatuje tak jakby z pod obudowy pieca.

Po kilku minutach w kotłowni jest tyle dymu, że trzeba otwierać okna, bo nie da się wytrzymać.

Gdy piec już się rozpali wylatywanie dymu z opisanego miejsca nie jest już tak intensywne ale małe ilości nadal tamtędy się wydostają.

Miał ktoś z Was podobny przypadek?

Póki co palę drzewem, bo jest jeszcze ciepło ale nie wyobrażam sobie palenia w tym piecu węglem, bo nie mam zamiaru ryzykować zanim nie rozwiążę w czym tkwi problem.

Dołączam zdjęcie którędy dym wylatuje najbardziej intensywnie, na zdjęciu dym aż tak bardzo nie jest widoczny bo włączyła się lampa błyskowa, ale naprawdę jest go dużo.

20141117_185201.jpg

20141117_185229.jpg

Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

Pozdrawiam, Marcin

Reklamuj sprzedawcy ewentualnie producentowi - Twoje prawo.

Jutro właśnie planuję zadzwonić do nich bo był zakupiony bezpośrednio u producenta.

@bobasxx dzisiaj postaram się sam wieczorem odkręcić tylną obudowę może uda mi się coś ustalić, jak będzie taka potrzeba to tak jak mówisz skontaktuje się z montażystami - akurat co do ich fachowości nie mam żadnych zastrzeżeń, bo to dobra i znajoma firma. Wielu znajomych korzystało z ich usług dotyczących CO i nigdy nie było powodów do narzekań, bo znają się na rzeczy :)

@krzy27 szyber zawsze jest otwarty na maxa, zamykanie go nie miało by sensu przy pracującej dmuchawie.

Edytowane przez Twenty_2012