Gerwazik 30.12.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Filmy już poprawione a to jest co wyszło po nocy na tych ustawieniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 30.12.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 zadowolony jesteś? daje rade , napisz swoje spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerwazik 30.12.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 no powiem że tak średnio ma jeszcze trochę niedopałów i słabo łapie temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerwazik 30.12.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Nie wiem czy dobrze zrobiłem wcześniej miałem wartość chwilową 4s / 46s, a dałem na 2s / 23s bo robił jeszcze sople z węgla i teraz nie wiem czy ten automat będzie miał jak mieszać tymi ustawieniami bo jak spadła mu moc kotła to wartość miał 1s / 24s i nadmuch około 26% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.12.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Filmy już poprawione a to jest co wyszło po nocy na tych ustawieniach Nadal pali się na jednej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerwazik 30.12.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Jest lepiej ale nie wiem czemu nie trzyma temperatury w podtrzymaniu i wolno ją nabija, zamontowałem termometr na powrocie do pieca bo morze wraca za zimna woda. tak to teraz wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 30.12.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 2/24 czy 4/48 to musisz sam sprawdzić jak ci sie wegiel lepiej spala. na spiekający węgiel raczej proponuje się krótkie cykle. mnie osobiście denerwowało jak piec cięgle cykał i mu proces wydłużyłem. co do drobnych niedopałków to się nie martw bo kilka zawsze sie zdarzy. ważne żeby nie było ich dużo. co do nagłego spadku temperatury w podtrzymaniu to chyba normalne jak pompa co pracuje , no bo za dużo cieczy w tym kotle nie ma a odbiór ciepła jest , prawda. najważniejsze żeby mało palił a w domu było ciepło i tyle ps. proponuje zwiększyć nieznacznie moc pieca. większa retencja żaru może zniwelować niedopałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 30.12.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Nie wiem czy dobrze zrobiłem wcześniej miałem wartość chwilową 4s / 46s, a dałem na 2s / 23s bo robił jeszcze sople z węgla i teraz nie wiem czy ten automat będzie miał jak mieszać tymi ustawieniami bo jak spadła mu moc kotła to wartość miał 1s / 24s i nadmuch około 26% u mnie na podawanie 4/46 wiatr daje 24,8%. to tak dla porównania, może będzie pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerwazik 30.12.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 2/24 czy 4/48 to musisz sam sprawdzić jak ci sie wegiel lepiej spala. na spiekający węgiel raczej proponuje się krótkie cykle. mnie osobiście denerwowało jak piec cięgle cykał i mu proces wydłużyłem. co do drobnych niedopałków to się nie martw bo kilka zawsze sie zdarzy. ważne żeby nie było ich dużo. co do nagłego spadku temperatury w podtrzymaniu to chyba normalne jak pompa co pracuje , no bo za dużo cieczy w tym kotle nie ma a odbiór ciepła jest , prawda. najważniejsze żeby mało palił a w domu było ciepło i tyle ps. proponuje zwiększyć nieznacznie moc pieca. większa retencja żaru może zniwelować niedopałki. no właśnie on praktycznie cały czas pracuje więc pali ciut za dużo tak mi się wydaje. sprawdziłem temperaturę na powrocie i mam 33 stopnie to za mało chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 30.12.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 powinno być przynajmniej 40 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerwazik 30.12.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 no właśnie i to też chyba wychładza piec, zawór 3D puszcza mi teraz 40° na grzejniki i w domu mam 23° Ciekawe jak by dać więcej na układ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 30.12.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 3 kreski na powrót 7 kresek na dom , co niektórzy ustawiają 4/6. ja mam siłownik na 3d i ster pilnuje żeby bylo 44st non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerwazik 30.12.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 no no miałem też ster na 3D ale zawór zaczął przeciekać a sterownik był pod nim i się spalił jutro wstawiam nowy tylko ręczny, więc będę miał możliwość dokładniejszego sterowania. zastanawiam się jeszcze nad termostatami na grzejnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 30.12.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 się nie ma co zastanawiać tylko je założyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerwazik 30.12.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 nic na dzisiaj już wystarczy jutro założę nowy zawór i dalej będę ćwiczył a na teraz miłej nocy życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOF1719512851 31.12.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 3 kreski na powrót 7 kresek na dom , co niektórzy ustawiają 4/6. ja mam siłownik na 3d i ster pilnuje żeby bylo 44st non stop. do świąt jechałem 5/5, jak się -9 zrobiło za oknem przestawilem na 4/6, na grzejniki idzie 50+ i to wystarczy żeby utrzymać te 21-22 st w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 14.01.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Może doświadczona Brać wskaże mi jak ustawić optymalne spalanie.Od dwóch miesięcy zamieszkuję w nowym domu (styropian 15cm grafit, okna trzyszybowe), w którym ogrzewam kotłem galmet 16kw. Jestem zupełnym laikiem w kwestii ustawień pieca i do chwili obecnej sterownik pieca elster pracuje w trybie PID na wartościach fabrycznych. Przez wspomniane 2 miesiące spaliłem 2 tony ekogroszku. Chyba sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.01.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Może doświadczona Brać wskaże mi jak ustawić optymalne spalanie. Od dwóch miesięcy zamieszkuję w nowym domu (styropian 15cm grafit, okna trzyszybowe), w którym ogrzewam kotłem galmet 16kw. Jestem zupełnym laikiem w kwestii ustawień pieca i do chwili obecnej sterownik pieca elster pracuje w trybie PID na wartościach fabrycznych. Przez wspomniane 2 miesiące spaliłem 2 tony ekogroszku. Chyba sporo. Zależy ile m2 ogrzewasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 14.01.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Może doświadczona Brać wskaże mi jak ustawić optymalne spalanie. Od dwóch miesięcy zamieszkuję w nowym domu (styropian 15cm grafit, okna trzyszybowe), w którym ogrzewam kotłem galmet 16kw. Jestem zupełnym laikiem w kwestii ustawień pieca i do chwili obecnej sterownik pieca elster pracuje w trybie PID na wartościach fabrycznych. Przez wspomniane 2 miesiące spaliłem 2 tony ekogroszku. Chyba sporo. trochę za mało danych żeby odpowiedzieć. rozumiesz , ogólne pytanie a wymagasz konkretnej odpowiedzi. napisz trochę więcej o piecu, instalacji , ekogrochu. napisz jak się spala, jaki masz popioł , zrób trochę zdjęć i wtedy zaczniemy prowadzić dialog. całość wpływa na optymalne spalanie , piec jest tylko częścią. tak na szybko to proponuje zmniejszyć moc kotła do 70% albo nawet 60% czy 55%. jak kocioł utrzyma temp. w domu przy zaniżonej mocy to na pewno przełoży ci się to na mniejsze spalanie. ps. przeczytaj ten cały wątek dokładnie, bo dużo informacji było już omówionych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 14.01.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 do świąt jechałem 5/5, jak się -9 zrobiło za oknem przestawilem na 4/6, na grzejniki idzie 50+ i to wystarczy żeby utrzymać te 21-22 st w domu wygląda na to że masz dużo za duży kociołek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts