kemot_p 14.01.2022 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Jasne, drzwi mam podcięte. A powiedzcie jeszcze czym grozi, z praktycznego punktu widzenia, przedostanie się gorącego powietrza do komory dekompresyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.01.2022 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Jasne, drzwi mam podcięte. A powiedzcie jeszcze czym grozi, z praktycznego punktu widzenia, przedostanie się gorącego powietrza do komory dekompresyjnej? A to zależy od tego w jakim celu ta komora powstała;-) czasami buduje się bo tak robią wszyscy. Nie zawsze jest niezbedna. Jaki materiał stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.01.2022 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Monolit żelbetowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.01.2022 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Monolit żelbetowy. Fajnie jak by tam była wklejona jakaś izolacja stropu. Przytakim stropie niewielkie znaczenie ma ten wzrost temperatury, chyba że jarasz tak że tam sie nagrzewa jakoś ekstremalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.01.2022 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Nie, ja palę dla klimatu, małą ilością drewna, ale częściej niż zakładałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.01.2022 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Monolit żelbetowy.Rysa Ci się może na tynku zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.01.2022 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 Narazie wpiąłem się w kanał WG w kominie, zatkałem go do góry, a na nieogrzewanym strychu wybiłem otwór. Rozpalilem, nawet zaczęło ciepłe powietrze lecieć, tylko jak oszacować jego wydajność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.01.2022 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Narazie wpiąłem się w kanał WG w kominie, zatkałem go do góry, a na nieogrzewanym strychu wybiłem otwór. Rozpalilem, nawet zaczęło ciepłe powietrze lecieć, tylko jak oszacować jego wydajność?Jeśli marzniesz, jest niewydajne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.01.2022 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Jeśli marzniesz, jest niewydajne... Dokładnie, najlepszy sposób pomiaru też tak mierzyłem u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 18.01.2022 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 Strychu niegrzewanego i nieocieplonego od góry nigdy w ten sposób nie ogrzeję. Pozostaje mi wybicie otworu w jednym z pokoi na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek666 31.07.2022 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 Hej, podepnę się pod temat mam podobne dylematy do poprzedników; W salonie piec wolnostojący Defro Home Solum (bez dgp i płaszcza). Za kominkiem obok kanału spalinowego i czynnego kanału wentylacyjnego (kratka przy suficie) mam wolny komin wentylacji grawitacyjnej. Kominek stoi praktycznie przy samej ścianie (kilka cm odstepu). Myślałem zrobić wejście do nieczynnego kanału wentylacyjnego i tutaj pojawia się pierwsza wątpliwość; gdzie dokładnie zrobić wejście do tego komina; za kominkiem, powyżej kominka, przy suficie....? Kolejna wątpliwość to jak wybiję tą dziurę to wystarczy tam zwykła metalowa/żeliwna kratka czy w jakiś sposób podpiąć ten kanał do kominka żeby kanał pochłaniał jak najwęcej ciepłego powietrza ? W pomieszczeniu powyżej na poddaszu (łazienka) wybiję dziurę tuż nad podłogą. Oczywiście powyżej tej dziury kanał szczelnie zatkam. Cały sens tej operacji jest oczywiście taki żeby lepiej rozprowadzić ciepłe powietrze z kominka i dogrzać łazienke. Pytanie czy testował ktoś podobne rozwiązanie i jest to gra warta świeczki Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 01.08.2022 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Najcieplejsze powietrze w czasie palenia jest pod sufitem więc tam najlepiej kratka. Niestety to rozwiązanie bez kanalu powrotnego zimnego powietrza słabo zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek666 01.08.2022 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Najcieplejsze powietrze w czasie palenia jest pod sufitem więc tam najlepiej kratka. Niestety to rozwiązanie bez kanalu powrotnego zimnego powietrza słabo zadziała. No teoretycznie przy suficie, ale sam piec też jest cały czas gorący, także bije od niego ciepło.. Niestety nie wiem na jakiej zasadzie działa kanał powrotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 01.08.2022 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 No teoretycznie przy suficie, ale sam piec też jest cały czas gorący, także bije od niego ciepło.. Niestety nie wiem na jakiej zasadzie działa kanał powrotny Znaczy znasz odpowiedzi na swoje pytania. Pozostaje życzyć powodzenia w realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts