Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak najlepiej sterować ogrzewaniem podłogowym?

ezg2014

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jakas tragiczna pomylka tego, ktory takie sterowanie wymyslil. :)

Jesli tak masz, to ja bym juz przeszedla na sterowanie tempertura wewnetrzna. Tylko sterownik musi miec mozliwosc jej podbicia w zadanym przedziale czasu. Ustawienia na pompie zrobil bym w ten sposob, zeby nie wylaczala sie na podstawie odczytow z wlasnego sterownika, tylko polegala na tym pokojowym.

Niestety wtedy pozbawiasz sie krzywej grzewczej, co przy grzaniu akumulacyjnym duzo pomaga.

Aaaaa, czyli ty po prostu "latasz" w ten sposob nie do konca dopracowane sterowanie pompy. No to inna sprawa.

Gdyby krzywą można było modyfikować to byłaby inna sprawa. Dlatego ja mam ustawioną Tmaxco na 28 st i PC grzeje powrót z podłogi do 28 +2 czyli zasilanie osiąga ok 36 st. i załącza się ponownie jeśli jest taka potrzeba gdy powrót spadnie do 28- 2st. czyli 26. Resztę robi już sterowni wewnętrzny. Idealnym byłoby dodatkowo pilnować minimalnej temperatury wylewki w drogiej taryfie. Jednak teraz jest dobrze kiedy bym nie przeszedł koło sterownika jest 22,3-22,5 oczywiście jak nie ma gości i słońca. Dodatkowo puszczam jeszcze w godzinach 18-19.

Hmm może po to, aby zniwelować "zakłócenia" czujnika temp.wewn. np. przez chwilowe spadki temp. w jego otoczeniu? :sick:

Otworzysz lodowke? ;)

Niestety czujnik musi byc w miejscu jak najmniej podatnym na takie sztuczne zaburzenia temperatury, ale calkowicie ich nie wyeliminujesz. Ja sie od poczatku zastanawialem jak to zrobic, bo mam w domu kominek i napalenie w nim rozjechalo by mi sterowania na amen. Rozwiazaniam zbawiennym okazal sie czujnik w wylewce, al Ty takiej mozliwoscie jak napisales nie masz.

Gdyby krzywą można było modyfikować to byłaby inna sprawa. Dlatego ja mam ustawioną Tmaxco na 28 st i PC grzeje powrót z podłogi do 28 +2 czyli zasilanie osiąga ok 36 st. i załącza się ponownie jeśli jest taka potrzeba gdy powrót spadnie do 28- 2st. czyli 26. Resztę robi już sterowni wewnętrzny. Idealnym byłoby dodatkowo pilnować minimalnej temperatury wylewki w drogiej taryfie. Jednak teraz jest dobrze kiedy bym nie przeszedł koło sterownika jest 22,3-22,5 oczywiście jak nie ma gości i słońca. Dodatkowo puszczam jeszcze w godzinach 18-19.

OK. Tylko nie rozumiem jednego. Zadajesz temperature np 22*C w tanim pradzie. Pompa pracuje. Na sterowniku jest 21,5*C a Tz osiaga zadane przez Coebie maksimum i pompa sie zatrzymuje. Jaki to ma sens?

Chyba nie będę mógł mieć lodówki w domu :lol2:

Mariusz te +2 i -2 to ustawienie wewnętrzne sterownika? U Ciebie obiegówka chodzi nonstop? Skąd pompa ciepła będzie wiedziała, że powrót jak to napisałeś spadnie do 28-2, przecież jak grzejesz to temp. na powrocie w zasadzie tylko rośnie. Coś nie do końca kumam sorki.

OK. Tylko nie rozumiem jednego. Zadajesz temperature np 22*C w tanim pradzie. Pompa pracuje. Na sterowniku jest 21,5*C a Tz osiaga zadane przez Coebie maksimum i pompa sie zatrzymuje. Jaki to ma sens?

Się zatrzymuje ale obiegówka chodzi i PC bada cały czas wodę w układzie i jeśli ta spadnie do założonej czyli Tmaxco -2 st. i sterownik wewnętrzny nadal mówi grzać to PC grzeje. Przy dobrze zrobionej podłogówce i nie bardzo przewymiarowanej PC To zabezpieczenie będzie działać tylko w okresach przejściowych i przy wysokim DZ. Poza tym PC działa w jednym cyklu. Nie ma sensu gonić PC na wysokich temperaturach. Zrobi sobie ok 1h przerwy i cykl zacznie od nowa.

Wojtek

Sterownik tak działa że wyłącza PC przy Tmaxco + 2 st. i włącza ponownie przy Tmaxco -2st. po wyłączaniu PC obiegówka działa cały czas chyba że temperatura wewnętrzna został osiągnięta to wtedy wyłącza się wszystko.

Się zatrzymuje ale obiegówka chodzi i PC bada cały czas wodę w układzie i jeśli ta spadnie do założonej czyli Tmaxco -2 st. i sterownik wewnętrzny nadal mówi grzać to PC grzeje.

Rozumiem. Tylko p[ytam sie po co? Dlaczego jednym cyklem nie dogrzewa do t zadanej na sterowniku pokojowym? Jaki to ma sens?