poltowski2000 30.11.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 to zawór 4d. tzw. mieszacz dzieli instalacje na dwa obiegi kotłowy i co a u ciebie dochodzi jeszcze trzeci podłoga. wpisz w google i zobacz grafikę to wyjasni ci najwięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 30.11.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 teraz jak już wiesz jak to działa to zacznij kręcić. daj na 3, 4 i obserwuj. tak czy inaczej daj jakiś termometr na podmieszanie. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 30.11.2014 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 okej dzięki poltowski, na dniach napiszę co zaobserwowałem , a co może spowodować, jak zacznę zmieniać na np 3, czy6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.11.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 to zdjęcie z 4D jest przekręcone o 90 stopni tak, że w realu ten ząbek na niebieskiej obwódce jest na górze zaworu ( na godz. 12 )? Wejście zasilania z kotła masz do lewego portu zaworu ( na godz. 9 )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.11.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) okej dzięki poltowski, na dniach napiszę co zaobserwowałem , a co może spowodować, jak zacznę zmieniać na np 3, czy6 A ten zawór na 100% dobrze zmontowany do niego są dwie skale . http://gamainstal.pl/images/80a5ea198c87eaf2a0ae38b969385c25.jpg Na filmie pod sufitem jest jeszcze zawór 3D sterowany elektrycznie . Edytowane 30 Listopada 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 01.12.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 jasna sprawa , kombinuj może być tylko lepiej. małymi krokami do przodu a jak coś nie tak to powrót do punktu wyjścia. podpowiem jeszcze żebyś miał na uwadze żeby na powrocie do pieca było ok 40st. wtedy spalanie jest lepsze i bardzej efektywne no i piec tak nie zarasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 01.12.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 koledzy wygląda na to że pętla kotła jest po lewej stronie 4d, a siłownik na 3d to od podłogówki. mcgaver napisz jeszcze czy masz włączony moduł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 01.12.2014 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) kobra , zrobiłem lepsze zdjęcie, i zgadza się, wejście zasilania jest przyłączone do lewego portu zaworu jeśli chodzi o 3D to jak zauważyłeś polkowski jest siłownik do podłogówki który jest podłączony pod sterownik , natomiast 4D nie ma podłączonego siłownika i czujnika , i o jakim module piszesz polkowski ? i jeszcze jedno , cały czas tu też się zastanawiam : [ATTACH=CONFIG]292012[/ATTACH] jak wchodzę w to ustawienia pojawia się to : [ATTACH=CONFIG]292013[/ATTACH] Edytowane 1 Grudnia 2014 przez MacGyver1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 01.12.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 nie powinno być wszędzie 30% bo automat nie ma modulacji wiatrem. 202013 - na tym zdjęciu górny lewy przycisk to ustawienia fabryczne . spróbuj,uważam że warto. moduł to system sterujący silownikiem tak aby w obiegu była zadana temperatura. moduł masz 3 przycisk na głównym panelu po prawej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.12.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) kobra , zrobiłem lepsze zdjęcie, i zgadza się, wejście zasilania jest przyłączone do lewego portu zaworu [ATTACH=CONFIG]292166[/ATTACH] jeśli chodzi o 3D to jak zauważyłeś polkowski jest siłownik do podłogówki który jest podłączony pod sterownik , natomiast 4D nie ma podłączonego siłownika i czujnika , i o jakim module piszesz polkowski ? i jeszcze jedno , cały czas tu też się zastanawiam : [ATTACH=CONFIG]292012[/ATTACH] jak wchodzę w to ustawienia pojawia się to : [ATTACH=CONFIG]292013[/ATTACH] Mówiłem że nie ta skala jest zamontowana na zaworze ! http://i.imgur.com/JifAsYL.jpg http://i.imgur.com/SOf9RpV.png Prawidłowa skala jest na obrazku w czerwonym prostokącie . W tej chwili zawór otwarty jest na 8 czyli prawie na maxa a skala pokazuje że tylko na 2. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 01.12.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 animuss ma racje , ustaw pokrętło na 7 i to powinno być poprawne ustawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 01.12.2014 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 animuss bardzo dziękuję za Twój opis i za robotę którą zrobiłeś, przepraszam ale się skupiłem się na innej sprawie i nie wziąłem pod uwagę tego co wcześniej napisałeś, cholerka to co teraz mam zrobić ? bo jak pisałem mój instalator jest już poza RP i nie będę miał z nim kontaku, a rozumiem że muszę zmienić skalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.12.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) animuss bardzo dziękuję za Twój opis i za robotę którą zrobiłeś, przepraszam ale się skupiłem się na innej sprawie i nie wziąłem pod uwagę tego co wcześniej napisałeś, cholerka to co teraz mam zrobić ? bo jak pisałem mój instalator jest już poza RP i nie będę miał z nim kontaku, a rozumiem że muszę zmienić skalę Poszukaj w tym co zostało z instalacji tam musi być pudełko z gwarancją i druga skala do każdego zaworu są dostarczane dwie pokrywki . Wymień na prawidłową. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 01.12.2014 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 okej dzięki serdeczne raz jeszcze animuss , jesteś bardzo pomocny , póki co byłem właśnie w piwnicy , ustawiłem pokrętło póki co pozycji 5 , czy może zmienć na 7 ? , przyznam że jeszcze tego nie rozumiem , ale zaczynam chyba łapać poltowski jeśli chodzi o moduł to jest podłączony, wyskakuje pokój 1 i tam ustawiłem już wcześniej temperaturę na podłogówce 30 o C , i przywróciłem ustawienia fabryczne i pojawiły się takie możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.12.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 okej dzięki serdeczne raz jeszcze animuss , jesteś bardzo pomocny , póki co byłem właśnie w piwnicy , ustawiłem pokrętło póki co pozycji 5 , czy może zmienć na 7 ? [ATTACH=CONFIG]292183[/ATTACH] , przyznam że jeszcze tego nie rozumiem , ale zaczynam chyba łapać poltowski jeśli chodzi o moduł to jest podłączony, wyskakuje pokój 1 i tam ustawiłem już wcześniej temperaturę na podłogówce 30 o C , i przywróciłem ustawienia fabryczne i pojawiły się takie możliwości [ATTACH=CONFIG]292186[/ATTACH] Po wymianie na prawidłową pokrywkę ,nastawiasz zawór patrząc na skalę i na niebieską strzałkę nad pokrętłem 0- zawór zamknięty oba obiegi rozłączone,ciepła woda nie przedostaje się w instalację . 10-zawór całkowicie otwarty nie miesza się zasilanie z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 01.12.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 myślę że 7 na 4d będzie ok, powinna być poprawa w spalaniu. widzisz pytam o moduł, bo jak jest włączony to pompy pracują na okraglo i to tez podnosi spalanie. jeżeli masz na tyle ocieplony do ,który jest w stanie przetrzymac ciepło przez noc w normalnej temperaturze to pomyślał bym o nocnym wyłączeniu pomp. ( warte spraktykowania czy w twoim wypadu to przejdzie bo u mnie się sprawdza rewelacyjnie) . taka praktyka tez może obnizyć spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 01.12.2014 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 dziękuję za instruktaż, jutro od rana szukam tej skali, w piwnicy coś muszę znaleźć, w innym przypadku zakupię taką skalę , póki mam starą i złą podziałkę na noc zostawię na 5 a w dzień przekręcę np na 7 i zobaczę co się zmieni, no właśnie co mam obserwować ? Kolega polskowski zasugerował żeby zamontować z 2 termometry. Animuss czy w wolnej chwili mógłbyś przejrzeć to co było tu pisane i może mógłbyś znów nas tu wspomóc jakąś sugestią ?Polkowski co myślisz o tych ustawieniach nawiewu i mocy kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 01.12.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 a co do wiatru to jest ok. podejrzewam że po regulacji 4d kultura pracy pieca też skoczy do gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 01.12.2014 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 dzięki polkowski będę spał spokojniej, i na pewno przetestuję żeby wyłączyć moduł podłogówki na noc A i jeszcze pytanie z tymi termometrami gdzie je zamontować : czy na powrocie z instalacji i na powrocie do kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.12.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 dziękuję za instruktaż, jutro od rana szukam tej skali, w piwnicy coś muszę znaleźć, w innym przypadku zakupię taką skalę , póki mam starą i złą podziałkę na noc zostawię na 5 a w dzień przekręcę np na 7 i zobaczę co się zmieni, no właśnie co mam obserwować ? Na tej złej skali ustaw na 3 i zostaw na noc ,na 5 może być za zimno w domu, a na 7 to na pewno zmarzniesz a kocioł szybko dojdzie do zadanej i się odstawi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts