Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich posiadam piec GALMET 12 kw z podajnikiem ślimakowym, sterownik ekspert pid dynamic śledzę ten temat już jakiś czas i wprowadzałem zmiany co pisaliście coś udało mi się zrobić, ale nie wiem czemu palenisko wypala mi się z jednej strony... czy może być to że piec nie jest zamontowany z poziomem...?

Witam wszystkich posiadam piec GALMET 12 kw z podajnikiem ślimakowym, sterownik ekspert pid dynamic śledzę ten temat już jakiś czas i wprowadzałem zmiany co pisaliście coś udało mi się zrobić, ale nie wiem czemu palenisko wypala mi się z jednej strony... czy może być to że piec nie jest zamontowany z poziomem...?

winą tej sytuacji jest konstrukcja ślimaka. ślimak na końcu wypycha węgiel do góry tzw. pazurem i czasami tak się dzieje że wydaje się jak by kopiec z żarem uciekał na jeden bok fajki. u mnie tez występuje ta sytuacja a problem rozwiązał kawałek cegły który położyłem na krawędzi pierścienia. cegła przytrzymuje kopiec w centralnej części i zatrzymuje go dłużej co pozwala na lepsze dopalenie węgla. nie jest to fachowa porada, raczej czysta amatorszczyzna ale na pewno działa . pozdr

Zrobiłem nastawy producenta :

Instalator

1. Załączenie pompy - 45 °C

2. Tryb pracy kotła - automat

3. Czujnik zewnętrzny - pogodowy

4. parametry podtrzymania - 24s / 10 min

5 . nadmuch podtrzymania - 0s / 0 %

6. wygaszanie - 90 min

SERWISANT

1.Parametry pracy - 1s / 50 s

2.Moc min kotła - 33%

3.Wydajność podajnika - 5kg/h

4.minimalna temperatuta 55°

5. moc dmuchawy - 23% / 60 %

Użytkownik

1 MAX kotła 100%

kaloryczność opału >=26 wysoka

PRACA

DSC_0132.jpg

PODTRZYMANIE

DSC_0137.jpg

PRZESŁONA

DSC_0130.jpg

instalator.

3. ja mam wyłączony (dla mnie szkoda opału na krzywą grzania)

4.10s / 25min

serwisant.

3. wydajność podajnika dla 12 kw to 13,5kg , nie wiem jak jest to u ciebie ale bym to sprawdzil

pytanie czy potrzebujesz 100% mocy , ja mam 55% teraz idą mrozy to ustawiłem na 67% - w zupełności wystarczy

dmuchawa moim zdaniem zbyt mocno otwarta, powinna być ok 2 cm w kotle 12 kw.( chyba że cugu nie ma)

parametry potrzymania ma za duże koniecznie je zmień bo ci palnik przesypuje.

no to wbiłeś mi ćwieka. teraz jak dobrali inny palnik to i przekładnia moze być inna. ale jak masz dużo koksu to na pewno zwiększ kaloryczność i zmniejsz podtrzymanie jak pisałem. nie mam punktu odniesienia to nie będę ci wróżył jak Maciej , ale te dwie rzeczy to bym zmienił. zmień , 2 godziny i obserwuj.

zmieniłem moc kotła na 33%/70%

podtrzymanie dałem 10s / 25 min. tylko co z nadmuchem w podtrzymaniu???

przymknąłem przysłonę i zmieniłem wydajnośc podajnika na 13,5 kg/h

[ATTACH=CONFIG]296080[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296081[/ATTACH]

rano dam filmik co wyszło z tych ustawień

Tych filmików nie widzę -film prywatny- musisz zmienić status .