Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam jeszcze jedną myśl, ale nie wiem czy to warte rozważenie, kolega parę dni temu zaproponował mi kocioł gazowy kondensacyjny, wyjeźdź na stałe za granicę i piec chce mi dać, i pomyślałem żeby zamontować sobie koło kotła na groszek, pewnie podłączenie pod instalację coś kosztuję, ale zatanawiam się czy brać to pod uwagę

a Ty jaki masz kocioł ?

Edytowane przez MacGyver1985

Temperatura za oknem spadła, i zużycie groszku w kotle też :) 14,3kg/24 h :) cieszę się , w końcu czuję spokój i komfort

moc kotła 80%, temperatura zadana 55%, korekcja powietrza 0%

Byłem dziś w Dąbrowie Górniczej gdzie jest siedziba firmy Pancerpol , za wianek (ten masywniejszy ) oraz 10 szt zawleczek ( te śruby na ślimaku) zapłaciłem 12 zł :) takie ceny to ja rozumiem

Edytowane przez MacGyver1985

Temperatura za oknem spadła, i zużycie groszku w kotle też :) 14,3kg/24 h :) cieszę się , w końcu czuję spokój i komfort

moc kotła 80%, temperatura zadana 55%, korekcja powietrza 0%

Byłem dziś w Dąbrowie Górniczej gdzie jest siedziba firmy Pancerpol , za wianek (ten masywniejszy ) oraz 10 szt zawleczek ( te śruby na ślimaku) zapłaciłem 12 zł :) takie ceny to ja rozumiem

A możesz podpytać ile tam bezpośrednio u nich kosztują części do podajnika z obrotem 50kW i 25kW albo całe bez silnika i reduktora.

Może to pomoże

http://www.sklep.pancerpol.com.pl/

jeśli tu tego nie znajdziesz, to dopytam u nich , tylko daj znać

1.Kolano żeliwne do podajnika 25 i 50 kW - DUO i TRIO

2.Komora powietrzna do podajnika 25 i 50 kW - DUO i TRIO

3.Wianek żeliwny do podajnika 25 i 50 kW - DUO i TRIO

4.Pierścień paleniska do podajnika 25 i 50 kW - DUO i TRIO

5.Rura do podajnika 25 i 50 kW - DUO i TRIO

6.Ślimak stalowy 25 i 50 kW - DUO i TRIO

7.Zabierak, krzyżak do wianka podajnika 25 i 50 kW - DUO i TRIO

8.Dekiel - pokrywa komory powietrznej 25 i 50 kW - DUO i TRIO

To są części z tego składa się podajnik 25 i 50 kW - DUO i TRIO

np. składak 1300 zł 25 kW

Może mają całe w lepszych cenach ;)

Edytowane przez animuss

macGyver , włożyłeś kupe kasy w nową kotłownie i uważam że nie ma najmniejszego sensu inwestowania w kolejny kocioł gazowy , zwłaszcza że nie będzie on tańszy w utrzymaniu niż Galmet. jak już chcesz wydawać kasę to zainwestuj w głowice termostatyczne i panel pokojowy, a jak to za mało to pomyśl o lepszej izolacji domu. dobra izolacja jest tak samo ważna jak nie ważniejsza niz kotłownia. natomiast kominek to inna bajka. ja mam kominek z funkcją żywego ognia i jest to frajda. czy miał bym ochotę palić codziennie - na pewno nie , ale z pewnością fajna zabawa no i super sprawa w duże mrozy. w zeszłym roku paliłem w kominku 2 razy. haha.

ciekawa sprawa z tym otwartym ogniem, dla mnie najważniejsze to bardzo szczelny wkład i dopływ powietrza z zewnątrz jako jedyne źródło.

Na razie doczytuję o tych głowicach, z tego co widzę czeka mnie wymiana głowic i zaworów, bo te co mam mogę nie pasować, dopytam w sklepie