Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gs100

Recommended Posts

Witam,

Robię remont 60 letniego domu z bali. Wewnętrzne ściany które są z bala mam zamiar wyszlifować i je wyeksponować. Bale mają ślady po kornikach, ale ogólnie są zdrowe. Rozpocząłem już próbę z szlifierką kątową z papierem ściernym i efekt jest jak poniżej (ogólnie ok, choć: są widoczne okrągłe ślady).

szlifowanie.jpg

Zastanawiam się czy nie lepsza byłaby szlifierka taśmowa, oscylacyjna lub mimośrodowa z dodatkowym odsysaniem pyłu. Do szlifowania będzie około 20 m2 więc jeśli jakieś narzędzie da lepsze efekty od zwykłej szlifierki kątowej z papierem ściernym na tarczy z gumą to jestem gotów takie narzędzie kupić aby ułatwić sobie pracę.

Wg mnie najbardziej by tu odpowiadała szlifierka taśmowa, Ale bale nie są idealnie równe, między ich krawędziami jest nawet kilka mm różnicy i czy to nie dyskwalifikuje szlifierki taśmowej? Poza tym papieru ściernego trochę mi na to pójdzie i czy taśma nie jest dużo droższa od krążka na rzep?

Którą szlifierkę wybrać (taśmową, oscylacyjną, mimośrodową) czy pozostać przy zwykłej kątowej, bo żadna z tych (oprócz możliwości odsysania pyłu) nie da lepszego efektu?

Jak później zabezpieczyć taką wyszlifowaną ścianę, jakieś specjalne lakiery z woskiem?

Pozdrawiam,

Grzegorz

Wiertarka z przylepianym papierem ściernym:) proponuję wstępną granulację P80 czasem P36

I coraz drobniej, musisz mieć miękką przystawkę do wiertarki, aby całą powierzchnią przylegała ..

Będzie mniej śladów, oraz images?q=tbn:ANd9GcSfAMKsHhG3hkEUBf1GzCgg2TtnhhOVi_CKqgXNaPxALpb7w6vGVg

Potrzeba takie coś z filtrem wstępnym alla stożkowy do samochodu.

W tedy zwykłym odkurzaczem będziesz wyciągał gruz/wióra itp co wpadnie ...

Dobry efekt będzie dopiero po papierze 240/320 ... polecam malowanie lakierem wodnym .. nie dusi ...

Czy nie potrzeba tych korniszonów wygnać ?

Wiertarka ha , ha , ha , zajechałbyś siebie i wiertarkę a papier na rzepy to się nadaje w sumie nie wiem do czego .

Zostań przy zwykłej szlifierce zakup profesjonalną tarczkę ( 50 zł ) do papieru który się przykręca , ten z dziurką , jak bal jest tylko brudny to granulacja 60/80.

Ślady z tarczki zetrzesz zwykłym papierem ręcznie , szlifować trzeba umiejętnie jak zakładasz świeży papier przejedz parę razy po jakiejść desce aż się ułoży.

szlifujesz ruchem wzdłużnym do przodu do tyłu tak na odcinku 50, 60 cm jak jedziesz w prawą stronę to naciskasz bardziej na lewą część tarczki.

Zacznij od góry , dwie belki naraz szlifuj i posuwaj się w bok. Ja zaczynam od lewej strony bo jestem mańkutem .

Bądź ostrożny jak zblokuje tarczę to wydrze ci z ręki a wtedy bida :( . możesz się wspomóc tarczką z listkami dobra na duże nierówności.

Przetestowałem już wszystkie narzędzia i szlifierka jest najlepsza .

Wiertarce nic, a nic nie będzie, czemu tak ? ponieważ najmniej zostawia śladów po szlifowaniu.

Łatwiej przyłożyć całą powierzchnię papieru do powierzchni szlifowanej.

Jeśli zdzierasz na chama to kątową szlifierką jest lepiej trzymać, ale na pewno dłużej do ładu i składu się doprowadza drewno

po głębokich rysach.

Polerka niskoobrotowa (np samochodowa) . Wielkość tarczy 180 z rzepem - na to papier ( różnych granulacji do wypróbowania ) . Polerka samochodowa dlatego ,ze ma niskie obroty od 600-3000 . Musi być odpowiednio mocna aby po "zjechaniu obrotów na niższe " nie traciła mocy .Są też kątówki małe 125 z regulacją obrotów ale trochę za słabe na niskich obrotach .

polerkę zatrzyma za duży opór , i nie wyczyścisz zgłębień .

Czołg przestań głupoty wypisywać wiertarką to możesz sobie stół wyszlifować , po pierwsze wiertarka nie jest przeznaczona do pracy ciągłej i spalisz stojan , przytopisz uchwyty łożyska ,lub rozdupczysz coś innego , po drugie źle się ją trzyma ręce są oddalone od tarczy i gdy ona o coś zahaczy czy podskoczy to morze wyfrunąć z rąk zasada dźwigni .

Na szlifowalem się belek 1000m2 zajechałem już trzy szlifierki więc wiem o czym mówię a ty jak zawsze teoretyzujesz .

Maciej akurat też trochę sprzętu w rękach miałem i wiem że co się przyśpieszy brutalnym szlifowaniem, odbija się

później na dojściu do ładu i składu. Kwestia trzymania tego urządzenia plus dobra modulacja obrotów w przycisku.

Przystawienie całej tarczy prostopadle do szlifowanej powierzchni, robi niesamowity efekt.

Siła jaką trzeba w to włożyć jest bardzo niewielka. Z czystej praktyki piszę.

Świetnie się robi czymś co drze drewno na maxsa .. ale później wyrugować zarysowanie proste nie jest.

A jeśli nie ma ryzyka gwoździ to https://www.google.pl/search?q=strug+elektryczny&espv=2&biw=1364&bih=683&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ftlsVPT3LMHfywPi3YLoAQ&ved=0CAYQ_AUoAQ takim urządzeniem.

Tylko trzeba mieć zapas noży do wymiany.

Edytowane przez מרכבה

polerkę zatrzyma za duży opór , i nie wyczyścisz zgłębień ..

Oczywiście ,że zagłębień nie wyczyścisz ale duże powierzchnie idą jak " burza" . Ja czyszczę taką tanią z bazaru i jakoś idzie a widziałem jak mój cieśla czyścił MAKITĄ - poezja . Oczywiście nie namawiam - rób jak chcesz - mi to lotto !

A ja po przygodach z markowym sprzętem za milion milionów przestawiłem się na najtańszą szarą serię narzędzi z Castoramy ( Power coś tam..). Mam z tego strugi, ukośnice , wiertarki itd. Szlifierką kątową za stówkę przeszlifowałem całą moją balownię i za cholerkę nie chce się spalić. Bardzo cenię właśnie możliwość regulacji obrotów. To, plus odpowiednia tarczka i gradacja papieru daje możliwość szlifu bez baboli. Trza jednak nabrać wprawy, bez praktyki nie ma zmiłuj.

Dzięki za odpowiedzi!

Wiertarką próbowałem, ale nie szło - szlifierką kątową jest znacznie poręczniej.

Zaczynałem od papieru 36 i 50 - tym szło najlepiej, a gwoździe są - wcześniej całość była obita dyktą i nie wszystkie gwiździe dały się wyjąć.

Regulacja obrotów może się przydać do takich prac?

Może to w 2 etapach trzeba zrobić, najpierw na dużych obrotach wstępnie wyczyścić i wyszlifować, a później na wolnejszych i drobniejszym papierze poprawić. Wszystko szlifierką/polerką z papierem ściernym na gumowej tarczy?

Zastanawiam się nad innymi narzędziami też z tego powodu, że strasznie się to kurzy, a nie mam jak dobrze wentylować bo zima. Ale jeśli inne sprzęty nie dają znaczącej przewagi (oprócz tego że wciągają pył), to założę maskę i tyle.

Może jednak dokupię tylko szlifierkę "delta" tak żeby krawędzie wykończyć.

Niestety dom ten mam kawałek za miastem, i jak już zajadę to chcę mieć komplet narzędzi i wiedzę jak robić, żeby maksymalnie dużo zrobić :)

Te najpopularniejsze, z tarczami 125 mm zwykle mają powyżej 10 tys obr .W wersji z regulacją zwykle 2-10 tys. Płynne stopniowanie obrotów przydaje się zwłaszcza w trudniej dostępnych miejscach bo na pełnych obrotach chwila nieuwagi i już się rozchodzi miły zapaszek przypalonego drewna. Dla mnie regulacja była zbawieniem gdy usuwałem z bali żywicę. Nie chodziło wtedy o zeszlifowanie warstwy tylko lekkie oczyszczenie drewna.

Proponuję wziąć do łapek wiertarkę i szlifować całą powierzchnią tarczy,

http://tasmy-folie-narzedzia.pl/media/products/471101b77a201ba1416600bea9a64e43/images/thumbnail/big_tarcza-do-krazkow.png?lm=1385133658 tak owej używam, poddaje się jeśli nie trzyma się prostopadle do powierzchni szlifowania.

Przeważnie po pierwszych próbach, następuje szlifowanie samym krajem i pochylanie wiertarki = efekt mizerny, brak efektu i dłubanina.

Fakt trzeba mieć krzepę w rękach

Akurat handluję narzędziami i codziennie przychodzą do mnie osoby z podobnymi sprawami. Rozwiązanie jakie proponuję to: jeśli nie ma regulacji obrotów - można na szlifierkę założyć ściernicę listkową o granulacji p60 lub p80, to pozwoli na wyszlifowanie delikatnych zagłębień. Jeżeli bal był ręcznie obrabiany (nieregularne kształty) ja to bym tak rozwiązał. Szlifierka taśmowa, oscylacyjna, czy mimośrodowa nie załatwi sprawy - płaskie stopy nie zeszlifują nieregularnych kształtów choćby nie wiem co....

Pozdrawiam :)

Kolega uparcie polecający wiertarkę chyba nigdy nie używał szlifierki - nazwa narzędzia sama mówi które do czego służy.

Tak, ściernica listkowa (lamele) na pierwszy ogień nadaje się znakomicie, nie ulega zniszczeniu przy zahaczaniu krawędzią o sąsiednie belki i łatwo tym usunąć większe partie materiału. Trzeba uważać, bo można tym narobić dziur w drewnie!

Drugi etap to nieco drobniejszy papier - do tego powinna być lekka szlifierka z regulację obrotów i duże wyczucie w dłoni. Na końcowy etap możesz użyć szlifierki oscylacyjnej, ale to jak już sam ocenisz efekt wcześniejszych prac.

Kolega uparcie polecający wiertarkę chyba nigdy nie używał szlifierki - nazwa narzędzia sama mówi które do czego służy.
ponieważ dobrze wiem do czego co służy, oraz jaki błąd popełnia się szlifując wiertarką. To nie jest robota dla słabych w rękach ..

Drugi etap to nieco drobniejszy papier - do tego powinna być lekka szlifierka z regulację obrotów i duże wyczucie w dłoni.
to kolega nie wie, nie ma czegoś takiego jak wyczucie .. zajdzie z kąta, chwile dłużej przytrzyma nawet P240 .. i później dołki ...

Oczywiście można brać boscha 225 i nasadę drucianą .. 5min gotowe... tylko kto później te rowki za poleruje ?

Już widziałem dzieła stolarzy 40letnim doświedczeniem :lol2: masa śladów po "szlifierce"

Trzeba uważać, bo można tym narobić dziur w drewnie!

to widać że łapu capłu byle napsuć .. a później godzina w plecy .. lub co zrobić z tym fantem .. to tylko człowiek który drepcze w miejscu od nastu lat, bo poza schemat nie wyjdzie jest w stanie głosić takie rzeczy.

To ma być metoda pewna ! a nie że narobi dziadostwa ..:mad: