Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

90m2, zawór 4d,

praca w automacie na ustawieniach fabrycznych, czyli 26/600 w podtrzymaniu(tu zastanawiam się nad korektą), podawanie w trybie pracy od 2/48 do 6/44 i moc do 100%, temp. zadana 55 ale chyba zwiększę do 60, dmuchawa na ustawieniach fabrycznych z korektą +15%

palnik nie przerobiony (na wianek poczekam jeszcze z tydzień, taki mam serwis :) )

palnik jeszcze nie uszczelniony (dzis to zrobię)

spalanie, oscylujące do dzis w granicach 20 kg/dobę, w ciągu doby spadło do 15 kg (i spada dalej), wiecie co zrobiłem??

wykorzystując, że żona wyjechała na 2 dni z dziećmi we wszystkich pomieszczeniach na wszystkich grzejnikach poza łazienką) ustawiłem termostat na wartości nieznacznie przekraczającej 3, co wg opisu producenta oznacza odcięcie zasilania przy temp. otoczenia ok. 20,5 st. C.

ekogroszek Wulkan 24-26 mj, kocioł ustawiony na maks czyli na pieklorza (26,5), po nocy wraz ze spadkiem spalania pojawiły się niedopalone kawałki węgla, stąd moja koncepcja zmiany podtrzymania

Edytowane przez +TOF

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jednak porządek przynosi korzyść :) jak wyszorowałem kocioł, to od razu spalanie spadło , jest jak powinno być ok 14,3 kg/24h , więc jest dobrze.

Dziś zastanawiałem się nad termostatami, muszę wymienić chyba wszystko tzn najpierw kupić zawory termostatyczne i do tego głowice. Dobrze myślę ??

DSC_0362.jpg

Na pewno zawory powinien kupić jakieś firmowe, bo od nich dużo zależy, na takie firmy natrafiłem Danfoss, Schlosser, Herz, Honeywell

od dwóch dni testuje kolejne ustawienie, a mianowicie 50% mocy kotła 3/47 i 25% wiatr. na dodatnie temperatury całkiem dobre ustawienie. spalanie 12,4 kg . kociołek, co prawda , pracuje non stop i nie dochodzi do zadanej ale w środku pieca czysto, spalanie małe a w domu temperatura komfortowa. ciekawe przy jakiej temperaturze na zewnątrz klęknie.

kolego , jak byś czytał uważnie , zaufał jareckiemu i poltowskiemu to na drugiej stronie tego forum byś był szczęśliwym człowiekiem. a tak szedłeś w zaparte i nie robiłeś poprawek. poczytaj swój wątek to zobaczysz ile razy ci o tym pisałem. u mnie spalanie nigdy nie przekroczył 20 kg .

z wymianą zaworów to nie ma dużo pracy dla wprawionej osoby. mam nadzieje że juz to robiłeś , bo jeśli nie to pomoc kolegi może być potrzebna żeby ci domu nie zalało. będą przecieki i w koło Macieju, spuszczanie wody , od początku robota, odpowietrzanie i takie tam. jednakże , zapewniam cię że termostaty to super sprawa. trochę roboty i po krzyku, głowa do góry...

co racja to racja, ale wiesz, to dla mnie cenne doświadczenie, i może dobrze, że się przemęczyłem, bo teraz jestem dużo mądrzejszy,

jeśli chodzi o zawory to na pewno je wymienię, już mnie przekonałeś , kwestia tygodnia, może dwóch :) mam 4 kaloryfery, potrzebuję 4 głowicę i postanowiłem iść w elektroniczne

hej, rozmawiałem z kolegą, który zaoferował pomoc przy wymianie zaworów, powiedział, że powinno pójść bez większych kłopotów, więc już się cieszę

takie planuję zawory

http://allegro.pl/danfoss-zawor-termostatyczny-ra-n-1-2-katowy-i4804674514.html

a takie głowice

http://allegro.pl/elektroniczna-glowica-termostatyczna-tm3030-30-i4832403923.html

bo te są za drogie

http://arenalazienek.pl/pl_PL/p/Glowica-termostatyczna-DANFOSS-LIVING-ECO-adapter-RA-N-oraz-M30x1%2C5-programowalna-014G0051/13010?ceneo_spo=true

dom który zakupiłem jest ocieplony 10cm styropianem,a że mam ładny prawie nowy tynk, żeby docieplić ściany od wewnątrz i sufit użyję tego, znajomy który mam kontakt z "budowlanką" powiedział, że to ma sens :)

http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/plyty-climapor-xps-do-ocieplania-od-wewnatrz_69152.html

Co myślisz ?

ciesze się że ogarnołeś temat z termostatami . pomoc kolegi będzie na pewno nieoceniona. co dwie głowy to nie jedna a na koniec suche podłogi.

pomysł docieplenia od wewnątrz bardzo mądry. przygotuj sie do tego bardzo dokładnie bo to będzie równoznaczne z remontem całego środka domu a dobra technologia jest droga i na pewno poczujesz w kieszeni. pomysł jak najbardziej , ale proponuje wrzucić temat na forum -izolacja ocieplenia i się dobrze rozeznać.

jak taka temperatura sie dłużej utrzyma to mój galmet 2 tony zeżre . jak trochę przyciśnie w styczniu i lutym to podejrzewam że rok zamknę 2,5 -3 tony max. wychodzi że na kotłownie wydałem 6 tysi ( taka cena bo sam ją zrobiłem, zasobnik cwu 300l już miałem) i roczny koszt co i cwu to ok 1700zł. jak dla mnie na chatę z 80' i 160m jest bardzo przyzwoicie.

Faktycznie niezły wynik , oby taka zima była, po ile kupujesz groszek ? jak zaczął dobrze funkcjonować palnik to ten węgiel z Piekar już mi się podoba :)

Zobaczę potem jak się pali Bytom . Tez liczę że 3 tony to max na zimę. Piekary mam po 700 zł luzem, a Bytom po 750zł paczkowany