Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

Spadło do 16kg/24h :) jest mały progres , jeszcze dziś porządnie wyczyszczę kocioł :) może coś się poprawi.

Nie wiem co masz do końca na myśli jeśli chodzi o pętlę z grzejnikami, ale wygląda to tak , że w jednym pokoju mam 2 grzejniki po 10 żeberek każdy, jeden grzejnik 10 żeberkowy w przedpokoju i ostatni grzejnik 20 żeberkowy w ostatnim pokoju. W kuchni, lazience jest podłogówka

Co do programu korekcji o którym pisałeś nie ruszałem tego bo byłem skupiony na tym żeby w ogóle to chodziło :) nie ma pomysłu jak to zrobić, mam domek zlat 60 , ocieplony ale zawsze to stara technologia ( nie wiem jaki mam straty) więc też nie wiedziałem jaką korekcję mogę zrobić

I póki co jadę na automacie , nie włączyłem dwustanu, bo dobrze na razie idzie :)

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

korekcja tzn regulacja temperatury czy czasu pracy pompy. w twoim przypadku o ile sie nie myle czasu pracy pompy. czyli możesz zaprogramować tak żeby pracowała/ nie pracowała według twojego uznania. wszystko to zależy od oczekiwanej temperatury w budynku i zdolności akumulacji ciepła przez ten budynek i tyle ...

Co do głowic to tak to wygląda

DSC_0364.jpg

DSC_0362.jpg

O korekcji czytam, wiem już o co chodzi, na początku coś ustawię na logikę i wyczucie i będę obserwował, czy np nie przesadziłem z korekcją i nie zamarzłem nocą :) ale pomysł dobry i na pewno tym się pobawię

Strona ciepło właściwe też interesująca, jutro wypełnię sobie i zobaczę co wyjdzie

Edytowane przez MacGyver1985

oczywiście , ustaw i obserwuj, będziesz najlepiej wiedział czy jest wystarczająco ciepło. jednak , może być też efekt odwrotny, musisz na to zwrócić uwagę, a to jest wychłodzenie obwodu. jeżeli wychlodzisz obwód i wydatek energii będzie wyższy na jego rozgrzanie niż na jego ciągłe utrzymanie to taka praktyka nie ma sensu. sprawdz to sam, jeden tydzień poleć na programie , drugi bez niego i porównaj, sam zobaczysz.

Dzień dobry, cudów nie ma ale znów dobry wynik, po nocy spalanie mam 8,4kg/13h czyli to wychodzi 15,5kg/24h, , znów postęp :)

Zastanawiam się czy zmienić znów moc kotła , teraz mam max moc 75% a temperaturę zadaną 55 st C

Tak czy siak jest coraz lepiej, a w popielniku też znaczna poprawa, jak kiedyś miałem po nocy prawie cały tak teraz

DSC_0365.jpg