pawel_chochor 19.11.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Witam forumowiczów. Mam może trochę nietypowe pytanie. Kilka dni temu piec został podłączony i uruchomiony. W zasadzie zaczynam naukę ale zwróciłem uwagę na jedną rzecz. Na niektórych zdjęciach widzę że deflektor jest zawieszony dość wysoko natomiast u mnie zwisa kilka centymetrów od kopczyka. Momentami nawet żar dotyka deflektora. Zastanawiam się czy nie jest zdecydowanie za nisko, tak jakby uchwyt deflektora był za długi. U mnie uchwyt ma ok 30cm długości a deflektor wisi mniej więcej 7-8 cm nad retortą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.11.2015 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Witam forumowiczów. Mam może trochę nietypowe pytanie. Kilka dni temu piec został podłączony i uruchomiony. W zasadzie zaczynam naukę ale zwróciłem uwagę na jedną rzecz. Na niektórych zdjęciach widzę że deflektor jest zawieszony dość wysoko natomiast u mnie zwisa kilka centymetrów od kopczyka. Momentami nawet żar dotyka deflektora. Zastanawiam się czy nie jest zdecydowanie za nisko, tak jakby uchwyt deflektora był za długi. U mnie uchwyt ma ok 30cm długości a deflektor wisi mniej więcej 7-8 cm nad retortą. Pozdrawiam. Zadzwoń do serwisu skonsultuj, z 15 cm powinno być wszystko zależy od mocy palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 20.11.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 U mnie jest ok 18cm galmet eko gt 12kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabarzek 22.11.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 i jak radzisz sobie z regulacją ? co zrobiłeś ? zwiększenie mocy , zwiększenie zakresu regulacji czy tak jak animuss radził przejść na manuala , pozdr. Ustawiłem moc na 100 %(węgiel lepiej się wypala), węgiel na 24kj, temperatura na piecu 55, na obwodzie 42, czas ruchu 5s, zakres regulacji 3c, zostawiłem siłownik sterownika, przy ustawionych 22 c i około 2c na dworze spalanie wynosi 22kg/24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 22.11.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Ustawiłem moc na 100 %(węgiel lepiej się wypala), węgiel na 24kj, temperatura na piecu 55, na obwodzie 42, czas ruchu 5s, zakres regulacji 3c, zostawiłem siłownik sterownika, przy ustawionych 22 c i około 2c na dworze spalanie wynosi 22kg/24h duże te spalanie, 22kg to kociołek praktycznie pracuje non stop. a może za mocno dmuchasz i ciepło leci w komin. jak kocioł jest na 100% to z jaką mocą pracuje wentylator? możesz to podejrzeć w ustawieniach chwilowych. jak masz zwykłe termostaty to w pomieszczeniach mało używanych poprzykręcaj je tak żeby puszczały odrobinkę, może chociaż trochę pomoże. jeszcze możesz zrobić eksperyment - wyłączyć moduł ustawić zawór 4dr manualnie na 7 i porównać co lepiej wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabarzek 24.11.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Wyłączyłem moduł zaworu( siłownik ustawiłem na 7) spalanie na podobnym poziomie przy aktualnych temp. -1-+3, spalanie na poziomie 25kg/24h. Może tak ma być przy chałupie z lat 70. A może to wina skośnego podajnika?. W sklepie galmetu uważali że do czeskiego węgla lepiej sprawdzi się skośny przy którym można spalać również miał? W domu temperatura dość szybko spada, zauważyłem to przy wyłączonym module. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 24.11.2015 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) może i masz racje z tym domem. mam jeszcze jeden pomysł. podnieś temperaturę na kotle do 65 st. w ten sposób kaloryfery będą cieplejsze i szybciej nagrzeją pomieszczenia. może pomoże , warto spróbować druga myśl ,to możesz sprobować przełączyć pracę kotła z automatu na dwustawną Edytowane 24 Listopada 2015 przez poltowski2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda111 26.11.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 WITAM PANOWIE (KOBIET NIE ZAUWAŻYŁAM) zawracam się z prośbą o pomoc w ustawieniach mojego pieca Galmet 12 KW.Problem polega na tym że w ustawieniach mam załączanie pompy przy 45 stopniach a mi się załącza dopiero przy 57 i od razu wyje przegrzanie zaworu na dole przy podłogówce pochodzi z 10minut i temperatura spada do 40 i się wyłącza pompa.Podłogówka ustawiona na 30stopni,piętro 20 z grzejnikami.Opał mam dobry ładnie się spala ale i dużo pali bo 13kg/12h.Moc kotła 60%,temperatura zadana 55, podawanie 5s/45sJakieś rady ???POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 27.11.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 WITAM PANOWIE (KOBIET NIE ZAUWAŻYŁAM) zawracam się z prośbą o pomoc w ustawieniach mojego pieca Galmet 12 KW. Problem polega na tym że w ustawieniach mam załączanie pompy przy 45 stopniach a mi się załącza dopiero przy 57 i od razu wyje przegrzanie zaworu na dole przy podłogówce pochodzi z 10minut i temperatura spada do 40 i się wyłącza pompa.Podłogówka ustawiona na 30stopni,piętro 20 z grzejnikami.Opał mam dobry ładnie się spala ale i dużo pali bo 13kg/12h.Moc kotła 60%,temperatura zadana 55, podawanie 5s/45s Jakieś rady ??? POZDRAWIAM z załączaniem pompy sprawa kiepska. sądzę ,że sokńczy się na serwisie. na razie obniż temperaturę załączania i zobacz co i jak. tak czy inaczej jak kociolek jest na gwarancji dzwoń po serwis. co do podłogówki to zakładam ,że ją dopiero wygrzewasz. w takiej sytuacji kocioł ustaw na max moc 100% .podłoga potrzebuje mase energii. może to potrwać dobrych kilka dni . zawory na podłogówkę ustaw na minimum (tak by kocioł płynnie pracował, najlepiej bez odstawiania) i codziennie odkręcaj ,ale odrobinkę ,i tak aż do uzyskania temperatury podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda111 29.11.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Witam ponownie dziękuję za odpowiedź Panie poltowski2000 . Zmniejszyłam załączanie pompy na 40 stopni i bez skutku dalej to samo.Niestety zauważyłam jeszcze że mam pełno sadzy w piecu jak otworzyłam górne drzwiczki to aż się wysypała i komin na piętrze jest ciepły co świadczy o uciekaniu ciepła.Kolejnym problemem jest bardzo duże spalanie 20kg na 18 h.Chyba mam złe ustawienia.Proszę o poradę o szczegółowe ustawienia pieca,będę bardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 29.11.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Witam ponownie dziękuję za odpowiedź Panie poltowski2000 . Zmniejszyłam załączanie pompy na 40 stopni i bez skutku dalej to samo.Niestety zauważyłam jeszcze że mam pełno sadzy w piecu jak otworzyłam górne drzwiczki to aż się wysypała i komin na piętrze jest ciepły co świadczy o uciekaniu ciepła.Kolejnym problemem jest bardzo duże spalanie 20kg na 18 h.Chyba mam złe ustawienia.Proszę o poradę o szczegółowe ustawienia pieca,będę bardzo wdzięczna. dzwoniłaś do serwisu w sprawie czujki pompy co.. masz już jakieś info. z pewnością to jest drobiazg,walnięta czujka albo nie przylega do ścianki kotła ,ale naprawę musi zrobić autoryzowany serwis. co do spalania to się nie martw ,dopóki wygrzewasz podłogę tak to będzie wyglądać. masa energii jest potrzebna do wygrzania . a co do ustawień mam za mało informacji ,żeby ci pomóc. piszesz że jest dużo sadzy co wynika z zbyt niskiej pracy dmuchawy , ale czy na pewno , nie wiem. mogę tylko przypuszczać ,że podajesz za dużo węgla i masz za mały wiatr. może to być powód nastawionej zbyt dużej kaloryczności. jak wygląda kopczyk , czy węgiel spala się do końca. jaki uzywasz węgiel . czy przysłona na dmuchawie ma odpowiednią szparę. załatw sprawę z pompą , sprawdź czy masz uszczelnioną retortę i potem poprawimy resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda111 29.11.2015 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Nie dzwoniłam ponieważ był weekend jutro zadzwonię i zobaczymy co zdziałają,wtedy będę pisała o dalszych ustawieniach,puki co dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda111 30.11.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 W końcu znalazłam przyczynę nie załączania się pompy,miałam włączony priorytet CWU po wyłączeniu przy 40 stopniach się wszystko włączyło i działa.Spisałam swoje ustawienia z pieca:UŻYTKOWNIK MOC KOTŁA 60% Temperatura zadana 50podawanie5s/45sopał Pieskorz 26,5korekcja powietrza +3% INSTALATORTemp załączania pomp 40typ pracy-automatczujnik zewnętrzny pogodowyparametry potrzymania 5s/30minnadmuch podtrzymania 20s moc40%czas wygaszania 90minczas schładzania 30shistereza cwu 5 SERWISANT Parametry pracy-min podawanie 1s długość cyklu 50sminimalna moc kotła 33%wydajność podajnika 10kg/hminimalna temp zadana 50moc dmuchawy 23% regulacja spalania 33% 24% SPALANIE dzisiaj miałam 9kg /12h przy ustawieniach temp parter 22 (było wg termometru 26) piętro 18 (było 24) za ciepło na gorze za ciepło.Woda 50. CO POWINNAM ZMIENIĆ W USTAWIENIACH? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 30.11.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 (edytowane) zrób zdjęcie albo najlepiej film pracy palnika i popiołu to wtedy ci podpowiem. nie mam danych by ingerować w nastawy pracy. 1.zmień wydajność podajnika na 13,5/14kg/h to wtedy będziesz miała bardziej wiarygodne odczyty spalania.2.nadmuch podtrzymania moc 10/15% -- 40% taki mocny nadmuch tylko wymiennik zasyfia3.nic nie wiem o instalacji i węglu jakim palisz nie wiem jak mogę ci pomóc wyregulować temperatury w pomieszczeniach czy na piętrach bo nie znam twojej instalacji. czym więcej zdjęć i czym bardziej opiszesz stan faktyczny tym bardziej pomocne będą podpowiedzi . na tę chwilę, logicznie , jeżeli masz za gorąco to przymykaj delikatnie zawory. u siebie doszedłem do tego ,że optymalne ustawienia podzieliłem na trzy okresu: letni, przejściowy i zimowy. w chwili obecnej mam ustawienia zimowe. kaloryczność opału i ustawienia chwilowe(czyli wiatr) ustawiam konkretnie pod spalany węgiel. na początku wydaje się to trudne , z czasem staje banalne -lato ,max moc 40% , priorytet cwu , co wyłączone , temperatura kotła 47st.-okres przejściowy, min moc 40%-max moc 60/70%(zależy od kaloryczności węgla) priorytet cwu , co włączone, temperatura kotła 50/55st-okres zimowy, min moc 60%-max moc 100% , priorytet cwu wyłączony , co właczone , temperatura kotła 60/65 st. przez cały rok mam włączony program -nocne obniżenie temperatury kotła. kocioł pracuje z zaworem 3dr. na powrocie+ siłownik (temp. powrotu 44st.)instalacja to miedz ,klasyczne grzejniki z termostatami + panel pokojowy 160 m^2 do ogrzania(po podłogach duzo więcej) , na piętrze dużo skosów , piwnica ogrzewana bez wysokości nie wliczona w metraż, kubatura ok.780 zaznaczam ,że moje ustawienia sprawdzają się u mnie , kazdy z okresów ustawiłem optymalnie dla komfortu i maksymalnie niskiego spalania. w twoim przypadku może to się nie sprawdzić bo każdy ma inny dom i instalacje. obecne spalanie 16kg/24h -węgiel retopal Edytowane 30 Listopada 2015 przez poltowski2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda111 02.12.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 to są moje zdjęcia ,kaloryfery z termostatem,podłoga 70m rury alu plex podłogowe ogrzewanie,kotłownia cała w miedzi,zawór 4d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda111 02.12.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 tak to u mnie wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 02.12.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 ok , wygląda na to że masz dobry węgiel ,który lubi poleżeć na fajce z spokojnym nadmuchem. w chwili obecnej masz za duży wiatr i zbyt malą kalorycznosć.proponuje,1 kluczyk , użytkownik , kaloryczność , inna --> ustawiasz manualnie 28mj albo 28,5mj2.kluczyk, instalator, czujnik zew. pog. --> wyłącz3. ustawienia chwilowe --> ustaw dmuchawę tak żeby przy 60% max moc kotła było 22,5%4. kluczyk, serwisant ,moc dmuchawy-->22%5. kluczyk ,serwisant , regulacja spalania--> 60% 22% 70% 23% 80% 24% 90% 25% 100% 26% co do regulacji instalacji masz dwa siłowniki na zaworach. jeden na pewno jest podpięty do kotła . jeżeli jest to ten który reguluje pracą podłogówki to wejdz w ustawienia podłogówki i obniż temperature o 2/3 st. i obserwuj czy komfort jest zadowalający . w reulacje zaworu wejdziesz z menue głównego ,trzeci prycisk po prawej stronie . odczekaj dzień i korekta i tak aż do skutku. jeżeli podłogówką steruje coś innego, to dorzuć jeszcze fotkę i załatwimy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 02.12.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 w punkcie 4. ustaw -->21%w punkcie 5 ustaw30% 21%40% 21%50% 22%60% 22%70% 23%80% 24%90% 25%100%26% sorry ,nie zauważyłem ze masz moc min 33% aha ,sprawdź ustawienia przynajmniej dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda111 02.12.2015 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Dziękuję za odpowiedź, jeśli chodzi o siłowniki to przyznam się szczerze że nie znam się które to są,inne ustawienia zmieniłam już,mam pytanie jeszcze donośnie tego czujnika zewnętrznego wyłączony?mamy jeszcze kupiony (nie zamontowany )panel pokojowy i zastanawiam się czy on pomoże w poprawie spalania i komfortu temperatury w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 03.12.2015 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 tak czujnik zewnętrzny wyłącz. panel pokojowy roomster w twoim przypadku (przy tylu pompach) będzie otwierał i zamykał siłownik grzejnikowy. czy da ci duże oszczędności? raczej nie ,ale zawsze. proponuje żebyś dobrze wyregulowała to co masz, i wtedy pomysl o roomsterze. komfort będzie podobny, a na pewno nie poprawi spalania bo od tego są ustawienia na sterowniku, dobry węgiel i doświadczenie palacza. jestem ciekawy jak nowe ustawienia. na pewno będzie trzeba wnieść poprawki. teraz pytanie , czy duże ,czy małe?opisz co zauważyłaś:czy węgiel się spalaczy jest go dużo , czy mało na fajceczy ogień obejmuje płomieniem przy maxie deflektorogólne uwagi co do pracy kotła , jak pracuje , jak długo zajmuje mu dojście do zadanej temperatury, czy dochodzi do zadanejczy masz uszczelniony pierścień /koronke w palniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts