Doloresss 20.11.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Witam, pod namową instalatora kotłowni gazowej zgodziłem się na instalację przedstawioną na poniższym schemacie, ale muszę przyznać że obecnie mam poważne wątpliwości czy jest to koncepcja słuszna. Argumentami instalatora było to że piec będzie zasysał cieplejsze powietrze do spalania. Mam wątpliwości czy zasysanie powietrza zawierającego przecież wilgoć nie zaszkodzi wełnie którą ocieplone jest poddasze. Od strony mieszkalnej pod płytą kartonowo-gipsową jest folia paroizolacyjna ale od strony poddasza nie ma żadnej folii, dopiero za wełną jest paroprzepuszczalna. Instalator wybił dwie kratki wentylacyjne w kominie tak jak na schemacie aby piec się nie zdusił i był ciągły dostęp powietrza. Proszę o radę czy zostawić tak jak jest czy wymienić rurę od kolana nad piecem na podwójną i dociągnąć ten odcinek jako podwójna rura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.11.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 takie rozwiązanie zapewnia wentylację, powietrze i tak dotrze do wełny a taki układ będzie suszył wełne w razie zawilgocenia, minus jest taki ze ta górna warstwa wełny nie będzie spełniać swojej funkcji bo będzie zaciągane zimne powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts