MacGyver1985 06.12.2014 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Animuss, na dziś już dość stresujących pytań myślę, że tak czy siak wiem już sporo, jeśli coś się sknoci, będę reagował, potrafię już rozebrać palnik etc Mnie nurtuje pytanie jak na tym poprawionym palenisku będzie teraz spalał się ten węgiel z Piekar, czy 2 tony z Bytomia tak czy inaczej, jutro jak pisałem zasypię go jaretem, zobaczę co się zmieni choć korci mnie żeby zasypać go Piekarami a co masz na myśli, że obniżyło się palenisko ? tzn wiem o co chodzi, ale skąd taki skutek ? Edytowane 6 Grudnia 2014 przez MacGyver1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Animuss, na dziś już dość stresujących pytań myślę, że tak czy siak wiem już sporo, jeśli coś się sknoci, będę reagował, potrafię już rozebrać palnik etc Mnie nurtuje pytanie jak na tym poprawionym palenisku będzie teraz spalał się ten węgiel z Piekar, czy 2 tony z Bytomia tak czy inaczej, jutro jak pisałem zasypię go jaretem, zobaczę co się zmieni choć korci mnie żeby zasypać go Piekarami a co masz na myśli, że obniżyło się palenisko ? tzn wiem o co chodzi, ale skąd taki skutek ? Wiem że dasz radę . Większe napowietrzanie w głębszej strefie palnika spowodowało obniżenie się paleniska. Dodam jeszcze że więcej otworów,rowków itd..w palniku to mniejsza modulacja mocy . Proponuję od razu na głęboką wodę ,zasyp Piekarami ale wsyp tylko tyle żeby można było zasypać czymś słabszym jak będą kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 06.12.2014 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 No w końcu mnie trochę pocieszyłeś , pisząc że dam radę bez wsparcia licho to bym widział , a tak już jest nieźle Mam jeszcze jedną teorię którą będę chciał przetestować. Nasunęła mi się jak przeczytałem to co napisałeś : "Dodam jeszcze że więcej otworów,rowków itd..w palniku to mniejsza modulacja mocy" Myśl jest taka : Jak w przyszłym tygodniu dokupię 2 palniki, może założę na próbę bez tych rowków, tylko zasilikonuję, bo mam takie przypuszczenie, że problem od początki wziął się z faktu, że mój instalator nie zasilikonował paleniska. Co myślisz o tym eksperymencie ? Byłem jeszcze w kotłowni, zrobiłem ostatnią zmianę na noc, tzn "oszukałem" sterownik i poniosłem kaloryczność opału z 20 na 22 KJ, może coś zmniejszy spalanie . Dzięki za dziś, życzę spokojnej nocy i dobrej niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) No w końcu mnie trochę pocieszyłeś , pisząc że dam radę bez wsparcia licho to bym widział , a tak już jest nieźle Mam jeszcze jedną teorię którą będę chciał przetestować. Nasunęła mi się jak przeczytałem to co napisałeś : "Dodam jeszcze że więcej otworów,rowków itd..w palniku to mniejsza modulacja mocy" Myśl jest taka : Jak w przyszłym tygodniu dokupię 2 palniki, może założę na próbę bez tych rowków, tylko zasilikonuję, bo mam takie przypuszczenie, że problem od początki wziął się z faktu, że mój instalator nie zasilikonował paleniska. Co myślisz o tym eksperymencie ? Byłem jeszcze w kotłowni, zrobiłem ostatnią zmianę na noc, tzn "oszukałem" sterownik i poniosłem kaloryczność opału z 20 na 22 KJ, może coś zmniejszy spalanie . Dzięki za dziś, życzę spokojnej nocy i dobrej niedzieli Wracać do oryginału prawdopodobnie nie warto (mała strefa retencji żaru) Jarecki już to przerobił ,ale kombinuj . Ja bym nie inwestował już w tą padlinę. Przetestował bym przez dłuższy okres czasu większą gamę paliw może coś da się dopasować do niego . Jest jeszcze ekorusek drugi czesiek są miały ,ale miały mocno żużlują więc raczej nie Może domieszka pelletu rozsypie te spieki ,w pelletach nadzieja dodane do ekogroszku gdzieś tak z 30% do wsadu . Edytowane 6 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 07.12.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 testy jak najbardziej polecam, ale nie w sezonie grzewczym. no chyba ze kolega ma ochotę posiedzieć przy piecu jeszcze trochę. w pażdzierniku przetestowałem 1. retopal -lokalny skład, 2 żółta iskra z kareny, 3 czesiek taniopal 4 gold z bartexu i equation z leroy M. firmy barter. uważam że karena wygrywa ale jest to trudny węgiel do tego palnika. zasada jest taka z resztą juz poruszana: nie za duża kaloryczność i drobna frakcja grochu i tyle. w takim zestawieniu daje rade całkiem dobrze. proponuje ustaw ten bytom ( bo podejżewam że go teraz spalisz całkiem fajnie) i zapomnij o kotłowni. i jeszcze jedno - osłonę dmuchawy odsłoniłbym na ok 1,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 07.12.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 przy karenie ustawiłem ster na dwóstan i paliłem z pełną mocą .miąłem wrażenie że to jest dobry kierunek przy tym opale. myślę ,że możesz spróbować zrobić to z bytomiem . 100 procent mocy i ogień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 07.12.2014 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) dzień dobry Kolegom w nocy spać nie mogłem i koło północy przywróciłem ustawienia fabryczne , rano różnicy znacznej nie było, pali się dobrze, a spieki był jak ostatnio a tak wyglądał popiół Ustawienia fabryczne : w panelu dla serwisanta : parametry pracy: minimalne podawanie 1s/przerwa 50s w panelu dla instalatora: Parametry podtrzymywania : podawawanie 24s przerwa 10 min nadmuch przy podtrzymywaniu : 0s/0% Tryb dla użytkownika : max moc kotła 55% temperatura zadania 55 st C kaloryczność opału 19kj regulacja spalania -4% czyli ok 24% nadmuchu temp wody użytkowej 40% temp podłogówki 32 spalanie ok 1,5kg /1h obecnie podaje 5s/45s zawór 4d ustawione na 3, Gdzie proponujecie zmiany? dziwne to podawanie na podtrzymaniu i brak nadmuchu, i może zawór 4d dam na 2 ? Za ok 2 h zasypuję Bytomiem 26,5KJ albo Piekarami 26KJ mam nadzieję, że to ostatni test poltowski co masz na myśli, pisząc : "przy karenie ustawiłem ster na dwóstan i paliłem z pełną mocą .miąłem wrażenie że to jest dobry kierunek przy tym opale. myślę ,że możesz spróbować zrobić to z bytomiem . 100 procent mocy i ogień" nie wiem jak to ustawić Edytowane 7 Grudnia 2014 przez MacGyver1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 07.12.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 -instalatro- tryb pracy kotła- dwustawna -max mocy kotła 100% no i zmniejsz otwór na dmuchawie bo wydaje się za duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 07.12.2014 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Idę ładować Piekary , najpierw jego zużyję( mam jeszcze ok 1 tony-około bo luzem), spróbuję na początku automat do wieczora zobaczę co będzie na poprawionym palniku Piekary załadowane, przestawiłem tylko moc kotła z 55 na 60% i korekcję powietrza z -4 na 0% i zmniejszyłem otwór wentylatora na ok 1,5cm Animuss właśnie znalazłem tą poprawną skalę do 4D i zamontowałem, tak wygląda Edytowane 7 Grudnia 2014 przez MacGyver1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.12.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Idę ładować Piekary , najpierw jego zużyję( mam jeszcze ok 1 tony-około bo luzem), spróbuję na początku automat do wieczora zobaczę co będzie na poprawionym palniku Piekary załadowane, przestawiłem tylko moc kotła z 55 na 60% i korekcję powietrza z -4 na 0% i zmniejszyłem otwór wentylatora na ok 1,5cm Animuss właśnie znalazłem tą poprawną skalę do 4D i zamontowałem, tak wygląda [ATTACH=CONFIG]293010[/ATTACH] Super wygląda ,testuj "wungle" będę śledził wątek ,spróbuj jeszcze mieszanki z pelletami ,jest jeszcze siany miał z produkcji ekogroszku ,może drobniejsza frakcja będzie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 07.12.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 piekary- ile to ma 26kj ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 07.12.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 przy 26mj grochu fajka musi trochę pogonić , oto moja propozycjadaj kaloryczność na maxadwustanmax kotła bym dał ok 80% ( bo od 60% palnik dopiero zaczyna fajnie dawać) i krótki cykl np 2s podawanie i x przerwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 07.12.2014 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 hej Poltowski, tak piekary mają 26kj, ale dałem mu na sterowniku max czyli 26,5 KJ . Do jutra testuję automat ale już dziś ustawiłem mu moc kotła 60 % przy temp zadanej 55 st C, w poniedziałek koło południa zrobię to co proponujesz, a z tym podawaniem to np 2s/15s ??? I czy zostawić ustawienie na podtrzymywaniu czyli: podawawanie 24s przerwa 10 min i nadmuch przy podtrzymywaniu : 0s/0% Ps Dzięki Animuss za pomysł , i za czas poświęcony mojemu wątkowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 07.12.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 podtrzymanie 10s/25min spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 07.12.2014 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 okej ustawiłem podtrzymywanie 10s/15 min , i 0s nadmuchu, natomiast co do jutra na dwustanie podawanie spróbuję 2s/20skorekcję powietrza ruszać , bo teraz ma 0%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 07.12.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 ja mam na 0% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 07.12.2014 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 dobrej nocy jutro dam zdjęcia z popielnika i film z paleniska ,dzięki za dziś Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 08.12.2014 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Nocka minęła, dane które zastałem spalanie 16kg/21 godzin, czyli jest duża poprawa, ciekawe czy to dobry wynik czy średni ? bo z obecnego podawania węgla wychodzi że na miesiąc spalę ok 550kg ( licząc 30 dni) pali się ładnie moc kotła miałem ustawione na 60% , teraz z rana podkręciłem na 65 zobaczymy , może się coś mniej będzie spalał automat podaje po rozruchu 4s/46s podawanie na potrzymaniu 10s podawanie/przerwa 10 min Popielnik : Zawór 4D Edytowane 8 Grudnia 2014 przez MacGyver1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 08.12.2014 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 (edytowane) spalanie znów nieznacznie spadło 17kg/24h, po tym odczycie dokonałem kolejnych małych zmian, moc kotła zwiększyłem z 65 do 70% , a podawanie w podtrzymaniu 10s/przerwa 20 min chyba jest co raz lepiej Edytowane 8 Grudnia 2014 przez MacGyver1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 08.12.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 no stary idziesz w dobrym kierunku, jednak na twój metraż 17 w mojej opinii to jest dużo. 14 to ja mam dzisiaj na 160m. z resztą poco gdybać, wejdz na stronę ciepłowłaściwe , wypełnij ankietę i zobaczysz czego możesz się spodziewać po swojej hacie. mam jeszcze dla ciebie parę pomysłów, zobaczymy co z tego wyjdzie. opisz mi pętle z grzejnikami, bo tu możemy coś jeszcze uciąć. pamiętasz, podpowiedziałem ci żebyś ustawił program korekcji na module. napisz czy coś z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts