Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet eko-gt 12 KW proszę o poradę jak użytkować

MacGyver1985

Recommended Posts

• Odpowiedzi 572
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obserwacja po 2 godzinach jest taka, że na filmie całe palenisko było naprawdę mocno rozgrzane, i temperatura szybko szła do góry, teraz jak by paliło się nieźle ale tylko środkiem(chyba że tak powinno być) , może wtedy był mocny nadmuch bo chyba przy rozpalaniu dałem nawet moc 50 %, a teraz jest 25%

Przed chwilą temperatura na kotle do 51.3 i długo nic się nie zmieniało a paliło się tak

https://www.youtube.com/watch?v=H_fXSsRW7k4&feature=youtu.be

I jeszcze nastawy, co myślicie

obecne podawanie : 4s/40s

kaloryczność 19KJ

parametry pracy minimalnej 4s/44s

parametry podtrzymywania : podawanie 5s przerwa 15 min

regulacja spalania czyli korekcja powietrza 0% (dmuchawa ma moc 25,1%)

max moc kotła 55 %

To postaram się powoli rozsądnie zrelacjonować co się działo

Pierwsza niejasność pojawiła się gdy zobaczyłem wianek, ponieważ był on inny, niż ten który widziałem na zdjęciach

Myślę, że był mniej masywny , a podstawowa różnica była taka że od spodu ma "nóżki" które wchodzą na fajkę ( chyba tak się nazywa)

Kreski na zdjęciach są moim zaznaczeniami mazakiem cięć jakie miałem wykonać

[ATTACH=CONFIG]292779[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]292780[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]292781[/ATTACH]

na początki nacięcia chciałem zrobić grubością 3,2mm, ale jak zobaczyłem że mój wianek jest mniej masywny postanowiłem wybrać tarczę o grubości 2,5

tak wyszło :

[ATTACH=CONFIG]292782[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]292779[/ATTACH]

Założyłem, palenisko nałożyłem grubą warstwę silikonu, błąd który mogłem popełnić to fakt, że po złożeniu wszystkiego nie odczekałem więcej niż 30 min zacząłem rozpalać, i zastawiam czy silikon wytrzymał , czy stopniowo puszcza

tak wyglądało palenisko po rozpaleniu

https://www.youtube.com/watch?v=1B85MpFfZOs&feature=youtu.be

Animuss dzięki za telefon do jareckiego, skorzystałem, więc jestem wdzięczny

Z jakiegoś powodu ta część palnika nie pracowała mam obawy czy przypadkiem po prostu się nie zapchała miałem z węgla.

http://i.imgur.com/l0I1iQn.jpg

Te nóżki mnie martwią ,jest pomiędzy nimi wystarczająca przestrzeń na przepływ powietrza.

Może być nadal problem ,już mówię jaki ,końcówka ślimak podajnika najprawdopodobniej goni najdrobniejszy pył z ekogroszku w jedno miejsce i po pewnym czasie znowu przytka część otworów napowietrzających fajkę.

Edytowane przez animuss

Masz rację Animuss, też zauważyłem, że ta strona jest dziwnie "spalona" , może coś z nawiewem, albo jaki napisałeś miał zapchał.

Mam zamiar kupić jeszcze 2 takie palniki, jeden będę przerabiał w ramach eksperymentu( np większe nacięcia, lub grubszą tarczą ), drugi zostawię jak napisałeś dla serwisanta , gdyby coś się działo.

Dziękuję Panowie za kolejną pomoc, sporo dziś się najeździłem i trochę na powalczyłem z tym kotłem (m.in porządnie wyczyściłem) więc kładę się spać z nadzieją, że rano będzie dobrze. Opróżniłem przed chwilą popielnik, więc zobaczymy co zastanę. Uważam, że dziś udało mi, właściwie nam :) zrobić krok milowy :yes:

PS: Przypomniało mi się : jak rozbierałem palnik i wianek, nie zauważyłem, żeby wcześniej był zasilikowany, więc chyba faktycznie powietrze bokiem uciekało, a dodatkowo może miał zapchał i wtedy tym bardziej bokami dmuchało , ale to lekkie przemyślenie.

Obserwacja po 2 godzinach jest taka, że na filmie całe palenisko było naprawdę mocno rozgrzane, i temperatura szybko szła do góry, teraz jak by paliło się nieźle ale tylko środkiem(

Na razie poczekajmy na dłuższą pracę lepiej tak jak teraz niech pracuje niż przedtem,ale niewątpliwie trochę

się przytkał po 2 godzinach .

witam Kolegów :)

Byłem już w kotłowni, mam wrażenie że jest dużo lepiej po tych zmianach czyli użycia silikonu i nacięciach.

Jak oglądałem palenisko zauważyłem, że są spieki po wszystkich stronach(ale takie dziwne jak by napowietrzone lekko pozespalane ze sobą jak pajęczyna), ale nie ma już niedopalonych kawałków, a jak zobaczycie na poniższym filmiku, kiedy zacząłem ruszać pogrzebaczem i porozrzucałem spieki pod spodem był ładny żar. Więc może to będzie tylko regulacja powietrza i ilość podawanego węgla.

https://www.youtube.com/watch?v=6R4RIXhYMis&feature=youtu.be

A teraz pełne dane moich ustaw:

Palę czeskim groszkiem (Komorany) kaloryczność 19kj

Zawór 4D ustawiony na 3 (wg tej starej skali , bo innej nie znalazłem)

podłogówka na 35 m2 -temperatura ustawiona32stC natomiast kaloryfery (w sumie 50 żeberek) odkręcone na ok 4 (w skali 1-5)

Ustawienia w sterowniku :

Max moc kotła 55%

obecne podawanie węgla : 4s/40s

Moc minimalna kotła 33%

Wydajność podajnika 13.5kg/h

Minimalna moc dmuchawy 20%

Minimalna temperatura zadana 55 st C

Regulacja spalania : moc kotła 33% dmuchawy 25%

Parametry podtrzymywania : podawanie 5s/przerwa 15 min tu wczoraj zmieniłem ( przedtem było 5s przerwa 30min)

Nadmuch podtrzymywania : 20s /40%

Parametry pracy: minimalne podawanie 4s/44s ( może tuz zmienię np na 3s/44 ???

Korekcja powietrza 0% czyli moc dmuchawy 23,9% ( tu też pomyślałem o zmiejszeniu nadmuchu )

Kaloryczność opału ustawiłem zawyżoną czyli 21 KJ

Spalanie jakie pokazuje sterownik 17,4kg/16 godzin

Zdjęcia po nocy z popielnika

DSC_0343.jpg

DSC_0345.jpg

a przy okazji udanej soboty Panowie :)

Edytowane przez MacGyver1985

witam Kolegów :)

Byłem już w kotłowni, mam wrażenie że jest dużo lepiej po tych zmianach czyli użycia silikonu i nacięciach.

Jak oglądałem palenisko zauważyłem, że są spieki po wszystkich stronach(ale takie dziwne jak by napowietrzone lekko pozespalane ze sobą jak pajęczyna), ale nie ma już niedopalonych kawałków, a jak zobaczycie na poniższym filmiku, kiedy zacząłem ruszać pogrzebaczem i porozrzucałem spieki pod spodem był ładny żar. Więc może to będzie tylko regulacja powietrza i ilość podawanego węgla.

https://www.youtube.com/watch?v=6R4RIXhYMis&feature=youtu.be

A teraz pełne dane moich ustaw:

Palę czeskim groszkiem (Komorany) kaloryczność 19kj

Zawór 4D ustawiony na 3 (wg tej starej skali , bo innej nie znalazłem)

podłogówka na 35 m2 -temperatura ustawiona32stC natomiast kaloryfery (w sumie 50 żeberek) odkręcone na ok 4 (w skali 1-5)

Ustawienia w sterowniku :

Max moc kotła 55%

obecne podawanie węgla : 4s/40s

Moc minimalna kotła 33%

Wydajność podajnika 13.5kg/h

Minimalna moc dmuchawy 20%

Minimalna temperatura zadana 55 st C

Regulacja spalania : moc kotła 33% dmuchawy 25%

Parametry podtrzymywania : podawanie 5s/przerwa 15 min tu wczoraj zmieniłem ( przedtem było 5s przerwa 30min)

Nadmuch podtrzymywania : 20s /40%

Parametry pracy: minimalne podawanie 4s/44s ( może tuz zmienię np na 3s/44 ???

Korekcja powietrza 0% czyli moc dmuchawy 23,9% ( tu też pomyślałem o zmiejszeniu nadmuchu )

Kaloryczność opału ustawiłem zawyżoną czyli 21 KJ

Spalanie jakie pokazuje sterownik 17,4kg/16 godzin

Zdjęcia po nocy z popielnika

[ATTACH=CONFIG]292816[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]292817[/ATTACH]

a przy okazji udanej soboty Panowie :)

Witam ,ale spieki z tego Czecha z Komoranów sporo się robi..Przy takich spiekach daj podawanie na 2 s przerwa 20 s niech wzrusza ten węgiel podajnik.

Hej Animuss, hmm, te 4s/40s ustawił automat, ja mogę jedynie po wejściu w obsługę dla serwisanta zmienić w opcji Parametry pracy minimalne podawanie i przerwę, teraz jest 4s/44s, wówczas sterownik bierze te zmiany pod uwagę i koryguje podawanie i przerwę

Godzinę temu zmieniłem jedynie korekcję powietrza na -4%

Hej Animuss, hmm, te 4s/40s ustawił automat, ja mogę jedynie po wejściu w obsługę dla serwisanta zmienić w opcji Parametry pracy minimalne podawanie i przerwę, teraz jest 4s/44s, wówczas sterownik bierze te zmiany pod uwagę i koryguje podawanie i przerwę

Godzinę temu zmieniłem jedynie korekcję powietrza na -4%

Zapomniałem o tym badziewnym automacie:)

Ale ustaw jak najczęstsze podawanie .

Faktycznie ten Twój odlew jakiś uboższy, poskąpili żeliwa na odlewni.

W każdym razie nacięcia zrobiłeś OK.

To przetoczenie na moich fotkach było fabryczne, ja tego nie robiłem, jedyne co robiłem, to te nacięcia.

Tyle,że u Ciebie ten wianek jakiś taki bardziej lipowaty.

Grunt jednak,że palnik zaczął lepiej gadać.

Miłego weekendu ;)

Dzięki Jarecki za pomysł i podzieleni się nim, Animuss bardzo się tu też zaangażował i poodkrywał parę błędów w mojej instalacji które już zniwelowałem( choćby złe ustawienie pomp czy nieprawidłowa tarcza do zaworu 4D), poratował mnie też nr do Ciebie, więc wczoraj trochę "suszyłem Ci głowę " i wyszło jak powinno :)

Nie mogę też zapominać o Kolegach Poltowski oraz kobra , którzy też tu mnie mocno wspierają i podają cenne wskazówki :yes:

Animus udało się ustawić to co zasugerowałeś

wszedłem obsługę dla serwisanta zmieniłem w opcji Parametry pracy minimalne podawanie 2s przerwę 21,a sterownik zmienił wtedy bieżące podawanie na 2s/20 s, więc zobaczę co z tego będzie

Jak zjawi się poltowski to pewnie coś doda, bo chyba ma ten sam sterownik co mój :)

http://www.sklep.pancerpol.com.pl/wianek-15kw.html nie wiem czy czasem to nie ten wianek, czyli do mocniejszego modelu, ale może tez pasować do mojego

Właśnie się zorientowałem , że firma co robi m.in te wianki, czyli PANCERPOL znajduje się ok 10 km od mnie , więc ich odwiedzę w następnych tygodniu :)

http://www.sklep.pancerpol.com.pl/wianek-15kw.html nie wiem czy czasem to nie ten wianek, czyli do mocniejszego modelu, ale może tez pasować do mojego

Właśnie się zorientowałem , że firma co robi m.in te wianki, czyli PANCERPOL znajduje się ok 10 km od mnie , więc ich odwiedzę w następnych tygodniu :)

To jeszcze inny wianek ale bardziej podobny do wianka Jareckiego .

http://www.sklep.pancerpol.com.pl/media/products/892eec960e56a825ca78a2ca6cea4e2c/images/thumbnail/big_wianek_15_st-Resizer-_800x800Q100SR.jpg?lm=1415280873

przylega do powierzchni w całości.

Po ok 4 h tak wygląda palenisko

https://www.youtube.com/watch?v=7jHMC1vmP_c&feature=youtu.be

Uważam, że palnik fajnie się sprawuję, brak niepodpalonych kawałków groszku, temperatura cały czas utrzymuję się ok 56st C

Jedynie te spieki, ale może faktycznie z tym węglem i takim palniku cudów nie będzie :)

DSC_0348.jpg

Spalanie ok 24kg/22h , tu może tu dużo, ale z drugiej strony kaloryczność węgla to 19 KJ , pomimo że ustawiłem na sterowniku 21 :)

Zrobiłem małe zmiany czyli podawanie 3s/31 s, a korekcję powietrza obniżyłem do -10 czyli nadmuch 21,8 %

Zobaczę co z tego będzie, a jutro podsumuję na ile wystarczyło mi 5 worków czecha , bo się już kończy :) więc zdam relację

Dobrego wieczoru :)

Po ok 4 h tak wygląda palenisko

https://www.youtube.com/watch?v=7jHMC1vmP_c&feature=youtu.be

Uważam, że palnik fajnie się sprawuję, brak niepodpalonych kawałków groszku, temperatura cały czas utrzymuję się ok 56st C

Jedynie te spieki, ale może faktycznie z tym węglem i takim palniku cudów nie będzie :)

[ATTACH=CONFIG]292936[/ATTACH]

Spalanie ok 24kg/22h , tu może tu dużo, ale z drugiej strony kaloryczność węgla to 19 KJ , pomimo że ustawiłem na sterowniku 21 :)

Zrobiłem małe zmiany czyli podawanie 3s/31 s, a korekcję powietrza obniżyłem do -10 czyli nadmuch 21,8 %

Zobaczę co z tego będzie, a jutro podsumuję na ile wystarczyło mi 5 worków czecha , bo się już kończy :) więc zdam relację

Dobrego wieczoru :)

Jest lepiej to fakt ,pytanie na dziś ,czy na długo ?

i trochę obniżyło się palenisko w palniku .