Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

spalanie jest jak było. 1200/21 ?

jak zmieniłeś 38-42 na 38 -48 masz kilka stopni więcej w której pracuje (zamyka /otwiera) siłownik. pracuje spokojniej przy chwilowym spadku temperatury wody.

w poście #492 piszesz że się koczyk zapada a w #501 że przesypuje. to w końcu jak jest?

Edytowane przez poltowski2000

jak stoi w podtrzymaniu i mialem ustawiona temp na roomsterze 22 a w domu bylo 23 ale nieodczuwalne bo chlodno......... to bez ognia na retordzie był ii sie zapadał. teraz kocioł dogrzewal wode i co to w pracy troche zaduzo bylo tego zaru.... a takie pytanko odnośnie deflektora czy załozyc go u ciebie bo nie mam.. ogien podczas pracy rozbija sie oo gruba rure na srodku....

21 to dużo -zostaw 10/1200

deflektor jak najbardziej powinien być.

jak pamiętam palisz silverem i faktycznie ten groszek może lepiej będzie się palił na dwustanie. obserwuj dzień lub dwa i jak będzie niedopalony koksik w popiele wyłącz automat.

ja też palę silverem w dwustanie ,kocioł max moc 80%. z tym że jak mrozy miną to od razu przestawiam na automat moc min 55% moc max 80% i jakoś się dopala. latem cwu moc max 40% i wszystko. to są moje ustawienia

ale to sie samo przestawilo na 21/1200

nie nie pale silverem bodajze annmag gold ale juz ostatni zasyp zrobilem annmagiem, teraz został mi pieklorz w zółto białych workach. mialem deflektor ale go sciągnęłęm bo piec mi wiecej palił ale to bylo jeszcze przed uruchomieniem roomstera. to założyc spowrotem ten deflektor ?? a jak z pogodówka musi być założona czy nie musi ???

sz. kol. poltowski2000

przestawilem piec na dwustan bo wczoraj wieczorem jak woda w cwu spadła... to nie mógł jej dogrzac bo pracowal na 30/40% dlatego przestawilem na DWUSTAN ii poszedłna 100 % i dogrzal. ale pojawiły sie w popiole drobne spieki. czy moge dac np 60 % mocy kotła i czy przy zmianie tych parametrów nie trzeba zwiększyć min dmuchawy ???????????? . na samym początki jak podłączylem sterownik to wyskoczylo wydajnośc podajnika włączylem podawanie węgla przez 10 min potem x6 i wyszło mi 11kg czy ta wartośc ma jakieś znaczenie ?????? czy pozostac na tym co podałem 8,5kg?????? w module ustawiłem 38powrót a 48 stopni wyjście. i temp oscyluje w granicy 38/39,5 powróc a wyście 35/45 czy jest to poprawne ???? czy cos zmienic , po przeliczeniu podawanią węgla wyszło 1,14 kg/h ... przy wydajności 8,5 kg/h. moze sie uda jeszcze trochę zbic. to spalanie....

oki zostawie na 8,5 kg/h zeby byly cieplejsze grzejniki to na roomsterze moge podniesc temp zadadana do góry

???????? , chodzilo mi o moc kotła. zeby nie bujał cały czas na 100 % to moze 60 by mu wystarczylo ???? niewiem tylko pytam czy takie cos by cos dało??? czy zostawic wszystko tak jak było moc na 100% itd... tylko jak z tym automatem.. co lepsze dwustan czy automat...

no nie szybko osiąga temp. własnie. a co do automatu to wczoraj miał problem jak się włączyła cwu to bujałi bujał.... nie mógł sie rozbujac.... dlatego przestawiłem na dwustan i na odrazy wskoczylo 100% mocy ii spokojnie dogrzał wode. a co do temp niewiem dlaczego powrót jest cieplejszy ma 40 st a wyjscie mam ustawione na 48 a jest 33/35..... a zawór na 3 stopniu pokazuje....

byłem teraz w kotłowni wrócilem na 100 % bo długo bił do zadanej temp. na piecu ostawione 59. nabił do 60 i przeszedł w podtrzymanie. w module powrót miał 39 a wyjscie 42.. momentalnie powrót zrobił sie 37 i zawór zaczął zamykac chroniąc powrót... i temp wyjsciowa zaczęła spadac.......

a na roomsterze pokazuje 23.1 st....