Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

opał to raz , ustawienia to dwa a instalacja to jeszcze inna bajka. ustawienia podałem takie jakie ja mam żeby był jakiś punkt wyjścia. możesz jeszcze pokombinować , cos poprawic. wiesz już jak zrobić max i min mocy kotła. pomyśl , może jakiś przedział pracy może tu pomóc np: 40%-60%. parametry pracy rozciągnij np: 3 sek minimalne podawanie i 60 sek przerwa. parametry potrzymania ustaw tak żeby piec nie wygasł i w miarę możliwości utrzymywał poprawny kopczyk . nic nie tracisz .ustaw , poczekaj z dwie godz. i korekta i tak do skutku. poznasz swój sprzęt lepiej i dalej będzie tylko łatwiej.

co do opału to podejrzewam , że po zmieszaniu większość problemów zniknie. i napisz koniecznie czy uszczelniłeś pierścień silikonem. pozdr.

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dokładne sprawdzenie wydajności podajnika to dość upierdliwa procedura łącznie z wygaszeniem - na razie przyjmijmy że jest dobrze. Zresztą już powinieneś mieć jakąś orientację - jak się mniej więcej zgadza spalanie rzeczywiste z tym co podaje sterownik to jest dobrze. Co ja bym zrobił: w tym menu tam gdzie masz moc kotła - dmuchawa nad strzałką w górę jest ikonka - ona chyba powinna rozwijać listę dmuchaw. Sprawdź czy jest tam wybrana taka dmuchawa jaką masz przy kotle. Jeżeli tak - zmieniłbym w ekranie moc kotła - dmuchawa ustawienie na ten trzeci zakres czyli od 25 do 75%. ( bo obecnie chyba masz do 55%? ) Czy w ekranie Parametry Pracy - minimalny czas podawania było wcześniej ustawione 5 a Ty zmieniłeś na 4? Jeżeli tak spróbowałbym może dać na 3. Moc minimalną kotła dałbym na 25%. Korekcję nadmuchu dałbym na 0. Usunąłbym popiół z popielnika, nadmiar opału z palnika i zajrzał za jakąś godzinkę - półtorej czy jest coś lepiej.Te zmiany to rób kiedy będziesz miał możliwość co godzinkę - półtorej zajrzeć do kotła. Jeżeli będzie widać poprawę ale jeszcze niewystarczającą - w ekranie Moc kotła - dmuchawa dałbym na ten zakres do 90%. Gdyby wtedy zaczęło wypalać dziurę - wróciłbym do zakresu do 75% i dałbym korekcję nadmuchu na 5%. I nie pisz kolego " Pan kobra64 " - bo normalnie głupio się mi robi. My tu wszyscy na ty.

ta ikonka nad strzałką to powrót do ustawień fabrycznych ustawien pracy wiatru. nie ma mozliwości wyboru typu dmuchawy z pozycji menu w tym sterowniku. jak będzie kolega miał pewność że pierscień jest szczelny i cały wiatr leci przez fajkę to proponuje ustawić piec na 40% co da 3/47 i podkręci wiatr w ustawieniach dmuchawy np z 25% na 27% ( wszystkie paramerty podnieść o 2%) . to napewno pomoże bo jak narazie opał dalej przelatuje i sie nie dopala. pozdr.

Okej, w takim razie na życzenie jesteśmy na Ty :yes:, a dlatego pisałem per Pan że mam szacunek dla osób które tu pomagają takim jak ja, a nie ze względu na wipek :)

Co do Waszych sugestii jutro wdrożę je w życie i napisze co zaobserwowałem,

Przed chwilą wróciłem do domu i zobaczyłem, że zabezpieczenie (śruba) ślimaka pękło, więc szybko poczytałem jak to zrobić i kamień( duży ) znalazłem i usunąłem, śrubę wymieniłem, , więc fajnie, bo czegoś nowego się nauczyłem.

Mam pytanie na dziś , byłem w sklepie typu Castrorama zapytałem o groszek typu 32.1 o niskiej kaloryczności ,chłop zrobił dziwną minę i powiedział, że nie wie o co chodzi, więc próbowałem go nakierować że chodziło mi o niską spiekalność, ale powiedział, że węgiel to węgiel i tyle pogadaliśmy :) Czy w takich sklepach można kupić węgiel o którym pisaliście ? czy wystarczy że wezmę worek o kaloryczności 20-22 KJ ? I jeszcze jedno : czy jeśli będę mieszał ten węgiel z moim (26.5kl) to zmienić typ groszku w sterowniku na niższą kaloryczność ?

Mc Gywer, typ węgla 32.1 to już węgiel płomienno gazowy, o wysokiej zazwyczaj kaloryczności i spiekalności do 20 RI. Pytaj raczej o typ 31.2 - płomienny. A te Castoramy 20 MJ to zazwyczaj jest brunatny czech - potrafi się z wora woda lać strumieniem. Tak na próbę przed ewentualnym zakupem kłujnij czymś worek od spodu i poczekaj chwilkę co się stanie.

Kobra racja, mi się pomyliło chodziło o węgiel 31.2 , tak czy siak na razie mam 2 tony Bytomia i tonę z Piekar, myślę, że na na dniach kupię parę worków tego słabszego opału , który jak piszecie ma niższą spiekalność, bo czuję że o to tu może chodzić i pamiętam Twoją radę kobra64 żeby sprawdzić czy woda nie wycieknie z worka :) . Tak na marginesie to trochę nie fair że przy niby lepszym węglu mam takie kłopoty :) Jak pisałem mój instalator jest na wyjeździe więc jak mogę sprawdzić czy mam dobrze uszczelniony pierścień ? Bo o tym też pisaliście

Wczytuję się też w to co mi zaproponowałeś poltowski2000, dzięki, kolejne informację.

Na dniach napiszę Wam jakie zauważyłem zmiany, i załączę zdjęcia, dzięki że mi towarzyszycie , zawsze raźniej :yes: szkoda że nie jesteśmy sąsiadami , to byłoby coś :)

Kolejny dzień, na razie jadę na groszku mieszanym z Piekar (26 KJ) i Bytomia (26.25 KJ) , plus jest taki że po zmianach w ustawieniach spalanie mam na poziomie 15 kg na 24 godziny , przynajmniej tak pokazuje wyświetlacz na sterowniku. Oto reszta danych :

Powierzchnia ogrzewana ok 70m2 , w 2 pokojach i przedpokoju w sumie 50 żeberek, (5*10) na mocy ok 3,5,

podłogówka na 35 m2 -temperatura ustawiona28stC

Ustawienia w sterowniku :

Max moc kotła 45%

obecne podawanie : 3s/39s

Moc minimalna kotła 33%

Wydajność podajnika 10kg/h

Minimalna moc dmuchawy 23%

Minimalna temperatura zadana 55 st C

Regulacja spalania : moc kotła 33% dmuchawy 25%

Parametry podtrzymywania : podawanie 5s/przerwa 30 min

Nadmuch podtrzymywania : 20s /40%

Zdjęcia paleniska poniżej, dalej są spieki ale tego chyba już nie zmienię :(

Dziś kupiłem węgiel w Castoramie 2 worki po 15 zł każdy - zdjęcia worka poniżej, na razie go wysypałem i suszę bo mokry był, jutro lub pojutrze spróbuję na nim popalić , ewentualnie pomieszam

Pytania : 1. jak ustawić zawór 4 D( ( obecnie mam 1) i nie ma tam podpiętego czujnika?

2. Jak wprowadzić zmiany w palniku o których pisałeś Jarecki?

3. Czy macie jakieś sugestie co do powyższych ustawień, i jakie powinien mieć zbliżone spalania ? te 15kg/na 24 godziny jest w miarę ?

DSC_0233.jpg

DSC_0234.jpg

DSC_0238.jpg

DSC_0240.jpg

DSC_0202.jpg

2. Jak wprowadzić zmiany w palniku o których pisałeś Jarecki?

Jak widziałeś na fotach

1. Ściągasz górne palenisko

2. Wyciągasz wianek

3. Wianek w imadło, szlifierka z tarczą chyba 3,2mm jak pamiętam albo 2,5mm i robisz tak ze skosem jak na fotach widać.

4. Składasz do kupy, górne palenisko uszczelniasz sliconem na 1200st.C na połączeniu z metalową puszką powietrzna palnika i tyle

Poltowski2000

Skorzystam z okazji,że tu piszesz i zapytam

Dość dobrze znasz obsługę tego nowszego experta?

Fotki robić potrafisz i wkleić na forum?

Jak odpowiedź brzmi tak, to będę miał do Ciebie prośbę.....

Widzisz prowadzę taki wątek, gdzie nie chcę żadnych dyskusji, udowadniania,że coś jest lepsze, chcę jednak, aby był to przegląd robiony w/g jednych zasad.

Jakbyś w wolnej chwili, choćby w weekend dodał na podobnej zasadzie tego Experta, byłbym wdzięczny.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205266-Sterowniki-kot%C5%82a-przegl%C4%85d-rynkowy

Pytania : 1. jak ustawić zawór 4 D( ( obecnie mam 1) i nie ma tam podpiętego czujnika?

[ATTACH=CONFIG]290837[/ATTACH]

Opisz kolego rury które wchodzą do portów zaworu. Która skąd idzie- która z zasilania kotła, która na instalację itp - wszystkie 4 . I daj większe zdjęcie - np. takie żeby było widać górę kotła i pompę CO. Ten węgiel to kupiłeś brunatny zapewne z Komoran - do mieszania się nada, słabiutki i nie spieka się w koks.

witam Was ponownie, przez parę dni nie mogłem tutaj się pojawiać, więc za to przepraszam

chciałem póki co podziękować, dzięki Waszym radom (jarecki,kobra,poltkowski) sporo się dowiedziałem o moim kotle, zaczynam już go rozumieć, myślę że jeszcze dużo przed mną ale wiedzę którą tu nabyłem jest nieoceniona, i pewniej się czuję, bo początki to były jak dziecko we mgle :)

Plus jest taki, że już nie mam tak zawalonego popielnika jak początku i już tak wielkich spieków nie ma, będę się dalej "bawił" w ustawieniach

Teraz podaje 3s/32 sek, czasem się przestawi na 4s/35 i spalanie to ok 20 kg/24 godziny, więc chyba nieźle co myślicie ?

Mieszam ten taki ekogroszek z tym z Piekar i Bytomiem. Na pewno koleją ekogroszek będzie taki aby spiekalność była zerowa albo max 5. To już wiem.

Tu są zdjęcia paleniska i popiołu

DSC_0250.jpg

DSC_0248.jpg

Planuję też w najbliższym czasie przerobić u znajomego palnik, tak jak Ty Jarecki mi napisałeś.

Kobra nagrałem film w którym jest mój zawór 4 drożny więc proszę o info jak ustawić, obecnie mam na 1.

https://www.youtube.com/watch?v=42ulOe0f8M8&feature=youtu.be

skorzystaj z termometrów przylgowych. niewielki koszt, a ustawienie temperatury cieczy w obiegu wyregulujesz raz dwa. co do spalania to idziesz w dobrym kierunku. jak ustawisz 4d, przyjrzyj się również pompą. czy praca np. ciągła - czy jest taka potrzeba? na jakich ustawieniach pracują -u mnie latają (pompa wilo tak jak u ciebie między min a med w auto na tyle żeby tylko pchnąć wodę z pieca) .

Po Twoim wpisie poszedłem do piwnicy :) i porobiłem znów fotki,Tylko bez śmiechu proszę :) jak zamontować te termometry i ile ich kupić ?

jeśli chodzi o pompy to załączam zdjęcia , pierwsza jest od podłogówki, druga od kaloryferów, (trzecia jest starszego typu grudnos do bojlera)

i chce jeszcze dodać , że pomy chodzą na okrągło, jeszcze nie widziałem żeby się wyłączyły

DSC_0261.jpg

DSC_0260.jpg

DSC_0262.jpg

A co myślisz o tym ustawieniu

DSC_0263.jpg jak wchodzę w to ustawienia pojawia się to :

DSC_0264.jpg

I jeszcze jedno , ustawiłem moc minimalną dmuchamy na 30 %, czy nie za dużo ? bo zakres mam 10 do 37 %

Edytowane przez MacGyver1985

wiatru to na moje oko troche duzo. ale zawsze możesz wrócić do ustawien fabrycznych. co do pomp , to ja ustawialem tak żeby ostatni kaloryfer był ciepły, jak był ciepły do w dół , jak zimny to w górę i tak zloty srodek wyszedł sam. podłogówka to już inna bajka, musisz patrzec na powrót rozdzielacza czy jest ciepły czy nie-jak jest ciepły tzn. że pąpka przepycha i tyle. ( ale pierw wyreguluj pętle- chyba masz regulacje z skalą? termomerty, ja mam na powrocie pieca i wystarcza. dwa ci wystarcza przy 4d i jeden przy rozdzielaczu od podłogi. w razie W możesz przełożyć.