Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

aktywny moduł powoduje ciągłą prace pomp. cała sztuka polega na tym by moduł pracował a pompy nie. może za dużo mieszam ci w głowie. nie wyłaczaj modułu bo to nie o to chodzi.jak spokojnie poukładasz prace kotła i zaworów dojdziemy do tego. ok. co do termometru to powrót jest istotny bo ma mieć ok40st. a góra mieszanie , bardziej poglądowy byś mógł ocenić jaka temperatura jest najkorzystniejsza dla komfortu cieplnego w domu

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

okej poltowski tak czy inaczej dzięki za rady , na pewno się przydadzą, w tym tygodniu zakupię 2 termometry

animuss tak też zrobiłem, tzn na noc ustawię 3 a jutro spróbuję zejść na 4-5 , oto nastawy w sterowniku na których pracuję

max moc kotła - 50%

kaloryczność opału 26 KJ ( mieszam eko z castroamy i pieklorza)

paramatry podtrzymywania : podawanie 5 s , przerwa 30 min, nadmuch w podtrzymywaniu 20s/40 %

moc min kotła 33%

temperatura zadana 55 st

temperatura w podłogówce 30 st

wydajność podajnika 10kg/h

moc mini dmuchawy 20%

parametry podawania : min 3s/37

jakieś sugestię ?

Obecnie mam spalanie 20,9kg/24 h a podawanie 3s/34 s

kobra , zrobiłem lepsze zdjęcie, i zgadza się, wejście zasilania jest przyłączone do lewego portu zaworu

[ATTACH=CONFIG]292166[/ATTACH]

jeśli chodzi o 3D to jak zauważyłeś polkowski jest siłownik do podłogówki który jest podłączony pod sterownik , natomiast 4D nie ma podłączonego siłownika i czujnika , i o jakim module piszesz polkowski ?

i jeszcze jedno , cały czas tu też się zastanawiam :

[ATTACH=CONFIG]292012[/ATTACH] jak wchodzę w to ustawienia pojawia się to :

[ATTACH=CONFIG]292013[/ATTACH]

Ta skala na 4D to tylko pierdoła, kawałek plastiku z cyferkami od lewej do prawej albo odwrotnie. Dopytałem Cię o wejścia bo chciałem wiedzieć jak masz ustawione grzanie, wyszło że blisko maxa. Po prostu zapamiętasz że max grzania masz na 1 a min na 9 i już. A z tymi ustawieniami które pokazujesz - jeżeli da się je edytować to zróżnicowałbym moce dmuchawy tak na początek może po 5%. Dla minimum niechby zostało 30 i potem dla każdej wyższej mocy po 5 punktów więcej. Tak jak to masz teraz to PID próbując modulować zmienia tylko dawkę, nie moduluje siłą nadmuchu. Czyli - kiedy wchodzi na wyższą moc i zwiększa dawkę to i musi przesypywać niedopał bo wiatr ma stale niski ustawiony.

jeśli chodzi o pompy to załączam zdjęcia , pierwsza jest od podłogówki,

i chce jeszcze dodać , że pomy chodzą na okrągło, jeszcze nie widziałem żeby się wyłączyły

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=292009&d=1417369765&thumb=1

Pierwsza pompa jest od podłogówki?

masz ją na III biegu ? na 35 m2 ogrzewania podłogowego :D

Przestaw na I bieg ona zaburza obiegi w instalacji.

Albo tak:

http://cdn16.pb.smcloud.net/t/files/fb/19/bf/c85542c64a/pompa-wilo-yonos-pico.jpg

Witam serdecznie, mieszkam na powierzchni ok 75 m2,., z czego 35 m2 ogrzewanie podłogowe ( kuchnia, łazienka, przedpokój)wysokość pomszczeń 2,6.
To niewiele do ogrzania na taki kocioł. Edytowane przez animuss

kobra dzięki za kolejne informację, dla mnie bardzo ważne, masz rację teraz wiem gdzie jest max a gdzie mini :)

animuss :) jeszcze trochę Twoich rad i się okaże że będę specjalistą w c.o. :) dzięki tą następną sugestię, zaraz zmienię na 1 bieg , bo faktycznie tak była ustawiona i się tym nie zajmowałem , a czy tą drugą pompę też mogę dać na 1 bieg ( 3 kaloryfery po 10 żeberek i jeden 20 żebrowy ) ?

przed chwilą ustawiłem tak : podłogówka 1 bieg, 11 W (2m)

kaloryfery 1bieg 13W (2,5m)

I jest sukces po wczorajszych ustawieniach - 3 na starej skali zaworu 4D spalanie spadlo na 19,8kg/24 h :)

Rzeczywiscie mam nadmiar mocy w kotle, dlatego ratuje sié tym ze ustawilem moc kotla na 50% nie wiem czy to duzo ratuje ale tak zrobilem.

Edytowane przez MacGyver1985

animuss :) jeszcze trochę Twoich rad i się okaże że będę specjalistą w c.o. :) dzięki tą następną sugestię, zaraz zmienię na 1 bieg , bo faktycznie tak była ustawiona i się tym nie zajmowałem , a czy tą drugą pompę też mogę dać na 1 bieg ( 3 kaloryfery po 10 żeberek i jeden 20 żebrowy ) ?

Tą drugą możesz też zmniejszać ale sprawdzaj czy ostatni grzejnik w obiegu i ten 20 żebrowy pracuje prawidłowo .

będę obserwował pracę kaloryferów, tak się złożyło, że mam urlop, więc czas i chęci są , tym bardziej, że to 1 pierwszy sezon w tym domu który nabyłem (lata 60te) i tą instalacją , szczerze przyznam , że gdyby nie to forum, miałbym zerowe pojęcie o tym wszystkim, więc bardzo jestem wdzięczny, zawsze na Śląsku zapraszam na kawę :)

Co do mocy kotła, to kiedyś dojdzie jeszcze do grzania strych który ma powierzchnię ok 70 m2 , a póki co jest wyłączony, bo w stanie surowym, rozłożyłem jedynie 15 cm wełnę na stropie żeby zabezpieczyć się przed wychłodzeniem, więc obecnie moc kotła jest jak zauważyłeś za duża, No ale nie mam teraz wyjścia i muszę się dostosować, i opanować kocioł :)

Patrząc na Twoje 400 m2 i moc kotła to dopiero miałeś wyzwanie , oglądałem też Twoje zdjęcia , świetna sprawa i robota !!

Co do mocy kotła, to kiedyś dojdzie jeszcze do grzania strych który ma powierzchnię ok 70 m2 , a póki co jest wyłączony, bo w stanie surowym,

Co do ustawień na sterowniku to najlepiej jak jeden prowadzi dialog z podpowiedziami ustawień ,inaczej nie dojdziesz do niczego ciekawego Kobra się za to wziął niech prowadzi dalej .

Mogę tylko podpowiedzieć że to droga przez mękę przy takim metrażu, ale jest jedno wyjście z tej sytuacji ,czeski ekogroszek ,podjedź do jakiegoś hipermarketu kup czeski ekogroszek kopalni Ledwice zasyp zasobnik zobaczysz wreszcie popiół i twoje problemy powinny zniknąć.

Jeśli chodzi o węgiel, to już sobie uświadomiłem że kupiłem "za dobry" węgiel do tego kotła, tej instalacji, czy metrażu

Póki co przemęczę się bo mam ponad 2 tony zakupionego grochu, więc wyjścia nie mam.

Będę też starał się po sezonie przerobić palnik jak tłumaczył Jarecki ( tzn zrobić te nacięcia) i zobaczę może to też pomoże, pewnie nie zaszkodzi.

Co do węgla to rozumiem, że w moim przypadku muszę patrzyć przede wszystkim na spiekalność, która musi być albo zerowa albo max 5 ( musi być czeski ?????? )- bo widziałem polski o mocy ok 24 i spiekalności 0

Tak czy inaczej i tak już nie jestem taki ciemny jak na początku i co się da to zmieniam na lepsze dzięki Tobie, jareckiemu, kobra, polkowski !!!!:yes:

zszedłem do mocy 6W (1m) , i rozumiem już o co Ci chodziło, żeby nie przekręcić :D i nie zrobić zmiennej różnicy ciśnień

a do kaloryferów ustawiłem na 11W, i tak jak napisałeś będę sprawdzał, jak zachowują się kaloryfery

Co do sterowania pompami Wilo to lewa strona dookoła pokrętła jest dla grzejników,prawa (z biegami I,II,III) dla podłogówki a na środku napis "air "to odpowietrzenie. Czym bliżej ustawiasz tego napisu "air" czy to z lewej (Zmienna różnica ciśnień)czy z prawej (Stała różnica ciśnień) to pompa chodzi wolniej. .

Zdaje się że masz pompę od grzejników po prawej ustawione pokrętło ustawione.:)

już sobie uświadomiłem że kupiłem "za dobry" węgiel do tego kotła, tej instalacji, czy metrażu

Póki co przemęczę się bo mam ponad 2 tony zakupionego grochu, więc wyjścia nie mam.

Co do węgla to rozumiem, że w moim przypadku muszę patrzyć przede wszystkim na spiekalność, która musi być albo zerowa albo max 5 ( musi być czeski ?????? )- bo widziałem polski o mocy ok 24 i spiekalności 0

Tak czy inaczej i tak już nie jestem taki ciemny jak na początku i co się da to zmieniam na lepsze dzięki Tobie, jareckiemu, kobra, polkowski !!!!:yes:

Co do węgla to z Ledvic czeski ekogroszek brązowy 17,6- MJ/kg spalisz bez problemu zerowa spiekalność ,jest dużo tańszy i na te metry idealny,a to co masz to trzymaj na mrozy -20*C będziesz mieszał z Czechem a jak powiększysz metraż chałupy to spalisz resztę.

Edytowane przez animuss

animuss rozbrajasz mnie :) więcej widzisz w mojej instalacji pomimo, że pewnie nas dzieli ponad 400km niż jak na miejscu :)

faktycznie na pompie do grzejników cały czas było tak:

DSC_0270.jpg

a po tym co napisałeś zmieniłem na lewą stronę, tam ustawiłem moc 6W (2,5m) jak będzie za mało to podkręcę, ale to dopiero jak zobaczę że zimne są niektóre części kaloryferów, nie wiedziałem że jest jakaś różnica przy pompie jeśli chodzi o podłogówkę i grzejniki, tak mi ustawił instalator, a że chodziło to się nie zorientowałem do dziś

teraz jest tak

DSC_0272.jpg

A tu całość

DSC_0274.jpg

A tak wygląda pompa podpięta pod sterownik do bojlera 120 l , który jet na tym poziomie co pompa , z wody ciepłej mało korzystam

DSC_0275.jpg

i jej ustawienia na III

DSC_0276.jpg

może zmienię na II , choć myślę, że jak mało korzystam to czy jest sens , skoro sterownik ją może rzadko uruchamia

I jeszcze jedno czy Czeski ekogroszek z kopalni Komorany też warto brać pod uwagę , bo tu w okolicy mam do takiego dostęp ?

animuss rozbrajasz mnie :) więcej widzisz w mojej instalacji pomimo, że pewnie nas dzieli ponad 400km niż jak na miejscu :)

A tu całość

[ATTACH=CONFIG]292240[/ATTACH]

I jeszcze jedno czy Czeski ekogroszek z kopalni Komorany też warto brać pod uwagę , bo tu w okolicy mam do takiego dostęp ?

Już lepiej to wygląda ,Poproszę zdajcie tego odcinka z pompami z innej perspektywy nie widać co się z czym łączy .

Co do pompy bojlera to na I bieg jak rzadko korzystasz i czy ona idzie przez ster czy chodzi na okrągło.

Czeski ekogroszek z kopalni Komorany ma dożo więcej siarki .

Strefa Zmiennej różnicy ciśnień jest dlatego dla grzejników ,na grzejnikach są bardzo często montowane termo zawory albo zwykłe odcinające ,jak się zamkną a pompa chodzi na II,III biegu na strefie stałej to może się spalić ,na zmiennej strefie w pompie jest elektronika ,która wyczuwa opór cieczy pompa sama zmniejszy obroty do potrzebnego minimum.

Edytowane przez animuss

Teraz mam kolejną jasność co to strefa zmienna i stała, na pewno tą dyskusję zachowam , bo nauka tu jest dla mnie jasna i ważna.

Jeśli chodzi o groszek to dzwoniłem już w 2 miejsca , i wszędzie mają z Komoranów( 460zł za tonę luzem), ale w końcu w okolicy jest sporo składów węglowych, więc w tym tygodniu się rozejrzę, nawet jak mi powiedzą że węgiel jest z Ledwic , to wezmę na próbę z 3 wory :)

A jeśli go nie trafię brać pod uwagę te Komorany ?

Nakręciłem przed chwilą krótki filmik , może będzie lepszy niż zdjęcia o których wspomniałeś , a jeśli filmik nic Ci nie da, to porobię zdjęcia

https://www.youtube.com/watch?v=mnQ0mn-Ci7M

I jeszcze to:

DSC_0286.jpg

DSC_0289.jpg

DSC_0290.jpg

Kolego zająłem Ci już prawię cały dzień, dziękuję

sprawdz w konfiguracji modułu czy 1 czujka wystarczy. ja mam dwie ale inaczej mam skonfigurowany moduł. warto to sprawdzić po twoim instalatorze. wejdz w moduł i zobaczysz na grafice ile jest miejsc na temperaturze.jeżeli jest tylko jedno miejsce to jest gitara. a co do przeróbki wg. jareckiego to bym tego nie odwlekał. u siebie widziałem różnice przed i po i napisze że naprawde warto.

widze że ustawienia przynoszą wymierne korzyści i spalanie spada, myślę że 13-15kg jest w twoim zasięgu bez większego problemu.