danielw 28.11.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Zarodniki grzybów są w sumie wszędzie w powietrzu i na wszystkich powierzchniach, ale jeśli nie stworzysz im dogodnych warunków nie mają szans się rozwinąć. U forumowicza SALA coś poszło nie tak i musi znaleźć przyczynę. A tak z ciekawości, co zamierzasz zamiast reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sala 28.11.2014 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 U forumowicza SALA coś poszło nie tak i musi znaleźć przyczynę. No właśnie przyczyna, nie mam już pomysłów na ewentualne błędy mogące mieć wpływ na takie zabrudzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.11.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 No właśnie przyczyna, nie mam już pomysłów na ewentualne błędy mogące mieć wpływ na takie zabrudzenia!! Podłączony okap, lub jakaś nieszczelność i z zewnątrz coś zasysa. Przez filtr taki syf nie przejdzie. Które to czyszczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 28.11.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 SALA -Nie wiem jak jest zbudowana twoja centrala, i zastrzegam że specjalistą w tej dziedzinie nie jestem ( chociaż zbudowałem własne reku), ale przyjrzał bym się czy woda skraplana w wymienniku jest porywana i rozchlapywana przez wentylator.No i taka uwaga, kiedyś jak miałem już kanały wentylacji, a nie chodził jeszcze reku to w zimnym garażu, gdzie biegły wtedy nieocieplone rury czerpni i wyrzutni, wewnątrz tych rur wykraplała się woda z ciepłego i wilgotnego powietrza wywiewanego z domu. Podejrzewam gdyby dłużej trwał taki stan to mógł sie na ściankach wewnątrz pojawić grzyb. To była taka niesprawna niesterowalna wentylacja - znaczy grawitacyjna.Może masz po prostu ustawione zbyt małe przepływy?Albo jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.11.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 specjalistą w tej dziedzinie nie jestem Chyba nikt nie jest, bo i ja się z czymś takim nie spotkałem, a byłem pionierem i robię to od 1989. - czy jest podłączony okap? - czy była już czyszczona? - jeżeli nie, to czy Pan ją sam kupił i zamontował, czy zrobiła to firma? - czy instalacja jest szczelna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sala 28.11.2014 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Chyba nikt nie jest, bo i ja się z czymś takim nie spotkałem, a byłem pionierem i robię to od 1989. - czy jest podłączony okap? - czy była już czyszczona? - jeżeli nie, to czy Pan ją sam kupił i zamontował, czy zrobiła to firma? - czy instalacja jest szczelna? A więc: - okap nie jest podłączony, - to jest pierwsze czyszczenie jednostki (pracuje od 2,5 roku) - instalację i montaż przeprowadzała firma, - czy instalacja jest szczelna tego nie wiem (jak to sprawdzić)! Jeżeli chodzi o kanały to są rozprowadzone na nieocieplonym strychu, leżą na ociepleniu stropu tj. styropianie i są przykryte 30 cm wełny (w momencie uruchomienia centrali kanały nie były ocieplone ale to było lato, na jesień ociepliłem je)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sala 28.11.2014 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) przyjrzał bym się czy woda skraplana w wymienniku jest porywana i rozchlapywana przez wentylator. To jest chyba dobry trop na początek np. za tydzień rozebrać jednostkę i sprawdzić czy wentylator jest mokry! Edytowane 28 Listopada 2014 przez Sala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.11.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 A więc: - okap nie jest podłączony, - to jest pierwsze czyszczenie jednostki (pracuje od 2,5 roku) - instalację i montaż przeprowadzała firma, - czy instalacja jest szczelna tego nie wiem (jak to sprawdzić)! Jeżeli chodzi o kanały to są rozprowadzone na nieocieplonym strychu, leżą na ociepleniu stropu tj. styropianie i są przykryte 30 cm wełny (w momencie uruchomienia centrali kanały nie były ocieplone ale to było lato, na jesień ociepliłem je)! Woda z kondensacji jest czysta jak łza. Tam widać nieszczelności i syf niebiologiczny. To rozszczelniona centrala. Przepraszam, że zapytam jeszcze, Pan widział czy była fabrycznie zapakowana, czy może jakąś reklamację, przecenę Panu wsadzili. Nie mam dobrego zdania o styropianowych centralach, ale takim syfem się jeszcze nie spotkałem. To przez filtr nie przejdzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sala 28.11.2014 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Centrala była zapakowana w oryginalny karton i nawet jeszcze na niej były pasy ściągające (zgrzewane) i informacje o możliwości zarejestrowania jednostki.A jak z tą szczelnością czy można to jakoś sprawdzić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.11.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Centrala była zapakowana w oryginalny karton i nawet jeszcze na niej były pasy ściągające (zgrzewane) i informacje o możliwości zarejestrowania jednostki. A jak z tą szczelnością czy można to jakoś sprawdzić?? Wie Pan co, jeżeli to było zapakowane i montowane przez firmę, to bym im wysłał zdjęcia ( nie montującym a importerowi ) jak jest jakaś wada, to zapewne nie tylko u Pana i oni pewnie już ten temat przerabiali, będą wiedzieć co gdzie uszczelnić. Jak Pana "oleją" to opisać rozmowę na FM . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelut 25.09.2018 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 U mnie po 3 tygodniach od wymiany filtru sprawdzianem sobie jak on wygląda i okazało sie ze był wilgotny wręcz mokry na czerpni.Zastanawiam sie czy nie bede mial podobnych problemów. Mam czerpnie jakieś 3 metry do centrali, wyrzutnie praktycznie za sciana gdzie jest centrala. Centrala w nieogrzewanym garazu , wszystkie kanaly raczej ocieplone . Temperatura na zewnątrz +7 i deszcz Jak u Was wyglądają filtry też są wilgotne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 25.09.2018 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Jak u Was wyglądają filtry też są wilgotne? Suche o każdej porze roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelut 25.09.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Jakis pomysł co może być przyczyną? Mam areris next 450 podłączony w lipcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 26.09.2018 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Uuuu u siebie też będę miał reku i mam nadzieję że to odosobniony nieszczęśliwy wypadek przy pracy. Warto poznać przyczynę dla potomnych. Z tego co kolega pisze to ma tak brudny wentylator tylko na wyciągu... Może coś zaciągane z łazienek, kuchni? Albo był to brud który znalazł się zaraz po montażu przy pierwszym uruchomieniu ... Specjalistą nie jestem ale proponuję po czyszczeniu zaglądnąć za tydzień i zobaczyć co się dzieje, czy się pojawia sama woda czy też również brud. Swoją drogą ciekawe czy taką centralę można ozonować np. jak klimatyzację w aucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 23.10.2018 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Minął prawie miesiąc ... zaglądałeś do jednostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 31.10.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Jakis pomysł co może być przyczyną? Mam areris next 450 podłączony w lipcu Źle zaprojektowana lub wykonana czerpnia i, lub rura z czerpni do rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts