Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Animuss jak zwykle pełen profesjonalizm :) dzięki, wiesz, na pewno zrobię te zmiany tzn nacięcia na palniku o którym pisał jarecki na paru stronach wcześniej, bo innego pomysłu nie mam. Zobaczę jeszcze może ta cegła coś pomoże, no i delikatne korekty na sterowniku

Sprawdź czy elementy palnika zostały ułożone z odpowiednią starannością ,może nie zostały włożone do końca ,czy się opierają na sobie ,w czasie transportu, montażu mogło dojść do przemieszczenia elementów palnika .

dzisiaj kobra i annimus ci proponował ustawić większą kaloryczność opału. ustaw na ekofins i zobaczysz cuda. ten automat da sie dobrze ustawić ale w inny sposób niż klasyczny dwóstan. co do cegły to proponuje zrobić to tak by nie zaburzać paleniska - ale na początek dobre i to

Animuss jak zwykle pełen profesjonalizm :) dzięki, wiesz, na pewno zrobię te zmiany tzn nacięcia na palniku o którym pisał jarecki na paru stronach wcześniej, bo innego pomysłu nie mam. Zobaczę jeszcze może ta cegła coś pomoże, no i delikatne korekty na sterowniku

A jak będę demontował palnik to potem na pewno poskładam to z kimś bardzo dokładanie

Sprawdź czy elementy palnika zostały ułożone z odpowiednią starannością ,może nie zostały włożone do końca ,czy się opierają na sobie ,w czasie transportu, montażu mogło dojść do przemieszczenia elementów palnika .

póki co ustawiłem na kaloryczność 22, czyli i tak więcej o 3 niż jest, jutro znów zmienię o 1 , korekcję -5 nie będę zmieniał.

Animuss już 2 raz mi zasugerowałeś :

"Sprawdź czy elementy palnika zostały ułożone z odpowiednią starannością ,może nie zostały włożone do końca ,czy się opierają na sobie ,w czasie transportu, montażu mogło dojść do przemieszczenia elementów palnika "

nie wiem czy to celowe czy przypadkowe, ale mam to na uwadze

póki co ustawiłem na kaloryczność 22, czyli i tak więcej o 3 niż jest, jutro znów zmienię o 1 , korekcję -5 nie będę zmieniał.

Animuss już 2 raz mi zasugerowałeś :

"Sprawdź czy elementy palnika zostały ułożone z odpowiednią starannością ,może nie zostały włożone do końca ,czy się opierają na sobie ,w czasie transportu, montażu mogło dojść do przemieszczenia elementów palnika "

nie wiem czy to celowe czy przypadkowe, ale mam to na uwadze

Kręcenie sterem nic już tu nie pomoże, trzeba niestety wziąć się za palnik. :(

Kręcenie sterem nic już tu nie pomoże, trzeba niestety wziąć się za palnik. :(

na pewno się za to wezmę, może jutro lub pojutrze podjadę do Katowic, do znajomego który mam nadzieję zrobi mi to "od ręki"i, tylko zastanawiam się nad demontażem, muszę doczytać, mam nadzieję, że nie jest to bardzo skomplikowane i sobie poradzę , nie składałem tego stąd lekka trema :)

a co do ustawień, to będę tylko ewentualne korygował kaloryczność

kątówkę mam, silikon też, jedynie tarczę 3.2 musiałbym kupić

dzięki Panowie za dziś , idę już spać, jutro jak piszesz Kolego doczytam jak uszczelnić pierścień , może mi wyjdzie, trochę mnie nakręciłeś żeby to zrobić, ale najpierw rozbiorę, potem pomyślę, czy dam radę ( w instrukcji jest tylko fotka na której pokazują jak użyć silikonu ale jak zdemontować to już nie znalazłem zdjęć)

Czy palenisko po ostygnięciu mam całkowicie opróżnić ? będzie się ruszać czy trzeba trochę siły użyć ? i czy wyciąga się przez drzwiczki ?

Edytowane przez MacGyver1985

kątówkę mam, silikon też, jedynie tarczę 3.2 musiałbym kupić

dzięki Panowie za dziś , idę już spać, jutro jak piszesz Kolego doczytam jak uszczelnić pierścień , może mi wyjdzie, trochę mnie nakręciłeś żeby to zrobić, ale najpierw rozbiorę, potem pomyślę, czy dam radę ( w instrukcji jest tylko fotka na której pokazują jak użyć silikonu ale jak zdemontować to już nie znalazłem zdjęć)

Czy palenisko po ostygnięciu mam całkowicie opróżnić ? będzie się ruszać czy trzeba trochę siły użyć ? i czy wyciąga się przez drzwiczki ?

Nie spiesz się przemyśl wszystkie czynności przydało by się imadło.

Tam nie tylko wycięto rowki otwory na powietrze .

Edytowane przez animuss

Mam dystans do swoich umiejętności manualnych, a imadło mam i to duże :) jutro i tak jadę do Katowic w innych sprawach, więc zapewne zabiorę ten wianek ze sobą do znajomego, który wiele lat pracował na takich sprzętach, więc pokażę mu zdjęcia, opisy i może będzie dobrze

Poltowski Tobie dziękuję za doping i wiarę we mnie a Tobie Animuss za głos rozsądku i spokoju , myślę że z tej mieszanki będzie sukces, dam Wam znać, bo zapał już na jutro mam i to wielki :)

Właśnie umówiłem się z moim znajomym, jutro ok 13 działamy :) super, już się cieszę

Oczywiście dam Wam znać i załączę zdjęcia

Animuss a co prócz tych rowków tam zmieniono ?

Dzięki Animuss, skorzystam z tych uwag

Byłem w kotłowni, rzeczywiście jedna strona nie dopala, ewidentnie, bo z prawej strony ładny żar po lewej ciemno i dymi śmierdzącymi oparami :)

https://www.youtube.com/watch?v=6hceuwwiqpM&feature=youtu.be

Podawanie 3s/34s, temperatura kotła 48 z 55 zadanej , a zużycie 21kg/18 h więc tragedia

i zawalony ponad brzeg popielnik

DSC_0320.jpg

DSC_0319.jpg

Plan taki o 12 wyłączam kocioł, o 13 wyciągam środek, i działamy tzn przeróbka wianka, uszczelnienie, wyczyszczenie

Dzięki Animuss, skorzystam z tych uwag

Byłem w kotłowni, rzeczywiście jedna strona nie dopala, ewidentnie, bo z prawej strony ładny żar po lewej ciemno i dymi śmierdzącymi oparami :)

https://www.youtube.com/watch?v=6hceuwwiqpM&feature=youtu.be

Podawanie 3s/34s, temperatura kotła 48 z 55 zadanej , a zużycie 21kg/18 h więc tragedia

i zawalony ponad brzeg popielnik

[ATTACH=CONFIG]292724[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]292725[/ATTACH]

Plan taki o 12 wyłączam kocioł, o 13 wyciągam środek, i działamy tzn przeróbka wianka, uszczelnienie, wyczyszczenie

Nawet w popielniku widać dwie strefy palnika,jedna spalająca druga sypiąca węgiel.:(

racja racja Kolego, widać to ewidentnie z tym niedopaleniem.

Instrukcja do jareckiego zmian od jareckiego:

1. Ściągasz górne palenisko

2. Wyciągasz wianek

3. Wianek w imadło, szlifierka z tarczą chyba 3,2mm jak pamiętam albo 2,5mm i robisz tak ze skosem jak na fotach widać.

4. Składasz do kupy, górne palenisko uszczelniasz sliconem na 1200st.C na połączeniu z metalową puszką powietrzna palnika

Pytanie tylko czy to wszystko robię przez główne drzwiczki w kotle, czyli wyciągam to palenisko i wianek (punkty 1-2)? i potem jak uszczelniam to górne palenisko to silikon daję w środku czy na zewnątrz , i potem wkładam i dociskam

Jak to czytam to się z siebie śmieję, tzn z tego "technicznego języka" który łamię i kaleczę :)

Ale przyznam, że jestem podekscytowany tymi zmianami w których będę zaraz uczestniczył :)

racja racja Kolego, widać to ewidentnie z tym niedopaleniem.

Instrukcja do jareckiego zmian od jareckiego:

1. Ściągasz górne palenisko

2. Wyciągasz wianek

3. Wianek w imadło, szlifierka z tarczą chyba 3,2mm jak pamiętam albo 2,5mm i robisz tak ze skosem jak na fotach widać.

4. Składasz do kupy, górne palenisko uszczelniasz sliconem na 1200st.C na połączeniu z metalową puszką powietrzna palnika

Pytanie tylko czy to wszystko robię przez główne drzwiczki w kotle, czyli wyciągam to palenisko i wianek (punkty 1-2)? i potem jak uszczelniam to górne palenisko to silikon daję w środku czy na zewnątrz , i potem wkładam i dociskam

Jak to czytam to się z siebie śmieję, tzn z tego "technicznego języka" który łamię i kaleczę :)

Ale przyznam, że jestem podekscytowany tymi zmianami w których będę zaraz uczestniczył :)

Proponuję Ci jeszcze konsultację telefoniczną Jarecki[/b].

Jeszcze jedno pytanie ,czy nie stracisz gwarancji? jak przerobisz może powinieneś wyposażyć się w jaszcze jeden taki wianek bez przeróbek mechanicznych na wypadek wizyty gwaranta.

Edytowane przez animuss

To postaram się powoli rozsądnie zrelacjonować co się działo

Pierwsza niejasność pojawiła się gdy zobaczyłem wianek, ponieważ był on inny, niż ten który widziałem na zdjęciach

Myślę, że był mniej masywny , a podstawowa różnica była taka że od spodu ma "nóżki" które wchodzą na fajkę ( chyba tak się nazywa)

Kreski na zdjęciach są moim zaznaczeniami mazakiem cięć jakie miałem wykonać

DSC_0337.jpg

DSC_0331.jpg

DSC_0329.jpg

na początki nacięcia chciałem zrobić grubością 3,2mm, ale jak zobaczyłem że mój wianek jest mniej masywny postanowiłem wybrać tarczę o grubości 2,5

tak wyszło :

DSC_0335.jpg

DSC_0337.jpg

Założyłem, palenisko nałożyłem grubą warstwę silikonu, błąd który mogłem popełnić to fakt, że po złożeniu wszystkiego nie odczekałem więcej niż 30 min zacząłem rozpalać, i zastawiam czy silikon wytrzymał , czy stopniowo puszcza

tak wyglądało palenisko po rozpaleniu

https://www.youtube.com/watch?v=1B85MpFfZOs&feature=youtu.be

Animuss dzięki za telefon do jareckiego, skorzystałem, więc jestem wdzięczny