Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

piec dostał trochę spokoju w zmianie ustawień, zaglądam do niego dziś, a tu spalanie na poziomie 26.8kg/24h, nie pozostaje nic innego jak ustawić jeszcze słabszy węgiel i zobaczyć jak piec sobie poradzi

co do grzania CWU latem: podzielę się tegoroczną historią:-) mimo przyciętej mocy do 50% w trakcie lipcowych upałów, okazało się, że piec(22kW) miał problem z oddawaniem ciepła, radził sobie w ten sposób, że puszczał ciepło na grzejniki, mimo iż było ustawione tylko CWU. W pokojach temperatura nie do wytrzymania, grzejników nie mogłem przykręcić, gdyż woda w piecu by się zagotowała. Problem rozwiązałem w ten sposób, że wyłączyłem piec, zamknąłem zawór wchodzący z obiegu pieca na wymiennik ciepła w zbiorniku CWU, w miejsce zaślepki w zbiorniku zamontowałem grzałkę elektryczną z termostatem, pompę cyrkulacyjną CWU przez przedłużenie kablem zakończonym wtyczką żeńską wpiąłem na sztywno w gniazdko elektryczne i do października nie odwiedzałem kotłowni:-) Większych odchyleń w zużyciu prądu nie było, grzałka 2kW, zbiornik 200l temp CWU 38o, gdyż w lato ogromną popularnością cieszy się prysznic:-)

jesteś blisko 25kg- cel w zasięgu ręki. jak tak dalej pójdzie to zejdziesz poniżej .....

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zainstalowali mi wczoraj Roomster do sterowania podłogówka,Ale mam problem ,bo podłoga nie jest gorąca.W salonie mam temperaturę 24 stopnie ale podłoga (kafle) sa zimne.Przed podłączeniem roomstera,sterowałem wszystko z panela na piecu i ustawiałem temperaturę 25 stopni i podłoga była ciepła,a teraz klaps roomster odczytuje 24 i podłoga zimna.Próbowałem nastawić 27 na roomster i temperatura nie może dojść do ustawionej?

Zainstalowali mi wczoraj Roomster do sterowania podłogówka,Ale mam problem ,bo podłoga nie jest gorąca.W salonie mam temperaturę 24 stopnie ale podłoga (kafle) sa zimne.Przed podłączeniem roomstera,sterowałem wszystko z panela na piecu i ustawiałem temperaturę 25 stopni i podłoga była ciepła,a teraz klaps roomster odczytuje 24 i podłoga zimna.Próbowałem nastawić 27 na roomster i temperatura nie może dojść do ustawionej?

to że podłoga zimna to nie jest problem bo w pomieszczeniu masz 24st. moim zdaniem ta sytuacja jest poprawna. napiszę więcej , jak bym miał zimną podlogę i 24st. to bym się nawet cieszył ,że mam fajną instalacje.

no ,ale napisz coś więcej jak sterujesz podłogówką. roomster odczytuje tem. w pomieszczeniu i co dalej . masz z zawór z siłownikiem , jeden układ a może dwa .ile masz zainstalowanych pomp. jak tym sterujesz .

Osobiście nie jestem za aż tak wysoką temperaturą,ale małżonka lubi mieć ciepła podłogę.Jak nie miałem panela pokojowego to sterowałem z sterownika na piecu i ustawiałem 25*-27* i Podłoga była bardzo ciepła.Ogrzewam podłogowo 70m2,grzejniki na piętrze 6 sztuk bez termostatów,przykręcam na (3,5) i jest cholernie gorąco.Czujnik pogodowy mam włączony.Wydaje mi się że mam duże spalanie,kiedyś korzystałem z Pana pomocy,z góry dziękuję.Teraz najgorsza rzecz która mnie martwi.Poniżej pompy obiegowej jest siłownik podłączony z mieszaczem i często słyszę dziwny dźwięk takie strzelanie.Nie wiem o co chodzi i jest dość głośne potrafi obudzić w nocy.

Ustawienia pieca.

-Zawór 4D

-Opał Bartex Silver 27-28 MJ[ATTACH=CONFIG]341143[/ATTACIMAG0207_BURST002.jpgIMAG0208_BURST002.jpgIMAG0209_BURST002.jpgIMAG0210_BURST002.jpgH]

-Woda ,włączona cyrkulacja z temperaturą 40*C

-Parametry pracy 1s/50s

-Minimalna moc kotła 35*

-Wydajność podajnika 7kg/h

-Minimalna temperatura zadana 50*C

-Moc dmuchawy 21%

-Moc Kotła dmuchawa 35%-21%

-Temperatura załączenia pomp 45*C

-Tryb pracy kotła automat

-Czujnik zewnętrzny pogodowy podłączony

-Parametry podtrzymania 5s/30min

-Nadmuch podtrzymania 10s/40%

-Moc kotła 80%

-Temperatura pracy 65*

Spalanie minimalne 16kg/24h , maksymalne 19/24h

IMAG0206_BURST020.jpg

Osobiście nie jestem za aż tak wysoką temperaturą,ale małżonka lubi mieć ciepła podłogę.Jak nie miałem panela pokojowego to sterowałem z sterownika na piecu i ustawiałem 25*-27* i Podłoga była bardzo ciepła.Ogrzewam podłogowo 70m2,grzejniki na piętrze 6 sztuk bez termostatów,przykręcam na (3,5) i jest cholernie gorąco.Czujnik pogodowy mam włączony.Wydaje mi się że mam duże spalanie,kiedyś korzystałem z Pana pomocy,z góry dziękuję.Teraz najgorsza rzecz która mnie martwi.Poniżej pompy obiegowej jest siłownik podłączony z mieszaczem i często słyszę dziwny dźwięk takie strzelanie.Nie wiem o co chodzi i jest dość głośne potrafi obudzić w nocy.

Ustawienia pieca.

-Zawór 4D

-Opał Bartex Silver 27-28 MJ[ATTACH=CONFIG]341143[/ATTAC[ATTACH=CONFIG]341144[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]341145[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]341146[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]341147[/ATTACH]H]

-Woda ,włączona cyrkulacja z temperaturą 40*C

-Parametry pracy 1s/50s

-Minimalna moc kotła 35*

-Wydajność podajnika 7kg/h

-Minimalna temperatura zadana 50*C

-Moc dmuchawy 21%

-Moc Kotła dmuchawa 35%-21%

-Temperatura załączenia pomp 45*C

-Tryb pracy kotła automat

-Czujnik zewnętrzny pogodowy podłączony

-Parametry podtrzymania 5s/30min

-Nadmuch podtrzymania 10s/40%

-Moc kotła 80%

-Temperatura pracy 65*

Spalanie minimalne 16kg/24h , maksymalne 19/24h

ten dźwięk to na pewno sprzęgięłko , które może być za słabo przykręcone , albo za krótkie. sprzęgiełko jest pod pokrętłem siłownika, przykręcone śrubką. zdejmij pokrętło siłownika i zobacz co i jak.

masz dwa moduły i roomster. napisz za który moduł odpowiada roomser? czy dobrze to widzę , zawór 4dr. obieg grzejnikowy i zawór 3dr. obieg podłogowy?

OK,dziękuję trochę podregulowałem sprzęgiełko ale muszę powalczyć bo dalej mi strzeliło,ale wiem gdzie jest problem.Zgadza sie zawór 4dr.mam na obiegu grzejnikowym a 3dr na obiegu podłogowym i pod moduł mieszający mam podłączony roomster.Ale za cholere nie chce mi podnieść temperatury stoi na 24*C i koniec.A ustawiłem na roomster 27*C.Czy wydajność podajnika nie powinienem mieć większy około 13kg/h?Na próbę zrobiłem tak ale raptownie spalanie mi wzrosło do 22kg/24h no i sprzęgiełko o którym mowa zaczęło być bardzo głośne,a jak mam podajnik na 7kg ustawiony to sprzęgiełka nie słychać???

OK,dziękuję trochę podregulowałem sprzęgiełko ale muszę powalczyć bo dalej mi strzeliło,ale wiem gdzie jest problem.Zgadza sie zawór 4dr.mam na obiegu grzejnikowym a 3dr na obiegu podłogowym i pod moduł mieszający mam podłączony roomster.Ale za cholere nie chce mi podnieść temperatury stoi na 24*C i koniec.A ustawiłem na roomster 27*C.Czy wydajność podajnika nie powinienem mieć większy około 13kg/h?Na próbę zrobiłem tak ale raptownie spalanie mi wzrosło do 22kg/24h no i sprzęgiełko o którym mowa zaczęło być bardzo głośne,a jak mam podajnik na 7kg ustawiony to sprzęgiełka nie słychać???

tak, wydajność podajnika powinna być ok 13,5kg/h. nie bardzo wiem gdzie jest zależność między ustawieniem / kalibracją wydajności podajnika a strzelającą tuleją na zaworze. tak czy inaczej , kocioł pracuje tak samo jak przedtem tylko odczyt na sterze jest bardziej precyzyjny. widocznie z tą tuleją /sprzęgiełkiem jest coś nie tak.

z twojej instalacji wynika ,że masz zawór 4d na podmieszaniu powrotu i tu bym próbował obniżyć temperaturę ile się da np. 44 albo 42 st. na wyjściu na grzejniki. takie ustawienie powinno pomóc wyregulować ukrop ,który masz na piętrze domu. .

natomiast , roomster ,rozumiem jest podpięty do zaworu 3dr. na podłogówce. tu bym sprawdził ustawienia modułu i czy czujki są prawidłowo założone.

Edytowane przez poltowski2000

Chyba uporałem się z sprzęgiełkiem ,na razie nie strzela i jest OK,podniosłem też podajnik do 13,5kg..Tak mam podłączony roomster do zaworu 3dr.Podniosłem troche kocioł z 70% do 85% i podłoga zrobiła się gorąca i to w bardzo krótkim czasie i temperatura na roomsterze podnosi się.Na razie jest Ok.Jeżeli ogrzewam około 70m2 podłogi to pompę na którym biegu powinienem mieć?jak mam na 3 to jest cholernie głośno a jak na pierwszym to załącza mi sie czujnik z przegrzaniem zaworu?

jesteś blisko 25kg- cel w zasięgu ręki. jak tak dalej pójdzie to zejdziesz poniżej .....

witam po świątecznej przerwie,

cel został zrealizowany, spalanie przez ostatnich kilkanaście dni utrzymywało się na poziomie 21kg/d (a póki co CWU hula non-stop), tak sielsko było do czasu gdy dosypałem węgla, wtedy spalanie skoczyło na 28kg/d, skąd taka zmiana? węgiel pochodził z otwartych bezpośrednio przed dosypywaniem worków PCV, tym właśnie sposobem przekonałem się jak kolosalne znaczenie ma wilgotność opału i wracamy do tematu planowanych wakacyjnych zakupów węgla.

pozdarwiam

• 1 year później...

witam wszystkich , prześledziłem cały wątek ii ja też chciałbym sie do was zgłosić o pomoc w rozwiązaniu problemu . a mianowicie posiadam dom ok 220 m2\

piec strasznie mi dużo węgla pali, 5 worków na niecałe 3 doby..... zakupiłem elster pid dynamic 4d ... powiem szczeże że nie mam już sił do tego sterownika.... posiadam zawór 4 drożny,i boiler na wode 300 l. dokupilem również roomstera rtx bezprzewodowego na początku łączył się z piecem teraz nawet nic nie drgnie nie wiem co może byc przyczyna... ale to na końcu.. piszę do was drodzy koledzy o pomoc w ustawieniu tego sterownika.... podam swoje ustawienia może ktoś cos......

SERWISANT

1. pamapetry pracy: 2s-50s cyklu

2moc min 22%

wydajnośc podajnika 8,5 kg

min temp zadana 47

22-----------12

40-----------14

60-----------17

80----------20

100----23

moc kotła 100 %

kalorycznośc węgla 27

Instalator

temp załączenia pomp 32

tryb pracy : dwustawny

czujnik zwe, brak odłączyłem pogodówke bo piec wariował....

par podtrzymania 15 podawanie 4 min przerwy

nadmuch podtrzymania 25s o mocy 75%

czas wygaszania 240 min

czas schłądzania 30s

hystereza 3

priorytet cwu TAk

zawór wbudowany włączony...

ęgiel sie na miare spala ogień jest na srodku hmmm jak cos zapomnialem to napiszczie to dodam pozdrawiam