mar1173 28.11.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Mariusz, wrócę na moment do sterra. Czy w sterowniku pompy krzywa ma być jak dotąd np. nr 2 czy dać jakąś większą i czy to coś zmieni? np. szybsze nagrzewanie posadzki? Spójrz na tabelę krzywych. Może być tak że czasami w dzień jest dosyć ciepło 10 -12 st nawet zimą i wtedy zadana z krzywej 2 wynosi ok 24 st i w takim przypadku PC raczej n ie załączy się w tanim okienku lub załączy się na chwilę i zaraz wyłączy. Dlatego wg mnie najlepiej ustaw sobie Tmaxco na 28 st a krzywą podnieś na większą żeby nie miała wpływu na pracę PC. Jeśli zauważysz podczas silnych mrozów że PC nie daje rady to podniesiesz Tmaxco. Znalazłem taki sterownik który steruje temp wen. ale dodatkowo ma czujnik zewn. do podłogi i na nim można ustawić min temp podłogi co podniosło by komfort w sytuacji gdy temp wewnętrzna jest ok ale podłoga wychłodzona i komfort spada. Jedyna wada to że jest przewodowy a bezprzewodowy trochę drogi. Jak jeszcze możesz wstaw podłogę kawałek rurki miedzianej z wyprowadzeniem na ścianę gdzie mógłby być zamocowany sterownik by w przyszłości była możliwość wstawienia czujnika podłogowego. Coraz bardziej przekonuje mnie takie grzanie że w taniej taryfie grzejemy na temp wewnętrzną a w drogiej dodatkowo na minimalną komfortową temp podłogi. Ten sam efekt można osiągnąć używając dodatkowego sterownika z czujnikiem podłogowym a nawet lepszy bo możemy sterować podłogą różnymi temperaturami i w przedziałach czasowych. Zużycie w drogiej taryfie na pewno by wzrosło kwestia tylko o ile. Zakładając że PC dla utrzymania komfortu dodatkowo musiałaby pracować prze 2 h dziennie i 100 dni w sezonie bo nie w każdy dzień taka potrzeba istnieje i przy G12W jest tylko 5 dni w tygodniu wychodzi mi ok 280 zł więcej niż trzymanie się sztywno taniej taryfy. Jednak w tej chwili i tak grzeję ok 1 h w drogiej dla wieczornego komfortu to różnica wyszła by o połowę mniejsza czyli ok 25 zł/mies. Moim zdaniem warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 28.11.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Mariusz, wielkie dzięki za informacje! Jakbyś kiedyś coś zmieniał ze sterownikami to dawaj znać czy na PW czy na maila. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 28.11.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Mariusz, jutro podpinam sterra. Producent pompy powiedział mi, że równolegle do przekaźnika trzeba wlutować rezystor tak ok. 100 omów - szeregowo z czujnikiem. Też tak masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 28.11.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Nie mam rezystora i nic mi o nim nie mówił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 28.11.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Mariusz, wielkie dzięki za informacje! Jakbyś kiedyś coś zmieniał ze sterownikami to dawaj znać czy na PW czy na maila. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc. Przeczytaj dokładnie instrukcję. Sterownik ustaw w pomieszczeniu najmniej podatnym na zyski najlepiej w północnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 29.11.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Pyxis, Czy mógłbyś opisać jak masz u Siebie rozwiązane sterowanie temperaturą w domu? Sterujesz samą temp. podłogi czy też powietrza? Jeśli to nie problem to podaj jakie masz ustawienia w Swoim sterowniku, temperatury, histerezy, przedziały czasowe itp. z góry dzięki. P.S. W lokalnym radiu zapowiadali na noc nawet -14, chyba będę zakładał sweter wychodząc na zewnątrz, w T-shircie będzie za chłodno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.11.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Moge Ci opisac, ale te nastawy sa dla mojego domu i pewnie w Twoim sie nie sprawdza. Steruje za pomoca pomiaru teperatury wylewki tuz pod okladzina. Histereza 0,4K Krzywa grzewcza dla +5 na 24*C, dla 0*C na 25*C. Grzanie akumulacyjne. Przy takiej krzywej mam teraz w domu w okolicach 22,5*C. Ustawione podbicie dla taniego pradu wg taryfy G12g Tauron. CWU grzane priorytetowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 29.11.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Jak masz ustawione parametry temp wylewki i jakie podbicie dla taniego prądu?Tak się zastanawiam czy nie dałoby się przełożyć czyjnika temp wewn. pod wykładzine (płytki) na posadzce, i wtedy grzać do określonej temp posadzki, która jak sam pisałeś jest w stałej zależności z temp wewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 30.11.2014 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jak masz ustawione parametry temp wylewki i jakie podbicie dla taniego prądu? Tak się zastanawiam czy nie dałoby się przełożyć czyjnika temp wewn. pod wykładzine (płytki) na posadzce, i wtedy grzać do określonej temp posadzki, która jak sam pisałeś jest w stałej zależności z temp wewnętrzną. On steruje wg krzywej. U nas tak się nie da. Możesz dołożyć drugi sterownik i sterować podłogą tzn ustawić na minimalną komfortową temp. podłogi niezależnie od temperatury wewnętrznej. I wtedy grzejesz albo na czujniku w podłodze albo na powietrznym. Na pewno komfort by wzrósł i zużycie w drogiej także.Inaczej musiałbyś co chwilę zmieniać nastawy bo byłoby albo za zimno albo za gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Temp wylewki wlasnie podalem we wczesniejszym poscie. Tak jak mar napisal to ustawienie z krzywej grzewczej.Podbicie dla taniego to teraz 3K, ale na to tez nie patrz, bo ja mam dla niskich temperatur zewnetrznych bardzo stroma krzywa grzewcza. Dzieki temu pompa nim zalaczy sie w drogim pradzie najpierw wykorzysta w 100% tani. Jak bys ten czujnik co jest przy pompie wlozyl do wylewki, zamiast na powrot GZ, to mialo by szanse dzialac, tylko sterownik musialby nie krecic pompka obiegowa GZ, a tego chyba sie nie da osiagnac. Maja to sterownie jakos u Ciebie slabo przemyslane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 30.11.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Temp wylewki wlasnie podalem we wczesniejszym poscie. Tak jak mar napisal to ustawienie z krzywej grzewczej. Podbicie dla taniego to teraz 3K, ale na to tez nie patrz, bo ja mam dla niskich temperatur zewnetrznych bardzo stroma krzywa grzewcza. Dzieki temu pompa nim zalaczy sie w drogim pradzie najpierw wykorzysta w 100% tani. Jak bys ten czujnik co jest przy pompie wlozyl do wylewki, zamiast na powrot GZ, to mialo by szanse dzialac, tylko sterownik musialby nie krecic pompka obiegowa GZ, a tego chyba sie nie da osiagnac. Maja to sterownie jakos u Ciebie slabo przemyslane. Nie da rady bo krzywa jest do .... najlepiej sam zobacz str 10 http://www.ppcpompy.eu/data/documents/RX910-SB21.pdf Tak czy siak i tak byłaby po to aby pc się włączyła i trzeba by ją ograniczać przedziałami czasowymi czujnikiem powietrza. To już lepiej jak wcześniej pisałem temp wewnętrzna + minimalna temp podłogi dla komfortu w drogiej taryfie i ograniczenie na powrocie jak zabezpieczenie PC w przypadku otwartego okna czy drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Nie mow mi, ze nie mozesz sam tej krzywej zaprogramowac, tylko wybrac (tutaj przy pompie to w rzeczywistosci pomiedzy krzywa nr 0 a 1).To jest model sterownika do jakiegos kociolka, a nie do pompy ciepla! Tez mam Frisko, ale zupelnie inne oprogramowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.11.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Moje wpięcie dodatkowego steownika pokojowego spowodowało, że pompka nie kręci się, więc teoretycznie czujnik z powrotu można przełożyć do posadzki. Tylko wtedy będziemy mieć ograniczenie temp. od góry (TCOmax) a my potrzebujemy chyba od dołu.Powiedzcie jaka ppowinna być prawidłowo temp. posadzki w stosunku do temp. wewnętrznej? Czy zawsze powinno to być 4 stopnie więcej niż temp powietrza? Czy posadzka stygnie w takim samym tempie jak powietrze w pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Podalem Ci jakie sa u mnie. To nie jest 4K wiecej, tylko zalezy od temperatury zewnetrznej. Jesli nie masz mozliwosci zadania krzywej grzewczej w miare dokladnie, to taka przekladka czujnika nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.11.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Poszedlem looknac na temperatury.W pomieszczeniu z czujnikim mam teraz temp powietrza 22.9*C. Podloga ma wg czujnika pompy 24,9*C, czyli 2K wiecej. Na zewnatrz -1*C i wiaterek. W domu przyjemnie cieplo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 30.11.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Moje wpięcie dodatkowego steownika pokojowego spowodowało, że pompka nie kręci się, więc teoretycznie czujnik z powrotu można przełożyć do posadzki. Tylko wtedy będziemy mieć ograniczenie temp. od góry (TCOmax) a my potrzebujemy chyba od dołu. Powiedzcie jaka ppowinna być prawidłowo temp. posadzki w stosunku do temp. wewnętrznej? Czy zawsze powinno to być 4 stopnie więcej niż temp powietrza? Czy posadzka stygnie w takim samym tempie jak powietrze w pomieszczeniu? Gdyby krzywa można było zmieniać to tak w innym przypadku to nie ma sensu. Jak do sterowania dodatkowo chcesz użyć podłogi to możesz wykorzystać np. http://www.sklep.e-system.com.pl/go/_info/?id=2097 http://allegro.pl/termostat-pokojowy-tygodniowy-kotla-pieca-zaworu-i4755043859.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.11.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Dzięki Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 16.12.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Na twoim miejscu puszczałbym ją w tanim okienku w dzień. Zastosuj sterra i ustaw najniższą na 17 st. a w godz 22- 3 17,5 st oraz 3-6 i 13-15 18 st. Wtedy masz gwarancje że w drogiej ci się nie załączy. pozwolę sobie na ponowne odświeżenie wątku. Otóż ustawiłem Sterra rtw101 wg ustawień podanych przez kolegę mar1173 (powyżej cytat). Pompa ciepła po 4 do 6 godzinach pracy w nocy (zależy od temp. zewn.) wyłącza się, a gdy zajadę na budowę tak między 10 a 12 Sterr pokazuje temp. 18,3C a stacja pogodowa pokazuje maksymalną zarejestrowaną temperaturę 18,5C (po wyłączeniu pompy zapewne). Mimo zastosowania Sterra i ustawionych powyższych temperatur pompa nie załącza się miedzy 13 a 15 w tanim prądzie gdyż wtedy pokazuje 18C. Histereza Sterra to 0,2C. Pompa załącza się zawsze o 22 gdyż wtedy temperatura wynosi ok. 17-17,3C, a więc następuje chyba spory spadek temp. w domu. Tak jest cały czas od 2 tygodni czyli też wtedy jak było trochę zimniej. Zastanawiam się nad ustawieniem w Sterze jednej temperatury na noc 18C (osiągnie max 18,3C, w drogich godzinach 17C, a 13-15 18,2 (włączy się jak będzie 18 lub mniej). nie wiem czy dobrze myślę i czy to ma sens teraz robić jak nikt nie mieszka, ale przynajmniej pompa pracowałaby dwa razy na dobę a nie 1 raz dłużej bo mi schładza odwierty (ostatnio 4,8C po 1,5h) w tym pewnie 2 godziny w tanim okienku w dzień. Poprawki i sugestie mile widziane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.12.2014 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Jesli mozesz zrobic podbicie temperatury na sterowniku w ciagu taniego pradu w dzien, to tak zrob. Niech pompa pracuje te 2h godzik utrzymujac w miare stala temperature.Dla DZ to w sumie niewielka roznica, ale pompa bedze pracowala bardziej optymalnie, co moze sie przelozyc na nieco wyzsza jej sprawnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts