Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Szanowne grono, od jakiegoś czasu obserwuje Wasze spostrzeżenia i chyba udało mi się uzyskać satysfakcjonujące spalanie, nurtuje mnie tylko jedna sprawa, a mianowicie do soboty paliłem w piecu w dwunastawie, ale od wspomnianej soboty przeszedłem na automat, zasady pracy w automacie znam (tak mi się wydaje :) ), ale u mnie jest taka oto sytuacja otóż temp zadaną mam ustawioną 55 stopni min moc 40% max 75% plus korekcja ekonomiczna -2 stopnie na tych nastawach piec osiąga temp zadaną plus 1 stopień i przechodzi w podtrzymanie (zgodnie z zasada pracy automat nie powinien) następnie spada do 53 stopni i startuje z mocą 40% i ta moc nie rośnie cały czas pracuje z tą mocą, czy tak powinno być???

witam,

mój galmet pracuje na auto z racji tego że nie syfi się tak bardzo jak na dwustanie i mam wrażenie że praca jest dużo bardziej stabilniejsza. auto zaczyna prace na min. moc kotła ( etap pierwszy rozpalenie ), po jakimś czasie % mocy rośnie aż do max( etap praca właściwa). dochodząc do temp. zadanej zaczyna modulować mocą tak by pracować około temperatury zadanej jak najdłużej nie przechodząc w podtrzymanie (etap podtrzymanie). u mnie histereza pracy jest +/- 2st i raczej sterownik nie daje możliwości regulacji

to że piec u kolegi idze w potrzymanie to znaczy że nie ma odbioru . proponuje zmniejszyć moc max pierw na 67% , a jak to będzie dalej za dużo spróbuj jeszcze bardziej 55%. ja na 160m i galmet 12 kw moc max mam ustawioną na 55%. dochodzi do temperatury dłużej i często nie przechodzi w podtrzymanie. mi to pasuje. piec jest czystszy i spalanie do zaakceptowania.

Może taka praca wynika z tego , że temp zadana pieca to 55 a po przejściu z podtrzymania do pracy spada do około 51 stopni i znów rośnie sterownik wylicza że potrzebuje tyko 40% mocy (zakres mocy ustawione u mnie to 40%do 75%) i z taką dochodzi znów do zadanej, nie wiem co mam o tym myśleć.

witam ponownie, opiszę obserwacje z kilku dni. mój automat skorygowałem. z ustawien producenta zmienilem jedynie parametry nadzoru - z fabrycznych 24s/10min na 12s/15 minut. po uszczelnieniu palnika kociołek zwariował, ze standardowego spalania 20 kg/24h zjechał do 13-14 (w tych wartosciach sie zmieniają pokazywane parametry, wczesniej tak mialem gdy obciąłem temp. w domu do 20 st C). na zaworze 4d ustawilem ok 52-54 st., na kotle - 60. grzejniki ograniczylem termostatami manualnymi do 22-22,5 (u mnie to 4 na termostacie).

w domu mam akurat (wg żony, bo ja bym jeszcze przymknął te grzejniki), kocioł pracuje na temperaturach 55-67 st, po przejsciu z nadzoru w tryb pracy potrafi spasc do 55, jak sie dobuja do 63 przechodzi w nadzór i w nim siłą rozpędu dobija do 66-67 później spada i tak w kółko tyle że o wiele dłużej przebywa w nadzorze niż wcześniej. węgiel się dopala, nie koksuje ani nie żużluje, syfu nie zauważyłem a czyscic raz na kilka dni i tak wypada. opisane więc przez kolegę nurka wahania temperatur u mnie również występują. jeśli chodzi o moc nic nie grzebałem, w nadzorze pokazuje 1%, po przejściu w pracę wkręca się na 90 i wyżej % aż do 100%, gdy dochodzi do temp. zadanej obniża moc. dmuchawę mam prawie całkowicie przymkniętą i skorygowaną o fabryczne o 5%.

jak coś robię nie tak proszę o uwagi które chętnie przemyślę. spalanie jest ok i jakościowo i ilościowo a temp. na kotle wysoka, więc nie ruszam i nie grzebię bo dla jednego kg oszczędności mi się nie chce, i tak mamy grudzień i mogłoby być -15 w nocy a jest koło zera

Edytowane przez +TOF

kolega tof zrobił poprawki i wszystko gra. same plusy , niskie spalanie , spalony węgiel i komfort w domu ....czego chcieć więcej. jedynie co mogę zasugerować to próbę eksperymentu. z czystej ciekawości proponuje ustawić np : moc max 55% i temperaturę kotła 55 st. spróbuj inne ustawienia, zwłaszcza że temperatura na zewnątrz jest dodatnia i kocioł nie musi hulać na maksa a nowe ustawiania mogą sie spodobać a i spalanie może być niższe. obserwuj z dwa dni i podziel się uwagami .

z tą mocą maksymalną może się skuszę, ale niższą temperaturę zadaną miałem ustawioną wcześniej - przy przejściu w tryb pracy kocił zahaczał o 48 st co jest wg mnie za nisko, poza tym przy ustawionych 42 na cwu szybciej dogrzewa się bojler gdy na piecu jest 60. a zmian wszystkich nie zrobiłem, nie przyszedł jeszcze ten zapasowy wianek który chcę w ramach eksperymentu ponacinać, choć zastanawiam się nad sensem takiego eksperymentu bo spalanie ustablizowało sie na poziomie 14 kg co jest dla mnie zadowalające. skoro jednak już ten wianek zamówiłem to pewnie przetestuję ten element

Hej czytam forum od kilku dni, a posiadam galmeta 17 ze stała retorą i expertem pid od 3 tygodni. ogrzewam nowy budynek bez ocieplenia i spalanie nareszcie dzisiaj oscyluje w granicach 12,9 kg /24 h. Ogólnie do wczoraj była masakra od wyrzucania groszku po spalanie 26kg/24h metoda prób udalo sie uzyskać zadowalające spalanie później napisze jak...