Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z tą mocą maksymalną może się skuszę, ale niższą temperaturę zadaną miałem ustawioną wcześniej - przy przejściu w tryb pracy kocił zahaczał o 48 st co jest wg mnie za nisko, poza tym przy ustawionych 42 na cwu szybciej dogrzewa się bojler gdy na piecu jest 60. a zmian wszystkich nie zrobiłem, nie przyszedł jeszcze ten zapasowy wianek który chcę w ramach eksperymentu ponacinać, choć zastanawiam się nad sensem takiego eksperymentu bo spalanie ustablizowało sie na poziomie 14 kg co jest dla mnie zadowalające. skoro jednak już ten wianek zamówiłem to pewnie przetestuję ten element

co do nacięć na wianku to się przydaje do spalania trudniejszego węgla i na okres letni żeby piec nie wygasał. jak śmiga fajnie też bym nic nie robił.

tej temperatury 48 st. to bym tego się nie obawiał , chyba że powrót jest za zimny a to co innego. z tego co piszesz to rozumiem że masz mały zasobnik cwu? jeżeli jest wystarczająco duży to 50 st. zadane na sterowniku dadzą rade nagrzać bez większego problemu. duża moc , czy wysoka gotowość niesie za sobą większe spalanie.

Hej co do tego spalania to powiem że jakoś w to nie wierzę i czekam co będzie dalej... może to jak z samochodami :-) przebieg 150000 a w rzeczywistości 250000km:-) sam nie wiem poczekam popatrzę przeliczę i dam znać na razie zasobnik zasypany więc czekam. moje ustawienia to:

UŻYTKOWNIK

max moc kotła 100%

kaloryczność opału 26,5

regulacja spalania 5%

INSTALATOR

temp. załączania pomp 35 c

Tryb pracy automat

czujnik zew pogodowy

parametry podtrz., 27s, przerwa 15 min

nadmuch podtrz 0s, moc 0%

SERWISANT

parametry pracy1s, dł cyklu 50s

moc min. 14%

wydajność podajnika 6 kg/h

min. temp. zadana 53 c ( teraz tak zrobiłem)

moc dmuchawy 22%

reg spalania 14% moc-24% dmuchawa, 35-27, 55-31, 75-35, 100-40

AHA wczoraj wrzuciłem na grzejniki glowice terostatyczne takie najprostsze i po tym cud... spalanie w dół... dziś miałem 9kg/24h.... strasznie nie realne...

Edytowane przez bono1

odp. na pytanie poltowskiego: zbiornik cwu mam 100 l, wpięty przed zaworem 4d na osobnej pompie, pomimo, że nie mam ustawionego priorytetu cwu to gdy pompa ruszy grzac zbiornik cwu to na 4d idzie mniej wody, dlatego ważne dla mnie żeby dogrzewał szybko.

pokombinowałem z ustawieniem mocy, obnizyłem do 60%, później 50% a dzisiaj do 42% (co daje 3 sek podawania na 47 sek przerwy) i daje radę, pojawiły się niedopałki więc skorygowałem nadmuch na +5% i to wystarczyło, żeby niedopałki zniknęły. na mniejszej mocy wolniej dochodzi do zadanej temperatury ale mniej spala węgla bo spalanie spadło do 12,6 kg na liczniku pieca (mój rekord:P), swoją drogą ciekawe ile to w relanych kg

podpowiedzcie gdzie się koryguje histerezę temp. zadanej, bo kocioł staje przy 63 na zadanej 60, nie wiem czy to dobrze czy źle ale jakbym chciał, żeby grzał do 63 to bym mu 63 ustawił a nie 60.

odp. na pytanie poltowskiego: zbiornik cwu mam 100 l, wpięty przed zaworem 4d na osobnej pompie, pomimo, że nie mam ustawionego priorytetu cwu to gdy pompa ruszy grzac zbiornik cwu to na 4d idzie mniej wody, dlatego ważne dla mnie żeby dogrzewał szybko.

pokombinowałem z ustawieniem mocy, obnizyłem do 60%, później 50% a dzisiaj do 42% (co daje 3 sek podawania na 47 sek przerwy) i daje radę, pojawiły się niedopałki więc skorygowałem nadmuch na +5% i to wystarczyło, żeby niedopałki zniknęły. na mniejszej mocy wolniej dochodzi do zadanej temperatury ale mniej spala węgla bo spalanie spadło do 12,6 kg na liczniku pieca (mój rekord:P), swoją drogą ciekawe ile to w relanych kg

gratuluje nowego rekordu , obyś je miał jak najczęściej. jestem ciekawy na jakie temperatury te ustawienia nam wystarczą. zakladam że 3/47 u mnie klęknie przy -5 na zewnątrz.i faktycznie z tym spalaniem jest jak piszesz 3/47 daje ok 12-13kg węgla na dobę. co do twojego pytania do temperatury kotła to obawiam się że nie ma możliwości regulacji histerezy. ale jak zauważyłeś podbija ci o 3st. to ustaw 57 st zadanej i wyjdzie 60.

dzisiaj rano wymieniłem zawleczkę. dziwna sytuacja bo jak kręciłem slimaka kluczem to nie czułem żeby był zablokowany. potem przyjrzałem się zawleczce i sie trochę zdziwiłem że to 5.8. została sprasowana bo ma wytrzymałość gwozdzia a tak jak wcześniej pisałem oporu przy ustawianiu ślimaka nie czułem. obawiam się że z tą wytrzymałością zawleczki może być tak częściej. jak się to powtórzy w kolejnych dwóch miesiącach bez wyrażnych śladów zblokowania wałka to znaczy że przy moim węglu tak się kształtuje wytrzymałość materiału i trzeba będzie pomyśleć o 8.8. ehh dobrze ze w porę zauważyłem i piec nie wygasł.

witam ponownie, cieszę się że wątek, który rozpocząłem tak się rozkręcił i pomaga nie tylko mnie :)

mój kocioł się ustabilizował i spalanie mam na poziomie 11,5-13,3 /24 h, trochę to trwało, ale rady były trafne i w końcu rozpracowałem mój kociołek :)

za namową poltkowkiego kupiłem głowice termostatyczne i jestem bardzo zadowolony

Teraz zajmuję się ociepleniem od wewnątrz (tak to możliwe :)

http://budownictwopolskie.pl/artykul/nie_ogrzewaj_sasiadow_plyta_climapor_xps_energooszczedna_izolacja_wewnetrzna_scian_na_zime

oraz montażem kominka z turbiną (nawiew do 3 pomieszczeń) więc na nowo uczę się tych rzeczy , a nie jest łatwo, ale na pewno ciekawie

Wszystkim Wam: tym co mądrze radzą oraz takim jak ja :) czyli uczącym się życzę udanych świąt :) ciepłych przede wszystkim

Hej mam pytanie: jak wyłączę czujnik pogodowy A chce wyłączyć czujnik

To w końcu chcesz włączyć czy wyłączyć. Temperaturę zadaną sterownik ustawi na podstawie ustawionej temp. w mieszkaniu i temp. zewnętrznej, wydaje mi się, że zmniejszając temp w pomieszczeniu zmieni się temp zadana czy jakoś tak.

Edytowane przez nurek301