Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość wełny a wyciszenie

nomadus

Recommended Posts

Witam, witam.

Jestem ciekaw, czy grubość wełny ma znaczenie przy akustyce ściany?

Dzień dobry,

Oczywiście ma znaczenie. Im grubszą warstwę wełny zastosujemy, tym lepsza będzie izolacyjność akustyczna dla całej ściany. Podobna zasada tyczy się płyt gipsowo-kartonowych - im grubsze lub im więcej warstw, tym lepszy efekt. Bardzo dobrze widać to w kodach produktów, gdzie współczynnik pochłaniania dzwięku AW jest tym lepszy (bliższy lub równy 1) im grubsza jest płyta z wełny.

Pozdrawiam,

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

Dzień dobry,

Oczywiście ma znaczenie. Im grubszą warstwę wełny zastosujemy, tym lepsza będzie izolacyjność akustyczna dla całej ściany.

Pozdrawiam,

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

Wspomina pan tutaj o płycie z wełny. Rozumiem, że to samo dotyczy wełny rolowanej. Że im grubsza, tym izolacja akustyczna jest lepsza?

A porównując technologię wykonania, to wydaje mi się, że płyta jest jednak lepsza, ponieważ jest bardziej zbita niż ta w rolce. Czy mam rację?

Zgadza się to samo tyczy się wełny w rolce, im grubsza warstwa wełny tym lepsza izolacyjność akustyczna oraz termiczna. Jeżeli chodzi o technologię wykonania, najlepiej używać produktów dedykowanych do izolacji akustycznej, wtedy możemy porównywać ich współczynniki pochłaniania dzwięku AW i między innymi na tej podstawie dokonywać ostatecznego wyboru wełny.

Pozdrawiam,

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

Rozwiązania są dwa: można zdecydować się na dwie warstwy płyt wełny akustycznej (jedna z nich zapewnia ciągłość izolacji więc brak efektu mostka akustycznego liniowego) lub kładąc jedną warstwę płyt wełny wystarczy tak dobrać grubość wełny, aby móc w niej wyciąć „korytarz - tunel” dla przewodu. Wtedy przewód instalacyjny nie rozdziela nam podłogi na 2 oddzielne powierzchnie płyt z wełny – mamy cały czas ciągłość izolacji.

Pozdrawiam,

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

Czyli wszystko zależy od tego, na jak grubą wełnę się zdecyduję i czy długość mostka będzie duża. Bo wydaje mi się, że gdybym musiał izolować długi liniowy mostek akustyczny, powiedzmy w postaci rur z wodą, to chyba jednak zdecydowałbym się na położenie dwóch osobnych warstw wełny. Lub gdyby izolacja była cienka. Ale zawsze dobrze znać kilka sposobów wyjścia z sytuacji:rotfl:

• 3 weeks później...
Chodzi raczej o to, by wyciszyć ścianę w obydwóch kierunkach. Mieszkam w bloku z wielkiej płyty. Wiadomo, że w takich miejscach często przez ścianę słychać, co dzieje się u sąsiadów, jak również sąsiedzi są dobrze doinformowani o naszym życiu prywatnym ;) Lubię słuchać czasem głośniej muzyki, obejrzeć dobry film :popcorn: w pełni korzystając z możliwości technicznych posiadanego sprzętu :D Mam też sąsiadów, którzy posiadają wiecznie szczekającego psa, co jest delikatnie mówiąc denerwujące :bash: Pytałem o grubość wełny przy wyciszeniu, ponieważ zastanawiałem się nad położeniem izolacji od strony sąsiadów dla świętego spokoju. Jednak jeśli musiałbym stracić sporo z powierzchni i tak niewielkiego mieszkanka, to niekoniecznie mi się to uśmiecha :/

Tylko że sama wełna nie da rady spowodować aby ścianka miała wysoką izolacyjność. Należałoby dodać np. panele na bazie granulatu gumowego np. Mustwall o dużej gęstości. Dzięki tym panelom można wygłuszyć również dźwięki o niskich częstotliwościach. Duże znaczenie ma również samo wykonanie, aby było bez błędów, sam materiał nawet najlepszy nie poprawi izolacyjności jeżeli nie będzie dobrze wykonana ścianka. Izolacje wykonywane przeze mnie zajmują 8-10 cm.

Tylko że sama wełna nie da rady spowodować aby ścianka miała wysoką izolacyjność. Należałoby dodać np. panele na bazie granulatu gumowego np. Mustwall o dużej gęstości. Dzięki tym panelom można wygłuszyć również dźwięki o niskich częstotliwościach. Duże znaczenie ma również samo wykonanie, aby było bez błędów, sam materiał nawet najlepszy nie poprawi izolacyjności jeżeli nie będzie dobrze wykonana ścianka. Izolacje wykonywane przeze mnie zajmują 8-10 cm.

A nie wystarczy gęsta wełna przeznaczona do izolacji akustycznej?

O jakich błędach w wykonaniu myślisz?

A jeśli połączę wełnę z panelem, o którym wspominasz, to wyciszę dźwięki w obydwóch kierunkach?

Jeżeli użyjesz samej wełny też osiągniesz jakiś efekt w obie strony. Wełna działa w średnich i wysokich częstotliwościach, natomiast Mustwall przede wszystkim w niskich, a basy są najgorsze do izolacji. Zawsze lepiej wykonać kompleksową izolację niż potem żałować że jednak coś słychać i to z reguły buczenie. Co do błędów to najpopularniejsze: izolacja obwodowa na piance, pojedyńcza płyta, lub podwója ale nie na zakładkę i jeszcze parę drobiazgów, ale to to wychodzi już przy konkretnym przypadku.

Więc muszę położyć także matę gumową. Wiadomo: dobre kino akcji=mnóstwo efektów dźwiękowych o różnej częstotliwości :stereo:

Co do błędów to najpopularniejsze: izolacja obwodowa na piance, pojedyńcza płyta, lub podwója ale nie na zakładkę i jeszcze parę drobiazgów, ale to to wychodzi już przy konkretnym przypadku.

Masz na myśli to, że robiąc izolację obwodową powinno się używać przeznaczonych do tego taśm, prawda?

Możesz podpowiedzieć, jak powinno się w takim razie prawidłowo kłaść płyty? Podrzucisz jakiś schemacik, zdjęcie? :lol:

Jeżeli chcesz w pełni wykorzystywać możliwości kina to warto zadbać o dobrą izolację. Jeżeli będzie potrzeba to maty powinieneś zawsze uszczelnić, na obwód polecam Stywall, wszystkie pianki są za lekkie. Płyty zawsze na zakładkę, w każdym kierunku. Dane na temat materiałów i trochę zdjęć z wykonanych prac na stronie cichydom.eu

Tego na pewno nie spowoduje, ale część dźwięków na pewno będzie przenoszone przez ściany, sufit i podłogę. Na pewno warto też zrobić korektę akustyczną pokoju w celu zmniejszenia pogłosu, co spowoduje że można słuchać przy niższej głośności i mieć super odbiór. Dodatkowo zabezpieczyć kolumny, szczególnie subwoofer, aby nie przenosiły drgań na strukturę budynku. Ale to już raczej temat na indywidualną rozmowę, bo każdy przypadek jest inny. :)

Na pewno warto też zrobić korektę akustyczną pokoju w celu zmniejszenia pogłosu, co spowoduje że można słuchać przy niższej głośności i mieć super odbiór.

A w jaki sposób można zrobić taką korektę? Lub jak można wyciszyć w delikatny sposób pozostałe ściany, podłogę i sufit, nie tworząc wrażenia studia nagraniowego? Czym można je wyciszyć? Może jakąś cieniutką warstwę izolacji przykryć płytą KG na takiej samej zasadzie jak ścianę od strony sąsiadki?A może to już będzie przesada?