Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

próbowałeś pracy w automacie zamiast dwustanu? jeżeli nie spróbuj. podtrzymanie ustaw 10 s pod / 20min przerwa.

dobrze żebyś uruchomił roomster bo na pewno będzie mniejsze spalanie. dobrze jak założysz termostaty na każdym grzejniku, mniejsze spalanie zauważysz od razu, a na razie zwykłe zawory na tych grzejnikach poprzykręcaj tak by woda leciała minimalnie.

aha i jaki wynik wyszedł na cieplowlasciwie.pl

Próbowałem pracy w automacie... pięć cały czas bujal a co do roomstera nie potrafię go uruchomić na początki jak podłączyłem pierwszy raz to pięć go odczytał le po chwili zawór się zamknął i wogolen nie otwierał a tempa piecu rosła.... itakdobre parę min a wdomu robiło się zimniej. Podłączyłem roomstera i zawór się otworzył. Po czym ponownie chciałem go podłączyć ale już mi go kompie nie czyta....

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/24p5 to wynik z ciepłowłasciwe... moze z 100 % dokladnosci ale mniej wiecej... na roomsterze mam zadane 22 a temp która pokazuje to 23... niewiem czy dobrze pokazuje bo w domu troche chłodno sie zrobiło. nie zmienialem wydajnosci nic.. teraz mi sie piec włączył ii spadł głęboko do 46 a ustawione jest do 59.... jak stoi w podtrzymaniu to ognie nie ma i zar sie zapada... w retordzie.

tak to wygląda. jak 22 st. za mało ustaw na 23. w pomieszczeniach gdzie jest za chłodno odkręć mocniej zawory. pamiętaj ,że w pomieszczeniu gdzie jest roomster grzejnik ma być otwarty na maksa. roomster z zaworem do największe oszczędności , z tym że i tak spalanie będzie w granicach 30 kg. mam nadzieje że się mylę i zejdzie jeszcze niżej.

co do spalania jak pali się w zapadniętej retorcie zmień kaloryczność opału np. pieklorz albo ekofins.

to ustaw roomster tak żeby było ciepło. tak jak ci pasuje. roomster pracuje poprawnie , zadana temperatura uzyskana i zamyka zawór. temperatura chyba spadnie o 0,4st to otwiera i tak w kółko.

powrót ma mieć ok 40st. na module masz dół 38 i gorę 42 . dół bym zostawił a górę podniósł do 48 żeby siłownik pracował spokojniej.

z tym spalaniem to strzelam, może zejdziesz niżej ale jak są mrozy 20-30 kg to są normalne wartości na tak duży dom.

ja bym zostawił w automacie , i sam napisałeś ,że węgiel jest dobrze wypalony czyli kocioł pracuje poprawnie. oszczędności teraz szukaj po stronie instalacji. zacznij od zaworów termostatycznych i zaizolowania wszystkich rur w kotlowni.

panel zamontuj w centralnej części domu na ścianie wewnętrznej. np w salonie