Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

Odbiór ciepla, sa tak wysokie temperatury na zewnatrz ze latwo kocol zagotowac. To jest jedna z hipotez, bo jak ci elektronika sie zawiesza to juz grubsza sprawa. Tak czy inaczej pozmniejszaj wartosci napewno nie zaszkodzi Edytowane przez poltowski2000

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziekuje za odpowiedz,wszystko wróciło do normy.Mam pytanie odnośnie sterowania pokojowego tym piecem.Mam zamontowany czujnik pogodowy i teraz piec na nim bazuje,Ale mam też wyprowadzone kable do salonu na sterownik pokojowy.Czy taki steronik jest tylko i wylacznie dla mojej wygody,czy faktycznie spalanie bedzie mniejsze gdy go zainstaluję.I co bedzie lepsze dla pieca priorytet odbioru z czujnika pogodowego czy sterownika pokojowego?Nie znam sie na tym dlatego pytam eksperta.Oraz w jaki sterownik kupić.

sterownik da komfort stalej temperatury. jak masz zaw.4d w połączeniu z roomsterem i modułem +siłownik to da całkiem fajne sterowanie.można też najprościej roomster podpięty do kotła który zarządza pompą co na zasadzie start/stop. a spalanie to wypadkowa wszystkiego tj.węgla ,kotła, instalacji, izolacji i palacza. pozdr.

Tak mam wszystkie opcje które Pan napisał,Dziekuję za odpowiedz,Śledze Pana posty na tym forum i sa bardzo pomocne dla mnie i nie tylko,narazie pozostane na ograniczeniu spalania z 20kg/doba,palę pieklorzem.

Co do sterownika,czy poleca Pan Roomster Galmeta,czy moge pozwolic sobie kupic cos innego ale też kompatybilnego z piecem.np: ST 280 Tech,wyglada fajniej niż Roomster.Co Pan myśli o tym,a może jakiś konkretny inny model sterownika?

I co bedzie lepsze dla pieca priorytet odbioru z czujnika pogodowego czy sterownika pokojowego?

program-czujnik zewnętrzny pogodowy to całkiem niezły bajer ,co prawda niedługo go testowałem , ale wyniki były zadowalające. w moim przypadku skończyło się na panelu pok. bo jest bardziej programowalny i możesz zwiększyć czy zmniejszyć temp. kiedy tylko chcesz.

• 5 weeks później...

Zakupiłem Piec Galmet eko gt kws-12KW podajnik skośny. Posiadam dom z lat 70 pustak żużlobetonowy, powierzchnia domu 85m2. Do pieca zakupiłem siłownik esbe z zaworem 4d, Panel pokojowy roomster oraz pogodówkę. Spalanie przy obecnych temperaturach wynosi ok 20-24kg(na dworze w dzień 8C w nocy około 0C. Wydaje mi się to dużo. Czy uważacie że jest ok?. Palę czeskim ekogroszkiem z kopalni kormorany. Ogrzewam grzejniki +bojler 60l. Piec chodzi w automacie, sterownik expert pid dynamic 4d wer. 3.2.2 . W domu ustawione 21,5C. W sterowniku ustawienia:

UŻYTKOWNIK

max moc kotła 100%

kaloryczność opału 21

regulacja spalania 0%

INSTALATOR

temp. załączania pomp 40 c

Tryb pracy automat

czujnik zew pogodowy

parametry podtrz., 10s, przerwa 30 min

nadmuch podtrz 10s, moc 40%

Parametry zaworu:

Czas ruchu 3s

Zakres regulacji 5c

Zakupiłem Piec Galmet eko gt kws-12KW podajnik skośny. Posiadam dom z lat 70 pustak żużlobetonowy, powierzchnia domu 85m2. Do pieca zakupiłem siłownik esbe z zaworem 4d, Panel pokojowy roomster oraz pogodówkę. Spalanie przy obecnych temperaturach wynosi ok 20-24kg(na dworze w dzień 8C w nocy około 0C. Wydaje mi się to dużo. Czy uważacie że jest ok?. Palę czeskim ekogroszkiem z kopalni kormorany. Ogrzewam grzejniki +bojler 60l. Piec chodzi w automacie, sterownik expert pid dynamic 4d wer. 3.2.2 . W domu ustawione 21,5C. W sterowniku ustawienia:

UŻYTKOWNIK

max moc kotła 100%

kaloryczność opału 21

regulacja spalania 0%

INSTALATOR

Tryb pracy automat

czujnik zew pogodowy

parametry podtrz., 10s, przerwa 30 min

nadmuch podtrz 10s, moc 40%

Parametry zaworu:

Czas ruchu 3s

Zakres regulacji 5c

20kg to jest masakra,

kaloryczność ustaw na retopal albo ekofis tak żeby ci kopczyk nie zapadał. dobież do tego odpowiedni wiatr około 25%(ustawienia chwilowe +,-) przy 60%-70% max moc kotła. podtrzymanie zmień na 5s./ 30min , nadmuch wyłącz. czujnik zewnętrzny pogodowy wyłącz. opisz dokładnie jak masz skonfigurowany moduł

wypełnij ankietę na stronie poniżej to oszacujesz ile powinieneś spalać

http://cieplowlasciwie.pl

A więc aktualne ustawienia:

UŻYTKOWNIK

Temperatura zadana na piecu 55C

max moc kotła 70%

kaloryczność opału 24 retopal

korekcja nadmuchu 0%

INSTALATOR

Tryb pracy automat

czujnik zew pogodowy wyłączony

parametry podtrz., 5s, przerwa 30 min

nadmuch podtrz 0s, moc 0%

Parametry zaworu:

Temp. zadana (obwodu 45C), (powrotu 40)

Tryb pracy 4d grzejnikowy

Czas ruchu 3s

Zakres regulacji 2c

Gdzie ustawić wiatr ustawienia chwilowe?

Link do ankiety na ciepłowlasciwe: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/yzs

Edytowane przez Grabarzek

kaloryczność opału jest za niska , na pewno przesypuje nie dopalony węgiel. proponuje podwyższyć na retopal albo ekofins.

ustawienia chwilowe -drugi przycisk od góry po lewej stronie na głównym panelu.

napisz coś o grzejnikach ?

Edytowane przez poltowski2000

paliłem czeski bodajże na ustawieniach retopal , a jak będzie za dużo to zobaczysz bo kopczyk się zapadnie i wtedy cofniesz.

na kaloryferach masz zwykłe zawory czy termostaty?

w ustawieniach chwilowych ustawiasz wiatr ,czyli dmuchawę . czasami wystarczy dodać /odjąć 0,2 albo 0,5% i to robi dużą różnicę ,dodam że czeski węgiel nie lubi dużo wiatru.

Witam serdecznie.

Od niedawna jestem posiadaczem Galmeta eko-gt 12 KW ze sterownikiem Expert Pid Dynamic 4d. Piec zamontowany latem i grzany tylko na wodę a w tej chwili to jego pierwsza zima w naszym domu i mnóstwo pytań i niejasności w związku z tym.

Głównym problemem jest moim zdaniem nieprawidłowa forma popiołu. Powstają kawałki jakby węgla ale są one bardzo kruche i rozpadają się na proch po zduszeniu.

Aktualne ustawienia pieca

Temperatura zadana na piecu 55C (przy cieplejszych dniach 50)

max moc kotła 70%

kaloryczność opału 27

korekcja nadmuchu +2%

temp. załączania pomp 35 c

Tryb pracy automat

Histereza CWU 4 c

Min. podawanie 2s, dł.cyklu 33s

Moc minimalna kotła 25%

Moc minimalna dmuchawy 23%

Dom o powierzchni 80m2

Przesłona dmuchawy otwarta na grubość palca

Komin na 45%

Przy takich ustawieniach piec bardzo wolno osiaga temperature

Ekogroszek kupowany w workach po 25kg na Orlenie kaloryczność na opakowaniu 26,5-28

20151105_210943.jpg

Czy palenisko wygląda prawidłowo?

20151105_210917.jpg

Edytowane przez luka51
Dodanie zdjęć

Przy takich ustawieniach:

UŻYTKOWNIK

max moc kotła 70%

korekcja nadmuchu 0%

INSTALATOR

Tryb pracy automat

Parametry zaworu:

Czas ruchu 3s

Zakres regulacji 2c

Piec bardzo ciężko wchodzi na temperaturę zadaną .

Spalanie wyszło 19,9kg/24h

Tak wygląda kopczyk:WP_20151106_001.jpg

Przy takich ustawieniach:

UŻYTKOWNIK

max moc kotła 70%

korekcja nadmuchu 0%

INSTALATOR

Tryb pracy automat

Parametry zaworu:

Czas ruchu 3s

Zakres regulacji 2c

Piec bardzo ciężko wchodzi na temperaturę zadaną .

Spalanie wyszło 19,9kg/24h

Tak wygląda kopczyk:[ATTACH=CONFIG]336509[/ATTACH]

przestaw na max moc 100% i porównaj co ci bardziej pasuje. nadal uważam ,ze masz za duzy wiatr. ustaw na -2 i daj mu popracować.

przy dużych mrozach, u siebie w domu temp. kotła ustawiam na 65 st. paradoksalnie mogło by się wydawać ,że zużycie opału wzrośnie ,jednak było na odwrót. bardzie gorące grzejniki szybciej nagrzały pomieszczenia co skutkowało krótszą pracą kotła i w rezultacie mniejszy spalaniem. pomyśl o tym , bo masz słabą izolację a na dom puszczasz 45 st.

Witam serdecznie.

Od niedawna jestem posiadaczem Galmeta eko-gt 12 KW ze sterownikiem Expert Pid Dynamic 4d. Piec zamontowany latem i grzany tylko na wodę a w tej chwili to jego pierwsza zima w naszym domu i mnóstwo pytań i niejasności w związku z tym.

Głównym problemem jest moim zdaniem nieprawidłowa forma popiołu. Powstają kawałki jakby węgla ale są one bardzo kruche i rozpadają się na proch po zduszeniu.

Aktualne ustawienia pieca

Temperatura zadana na piecu 55C (przy cieplejszych dniach 50)

max moc kotła 70%

kaloryczność opału 27

korekcja nadmuchu +2%

temp. załączania pomp 35 c

Tryb pracy automat

Histereza CWU 4 c

Min. podawanie 2s, dł.cyklu 33s

Moc minimalna kotła 25%

Moc minimalna dmuchawy 23%

Dom o powierzchni 80m2

Przesłona dmuchawy otwarta na grubość palca

Komin na 45%

Przy takich ustawieniach piec bardzo wolno osiaga temperature

Ekogroszek kupowany w workach po 25kg na Orlenie kaloryczność na opakowaniu 26,5-28

[ATTACH=CONFIG]336417[/ATTACH]

Czy palenisko wygląda prawidłowo?

korekcja nadmuchu dal bym na -1 ,może -2 , masz za duży wiatr

co do opału to napisze że jest to utrapienie większości forumowiczów. bardzo cięzko o dobry opał a tym bardziej o perfekcyjny popiół. u ciebie wygląda to dobrze, jest wypalony a małe koksiki , spieki czy rozpadające się białe groszki to jest normalka.