koziol99 19.11.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Buduje nowy domek - w zimie zamierzam wykańczać więc potrzebne mi ogrzewanie.Instalacja rozprowadzona, brakuję tylko pieca i kotłowni. Koncepcja była taka:piec na paliwo stałe na tą zimę - jakiś "śmieciuch" + w przyszłym roku piec kondensacyjny na gaz - po wykonaniu przyłącza. Jednak spotykam się z opiniami że nie warto robić takiej instalacji - wysokie koszty instalacji.Zastanawiam się jak przeżyć zimę i nie zbankrutować na ogrzewaniu - może kupić piec gazowy teraz i brać gaz z butli? Domek dobrze docieplony :Poniżej dane: - powierzchnia użytkowa 156m2, pow. calkowita 220 m2 - ściany ceramika ocieplone 20 cm stryopianem, ocieplenie stropu nad piętrem wełna 30 cm, okna 3 szybowe U <1,0 - wentylacja mechaniczna z rekuperatorem - zapotrzebowanie wg OZC 14 kW, 96 kWh/m2 - moim zdaniem wyszło za dużo, ale nie dociekałem gdzie móglbyc błąd - grzejniki przeliczone przy załozeniu 80W/m2 pod parametry 55/45/20 więc w stosunku do kotła na paliwo stałe są znacznie przewymiarowane Poradzcie co tu zrobić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.11.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 - zapotrzebowanie wg OZC 14 kW, 96 kWh/m2 - moim zdaniem wyszło za dużo, ale nie dociekałem gdzie móglbyc błąd - grzejniki przeliczone przy załozeniu 80W/m2 pod parametry 55/45/20 więc w stosunku do kotła na paliwo stałe są znacznie przewymiarowane Projektowe obciązenie cieplne przeszacowane o ok 100%, zapotrzebowanie na ciepło tak z 50 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziol99 19.11.2014 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Projektowe obciązenie cieplne przeszacowane o ok 100%, zapotrzebowanie na ciepło tak z 50 %. to że są przesacowane to wiadomo, ale nie możesz określic o ile - masz za mało danych. Poza tym pisałem już o tym w wątku o obliczeniach w OZC i tam nie uzyskałem od Ciebie pomocy a w tym wątku pytam o sens rozwiązania połączenia dwóch kotłów - węglowy i na gaz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.11.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 to że są przesacowane to wiadomo, ale nie możesz określic o ile - masz za mało danych. Poza tym pisałem już o tym w wątku o obliczeniach w OZC i tam nie uzyskałem od Ciebie pomocy a w tym wątku pytam o sens rozwiązania połączenia dwóch kotłów - węglowy i na gaz... Jezeli chodzi o sens to moim zdaniem nie ma zadnego. Dotyczy to równym stopniu i kotła na paliwo stałe jak i na gaz. Taniej niz gazem mozna ogrzewac prądem w II taryfie (sprzedawca Duon) w cenie ok 20 gr za kWh za pomoca bufora z grzałką, jezeli chcesz do tego podpiąc kocioł weglowy to nie ma przeciwskazan, tylko po co? Po to aby miec taniej ok 4 gr na 1 kWh? Grzejąc prądem masz załtwionę od razu cwu, minmalizację kosztów inwestycyjnych i całkowitą bezobsługowość oraz brak kosztów konserwacyjno gwarancyjnych, a takze minmalny koszt ewentualnych napraw. Czyli pozbywamy sie tych dwóch kotłow na rzecz bufora z wezownicą cwu i grzałką. Czy mozna prosciej i taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziol99 19.11.2014 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Jezeli chodzi o sens to moim zdaniem nie ma zadnego. Dotyczy to równym stopniu i kotła na paliwo stałe jak i na gaz. Taniej niz gazem mozna ogrzewac prądem w II taryfie (sprzedawca Duon) w cenie ok 20 gr za kWh za pomoca bufora z grzałką, jezeli chcesz do tego podpiąc kocioł weglowy to nie ma przeciwskazan, tylko po co? Po to aby miec taniej ok 4 gr na 1 kWh? Grzejąc prądem masz załtwionę od razu cwu, minmalizację kosztów inwestycyjnych i całkowitą bezobsługowość oraz brak kosztów konserwacyjno gwarancyjnych, a takze minmalny koszt ewentualnych napraw. Czyli pozbywamy sie tych dwóch kotłow na rzecz bufora z wezownicą cwu i grzałką. Czy mozna prosciej i taniej? Pomysl bardzo mi sie podoba- prosta instalacja mozna wykonac od reki i dziala. tylko jedno ale - jesli jednak wyniki z ozc nie sa tak mocno przesadzone jak twierdzisz to czy ta opcja nie okaze sie najdrozsza - badz co badz moj dom to 160 m2 uzytkowej i 220 calkowitej w dodatku pietrowy... Tylko ze to okaze sie w trakcie uzytkowania jak powinna wygladac taka instalacja i jaki jej koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.11.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Pomysl bardzo mi sie podoba- prosta instalacja mozna wykonac od reki i dziala. tylko jedno ale - jesli jednak wyniki z ozc nie sa tak mocno przesadzone jak twierdzisz to czy ta opcja nie okaze sie najdrozsza - badz co badz moj dom to 160 m2 uzytkowej i 220 calkowitej w dodatku pietrowy... Tylko ze to okaze sie w trakcie uzytkowania jak powinna wygladac taka instalacja i jaki jej koszt? To czy ozc bardziej czy mniej rozjechało ( a przesadzone jest na pewno) nie az tak wielkiego znaczenia, tu chodzi o róznicę kosztów kWh dla róznych nosników, dla gazu bedzie to 23-24 gr dla wegla 15-16 gr, dla pompy PW 9-12 gr, dla pompy gruntowej 8-10 gr, Jak widac gaz najdrozszy. Przy weglu dla 10000 kWh to roznica ok 400 zł nie liczac zabawy w palacza Koszt orientacyjny dla bufora 600l z wezownicą cwu 8 m2 i grzalkami 9-12 kW to z montazem to ok 9000-9500 zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.11.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 To czy ozc bardziej czy mniej rozjechało ( a przesadzone jest na pewno) nie az tak wielkiego znaczenia, tu chodzi o róznicę kosztów kWh dla róznych nosników, dla gazu bedzie to 23-24 gr dla wegla 15-16 gr, dla pompy PW 9-12 gr, dla pompy gruntowej 8-10 gr, Jak widac gaz najdrozszy. Przy weglu dla 10000 kWh to roznica ok 400 zł nie liczac zabawy w palacza Koszt orientacyjny dla bufora 600l z wezownicą cwu 8 m2 i grzalkami 9-12 kW to z montazem to ok 9000-9500 zł brutto Jak ma smykałke to zrobi takie cudo za 2,5-3 tys + jakaś pompka lub sterownik i najlepiej pogodówka co do CWu jak odległości spore to lepiej odpowiednie bojlery w łazience czy kuchni. Nie tracisz na przesyle i nie potrzebujesz cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.11.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Pompa ciepła powietrzna/ lub klimatyzator split i dmuchać w nawiew WM ..a w mróz grzać się prądem z nagrzewnicy kanałowej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziol99 19.11.2014 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 a gdyby zainwestować jednak w kocioł na paliwo stałe ale...do tego bufor - żeby nie dusić kotła - a w buforze grzałka i w okresach cieplejszych dogrzewać grzałką, w przypadku większych mrozów ewentualnie braku prądu - grzać w piecu węglem. koszt takiej instalacji nie powinien chyba przekroczyć 15 tys zł, mam dwa źródła ciepła, koszty ogrzewania - w przypadku gdy są zbyt wysokie moge przeciez zacząć palić w piecu...Proszę o opinie i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 19.11.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Jezeli chodzi o sens to moim zdaniem nie ma zadnego. Dotyczy to równym stopniu i kotła na paliwo stałe jak i na gaz. Taniej niz gazem mozna ogrzewac prądem w II taryfie (sprzedawca Duon) w cenie ok 20 gr za kWh za pomoca bufora z grzałką, jezeli chcesz do tego podpiąc kocioł weglowy to nie ma przeciwskazan, tylko po co? Po to aby miec taniej ok 4 gr na 1 kWh? Grzejąc prądem masz załtwionę od razu cwu, minmalizację kosztów inwestycyjnych i całkowitą bezobsługowość oraz brak kosztów konserwacyjno gwarancyjnych, a takze minmalny koszt ewentualnych napraw. Czyli pozbywamy sie tych dwóch kotłow na rzecz bufora z wezownicą cwu i grzałką. Czy mozna prosciej i taniej? I ten Duon to ma taką cenę na zawsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.11.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 a gdyby zainwestować jednak w kocioł na paliwo stałe ale... do tego bufor - żeby nie dusić kotła - a w buforze grzałka i w okresach cieplejszych dogrzewać grzałką, w przypadku większych mrozów ewentualnie braku prądu - grzać w piecu węglem. koszt takiej instalacji nie powinien chyba przekroczyć 15 tys zł, mam dwa źródła ciepła, koszty ogrzewania - w przypadku gdy są zbyt wysokie moge przeciez zacząć palić w piecu... Proszę o opinie i uwagi Jezeli koniecznie chcesz sie bawic w palacza to nie ma przeciwskazan, a bufor wtedy jak znalazł. Gdy nie bedzie prądu to awaryjne zasilanie i tak potrzebne. 15 tys realne za całosc , ale czy róznica 400-500 zł jest az tak duza zeby przejsc na węgiel tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.11.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 I ten Duon to ma taką cenę na zawsze ? Do konca 2018, co będzie pozniej tego nie wie nikt. Relacja cen prądu i gazu nie powinna sie drastycznie zmienic po 2018, ceny węgla? któz to wie, moze byc jakis podatek ekologiczny, zobczymy co Unia wymysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziol99 19.11.2014 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 ja poprostu nie mogę się przekonać że ogrzewanie prądem jest tylko niewiele droższe od gazu - tkwi we mnie takie utarte przekonanie że prąd to najdroższa z możliwych opcji. byc może to uprzedzenia.z drugiej strony wiem, że koszt instalacji gazowej będzie wyższy o 50% od tej z buforem i grzałką .... i nie wiem którą opcję wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.11.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Nie ma przymusu przyjecia do wiadomosci ze ceny nosników energii które podałem są prawdziwe. Kazdy płaci za siebie i dacyzja nalezy do niego. Przekonywać nie mam zamiaru. Jezeli ktos jest do czego przekonany to zadne argumenty nic nie pomogą. Najwazniejszym argumentem zawsze będzie "bo jak tak chcę". Zycze owocnego/udanego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.11.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Masz WM to śmiało można powietrze ze splita w nią wsadzić ..a jeśli przyjdzie trwoga na pompę to nagrzewnica kanałowa.Twój dom nie potrzebuje 80 W/m2 jeśli będzie to koło 1/2 to góra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 19.11.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 ja poprostu nie mogę się przekonać że ogrzewanie prądem jest tylko niewiele droższe od gazu - tkwi we mnie takie utarte przekonanie że prąd to najdroższa z możliwych opcji. byc może to uprzedzenia. z drugiej strony wiem, że koszt instalacji gazowej będzie wyższy o 50% od tej z buforem i grzałką .... i nie wiem którą opcję wybrać na dzisiaj z tych dwóch grzałka. ostatnio najszybciej drożał gaz i faktycznie w tej chwili taniej można ogrzewać prądem. gdyby wątek o ogrzewaniu prądem nie był takim śmietnikiem, to może być znalazł tam jakieś pożyteczne informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziol99 19.11.2014 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Masz WM to śmiało można powietrze ze splita w nią wsadzić .. a jeśli przyjdzie trwoga na pompę to nagrzewnica kanałowa. Twój dom nie potrzebuje 80 W/m2 jeśli będzie to koło 1/2 to góra. ogrzewanie powietrzem odpada bo mam juz grzejniki zamowione..... skąd bierzecie te optymistyczne 40W/m2 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.11.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 ogrzewanie powietrzem odpada bo mam juz grzejniki zamowione..... kierunek gaz, czym przetrwać ? nagrzewnica trójfazowa lub dwie. Skąd bierzemy te 40 W/m2 na pierwszy rzut przy ilość izolacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziol99 20.11.2014 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 uważam, że sugerowanie się grubością izolacji może byc bardzo złudne - dużo zależy od kształtu budynku, ilości okien, szczelnośći itd. ale nieważne. jaką sprawnosć przyjąć dla grzania grzałką bufora - chodzi mi o ty czy koszt 1 kwh odpowiada kosztowi 1 khw ogrzewania tym sposobem? i czy bufor sprawdzi się w przypadku gdy mam już grzejniki obliczone na piec kondensacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziol99 20.11.2014 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 ok, powiedzmy że skłaniam sie do gazu ziemnego. kupie piec, jednak nie bede mial przed zima wykonanego przyłącza, pomysł jest taki - kupuje propan np 4 butle łącze szeregowo i grzeje chalupkę do max. 15 stopni - tak przez zimę żeby wykończeniówkę zrobić. ile miesiecznie spodziewac się kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts