luka51 06.11.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 proszę pamiętać o uszczelnieniu pierścienia silikonem. nie ma fałszywego nadmuchu i jest lepsze, oszczędniejsze spalanie. jak uszczelnić opisane jest w instrukcji. Czy dotyczy to także "nowego" nawet nie półrocznego pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka51 06.11.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 korekcja nadmuchu dal bym na -1 ,może -2 , masz za duży wiatr co do opału to napisze że jest to utrapienie większości forumowiczów. bardzo cięzko o dobry opał a tym bardziej o perfekcyjny popiół. u ciebie wygląda to dobrze, jest wypalony a małe koksiki , spieki czy rozpadające się białe groszki to jest normalka. Ok przestawiłem I jutro ocenie rezultaty. Czyli popiołem już się nie martwię bo czarne kawałki przesypanego węgla nie spadają. Jaka ustawic kaloryczność opału jeżeli na workach mam podane 26.5-28 ? Czy ma to wpływ tylko na wysokość kopczyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 06.11.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Czy dotyczy to także "nowego" nawet nie półrocznego pieca? to dotyczy każdego kociołka , przede wszystkim nowego. tak mi się rzuciło na oko ,że albo masz za duży wiatr albo nie uszczelniony. albo obydwie rzeczy na raz. jak będziesz uszczelniał, to nie żałuj silikonu , a to co wyjdzie wygładź palcem pod pierścieniem i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 06.11.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Ok przestawiłem I jutro ocenie rezultaty. Czyli popiołem już się nie martwię bo czarne kawałki przesypanego węgla nie spadają. Jaka ustawic kaloryczność opału jeżeli na workach mam podane 26.5-28 ? Czy ma to wpływ tylko na wysokość kopczyka? to wszystko zależy od proporcji. ilość/czas/wiatr- trzeba to wszystko zrównoważyć. wiadomo typ węgla też ma znaczenie. obserwuj kopiec , bo na początku to jest najprostsze. jak za duży i przesypuje niedopalone kawałki to zwiększasz , jak kopczyk się zapada to zmniejszasz. trzeba na początku trochę się pobawić i znaleźć złoty środek. czasami się trafi groch ,że na podtrzymaniu się bardzo szybko spala i się zapada kopiec i wtedy zmieniasz nastawy podtrzymania. obserwuj wymiennik ,jak zakopcony to za mało wiatru i takie tak . obserwacja , coś nie tak -korekta - czekasz kilka godzin i oceniasz. najważniejsze , żeby zmieniać tylko jedną rzecz na raz. jak patrze na twoje zdjęcie to pierw proponuje uszczelnić pierścień i spróbuj -kaloryczność -piekloż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka51 06.11.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 to dotyczy każdego kociołka , przede wszystkim nowego. tak mi się rzuciło na oko ,że albo masz za duży wiatr albo nie uszczelniony. albo obydwie rzeczy na raz. jak będziesz uszczelniał, to nie żałuj silikonu , a to co wyjdzie wygładź palcem pod pierścieniem i już. Czy taka ingerencja ma wpływ na gwarancję producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 06.11.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 To sa zalecenia producenta. Prosze xapoznac sie z instrukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka51 06.11.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 A jaki wpływ na pracę tego pieca ma ciąg komina? Bo słyszałem od osoby która wcześniej użytkowala w tym domu zwykły piec, że ciąg komina jest bardzo dobry. Aż za dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 07.11.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 W twoim przypadku kopiec moze sie zapadac na podtrzymamiu. Komin zasysa co wplywa na szybsze wypalamie wegla. Zjawisko to sie wzmaga podczas zamieci i silnych wiatrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka51 07.11.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Na tych ustawieniach kopiec jest całkiem duży i przynajmniej na razie nie mam problemu z zawleczkami które wcześniej non stop padały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 07.11.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Dla bezpieczenstwa nie zaszkodzi zaprosic kominiarza na ogledziny stanu komina. Drobne grosze zaplacisz a pezynajmniej bedzieaz spal spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka51 08.11.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Dzisiaj w nocy padła zawleczka i niestety obudziłem się w zimnym domu. Czy parametry podtrzymania mogą mieć na to wpływ czy raczej jakieś śmieci w węglu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 08.11.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) jeżeli zapada ci się żar w fajce to całkiem możliwe ale pisałeś ,że masz poprawny kopczyk , więc obstawiam ,że to mało prawdopodobne.jakim węglem palisz?czy zmieniłeś kaloryczność na piekloż? -zmniejsz kaloryczność i nie będzie zrywaćczy uszczelniłeś fajkę? Edytowane 8 Listopada 2015 przez poltowski2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka51 09.11.2015 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Ekogroszek kupuję na Orlenie w workach po 25 kg. Taki jak na tym zdjęciu http://www.synergio.pl/uploads/ekogroszek%20premium%2025%20kg%20Dobry%20Wegiel.jpg Zawleczke zerwało na ustawieniach Pieklorz więc przedstawiłem o 0,5 MJ w dół. Dobrze? Czy raczej powinienem zwiększyć. Fajka jeszcze nie zrobiona na razie nie ma czasu :-\ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 09.11.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Ekogroszek kupuję na Orlenie w workach po 25 kg. Taki jak na tym zdjęciu http://www.synergio.pl/uploads/ekogroszek%20premium%2025%20kg%20Dobry%20Wegiel.jpg Zawleczke zerwało na ustawieniach Pieklorz więc przedstawiłem o 0,5 MJ w dół. Dobrze? Czy raczej powinienem zwiększyć. Fajka jeszcze nie zrobiona na razie nie ma czasu :-\ spoko , spoko tylko raczej nie licz na poprawną pracę palnika. takie dziwne rzeczy mogą ci się dziać bo masz lew powietrze , które wystudza ci wymiennik ,zarazem wplywa na większe spalanie i do tego musisz mocniej dmuchać co skutkuje zapadaniem się węgla i zrywaniem zawleczek. pierw uszczelnij a potem popraw ustawienia , powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabarzek 09.11.2015 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Ustawiłem piec , uszczelniłem spalanie spadło do 15kg/24. Mam pytanie o zakres regulacji w module zaworu jak powinien być ustawiony miałem na 25 ale wolno reagował. Posiadam panel pokojowy. Ustawiam na nim 21.5 c po spadku do 21.3c zawór całkowicie się otwiera po osiągnięciu na panelu 21.8 całkowicie zamyka. zakres regulacji ustawiony na 1. czy jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 09.11.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) Ustawiłem piec , uszczelniłem spalanie spadło do 15kg/24. Mam pytanie o zakres regulacji w module zaworu jak powinien być ustawiony miałem na 25 ale wolno reagował. Posiadam panel pokojowy. Ustawiam na nim 21.5 c po spadku do 21.3c zawór całkowicie się otwiera po osiągnięciu na panelu 21.8 całkowicie zamyka. zakres regulacji ustawiony na 1. czy jest ok? ok, od początku rumster to jedno a moduł to drugie na panelu ustawiasz temperaturę jaką sobie życzysz w domu a na module ustawiasz temperaturę na wyjściu z kotła (góra) i powrocie (dół). moduł również posiada regulację pracy . tjn. czas ruchu- jeden skok zamykania bądz przymykania zaworu. pełne otwarcie bądz zamknięcie zaworu składa się kilku takich skoków/ cykli . i dwa to -zakres regulacji inaczej czułość. nie będę ci wróżył , bo mam instalację skonfigurowaną zupełnie inaczej. musisz być mądry i poprzez obserwację ustalic optymalną pracę instalacji. jednak ,wyszedł bym od ustawień czas ruchu ok 5-7 sek. i zakres regulacji 3st. pomyśl co napisałem ostatnio o temperaturze na zasilaniu. może jeszcze uda ci się zejść z spalaniem w dół. dwa. na panelu możesz obniżyć temperaturę na noc o np.2st. (jak ktoś lubi zimno w nocy to jest super sprawa. np : od 6 do 22 -22st. a od 22 do 6 20st. ) trzy. masz program tygodniowy temperatury zadanej kotła. ustawiasz korekcję nocną minus kilka stopni i to też da ci pewne oszczędności. ja osobiście w nocy mam ustawioną korekcję ekonomiczną -9st. co do twojego pytania, to tak ma pracować sterownik. po osiągnięciu temperatury zadanej na panelu zawór się zamyka. Edytowane 9 Listopada 2015 przez poltowski2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabarzek 14.11.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Mam kolejny problem. Otóż ustawiłem na piecu temperaturę 55 stopni, na powrocie 40c. W domu ustawione 22C. Temperatura spada w domu zawór 4d otwiera się temperatura w domu nie wzrasta, bo zaraz zamyka się z powrotem zawór 4d, ponieważ temperatura na powrocie spadła poniżej 40C. Czy będę potrzebował dodatkowej pompy kotłowej na mały obieg??. Hydraulik powiedział, że powinno się mieszać grawitacyjnie, bo obieg jest mały, natomiast cały proces mieszania odbywa się bardzo powoli. Jak rozwiązać ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 14.11.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Mam kolejny problem. Otóż ustawiłem na piecu temperaturę 55 stopni, na powrocie 40c. W domu ustawione 22C. Temperatura spada w domu zawór 4d otwiera się temperatura w domu nie wzrasta, bo zaraz zamyka się z powrotem zawór 4d, ponieważ temperatura na powrocie spadła poniżej 40C. Czy będę potrzebował dodatkowej pompy kotłowej na mały obieg??. Hydraulik powiedział, że powinno się mieszać grawitacyjnie, bo obieg jest mały, natomiast cały proces mieszania odbywa się bardzo powoli. Jak rozwiązać ten problem? daj moc max kotła na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.11.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Mam kolejny problem. Otóż ustawiłem na piecu temperaturę 55 stopni, na powrocie 40c. W domu ustawione 22C. Temperatura spada w domu zawór 4d otwiera się temperatura w domu nie wzrasta, bo zaraz zamyka się z powrotem zawór 4d, ponieważ temperatura na powrocie spadła poniżej 40C. Czy będę potrzebował dodatkowej pompy kotłowej na mały obieg??. Hydraulik powiedział, że powinno się mieszać grawitacyjnie, bo obieg jest mały, natomiast cały proces mieszania odbywa się bardzo powoli. Jak rozwiązać ten problem? Nastawiłeś graniczne temperatury i małą moc. Jak chcesz grzać na małych mocach bez odstawiania to zdejmij tą zabawkę z zaworu 4-d ustaw go ręcznie na 7-8 na skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 17.11.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Mam kolejny problem. Otóż ustawiłem na piecu temperaturę 55 stopni, na powrocie 40c. W domu ustawione 22C. Temperatura spada w domu zawór 4d otwiera się temperatura w domu nie wzrasta, bo zaraz zamyka się z powrotem zawór 4d, ponieważ temperatura na powrocie spadła poniżej 40C. Czy będę potrzebował dodatkowej pompy kotłowej na mały obieg??. Hydraulik powiedział, że powinno się mieszać grawitacyjnie, bo obieg jest mały, natomiast cały proces mieszania odbywa się bardzo powoli. Jak rozwiązać ten problem? i jak radzisz sobie z regulacją ? co zrobiłeś ? zwiększenie mocy , zwiększenie zakresu regulacji czy tak jak animuss radził przejść na manuala , pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts