Bezaa 19.11.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 I zapadła decyzja - remont, taki poważny, stanowczy, gruntowny. Dom na wsi z końca lat 80-tych, wolnostojący, z pustaka: podpiwniczenie, parter i piętro. A w środku my - małżeństwo z planami, marzeniami, miarką i ołówkiem w ręku. Wszystko mamy rozrysowane, zmierzone, chyba nawet nieźle przemyślane, bo najważniejsze, żeby było praktycznie. Mimo to, zawsze rozpatrzymy każdą radę i pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezaa 19.11.2014 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Był czas, że się zastanawialiśmy nad budową domu, ale szybko zmieniliśmy plany. Postanowiliśmy wyremontować dom rodziców męża, dostosować wszystko do swoich potrzeb, przecież mieszkamy na wsi, więc musimy mieć miejsce na sterty dokumentów, większą kotłownię i takie tam podobne kajutki. Zajmujemy się rolnictwem, uprawą roślinną konkretnie. Dom jest typem kostki (klocka, sześcianu, słupka, jak kto woli) i długo nie mieliśmy na niego pomysłu. Ale wiedzieliśmy, że chcemy mieć kuchnię z jadalnią połączoną też z salonem, aby rodzinka była razem. To jest realne do wykonania, co nas cieszy, gdyż wystarczy wyburzyć kilka ścian i gotowe. Tak będzie na parterze, do tego jeszcze spiżarnia przy kuchni, pokoik-gabinet, łazienka, hol połączony z klatką schodową na piętro, gdzie planujemy 2 duże sypialnie, 2 mniejsze i łazienkę. Podpiwniczenie zostaje typowo gospodarcze, kotłownia, garaż, mała łazienka, wiatrołap i pokój z funkcją biura Postanowiłam zdawać relację z naszych prac remontowych, trochę zdjęć, opisów. Chciałabym przez to poszukać ciekawych pomysłów i rozwiązań, których jesteśmy głodni i na które czekamy (piszcie komentarze, uwagi, spostrzeżenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 19.11.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Witamy w przebudowach i remontach Prowadzenie takiego dziennika to dobry pomysł. Człowiek ma ogląd na to jak tworzył swoje miejsce na ziemi. Czasem w chwilach zwątpienia warto zobaczyć jak daleko się zaszło. To pomaga, wiem po sobie Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezaa 20.11.2014 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 zima znów nas zaskoczyła Dodane fotki są przyprószone śniegiem, ale ukazują cały dom: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezaa 20.11.2014 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 ściana frontowa, dla oka sąsiadów, ma wymienione okna (od przyszłego garażu w podpiwniczeniu, dalej salon i jadalnie, wyżej sypialnie), nie będziemy ich zmieniać. Może mahoń nie jest najmodniejszym kolorem okien, ale wewnątrz są białe. Skrócimy balkony, wiadomo-nowe balustrady. Jeszcze nie wiemy czy skrócić oba, czy tylko górny, jak to będzie wyglądało? Na dachu zmienimy pokrycie i kominy, poza tym jego kształt bez zmian. Na drugiej ścianie, w miejscu dużych okien, pojawi się brama garażowa (kiedyś tak było), schody betonowe chcielibyśmy zastąpić ażurowymi, ale zastanawiamy się czy te drzwi (jako wejście dodatkowe) zostawić czy zamiast tego wstawić duże okno. W każdym razie decyzja nie zapadła. Główne wejście jest i będzie od podwórka, chcemy wstawić drzwi dwuskrzydłowe, przez co zrobi się widniej w wiatrołapie, mimo że obok jest już okno. Jednak na chwilę obecną to pomieszczenie z oknem nie jest scalone z wejściem. My zrobimy duży wiatrołap/sień, aby zmieściła się szafa i by móc swobodnie się rozebrać. Dwuskrzydłowe drzwi i spore okno będą atutem. Widoczne na zdjęciu "zadaszenie" nad drzwiami (głównymi i bocznymi) chcemy usunąć i zrobić coś innego. Jednak inspiracji brak... Nad wejściem są okna (kolejno) z klatki schodowej, łazienki i spiżarni. Oczywiście wszystkie do wymiany. Małe okienka do likwidacji, zamurujemy. Zamiast nich, bo jedno jest na klatce schodowej na samej górze, drugie w łazience (obecnie część strychu, ale jego kosztem musimy powiększyć łazienkę) będą okna dachowe. W podpiwniczeniu jest kotłownia, w tym roku wstawiliśmy do niej drzwi. Nad kotłownią okno z kuchni, też do wymiany i wyżej sypialnia. Mam nadzieję, że mój opis jest zrozumiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezaa 19.01.2015 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) nie pisałam, bo zwyczajnie nie chciało mi się No tak, miałam lenia i tyle. To znaczy lenia w pisaniu, bo nie w remontowaniu. Od 7 stycznia br. dzieje się i dzieje. Wyburzenia, zrywanie podłóg, porządkowanie itd. Zresztą sami wiecie jak to jest. Ale do rzeczy! Jak wcześniej pisałam, podpiwniczenia nie tykamy (prawie- nowe drzwi, remont łazienki, korytarz przedzielimy drzwiami, powstanie wiatrołap), zmiany dotyczą głównie parteru i piętra. Na parterze było: hall 6 m2, przedpokój 8 m2, łazienka 6 m2, wc oddzielnie, kuchnia 11 m2, spiżarnia przy kuchni 4,5 m2, dwa pokoje, każdy po 20 m2, mały pokój 11 m2. Wysokość pomieszczeń 2,7 m. Na końcu schodów prowadzących na parter planujemy drzwi, aby oddzielić część mieszkalną od piwnicznej. Klatka schodowa była zamknięta. Wprowadzone zmiany: hall połączony z przedpokojem- otwarta klatka schodowa, wejście do wc zamurowane, ale wyburzone od strony klatki schodowej i tam będzie szafa/schowek. Wejście do spiżarni zostało przesunięte o kilka cm, inaczej nie zmieściłabym szafek w kuchni pod oknem (a pod oknem będzie zlewozmywak), poza tym spiżarnia nie była ustawna, teraz wejście do niej jest na wprost okna i na jednej ścianie stanie regał (na dżemiki). Z kuchni zniknęła znaczna część ściany dzieląca ją z pokojem- kuchnia otwarta od teraz! Dwa duże pokoje są połączone, między nimi został kawałek ściany, jako dekoracja. Czyli, kuchnia, jadalnia i salon to scalone pomieszczenia. Przestrzeń jest niesamowita. Zerwaliśmy podłogi na całym parterze, drewno było porozsychane, ze szparami. Na szczęście całość opierała się na legarach drewnianych, co umożliwia nam teraz położenie ogrzewania podłogowego. Futryny są wyprute, płytki ze ścian skute, podciągi zrobione, zerwana boazeria na całej klatce schodowej. Musimy wymienić kilka okien, parapety, drzwi wewnętrzne (tylko do łazienki, spiżarni, małego pokoju-gabinetu), na ścianach gipsy, w salonie i małym pokoju będą panele, a reszta podłogi w płytkach. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez Bezaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezaa 19.01.2015 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) tak BYŁO: Edytowane 19 Stycznia 2015 przez Bezaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezaa 19.01.2015 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) tak JEST TERAZ: Edytowane 19 Stycznia 2015 przez Bezaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezaa 19.01.2015 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezaa 19.01.2015 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 wejścia są i będą dwa: w podpiwniczeniu i na półpiętrze. Obecnie schody zewnętrzne są betonowe w płytkach, ale to kwestia czasu Będzie z nich kupa gruzu, a w tym miejscu staną schody metalowe ażurowe, stopnie z kraty antypoślizgowej, poręcze z kwasówki. Pierwsza część schodów wewnętrznych - z podpiwniczenia na parter - będą w płytkach, a druga część - na piętro - w jasnym drewnie. Na piętrze: są dwa duże pokoje, każdy po 20 m2, dwa małe pokoje, 11 m2 i 12 m2, hall, przedpokój, łazienka ze spadkiem. Wysokość pomieszczeń 2,45 m. Rozkładu pomieszczeń nie zmieniamy, piętro będzie typowo sypialniane. Drobne zmiany: klatka schodowa z zamkniętej na otwartą, łazienka do remontu + 2 okna dachowe, w pokojach są parkiety do cyklinowania, sufity z płyty k-g, gipsy na ścianach, nowe parapety, drzwi wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezaa 19.01.2015 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 szykujemy się do zmiany pokrycia dachowego. Każdy majster robi nam inną wycenę, nic nowego. Ale wszyscy zgodnie się dziwią, ze chcemy metalowe rynny. Dlatego pytam czytających moje wpisy: czy plastikowe rynny nie są gorsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niemodna 20.01.