nomadus 20.11.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Witam, witam. Jestem ciekaw, czy grubość wełny ma znaczenie przy akustyce ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 20.11.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Witam, witam. Jestem ciekaw, czy grubość wełny ma znaczenie przy akustyce ściany? wyobraź sobie że ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomadus 20.11.2014 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 No właśnie chodzi o to, że spotkałem się z różnymi stwierdzeniami. Że nie zawsze grubość ma znaczenie, natomiast liczy się gęstość lub technologia wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 20.11.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 znajomi zastosowali aku-plytę z isovera i uważają to za dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 22.11.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Witam, witam. Jestem ciekaw, czy grubość wełny ma znaczenie przy akustyce ściany? Dzień dobry, Oczywiście ma znaczenie. Im grubszą warstwę wełny zastosujemy, tym lepsza będzie izolacyjność akustyczna dla całej ściany. Podobna zasada tyczy się płyt gipsowo-kartonowych - im grubsze lub im więcej warstw, tym lepszy efekt. Bardzo dobrze widać to w kodach produktów, gdzie współczynnik pochłaniania dzwięku AW jest tym lepszy (bliższy lub równy 1) im grubsza jest płyta z wełny. Pozdrawiam, Paweł Stefański ____________________ Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomadus 26.11.2014 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Dzień dobry, Oczywiście ma znaczenie. Im grubszą warstwę wełny zastosujemy, tym lepsza będzie izolacyjność akustyczna dla całej ściany. Pozdrawiam, Paweł Stefański ____________________ Online Ekspert ISOVER Wspomina pan tutaj o płycie z wełny. Rozumiem, że to samo dotyczy wełny rolowanej. Że im grubsza, tym izolacja akustyczna jest lepsza? A porównując technologię wykonania, to wydaje mi się, że płyta jest jednak lepsza, ponieważ jest bardziej zbita niż ta w rolce. Czy mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 26.11.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Zgadza się to samo tyczy się wełny w rolce, im grubsza warstwa wełny tym lepsza izolacyjność akustyczna oraz termiczna. Jeżeli chodzi o technologię wykonania, najlepiej używać produktów dedykowanych do izolacji akustycznej, wtedy możemy porównywać ich współczynniki pochłaniania dzwięku AW i między innymi na tej podstawie dokonywać ostatecznego wyboru wełny. Pozdrawiam,Paweł Stefański____________________Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomadus 27.11.2014 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 (edytowane) Rozumiem i dziękuję za odpowiedź Zastanawiam się jeszcze w jaki sposób można uniknąć tzw. mostków akustycznych, w przypadku, gdy napotkam w czasie pracy przy izolowaniu wełną przerwy w postaci np.rur? Edytowane 27 Listopada 2014 przez nomadus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 30.11.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Rozwiązania są dwa: można zdecydować się na dwie warstwy płyt wełny akustycznej (jedna z nich zapewnia ciągłość izolacji więc brak efektu mostka akustycznego liniowego) lub kładąc jedną warstwę płyt wełny wystarczy tak dobrać grubość wełny, aby móc w niej wyciąć „korytarz - tunel” dla przewodu. Wtedy przewód instalacyjny nie rozdziela nam podłogi na 2 oddzielne powierzchnie płyt z wełny – mamy cały czas ciągłość izolacji. Pozdrawiam,Paweł Stefański____________________Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomadus 03.12.2014 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Czyli wszystko zależy od tego, na jak grubą wełnę się zdecyduję i czy długość mostka będzie duża. Bo wydaje mi się, że gdybym musiał izolować długi liniowy mostek akustyczny, powiedzmy w postaci rur z wodą, to chyba jednak zdecydowałbym się na położenie dwóch osobnych warstw wełny. Lub gdyby izolacja była cienka. Ale zawsze dobrze znać kilka sposobów wyjścia z sytuacji:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 22.12.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Witam, witam. Jestem ciekaw, czy grubość wełny ma znaczenie przy akustyce ściany? Czy chodzi o izolację akustyczną, tak aby będąc w pokoju nie było słychać tego co dzieje się za ścianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomadus 28.12.2014 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Chodzi raczej o to, by wyciszyć ścianę w obydwóch kierunkach. Mieszkam w bloku z wielkiej płyty. Wiadomo, że w takich miejscach często przez ścianę słychać, co dzieje się u sąsiadów, jak również sąsiedzi są dobrze doinformowani o naszym życiu prywatnym Lubię słuchać czasem głośniej muzyki, obejrzeć dobry film w pełni korzystając z możliwości technicznych posiadanego sprzętu Mam też sąsiadów, którzy posiadają wiecznie szczekającego psa, co jest delikatnie mówiąc denerwujące Pytałem o grubość wełny przy wyciszeniu, ponieważ zastanawiałem się nad położeniem izolacji od strony sąsiadów dla świętego spokoju. Jednak jeśli musiałbym stracić sporo z powierzchni i tak niewielkiego mieszkanka, to niekoniecznie mi się to uśmiecha :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 29.12.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Tylko że sama wełna nie da rady spowodować aby ścianka miała wysoką izolacyjność. Należałoby dodać np. panele na bazie granulatu gumowego np. Mustwall o dużej gęstości. Dzięki tym panelom można wygłuszyć również dźwięki o niskich częstotliwościach. Duże znaczenie ma również samo wykonanie, aby było bez błędów, sam materiał nawet najlepszy nie poprawi izolacyjności jeżeli nie będzie dobrze wykonana ścianka. Izolacje wykonywane przeze mnie zajmują 8-10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomadus 30.12.2014 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Tylko że sama wełna nie da rady spowodować aby ścianka miała wysoką izolacyjność. Należałoby dodać np. panele na bazie granulatu gumowego np. Mustwall o dużej gęstości. Dzięki tym panelom można wygłuszyć również dźwięki o niskich częstotliwościach. Duże znaczenie ma również samo wykonanie, aby było bez błędów, sam materiał nawet najlepszy nie poprawi izolacyjności jeżeli nie będzie dobrze wykonana ścianka. Izolacje wykonywane przeze mnie zajmują 8-10 cm. A nie wystarczy gęsta wełna przeznaczona do izolacji akustycznej? O jakich błędach w wykonaniu myślisz? A jeśli połączę wełnę z panelem, o którym wspominasz, to wyciszę dźwięki w obydwóch kierunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 30.12.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Jeżeli użyjesz samej wełny też osiągniesz jakiś efekt w obie strony. Wełna działa w średnich i wysokich częstotliwościach, natomiast Mustwall przede wszystkim w niskich, a basy są najgorsze do izolacji. Zawsze lepiej wykonać kompleksową izolację niż potem żałować że jednak coś słychać i to z reguły buczenie. Co do błędów to najpopularniejsze: izolacja obwodowa na piance, pojedyńcza płyta, lub podwója ale nie na zakładkę i jeszcze parę drobiazgów, ale to to wychodzi już przy konkretnym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomadus 02.01.2015 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Więc muszę położyć także matę gumową. Wiadomo: dobre kino akcji=mnóstwo efektów dźwiękowych o różnej częstotliwości Co do błędów to najpopularniejsze: izolacja obwodowa na piance, pojedyńcza płyta, lub podwója ale nie na zakładkę i jeszcze parę drobiazgów, ale to to wychodzi już przy konkretnym przypadku. Masz na myśli to, że robiąc izolację obwodową powinno się używać przeznaczonych do tego taśm, prawda? Możesz podpowiedzieć, jak powinno się w takim razie prawidłowo kłaść płyty? Podrzucisz jakiś schemacik, zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 05.01.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Jeżeli chcesz w pełni wykorzystywać możliwości kina to warto zadbać o dobrą izolację. Jeżeli będzie potrzeba to maty powinieneś zawsze uszczelnić, na obwód polecam Stywall, wszystkie pianki są za lekkie. Płyty zawsze na zakładkę, w każdym kierunku. Dane na temat materiałów i trochę zdjęć z wykonanych prac na stronie cichydom.eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomadus 06.01.2015 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Big thx za podpowiedzi Zastanawiam się jeszcze, czy jak wyciszę jedną ścianę, od strony sąsiadki, to wyciszenie nie zadziała na zasadzie lustra i nie będzie odbijać dźwięków, powodując dodatkowe ich przenoszenie poprzez strop lub pozostałe ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 07.01.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Tego na pewno nie spowoduje, ale część dźwięków na pewno będzie przenoszone przez ściany, sufit i podłogę. Na pewno warto też zrobić korektę akustyczną pokoju w celu zmniejszenia pogłosu, co spowoduje że można słuchać przy niższej głośności i mieć super odbiór. Dodatkowo zabezpieczyć kolumny, szczególnie subwoofer, aby nie przenosiły drgań na strukturę budynku. Ale to już raczej temat na indywidualną rozmowę, bo każdy przypadek jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomadus 08.01.2015 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Na pewno warto też zrobić korektę akustyczną pokoju w celu zmniejszenia pogłosu, co spowoduje że można słuchać przy niższej głośności i mieć super odbiór. A w jaki sposób można zrobić taką korektę? Lub jak można wyciszyć w delikatny sposób pozostałe ściany, podłogę i sufit, nie tworząc wrażenia studia nagraniowego? Czym można je wyciszyć? Może jakąś cieniutką warstwę izolacji przykryć płytą KG na takiej samej zasadzie jak ścianę od strony sąsiadki?A może to już będzie przesada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts