tom soyer 14.06.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 mam niestety bardzo nierowna wylewke na poddaszu zrobiona jeszcze na polepie (trociny czy cos takiego) wiec w rachube wchodzi (chyba) jedynie podloga na legarach tymbardziej ze chcialbym dodatkowo wygluszyc poddasze. chialbym ulozyc deski, podobno wygladaja najlepiej jesli sa roznej dlugosci. stad moje pilne pytanie: czy lepiej uzyc desek roznej dlugosci (ulozonych np na plycie OSB); czy deski 40/80 zachowaja atrakcyjnosc podlogi i czy jest to takze pod innymi wzgledami lepsze rozwiazanie niz to na OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.06.2004 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 czy wogole taka technologia mozna wykonac podloge : legary +OSB+ deska na kleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 14.06.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 No właśnie z tą deską na kleju to różnie mówią. W większości tekstów piszą , że deski wyłącznie na legarach przykręcone albo przybite. Ale są też publikacje np .w specjalnym dodatku muratora o Drewnie w domu, które mówią o możliwości klejenia desek do podłoża.Na forum też różnie się ludziska wypowiadają. Ja sam się głęboko zastanawiam ,bo mam z kolei dosyć równą podłogę nad piwnicą, strop jest ocieplony od dołu i nie specjalnie widzę sens układania legarów . Najchętniej kleiłbym deski do podłoża ale trochę się boję.Może jest ktos kto kleił, używa i jest zadowolony?(lub nie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 14.06.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 No właśnie z tą deską na kleju to różnie mówią. W większości tekstów piszą , że deski wyłącznie na legarach przykręcone albo przybite. Ale są też publikacje np .w specjalnym dodatku muratora o Drewnie w domu, które mówią o możliwości klejenia desek do podłoża.Na forum też różnie się ludziska wypowiadają. Ja sam się głęboko zastanawiam ,bo mam z kolei dosyć równą podłogę nad piwnicą, strop jest ocieplony od dołu i nie specjalnie widzę sens układania legarów . Najchętniej kleiłbym deski do podłoża ale trochę się boję.Może jest ktos kto kleił, używa i jest zadowolony?(lub nie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 14.06.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 No właśnie z tą deską na kleju to różnie mówią. W większości tekstów piszą , że deski wyłącznie na legarach przykręcone albo przybite. Ale są też publikacje np .w specjalnym dodatku muratora o Drewnie w domu, które mówią o możliwości klejenia desek do podłoża.Na forum też różnie się ludziska wypowiadają. Ja sam się głęboko zastanawiam ,bo mam z kolei dosyć równą podłogę nad piwnicą, strop jest ocieplony od dołu i nie specjalnie widzę sens układania legarów . Najchętniej kleiłbym deski do podłoża ale trochę się boję.Może jest ktos kto kleił, używa i jest zadowolony?(lub nie).P.S. Może dzisiaj nie specjalnie kojarzę ale co masz na myśli z deskami 40/80? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.06.2004 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 stolarz od ktorego mam zamiar wziac drewno kladzie prawie wylacznie bezposrednio na klej na beton. przyklejanie desek do osb wydaje mi sie nawet bardziej naturalnym poniewaz drewno i osb chyba lepiej "wspolpracuja" niz beton i drewno. ciekaw jestem czy ktos ma taki sam problem jak ja (nierowna wylewka na ktora trzeba polozyc deski) i jak go rozwiazal. ciekaw jestem czy ktos tez kladl deske na osb i jak to dokladnie nalezy wykonac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 15.06.2004 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 odswieze moj problem bo moze macie nowe pomysly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek i K77 15.06.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Miałem podobny problem, mianowicie w naszym domu poprzedni właściciele wylali strop, gdzie różnica w poziomie dochodziła do 20 cm. Zdecydowaliśmy się na podłogę z desek układaną na legarach. Legary zostały umieszczone co około 55 cm, natomiast nierówności zostały zniwelowane poprzez umieszczanie podkładek pomiędzy legarami, a krzywo wylanym stropem. Legary w naszym przypadku miały przekrój 8x10, a jako podkładki były stosowane klocki drewniane przykręcane do stropu.Deski zakupiliśmy w jednym z hipermarketów w promocyjnej cenie 35 zł/m2 (deska lita sosnowa - produkt Barlinek) o dł.2,4m szer. 11 cm. Deski z dwóch stron miały pióra (krótszy i dłuższy bok), a z dwóch pozostałych wpusty - dokładnie tak jak panele podłogowe. Deski zostały ułożone na mijanke.Co przemawiało według nas za takim rozwizaniem - konieczność wypoziomowania podłogi i warstwa użytkowa z desek litych (możliwość późniejszego odnawiania). W przypadku stosowania paneli lub parkietu to należałoby ułożyć na legarach płytę OSB jako podkład. W przypadku zastosowania desek litych - płyta OSB jest zbędna. Deski zostały przykręcone wkrętami do legarów. Zastanawialiśmy sie również nad ich klejeniem w miejscach łączeń, ale przecież drewno pracuje i nie chcieliśmy w przyszłości oglądać na naszych podłogach efektownych aczkolwiek niekontrolowanych pęknięć (niekoniecznie w miejscu łączenia desek). Miejsca łączenia desek zawsze umieszczaliśmy na legarach. Przyznaję rację że efektownie to teraz wygląda, w pozostałej części domu mamy deskę litą sosnową ale bez łączeń. Ta z łączeniami jest ciekawsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 15.06.2004 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 jacek deski klonowe ktore wybralismy moga byc w dlugosciach 40 i 80 (ew 50 i 100) tak wiec na mijanke i bezposrednie kladzenie na legarach nie moznabylo liczyc. poza tym musialby byc grubsze a wiec i drozsze. wlasnie zamowilem deski roznej dlugosci 22mm. beda polozone na osb 15mm na klej. mam nadzieje ze klonowy urok sloi i porozrzucane laczenia zadowola nasze oko . jesli ktos moglby poradzic cos odnosnie zaplanowanej przez nas technologii bede wdzieczny za rady. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroma 15.06.2004 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Jacek ,w jaki sposób przymocowałeś legary do nierównego podłoża?Ja mam podobną sytuację i zastanawiam się , czy nie kłaść legarów na wylewce z betonu, ale nie wiem czy to dobry pomysłJaroma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroma 15.06.2004 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Jacek ,w jaki sposób przymocowałeś legary do nierównego podłoża?Ja mam podobną sytuację i zastanawiam się , czy nie kłaść legarów na wylewce z betonu, ale nie wiem czy to dobry pomysłJaroma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek i K77 15.06.2004 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Tom SoyerWidocznie Tomku nie zrozumiałem Twojego problemu, w takim przypadku jak opisujesz postąpiłbym podobnie z uwagi na grubość desek o których mówisz. My rozważaliśmy zakup deski barlinieckiej, ale właśnie jej grubość, wiązałaby się z koniecznością ułożenia płyt OSB bezpośrednio na legarach, a dopiero na te płyty moglibyśmy ułożyć cieńsze deski barlinieckiej. Zdecydowały koszty. JaromaLegary zostały przez nas wypoziomowane w stosunku do najwyższego punktu posadzki. Szczeliny jakie powstały pod legarami zostały uzupełnione klockami, tzn. w odległości co ok. 50 cm umieszczony został klocek drewniany odpowiedniej grubości (wg. potrzeb) który to przykręcaliśmy kołkami do krzywego stropu, a do przykręconych klocków zostały przytwierdzone legary. Dodatkowo pomiędzy legarami ułożyliśmy wełnę mineralną. Ponadto pod klocki wyrównawcze wkładaliśmy piankową taśmę wygłuszającą (stosowana jest ona do odizolowywania ścianek działowych w technologii płyt gipsowych) w celu dodatkowego wytłumienia stropu. W archiwum znajdziesz podobne rozwiązanie, jeden z naszych forumowiczów doradził mi zamiast klocków podlewać lub podmurowywać powstałą po wypoziomowaniu legarów szczelinę (uprzednio należało oczywiście owinąć legary folią w celu odcięcia ewentualnej wilgoci). Jednak z uwagi na czas zdecydowaliśmy się zastosować sposób z klockami. Podobne rozwiązanie do zastosowanego przez nas, ponoć wykorzystywane jest przy budowie posadzek w halach sportowych z tą różnicą, że tam legary układane są dwurzędowo tj. poprzecznie do siebie. Pierwszy rząd legarów przytwierdzany jest do stropu, drugi rząd legarów układa się prostopadle nad pierwszym, a następnie skręca się je ze sobą, następnie montowane są płyty wiórowe i parkiet. Tak bynajmniej opisywał mi to jeden z wykonawców, który trudni się układaniem i cyklinowaniem podłóg i parkietów od dobrych kilku lat.Wykonawca doradzał mi uprzednie wypoziomowanie nierówności poprzez wyrównanie największych nierówności styropianem, a następnie wylanie co najmniej 5 cm wylewki betonowej. Jednak w naszym przypadku, jak to przeliczyliśmy wiązałoby się to z dużym dociążeniem stropu (I piętro i ok. 3,5 m3 betonu) pomimo zastosowania styropianu oraz wzrostem kosztów. Jeżeli np. zdecydujesz się na wylewkę wyrównującą, to nie wiem czy nie lepiej zastosować następnie np. paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 17.06.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 co do klejenia desek, to wszystko zalezy od ich wielkości oraz czy jest miejsce na legary. deski długosci 1,5 - 1,8 m , mozna kleić do betonu na kleje poliuretanowe, jedno lub dwuskłanikowe.Tak sam do płyt OSB, ale płyty muszą byc przed klejeniem przeszlifowane, aby zwiekszyc przyczepność kleju oraz powinny być one (podobnie jak beton) dokładnie odkurzone i zagruntowane. pozdrawiam mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.06.2004 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 co do klejenia desek, to wszystko zalezy od ich wielkości oraz czy jest miejsce na legary. deski długosci 1,5 - 1,8 m , mozna kleić do betonu na kleje poliuretanowe, jedno lub dwuskłanikowe. Tak sam do płyt OSB, ale płyty muszą byc przed klejeniem przeszlifowane, aby zwiekszyc przyczepność kleju oraz powinny być one (podobnie jak beton) dokładnie odkurzone i zagruntowane. pozdrawiam mj wg mojej wiedzy szlifowanie zmniejsza przyczepnosc ale ... brak mi doswiadczenia. gruntowanie moze miec jednak jak najbardziej sens. czy plyty OSB (pod przyszlosciowe deski dl 40..140cm/10cm) musza/nie powinny byc/moga byc przymocowane do legarow? jakiej grubosci osb zastosowac (deski 23mm)? jak szeroko wtedy rozstawic legary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 18.06.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 wg mojej wiedzy szlifowanie zmniejsza przyczepnosc ale ... brak mi doswiadczenia. gruntowanie moze miec jednak jak najbardziej sens. czy plyty OSB (pod przyszlosciowe deski dl 40..140cm/10cm) musza/nie powinny byc/moga byc przymocowane do legarow? jakiej grubosci osb zastosowac (deski 23mm)? jak szeroko wtedy rozstawic legary? szlifowanie jest po to amy zlikwidować tę wierzchnia rastwe płyty która jest woskowo-tłuszczowa. Można to zrobic papierem o granulacji np P36, więc nie będzie to gładkie. Gruntowanie jest po to aby zebrac resztki kurzu z powierzchni i przygotowac środowisko chemiczne pod klej. Rozstaw legarów / grubość płyty: 400-500 mm / 15-18 mm 500-600 mm / 18-22 mm do 800 mm / 22 mm przy deskach o grubości 23 mm proponuje rozstaw 600 mm i płytę 18 mm (te deski już są grube). pozdrawiam mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.06.2004 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 dzieki maciejuwreszcie konkretne informacje. Co do plyt OSB to mozna je chyba kupic takze surowe (tzn bez zawoskowanej powierzchni) :? jeszcze jedno : czy i jak mocowac te OSB do legarow? (podloga "ograniczona" jest gk). czy legary przykrecac na stale (u mnie nie ma za bardzo do czego - polepa) czy wystarczy je ulozyc na plackach zaprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts