Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

2/24 czy 4/48 to musisz sam sprawdzić jak ci sie wegiel lepiej spala. na spiekający węgiel raczej proponuje się krótkie cykle. mnie osobiście denerwowało jak piec cięgle cykał i mu proces wydłużyłem. co do drobnych niedopałków to się nie martw bo kilka zawsze sie zdarzy. ważne żeby nie było ich dużo. co do nagłego spadku temperatury w podtrzymaniu to chyba normalne jak pompa co pracuje , no bo za dużo cieczy w tym kotle nie ma a odbiór ciepła jest , prawda.

najważniejsze żeby mało palił a w domu było ciepło i tyle

ps. proponuje zwiększyć nieznacznie moc pieca. większa retencja żaru może zniwelować niedopałki.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem wcześniej miałem wartość chwilową 4s / 46s, a dałem na 2s / 23s bo robił jeszcze sople z węgla i teraz nie wiem czy ten automat będzie miał jak mieszać tymi ustawieniami bo jak spadła mu moc kotła to wartość miał 1s / 24s i nadmuch około 26%

u mnie na podawanie 4/46 wiatr daje 24,8%. to tak dla porównania, może będzie pomocne

2/24 czy 4/48 to musisz sam sprawdzić jak ci sie wegiel lepiej spala. na spiekający węgiel raczej proponuje się krótkie cykle. mnie osobiście denerwowało jak piec cięgle cykał i mu proces wydłużyłem. co do drobnych niedopałków to się nie martw bo kilka zawsze sie zdarzy. ważne żeby nie było ich dużo. co do nagłego spadku temperatury w podtrzymaniu to chyba normalne jak pompa co pracuje , no bo za dużo cieczy w tym kotle nie ma a odbiór ciepła jest , prawda.

najważniejsze żeby mało palił a w domu było ciepło i tyle

ps. proponuje zwiększyć nieznacznie moc pieca. większa retencja żaru może zniwelować niedopałki.

no właśnie on praktycznie cały czas pracuje więc pali ciut za dużo tak mi się wydaje.

sprawdziłem temperaturę na powrocie i mam 33 stopnie to za mało chyba

• 2 weeks później...

Może doświadczona Brać wskaże mi jak ustawić optymalne spalanie.

Od dwóch miesięcy zamieszkuję w nowym domu (styropian 15cm grafit, okna trzyszybowe), w którym ogrzewam kotłem galmet 16kw. Jestem zupełnym laikiem w kwestii ustawień pieca i do chwili obecnej sterownik pieca elster pracuje w trybie PID na wartościach fabrycznych. Przez wspomniane 2 miesiące spaliłem 2 tony ekogroszku. Chyba sporo.

Od dwóch miesięcy zamieszkuję w nowym domu (styropian 15cm grafit, okna trzyszybowe), w którym ogrzewam kotłem galmet 16kw. Jestem zupełnym laikiem w kwestii ustawień pieca i do chwili obecnej sterownik pieca elster pracuje w trybie PID na wartościach fabrycznych. Przez wspomniane 2 miesiące spaliłem 2 tony ekogroszku. Chyba sporo.

Zależy ile m2 ogrzewasz.

trochę za mało danych żeby odpowiedzieć. rozumiesz , ogólne pytanie a wymagasz konkretnej odpowiedzi. napisz trochę więcej o piecu, instalacji , ekogrochu. napisz jak się spala, jaki masz popioł , zrób trochę zdjęć i wtedy zaczniemy prowadzić dialog. całość wpływa na optymalne spalanie , piec jest tylko częścią. tak na szybko to proponuje zmniejszyć moc kotła do 70% albo nawet 60% czy 55%. jak kocioł utrzyma temp. w domu przy zaniżonej mocy to na pewno przełoży ci się to na mniejsze spalanie.

ps. przeczytaj ten cały wątek dokładnie, bo dużo informacji było już omówionych