Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Noc za mną :) ok 8.00 byłem w piwnicy, kocioł był akurat na podtrzymaniu, podajnik był już pusty, wczoraj wsypałem worek 25kg ok godz 13:00 , spalanie mi pokazuje 16,5kg/19h , i coś mi nie pasuje bo wychodzi, że 25 kg spaliło się w ok 18 h ?? dobrze rachuję ?

Myślę, że źle nie jest, tylko dalej chyba spieki są.

Po nocy taki zastałem popielnik

DSC_0298.jpg

DSC_0299.jpg

DSC_0300.jpg

Tak wyglądało palenisko jak piec się załączył

DSC_0301.jpg

DSC_0303.jpg

Ustawień nie zmieniałem, tzn :

korekcja 0%

max moc kotła - 55%

kaloryczność opału 19 KJ

paramatry podtrzymywania : podawanie 5 s , przerwa 30 min, nadmuch w podtrzymywaniu 20s/40 %

moc min kotła 33%

temperatura zadana 55 st

temperatura w podłogówce 32 st

wydajność podajnika 10kg/h

moc mini dmuchawy 20%

parametry podawania : min 3s/37

Edytowane przez MacGyver1985

Ciągle masz jeszcze dużo niedopału. Nie jestem pewny ale tak myślę ze on tego co ustawisz w wydajność podajnika używa nie tylko do zliczania spalania ale także do ustalania dawki - więc może podnieś mu wydajność na 13,5 kg/h. Tak jakoś wychodzi z tego co piszesz że masz między 30 a 40% różnicy między rzeczywistym spalaniem a tym co pokazał na liczniku. No i ja bym go spróbował ciut oszukać - przestawiłbym kaloryczność opału na 21. Znaczy -zawyżyłbym troszkę. Powinien ciut zmniejszyć dawkę i może uda się mu dopalić wszystko.

wychodzi na to kluczem będzie wybór kaloryczności, i korekcja powietrza

hmmm, w takim razie czas na pewnie zmiany, a zatem

korekcję powietrza dałem na -5% (czyli dmuchawa ma moc 24.1%)

kaloryczność zmieniłem z 19 na 20 , tutaj nie jestem pewien ale spróbuję, na 19 KJ podawanie było nawet 5s/32s

kobra zmieniłem też wydajność podajnika z 10kg na 13,5 kg/h, czyli jak było od nowości

wybrałem popielnik, zgarnąłem trochę z paleniska, i za parę godzin wrzucę zdjęcia jakie są zmiany w spalaniu

potem mogę np zmienić tylko kaloryczność opału o 1 pkt :) i sprawdzać , powietrze zostawię

http://www.galmet.com.pl/uploads/files/instrukcja_obslugi_expert_pid_2.1.x_pl.pdf

str-15

• MOC KOTŁA – pozwala ograniczyć maksymalną moc kotła w stosunku

do mocy znamionowej.

• KALORYCZNOŚĆ OPAŁU – przy zmianie jakości opału pozwala wybrać

pomiędzy wartościami: wysoka-właściwa, średnia, niska, bardzo niska.

Wybranie wartości innej niż właściwa wydłuża czasu podawania;

• REGULACJA SPALANIA – jest to ten sam sposób opisany w punkcie 7.1.

---------------------------------------------------------------------------------

wysoka-właściwa-skraca czas podawania?

właściwa-podaje prawidłowo ?

średnia-wydłuża nieznacznie czas podawania?

niska-jeszcze bardziej wydłuża czas podawania?

bardzo niska- najbardziej wydłuża czas podawania?

Można jeszcze spróbować zmienić moc kotła na wyższą.

Edytowane przez animuss

kolejny zapis w dzienniku :) od ostatnie zmiany minęło ponad 4 godziny, po tamtych ustawieniach w g sterownika spalanie wzrosło do 28kg/24h, dziwne , choć patrząc jak przez noc zniknął węgiel, coś w tym może być

Tak się pali:

https://www.youtube.com/watch?v=W5xtSeR80iA&feature=youtu.be

a tak wygląda popielnik

DSC_0306.jpg

DSC_0307.jpg

Wprowadzam następujące zmiany: korekcja powietrza na -2 ( ok 24.8%) , kaloryczność opału 21,

Animuss myślisz, że będzie lepsze spalanie jak podniosę moc kotła? czy czasem nie będzie szybszego podawania ? Jaki przeskok proponujesz ?

kolejny zapis w dzienniku :) od ostatnie zmiany minęło ponad 4 godziny, po tamtych ustawieniach w g sterownika spalanie wzrosło do 28kg/24h, dziwne , choć patrząc jak przez noc zniknął węgiel, coś w tym może być

Tak się pali:

https://www.youtube.com/watch?v=W5xtSeR80iA&feature=youtu.be

a tak wygląda popielnik

[ATTACH=CONFIG]292631[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]292632[/ATTACH]

Wprowadzam następujące zmiany: korekcja powietrza na -2 ( ok 24.8%) , kaloryczność opału 21,

Animuss myślisz, że będzie lepsze spalanie jak podniosę moc kotła? czy czasem nie będzie szybszego podawania ? Jaki przeskok proponujesz ?

To się nie pali to się tli i to z jednej strony ,a ten palnik to masz szczelny nie idzie bokami powietrze ,albo zatkane otwory korony?

animuss a jak mogę sprawdzić czy palnik jest szczelny albo czy są zatkane otwory korony ?

ok 20 będę szedł porobić dziś ostatnie fotki i zmienić ustawienia , może coś się zmieni :)

Nakręć jeszcze filmik trochę dłuższy jak pracuje palnik,

płomień ma za długi tak jakby był nieszczelny i pali tylko z jednej strony a nie po obwodzie ,a co tam jest za palnik ,pancerpol wsadzony ?,poczytaj na podajniku pod zasobnikiem kolo dmuchawy co tam za naklejka jest ,może ma nadlewy korona albo pierścień z dyszami, a zdjęcie dmuchawy jest tu gdzieś ma jakąś przysłonę boczną .

przeróbka palnika jest konieczna (o tym pisałem kilka razy). zwracam na to uwage bo sam to robiłem. uszczelnienie pierscienia to też podstawa ( było też o tym kilka razy. ustawienia 5/32 to jest kosmos -duzo za duże -palnik to musi przesypać zwłaszcza że musi być maly wiatr. twoje spalanie 25 kg na 70m mnie bardzo martwi bo wygląda to tak jakbyś sąsiada ogrzewał.

po kopczyku widzę ,że masz piec z zasobnikiem po lewej stronie. podajnik wypycha grubą frakcję której nie jest wstanie spalić na wprost. patrząc na tarcze to jest godz. 9. proponuje żebyś położył kawałek cegły, betonu, szamotu , cokolwiek zatrzyma węgiel przed spadnięciem i w rezultacie pozwoli mu się dopalić. to było już poruszane na poprzednim forum o galmetach. w ten sposób rozwiązali ten problem . warte uwagi. pozdr.

na pewno zrobię tą przeróbkę palnika, tylko jeszcze poproszę o instruktaż jak to wszystko zdemontować , mam znajomego tokarza który mi to zrobi, ale najpierw muszę to wyjąć :) tak tak wiem, na początek wygasić :D ale co potem

jeśli chodzi o tą cegłę już zadziałem :)

DSC_0318.jpg

spalanie 5.9kg/5h

Zmieniłem ustawienia na korekcję -5, kaloryczność opału 22 KJ , tak zostawię na noc

Jeśli chodzi o palenisko :

https://www.youtube.com/watch?v=ppMk38nFVvI&feature=youtu.be

a tak wygląda popielnik

[ATTACH=CONFIG]292659[/ATTACH]

Spalanie w chwili obecnej 3,4kg/3h

To wina palnika jest niedopracowany .

http://i.imgur.com/CbTpQQ1.png

Część opału jest niedotleniona ,spala się byle jak głownie od ciepła wytwarzanego podczas spalania w tej drugiej części opalu zalegającego na palniku.

Edytowane przez animuss

Animuss jak zwykle pełen profesjonalizm :) dzięki, wiesz, na pewno zrobię te zmiany tzn nacięcia na palniku o którym pisał jarecki na paru stronach wcześniej, bo innego pomysłu nie mam. Zobaczę jeszcze może ta cegła coś pomoże, no i delikatne korekty na sterowniku

A jak będę demontował palnik to potem na pewno poskładam to z kimś bardzo dokładanie