Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak najlepiej sterować ogrzewaniem podłogowym?

ezg2014

Recommended Posts

Jesli mozesz zrobic podbicie temperatury na sterowniku w ciagu taniego pradu w dzien, to tak zrob. Niech pompa pracuje te 2h godzik utrzymujac w miare stala temperature.

Dla DZ to w sumie niewielka roznica, ale pompa bedze pracowala bardziej optymalnie, co moze sie przelozyc na nieco wyzsza jej sprawnosc.

No to teraz pomogles nie ma co sra..ie w bananie nie ma co, pomagaj tak dalej posmiejemy sie wspolnie:no:

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to teraz pomogles nie ma co sra..ie w bananie nie ma co, pomagaj tak dalej posmiejemy sie wspolnie:no:

Nie wiedzialem, ze tak bardzo zabolala Cie moja uwaga w temacie bzdur ktore pisales o oporach przeplywu, ale moze drugim razem sie doksztalcisz w stopniu podstawowym, zanim splodzisz taka "rade". Ale przyznac musze, ze mnie rozbawiles. Czekam niecierpliwie na wiecej tak przelomowych "odkryc" z fizyki. :D

Nie wiedzialem, ze tak bardzo zabolala Cie moja uwaga w temacie bzdur ktore pisales o oporach przeplywu, ale moze drugim razem sie doksztalcisz w stopniu podstawowym, zanim splodzisz taka "rade". Ale przyznac musze, ze mnie rozbawiles. Czekam niecierpliwie na wiecej tak przelomowych "odkryc" z fizyki. :D

w oporach przeplywu jestes cienki jak doopa weza ( patrz... - twoje dobiegowki DZ :D ) mam racje ? a ,,fizyk" jestes zaden i nie zwalaj winy na swojego hydre bo.... z tego co wiem to, oki ty wiesz co :yes:

Wczoraj rano ustawiłem na Sterrze temp. na tanie godziny w dzień T-18,2C (popracowała te dwie godziny). Na nocne tanie została T-=18C. Dziś w nocy PC opracowała 4 godziny, skończyła z TDz=4,2/0,0 (nie za niskie?) jak zajechałem dziś przed 13 na budowę to się okazało, że Sterr RTW101 pokazuje temperaturę 18,6C (tam gdzie wisi nie ma zysków słonecznych), a w nocy powinien wyłączyć PCi przy 18 +0,2C, stacja pogodowa stojąca obok Sterra pokazał, że maks. temp. od wczoraj to 19C :( (wskazuje tak samo jak Sterr). Dziś w dzien napewno pompa się nie włączy a dopiero w nocy. Ciekaw jestem skąd się bierze tak duży przyrost temperatury po wyłączeniu pompy? Czy ma to coś wspólnego z tym, że mam 8,5-9cm wylanej posadzki? A może chodzi o to, że jest powyżej zera całą dobę, teraz ok. 5C?

Na noc ustawię 17,8 może coś z tego wyjdzię?

Po wylaczeniu sie pompy temperatura powietrza w pomieszczeniu jeszcze przez chwile rosnie. Tez mam taki efekt przy identycznej grubosci wylewki. Jak do tego miales troszke sloneczka, to bez problemu podskoczy o 1K.

Tdz jak najbardziej do przyjecia, zwlaszcza przy suszeniu domu. Zacznij sie uwazniej przygladac, jak zejdzie ponizej 1*C.

Jak poniżej jeśli po 4 godzinach na wejściu do PCi było w nocy 4,2C?

Tak z innej beczki. Sondy w odwiertach mają sucho, jak wiercili nie trafili na żadną wodę, więc wolę myśleć pesymistycznie tak na zapas. Otóż czy byłoby problemem w przepływie glikolu gdybym (hipotetycznie) wykonał jeszcze jeden odwiert i ze wzgłedu na to, że nie mam jak go wprowadzić do kotłowni tam gdzie są dwie obecne sondy, podpiąlbym nową sondę przez zgrzewany trójnik do jednej z sond tuż przy fundamencie w ziemi? jakby to wpłynęło na przepływy? Dzięki temu nie musiałbym prowadzić nowej sondy przez pół kotłowni i przekuwać się przez posadzkę i fundament w drugim pomoeszczeniu obok.

Tak z innej beczki. Sondy w odwiertach mają sucho, jak wiercili nie trafili na żadną wodę, więc wolę myśleć pesymistycznie tak na zapas. Otóż czy byłoby problemem w przepływie glikolu gdybym (hipotetycznie) wykonał jeszcze jeden odwiert i ze wzgłedu na to, że nie mam jak go wprowadzić do kotłowni tam gdzie są dwie obecne sondy, podpiąlbym nową sondę przez zgrzewany trójnik do jednej z sond tuż przy fundamencie w ziemi? jakby to wpłynęło na przepływy? Dzięki temu nie musiałbym prowadzić nowej sondy przez pół kotłowni i przekuwać się przez posadzkę i fundament w drugim pomoeszczeniu obok.

Bedzi klopot z hydraulicznym zronowazeniem takiego ukladu. Bedziesz musial jedna nitke dlawic. Duzo lepiej, jak bys to zrobil symetrycznie.

Drugi pytanie, czy wogole warto to robic?

Boję się o temperatury DZ. Pompa do dziś pracowała tylko 260h. Budynek nie jest raczej mokry, tynki z ubiegłego lata, a tylko posadzki z lipca tego roku. No i ...brak tych pokładów wodonośnych po drodze.

Trzeba by było dławić? Napewno? dwie sondy miałyby wspólny odcinek o długości tylko 2,5-3 metry.

Moja ma w tym sezonie 273h pracy na cele CO, wiec bardzo podobnie.

Ty masz pompe 9kW i obciazenie 33W/mb odwiertu zakladajac 1800h pracy w roku to jest jak najbardziej do przyjecia. Twoja pompa (patrzac na OZC) bedzie pracowala pewnie nie wiecej niz 1200h. Ja bym sie wstrzymal z tym wierceniem.

Pewnie jakiejs tragedii by nie bylo przy podlaczeniu jakie proponujesz, ale przeplywy na pewno nie bylyby jednakowe. Z drugiej strony DZ to nie apteka.

Wychodzi nawet poniżej 1100h (zapotrzebowanie ok. 10250kWh). Porozmawiam we wtorek z instalatorem na temat tego podłączenia dodatkowej sondy. Teraz jedna z firm wiertniczych z mego miasta ma cenę 47/mb + glikol. W moimwypadku doszło by jeszcze zgrzanie trójnika z sondami. Przynajmniej nie musiałbym kuć w ścianie i fundamencie. No i oczywiście trzeba nowy rozdzielacz na 3 sondy, a to 1000 jak nic i więcej zgrzewania.

Rwojtek nie ma co sie spinac,mysle ze masz wszystko ok i nie trzeba nic komplikowac. Nie sluchaj rad ,,kolesia ze smarkami ;)'' ze tragedi nie bedzie przy takim polaczeniu sad,z tego co widze masz solidne odwierty dla twojego budynku.Wihajster zadko tutaj juz zaglada ale jak go zlapiesz to zapytaj o ten pomysl(pewnie go nie poleci)to jest kolega ktory wie o co kaman a koles ktory zagluje cyferkami jak mu wygodnie, nie ma pojecia o takich instalacjach,odwiertach tym bardziej o oporach przeplywu,u niego lekarstwem na wszystko jest dlawienie przeplywu:no: wlacznie z ,,kryzowaniem" WG.

Zobaczysz ze z czasem wilgoc odparuje i bedzie git, 100mb sondy nie musza miec wody aby byly wydajne.Odczekaj ,nie panikuj mysle ze niepotrzebnie zaprzatasz sobie glowe.

Dzięki za słowa otuchy :) na razie będę obserwował temperatury i czekał. Póki co zimy nie ma więc i pompa krótko chodzi w ciągu doby. Mój rekuperator ma minimalną nastawę 150 m3/h (20% nastawa poboru mocy), jak na zimę to pewnie za dużo i przez to pewnie też wpływa na większe zapotrzebowanie, ale wietrzyć trzeba :D

Nie sluchaj rad ,,kolesia ze smarkami ;)'' ze tragedi nie bedzie przy takim polaczeniu sad

Widze, ze jestes wybitnym "specjalista" od oporow przeplywu. Zwlaszcza ten tekst to wspaniale obrazuje :D

bo ta jedna petla w pionie ( w studni) bedzie miala juz inny opor przeplywu nawet gdy bedzie tej samej dlugosci co pozostale.