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Ja bym plastikowych nie kupiła, przecież stracą kolor od słońca, nie nadają sie do konserwacji, a metalowe za kilka(naście) lat zamiast wymieniać, pomalujesz, tak mi się przynajmniej wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezaa 20.01.2015 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 dzięki za radę. Masz rację, Niemodna, szczególnie, że jedna ściana znajduje się od południa. Słońce zrobi swoje. Byłam dziś na składzie budowlanym, wyceniono nam metalowe rynny na (plus-minus) 2 tys.zł. Zdecydowaliśmy się nie rynnować balkonów. Czy dobrze? Nie wiem, finansowo na pewno lżej. Jaką blachę na pokrycie polecacie? Mat, półmat, połysk? Jaka firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezaa 23.01.2015 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 może ktoś odpowie na moje pytanie (bardzo na to liczę)- na ścianach z pustaka został tynk. Co dalej??? Majster proponuje goldband, potem gładź gipsowa. A w sklepie budowlanym usłyszeliśmy: stabil startowy pw01, na to np.gotowa masa w wiaderku. Oczywiście każda wersja poprzedzona unigruntem. Chcemy mieć gładkie ściany. Co robić w takim wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 23.01.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witam. Ogólnie nie polecam nikomu blach , ale myślę, że najlepszym wyborem w tym przypadku będzie blachodachówka panelowa.Proponuję poszerzyć dach w szczytach(wypuścić na łatach) i zrobić podbitkę. Da to bardzo ładny efekt.Co do ścian rozwiązanie majstra jest ok, ale ja zawsze daję jeszcze siatkę elewacyjną tj .unigrunt, goldband+ siatka + gładż np. megaron finisz. Na to grunt, lub farba gruntująca.Z niecierpliwością oczekuję kolejnych relacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezaa 24.01.2015 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 tak, tak- dach chcemy wysunąć po 50 cm,w szczytach, podbitka to wręcz konieczność Zamówiliśmy wczoraj okna z firmy Drutex, parapety wewnętrzne hdf, drzwi zewnętrzne KMT. Montaż, jeśli nie zawitają mrozy, za 3 tygodnie. W sypialniach jeszcze nie wyrwaliśmy metalowych futryn, zastanawiamy się co robić... Na te futryny (wyczyszczone i pomalowane) zakładać nowe drzwi? Usłyszałam, że będzie to pasować jak "pięść do oka" -racja. Ościeżnice regulowane są drogie, co zrobić, może blokowe? Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezaa 24.01.2015 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 foto szafy wnękowej powstałej przez wyburzanie ubikacji. Od strony wejścia na piętro: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezaa 11.02.2015 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 od wczoraj mamy wymienione pozostałe okna, nowe parapety Ktoś chętny do obejrzenia zdjęć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 17.02.2015 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Bardzo proszę pokazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
totek213 18.02.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 witam się na forum:)także poproszę zdjęcia obrazujące kolejne zmiany. baardzo lubię remonty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts