poltowski2000 05.12.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 wygląda niezle , zobaczymy rano co będzie w popielniku. jakie masz ustawienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 05.12.2014 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Obserwacja po 2 godzinach jest taka, że na filmie całe palenisko było naprawdę mocno rozgrzane, i temperatura szybko szła do góry, teraz jak by paliło się nieźle ale tylko środkiem(chyba że tak powinno być) , może wtedy był mocny nadmuch bo chyba przy rozpalaniu dałem nawet moc 50 %, a teraz jest 25% Przed chwilą temperatura na kotle do 51.3 i długo nic się nie zmieniało a paliło się tak https://www.youtube.com/watch?v=H_fXSsRW7k4&feature=youtu.be I jeszcze nastawy, co myślicieobecne podawanie : 4s/40skaloryczność 19KJ parametry pracy minimalnej 4s/44sparametry podtrzymywania : podawanie 5s przerwa 15 minregulacja spalania czyli korekcja powietrza 0% (dmuchawa ma moc 25,1%)max moc kotła 55 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 05.12.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 palenisko wygląda dobrze. czy spala węgiel do końca ? co masz na muśli że temperatura stoi. piec nie może dobić do góry bo dogrzewa mieszkanie czy po prostu piec nie może osiągnąć temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 05.12.2014 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Mam wrażenie, że węgiel spala się nieźle, Okej do rana zostawię i nic nie ruszam, jutro dam zdjęcia popielnika, i nagram palenisko, podam też ile spala, może teraz jak nie będę musiał się martwić paleniskiem będę mógł na spokojnie doregulować sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 05.12.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 kaloryczność dał bym od razu oczko wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.12.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) To postaram się powoli rozsądnie zrelacjonować co się działo Pierwsza niejasność pojawiła się gdy zobaczyłem wianek, ponieważ był on inny, niż ten który widziałem na zdjęciach Myślę, że był mniej masywny , a podstawowa różnica była taka że od spodu ma "nóżki" które wchodzą na fajkę ( chyba tak się nazywa) Kreski na zdjęciach są moim zaznaczeniami mazakiem cięć jakie miałem wykonać [ATTACH=CONFIG]292779[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]292780[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]292781[/ATTACH] na początki nacięcia chciałem zrobić grubością 3,2mm, ale jak zobaczyłem że mój wianek jest mniej masywny postanowiłem wybrać tarczę o grubości 2,5 tak wyszło : [ATTACH=CONFIG]292782[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]292779[/ATTACH] Założyłem, palenisko nałożyłem grubą warstwę silikonu, błąd który mogłem popełnić to fakt, że po złożeniu wszystkiego nie odczekałem więcej niż 30 min zacząłem rozpalać, i zastawiam czy silikon wytrzymał , czy stopniowo puszcza tak wyglądało palenisko po rozpaleniu https://www.youtube.com/watch?v=1B85MpFfZOs&feature=youtu.be Animuss dzięki za telefon do jareckiego, skorzystałem, więc jestem wdzięczny Z jakiegoś powodu ta część palnika nie pracowała mam obawy czy przypadkiem po prostu się nie zapchała miałem z węgla. http://i.imgur.com/l0I1iQn.jpg Te nóżki mnie martwią ,jest pomiędzy nimi wystarczająca przestrzeń na przepływ powietrza. Może być nadal problem ,już mówię jaki ,końcówka ślimak podajnika najprawdopodobniej goni najdrobniejszy pył z ekogroszku w jedno miejsce i po pewnym czasie znowu przytka część otworów napowietrzających fajkę. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 05.12.2014 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Masz rację Animuss, też zauważyłem, że ta strona jest dziwnie "spalona" , może coś z nawiewem, albo jaki napisałeś miał zapchał. Mam zamiar kupić jeszcze 2 takie palniki, jeden będę przerabiał w ramach eksperymentu( np większe nacięcia, lub grubszą tarczą ), drugi zostawię jak napisałeś dla serwisanta , gdyby coś się działo. Dziękuję Panowie za kolejną pomoc, sporo dziś się najeździłem i trochę na powalczyłem z tym kotłem (m.in porządnie wyczyściłem) więc kładę się spać z nadzieją, że rano będzie dobrze. Opróżniłem przed chwilą popielnik, więc zobaczymy co zastanę. Uważam, że dziś udało mi, właściwie nam zrobić krok milowy PS: Przypomniało mi się : jak rozbierałem palnik i wianek, nie zauważyłem, żeby wcześniej był zasilikowany, więc chyba faktycznie powietrze bokiem uciekało, a dodatkowo może miał zapchał i wtedy tym bardziej bokami dmuchało , ale to lekkie przemyślenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.12.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Obserwacja po 2 godzinach jest taka, że na filmie całe palenisko było naprawdę mocno rozgrzane, i temperatura szybko szła do góry, teraz jak by paliło się nieźle ale tylko środkiem( Na razie poczekajmy na dłuższą pracę lepiej tak jak teraz niech pracuje niż przedtem,ale niewątpliwie trochę się przytkał po 2 godzinach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 06.12.2014 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) witam Kolegów Byłem już w kotłowni, mam wrażenie że jest dużo lepiej po tych zmianach czyli użycia silikonu i nacięciach. Jak oglądałem palenisko zauważyłem, że są spieki po wszystkich stronach(ale takie dziwne jak by napowietrzone lekko pozespalane ze sobą jak pajęczyna), ale nie ma już niedopalonych kawałków, a jak zobaczycie na poniższym filmiku, kiedy zacząłem ruszać pogrzebaczem i porozrzucałem spieki pod spodem był ładny żar. Więc może to będzie tylko regulacja powietrza i ilość podawanego węgla. https://www.youtube.com/watch?v=6R4RIXhYMis&feature=youtu.be A teraz pełne dane moich ustaw: Palę czeskim groszkiem (Komorany) kaloryczność 19kj Zawór 4D ustawiony na 3 (wg tej starej skali , bo innej nie znalazłem) podłogówka na 35 m2 -temperatura ustawiona32stC natomiast kaloryfery (w sumie 50 żeberek) odkręcone na ok 4 (w skali 1-5) Ustawienia w sterowniku : Max moc kotła 55% obecne podawanie węgla : 4s/40s Moc minimalna kotła 33% Wydajność podajnika 13.5kg/h Minimalna moc dmuchawy 20% Minimalna temperatura zadana 55 st C Regulacja spalania : moc kotła 33% dmuchawy 25% Parametry podtrzymywania : podawanie 5s/przerwa 15 min tu wczoraj zmieniłem ( przedtem było 5s przerwa 30min) Nadmuch podtrzymywania : 20s /40% Parametry pracy: minimalne podawanie 4s/44s ( może tuz zmienię np na 3s/44 ??? Korekcja powietrza 0% czyli moc dmuchawy 23,9% ( tu też pomyślałem o zmiejszeniu nadmuchu ) Kaloryczność opału ustawiłem zawyżoną czyli 21 KJ Spalanie jakie pokazuje sterownik 17,4kg/16 godzin Zdjęcia po nocy z popielnika a przy okazji udanej soboty Panowie Edytowane 6 Grudnia 2014 przez MacGyver1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 witam Kolegów Byłem już w kotłowni, mam wrażenie że jest dużo lepiej po tych zmianach czyli użycia silikonu i nacięciach. Jak oglądałem palenisko zauważyłem, że są spieki po wszystkich stronach(ale takie dziwne jak by napowietrzone lekko pozespalane ze sobą jak pajęczyna), ale nie ma już niedopalonych kawałków, a jak zobaczycie na poniższym filmiku, kiedy zacząłem ruszać pogrzebaczem i porozrzucałem spieki pod spodem był ładny żar. Więc może to będzie tylko regulacja powietrza i ilość podawanego węgla. https://www.youtube.com/watch?v=6R4RIXhYMis&feature=youtu.be A teraz pełne dane moich ustaw: Palę czeskim groszkiem (Komorany) kaloryczność 19kj Zawór 4D ustawiony na 3 (wg tej starej skali , bo innej nie znalazłem) podłogówka na 35 m2 -temperatura ustawiona32stC natomiast kaloryfery (w sumie 50 żeberek) odkręcone na ok 4 (w skali 1-5) Ustawienia w sterowniku : Max moc kotła 55% obecne podawanie węgla : 4s/40s Moc minimalna kotła 33% Wydajność podajnika 13.5kg/h Minimalna moc dmuchawy 20% Minimalna temperatura zadana 55 st C Regulacja spalania : moc kotła 33% dmuchawy 25% Parametry podtrzymywania : podawanie 5s/przerwa 15 min tu wczoraj zmieniłem ( przedtem było 5s przerwa 30min) Nadmuch podtrzymywania : 20s /40% Parametry pracy: minimalne podawanie 4s/44s ( może tuz zmienię np na 3s/44 ??? Korekcja powietrza 0% czyli moc dmuchawy 23,9% ( tu też pomyślałem o zmiejszeniu nadmuchu ) Kaloryczność opału ustawiłem zawyżoną czyli 21 KJ Spalanie jakie pokazuje sterownik 17,4kg/16 godzin Zdjęcia po nocy z popielnika [ATTACH=CONFIG]292816[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]292817[/ATTACH] a przy okazji udanej soboty Panowie Witam ,ale spieki z tego Czecha z Komoranów sporo się robi..Przy takich spiekach daj podawanie na 2 s przerwa 20 s niech wzrusza ten węgiel podajnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 06.12.2014 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Hej Animuss, hmm, te 4s/40s ustawił automat, ja mogę jedynie po wejściu w obsługę dla serwisanta zmienić w opcji Parametry pracy minimalne podawanie i przerwę, teraz jest 4s/44s, wówczas sterownik bierze te zmiany pod uwagę i koryguje podawanie i przerwęGodzinę temu zmieniłem jedynie korekcję powietrza na -4% Edytowane 6 Grudnia 2014 przez MacGyver1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Hej Animuss, hmm, te 4s/40s ustawił automat, ja mogę jedynie po wejściu w obsługę dla serwisanta zmienić w opcji Parametry pracy minimalne podawanie i przerwę, teraz jest 4s/44s, wówczas sterownik bierze te zmiany pod uwagę i koryguje podawanie i przerwę Godzinę temu zmieniłem jedynie korekcję powietrza na -4% Zapomniałem o tym badziewnym automacie:) Ale ustaw jak najczęstsze podawanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 06.12.2014 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 coś pokombinuje z tym podawaniem , ważne że jest lepiej, dziś wsypałem ostatni 5 worek czecha, więc od jutra będę testował jaret 22JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.12.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Faktycznie ten Twój odlew jakiś uboższy, poskąpili żeliwa na odlewni. W każdym razie nacięcia zrobiłeś OK. To przetoczenie na moich fotkach było fabryczne, ja tego nie robiłem, jedyne co robiłem, to te nacięcia. Tyle,że u Ciebie ten wianek jakiś taki bardziej lipowaty. Grunt jednak,że palnik zaczął lepiej gadać. Miłego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 06.12.2014 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Dzięki Jarecki za pomysł i podzieleni się nim, Animuss bardzo się tu też zaangażował i poodkrywał parę błędów w mojej instalacji które już zniwelowałem( choćby złe ustawienie pomp czy nieprawidłowa tarcza do zaworu 4D), poratował mnie też nr do Ciebie, więc wczoraj trochę "suszyłem Ci głowę " i wyszło jak powinno Nie mogę też zapominać o Kolegach Poltowski oraz kobra , którzy też tu mnie mocno wspierają i podają cenne wskazówki Animus udało się ustawić to co zasugerowałeś wszedłem obsługę dla serwisanta zmieniłem w opcji Parametry pracy minimalne podawanie 2s przerwę 21,a sterownik zmienił wtedy bieżące podawanie na 2s/20 s, więc zobaczę co z tego będzie Jak zjawi się poltowski to pewnie coś doda, bo chyba ma ten sam sterownik co mój Edytowane 6 Grudnia 2014 przez MacGyver1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Ok.Zapytaj Jareckiego czy by nie załatwił tego masywniejszego wianka ,palnik bez obrotu to jednak lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 06.12.2014 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) http://www.sklep.pancerpol.com.pl/wianek-15kw.html nie wiem czy czasem to nie ten wianek, czyli do mocniejszego modelu, ale może tez pasować do mojego Właśnie się zorientowałem , że firma co robi m.in te wianki, czyli PANCERPOL znajduje się ok 10 km od mnie , więc ich odwiedzę w następnych tygodniu Edytowane 6 Grudnia 2014 przez MacGyver1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 http://www.sklep.pancerpol.com.pl/wianek-15kw.html nie wiem czy czasem to nie ten wianek, czyli do mocniejszego modelu, ale może tez pasować do mojego Właśnie się zorientowałem , że firma co robi m.in te wianki, czyli PANCERPOL znajduje się ok 10 km od mnie , więc ich odwiedzę w następnych tygodniu To jeszcze inny wianek ale bardziej podobny do wianka Jareckiego . http://www.sklep.pancerpol.com.pl/media/products/892eec960e56a825ca78a2ca6cea4e2c/images/thumbnail/big_wianek_15_st-Resizer-_800x800Q100SR.jpg?lm=1415280873 przylega do powierzchni w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 06.12.2014 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Po ok 4 h tak wygląda palenisko https://www.youtube.com/watch?v=7jHMC1vmP_c&feature=youtu.be Uważam, że palnik fajnie się sprawuję, brak niepodpalonych kawałków groszku, temperatura cały czas utrzymuję się ok 56st C Jedynie te spieki, ale może faktycznie z tym węglem i takim palniku cudów nie będzie Spalanie ok 24kg/22h , tu może tu dużo, ale z drugiej strony kaloryczność węgla to 19 KJ , pomimo że ustawiłem na sterowniku 21 Zrobiłem małe zmiany czyli podawanie 3s/31 s, a korekcję powietrza obniżyłem do -10 czyli nadmuch 21,8 % Zobaczę co z tego będzie, a jutro podsumuję na ile wystarczyło mi 5 worków czecha , bo się już kończy więc zdam relację Dobrego wieczoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Po ok 4 h tak wygląda palenisko https://www.youtube.com/watch?v=7jHMC1vmP_c&feature=youtu.be Uważam, że palnik fajnie się sprawuję, brak niepodpalonych kawałków groszku, temperatura cały czas utrzymuję się ok 56st C Jedynie te spieki, ale może faktycznie z tym węglem i takim palniku cudów nie będzie [ATTACH=CONFIG]292936[/ATTACH] Spalanie ok 24kg/22h , tu może tu dużo, ale z drugiej strony kaloryczność węgla to 19 KJ , pomimo że ustawiłem na sterowniku 21 Zrobiłem małe zmiany czyli podawanie 3s/31 s, a korekcję powietrza obniżyłem do -10 czyli nadmuch 21,8 % Zobaczę co z tego będzie, a jutro podsumuję na ile wystarczyło mi 5 worków czecha , bo się już kończy więc zdam relację Dobrego wieczoru Jest lepiej to fakt ,pytanie na dziś ,czy na długo ? i trochę obniżyło się palenisko w palniku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts