Pyxis 27.11.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Pyxis, ale ja chcę sterować temp. wewnętrzną, przy pogodówce u mnie chodziłaby cały czas obiegówka Gz Aaaaa, czyli ty po prostu "latasz" w ten sposob nie do konca dopracowane sterowanie pompy. No to inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 27.11.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Dlaczego "latam"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.11.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 "Latasz", bo dzialanie pompki obiegowej GZ przez caly sezon grzewczy jest jakims fatalnym nieporozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 27.11.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Tak to jest zrobione w sterowniku Frisko od mojej pompy. Dlatego myślę, że pomysł mar1173 jest ciekawy i godny sprawdzenia. Sterr101 pozwalana godzinowe zakresy ustawien trzech temperatur i mamy do tego różne histerezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.11.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 To jakas tragiczna pomylka tego, ktory takie sterowanie wymyslil. Jesli tak masz, to ja bym juz przeszedla na sterowanie tempertura wewnetrzna. Tylko sterownik musi miec mozliwosc jej podbicia w zadanym przedziale czasu. Ustawienia na pompie zrobil bym w ten sposob, zeby nie wylaczala sie na podstawie odczytow z wlasnego sterownika, tylko polegala na tym pokojowym. Niestety wtedy pozbawiasz sie krzywej grzewczej, co przy grzaniu akumulacyjnym duzo pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 27.11.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Dlatego mam możliwość ustawienia maksymalnej temperatury wody powracającej z podłogówki. Więc albo zadziała dodatkowy sterownik lub ustawienie max wody powracajacej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.11.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 No ale po co ma zadzialac max wody powracajacej, skoro pokojowy sterownik nie pokazuje jeszcze zadanej przez Ciebie temperatury? Odetnie Ci za wczesnie zrodlo ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 27.11.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Hmm może po to, aby zniwelować "zakłócenia" czujnika temp.wewn. np. przez chwilowe spadki temp. w jego otoczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 27.11.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Aaaaa, czyli ty po prostu "latasz" w ten sposob nie do konca dopracowane sterowanie pompy. No to inna sprawa. Gdyby krzywą można było modyfikować to byłaby inna sprawa. Dlatego ja mam ustawioną Tmaxco na 28 st i PC grzeje powrót z podłogi do 28 +2 czyli zasilanie osiąga ok 36 st. i załącza się ponownie jeśli jest taka potrzeba gdy powrót spadnie do 28- 2st. czyli 26. Resztę robi już sterowni wewnętrzny. Idealnym byłoby dodatkowo pilnować minimalnej temperatury wylewki w drogiej taryfie. Jednak teraz jest dobrze kiedy bym nie przeszedł koło sterownika jest 22,3-22,5 oczywiście jak nie ma gości i słońca. Dodatkowo puszczam jeszcze w godzinach 18-19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.11.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Hmm może po to, aby zniwelować "zakłócenia" czujnika temp.wewn. np. przez chwilowe spadki temp. w jego otoczeniu? Otworzysz lodowke? Niestety czujnik musi byc w miejscu jak najmniej podatnym na takie sztuczne zaburzenia temperatury, ale calkowicie ich nie wyeliminujesz. Ja sie od poczatku zastanawialem jak to zrobic, bo mam w domu kominek i napalenie w nim rozjechalo by mi sterowania na amen. Rozwiazaniam zbawiennym okazal sie czujnik w wylewce, al Ty takiej mozliwoscie jak napisales nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.11.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Gdyby krzywą można było modyfikować to byłaby inna sprawa. Dlatego ja mam ustawioną Tmaxco na 28 st i PC grzeje powrót z podłogi do 28 +2 czyli zasilanie osiąga ok 36 st. i załącza się ponownie jeśli jest taka potrzeba gdy powrót spadnie do 28- 2st. czyli 26. Resztę robi już sterowni wewnętrzny. Idealnym byłoby dodatkowo pilnować minimalnej temperatury wylewki w drogiej taryfie. Jednak teraz jest dobrze kiedy bym nie przeszedł koło sterownika jest 22,3-22,5 oczywiście jak nie ma gości i słońca. Dodatkowo puszczam jeszcze w godzinach 18-19. OK. Tylko nie rozumiem jednego. Zadajesz temperature np 22*C w tanim pradzie. Pompa pracuje. Na sterowniku jest 21,5*C a Tz osiaga zadane przez Coebie maksimum i pompa sie zatrzymuje. Jaki to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 27.11.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Chyba nie będę mógł mieć lodówki w domu Mariusz te +2 i -2 to ustawienie wewnętrzne sterownika? U Ciebie obiegówka chodzi nonstop? Skąd pompa ciepła będzie wiedziała, że powrót jak to napisałeś spadnie do 28-2, przecież jak grzejesz to temp. na powrocie w zasadzie tylko rośnie. Coś nie do końca kumam sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 27.11.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 OK. Tylko nie rozumiem jednego. Zadajesz temperature np 22*C w tanim pradzie. Pompa pracuje. Na sterowniku jest 21,5*C a Tz osiaga zadane przez Coebie maksimum i pompa sie zatrzymuje. Jaki to ma sens? Się zatrzymuje ale obiegówka chodzi i PC bada cały czas wodę w układzie i jeśli ta spadnie do założonej czyli Tmaxco -2 st. i sterownik wewnętrzny nadal mówi grzać to PC grzeje. Przy dobrze zrobionej podłogówce i nie bardzo przewymiarowanej PC To zabezpieczenie będzie działać tylko w okresach przejściowych i przy wysokim DZ. Poza tym PC działa w jednym cyklu. Nie ma sensu gonić PC na wysokich temperaturach. Zrobi sobie ok 1h przerwy i cykl zacznie od nowa. Wojtek Sterownik tak działa że wyłącza PC przy Tmaxco + 2 st. i włącza ponownie przy Tmaxco -2st. po wyłączaniu PC obiegówka działa cały czas chyba że temperatura wewnętrzna został osiągnięta to wtedy wyłącza się wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 27.11.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Czyli jeśli wcześniej zadziała Tmaxco niż sterownik wewn. to obiegówka chodzi dalej? Do momentu aż Tmaxco -2st. lub sterownik wskaże zadaną tem. wewn.? Sorki pewnie Ciebie powtórzyłem, ale sprawdzam czy o rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.11.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Się zatrzymuje ale obiegówka chodzi i PC bada cały czas wodę w układzie i jeśli ta spadnie do założonej czyli Tmaxco -2 st. i sterownik wewnętrzny nadal mówi grzać to PC grzeje. Rozumiem. Tylko p[ytam sie po co? Dlaczego jednym cyklem nie dogrzewa do t zadanej na sterowniku pokojowym? Jaki to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 27.11.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Może aby nie przegrzać posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 27.11.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Może aby nie przegrzać posadzki? i powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 27.11.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Mariusz, wrócę na moment do sterra. Czy w sterowniku pompy krzywa ma być jak dotąd np. nr 2 czy dać jakąś większą i czy to coś zmieni? np. szybsze nagrzewanie posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.11.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Może aby nie przegrzać posadzki? Co Cie obchodzi posadzka, skoro sterujesz temperatura wewnetrzna. To jest scisle powiazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 27.11.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Nie wiem więc tylko pytam się tych, którzy mają i używają ...oczywiście pompy do ogrzewnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts