Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak najlepiej sterować ogrzewaniem podłogowym?

ezg2014

Recommended Posts

Ogrzewanie podłogowe w całym domu. Obecnie pompa ciepła z histerezą. Amplituda (obniżenie) fabrycznie 5 stopni. Jak najlepiej sterować ogrzewaniem podłogowym? Najlepiej czyli ekonomicznie i tak by uzyskać pożądaną temperaturę. Wiadomo, że jak podniosę temp. na pompie dla poszczególnych punktów histerezy to temperatura w domu w zrośnie. Czy taki sam efekt będzie gdy obniżę amplitudę (obniżenie)? Co jest lepsze?

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ogrzewanie podłogowe w całym domu. Obecnie pompa ciepła z histerezą. Amplituda (obniżenie) fabrycznie 5 stopni. Jak najlepiej sterować ogrzewaniem podłogowym? Najlepiej czyli ekonomicznie i tak by uzyskać pożądaną temperaturę. Wiadomo, że jak podniosę temp. na pompie dla poszczególnych punktów histerezy to temperatura w domu w zrośnie. Czy taki sam efekt będzie gdy obniżę amplitudę (obniżenie)? Co jest lepsze?

Chyba (nieswiadomie) zamotales sie uzywajac terminow, kotrych znaczenia do konca chyba nie znasz. ;)

Napisz to mprosciej, bo stwierdzenie "punkty histerezy" nie znaczy w praktyce nic. Moze chodzilo Ci o punkty krzywej grzewczej?

To może ja pociągnę temat dalej :D

Powiedzcie jak krowie na rowie. Mam ustawione u siebie temperatury droga/tania 16/18. pompa pracuje przez ostatni tydzien tak około 3-3,5 godziny na dobę w jednym cyklu w nocy. Mam ustawioną krzywą grzewczą nr 2 i pracuję na czujniku temp. wewnętrznej. Czy jeśli zwiększę krzywą grzewczą na np. nr 4 to zwiększy mi się temp. w domu? Czy po prostu czujnik wcześniej zdąży wyłączyć pompę?

Chodzi mi o to jak wydłużyć cykl pracy pompy, aby więcej naładować posadzkę.

Przy obecnych u mnie temperaturach zewnętrznych i docelowo temp. wewn. 22C pompa powinna chodzić tak z 7,5-8,5 godziny na dobę. Od końca pracy pompy (1-2 w nocy) do godziny 22 (19-20 godzin) temperatura spada o niecały 1C. Rury w podłogówce mam chyba wystarczająco:1050mb, wszędzie co 15cm, łazienki i wiatrołap co 10cm.

To może ja pociągnę temat dalej :D

Powiedzcie jak krowie na rowie. Mam ustawione u siebie temperatury droga/tania 16/18. pompa pracuje przez ostatni tydzien tak około 3-3,5 godziny na dobę w jednym cyklu w nocy. Mam ustawioną krzywą grzewczą nr 2 i pracuję na czujniku temp. wewnętrznej. Czy jeśli zwiększę krzywą grzewczą na np. nr 4 to zwiększy mi się temp. w domu? Czy po prostu czujnik wcześniej zdąży wyłączyć pompę?

Chodzi mi o to jak wydłużyć cykl pracy pompy, aby więcej naładować posadzkę.

Przy obecnych u mnie temperaturach zewnętrznych i docelowo temp. wewn. 22C pompa powinna chodzić tak z 7,5-8,5 godziny na dobę. Od końca pracy pompy (1-2 w nocy) do godziny 22 (19-20 godzin) temperatura spada o niecały 1C. Rury w podłogówce mam chyba wystarczająco:1050mb, wszędzie co 15cm, łazienki i wiatrołap co 10cm.

jak osiąga zadaną temp. i się wyłącza to podnieść temperaturę a jak nie osiąga zadanej i się wyłącza to podnieść krzywą ...

no ale ja się nie znam więc może jeszcze "klepiący po...." się wypowiedzą ...:cool:

Oj Jasiek jasiek, nie docinaj nam ...pompiarzom. U mnie występuje pierwsza wersja, osiąga temperaturę, ale tej zimy nie będziemy jeszcze mieszkać więc nie będę podnosić temperatury, ale wniosek z tego co piszesz jest taki, że u mnie chyba wszystko jest ok?

Tak na marginesie, chętnie grzałbym czystym prądem, ale jak myślisz jakie wychodzi zapotrzebowanie na ogrzewanie mego domku średnio dobrze zaizolowanego? :cool:

O ile mi wiadomo to jest na powrocie, bo delta na sterowniku TPCwy/Tco wynosi około 6

Pompa nie taktuje, pracuje te 3,5 godziny w jednym cyklu - musi podnieść temperaturę w domu prawie o 1 stopień.

P.S.

Na kolejną zimę zamontuję jak u Ciebie Sterr101, tylko jest on jakiś taki mułowaty trochę w tym co pokazuje, jakby opóźniony w rozwoju :D

O ile mi wiadomo to jest na powrocie, bo delta na sterowniku TPCwy/Tco wynosi około 6

Pompa nie taktuje, pracuje te 3,5 godziny w jednym cyklu - musi podnieść temperaturę w domu prawie o 1 stopień.

P.S.

Na kolejną zimę zamontuję jak u Ciebie Sterr101, tylko jest on jakiś taki mułowaty trochę w tym co pokazuje, jakby opóźniony w rozwoju :D

A jaką masz na wyjściu pod koniec cyklu. Masz okienko taniego prądu w dzień.

Może jest trochę mułowaty bo niby ma rozdzielczość 0,1 st. lecz często przeskakuje o 0,2 a nawet 0,3 st.ale ma ta zaletę że ma ustawiane trzy temperatury które można zmieniać co godzinę.

Jak patrzyłem ze 2 tygodnie temu jak miałem jeszcze ustawioną temp. w domu 20C to kończyło gdzieś na 32C.

Może w weekend wybiorę się na budowę na noc to jeszcze posprawdzam. Mają być u nas mrozy do -10C

Mam G12W w PGE więc mam okienko i tanie weekendy :D

Na twoim miejscu puszczałbym ją w tanim okienku w dzień. Zastosuj sterra i ustaw najniższą na 17 st. a w godz 22- 3 17,5 st oraz 3-6 i 13-15 18 st. Wtedy masz gwarancje że w drogiej ci się nie załączy.

Czyli dobrze zrozumialem.

Takie sterowanie ogranicza grzanie akumulacyjne. Po to masz krzywa grzewcza na pompie, zeby tempratura wylewki byla zalezna od warunkow zewnetrznych w danym momencie. Ty wprowadzasz dodatkowy czynnik zaburzajacy ta zaleznosc w postaci sterowania temperatura wewnetrzna. To sie dla mnie kupy nie trzyma. :)

ok Pomyślę nad tym w weekend. Wciąż tylko nie mogę znaleźć dla niego odpowiedniego miejsca w domu. Krzywą zostawić na 2 czy dać większą, ustawienia temp. na pompie rozumiem większe niż na sterze? O ile stopni?

Temp wewn na pompie większe. Krzywą zostaw, a Tmaxco ustaw na 28 to wtedy PC na zasilaniu nie powinna mieć więcej jak 36 st. Jeśli teraz po 3 h masz 32 st to jest bardzo dobrze. Z tego widać że twoja PC może pracować w bardzo długich cyklach aby osiągnąć 35 na zasilaniu. Ciekaw jestem czy tak będzie jak zamieszkasz i będziesz utrzymywał temp. 22 st. Teraz grzejesz raz na dobę i przez to podłoga jest dość mocno wystudzona.

Pyxis, ale ja chcę sterować temp. wewnętrzną, przy pogodówce u mnie chodziłaby cały czas obiegówka Gz

Mariusz, u mnie podłogówka była zaprojektowana na 38C przy -22, ale ją przewymiarowałem o jeden krok (5cm), myślisz, że jak będę mieszkał to rozgrzana posadzka spowoduje wzrost Tco? Na razie gołego jastrychu mam ok. 8,5-9 cm (dojdą płytki), to też pewnie wpływa na temp. wody.