Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak najlepiej sterować ogrzewaniem podłogowym?

ezg2014

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy obecnych temp zewn może ci przegrzewać jak grzejesz w jednym ciągu. Spróbuj ustawić w godz 22-4 17,5 st 4-6 i 13-15 18st. Tylko w takim przypadku PC może się włączać 3xna dobę. A jak chcesz grzać 3x na dobę to ustaw 22-00 18 st 00-4 17,5 st 4-6 i 13-15 18st. Co do odwiertów to na razie daj sobie spokój. Jak ci zamarzną to się będziesz martwił.

Jakby zamarzły to już za późno na martwienie się. Co ja wtedy zrobię w środku zimy jak będzie -30? Nia mam zapasowaego grzania.

Miałem ustawione u siebie: 22-1 17,5C, 1-6, 13-15 18C i pompa włączała się tylko w nocy, bo w godzinach 13-15 wciąż miała jeszcze 18-18.3C, tak pokazywał Sterr nawet przy tych pierwszych mrozach -10C co niedawno były.

Teraz ustawiłem na całą noc 17,8C, dzień 17,5C a 13-15 18,2C. Na obecną pogodę powinno być ok. Przynajmniej pompa chodzi w dzień w taniej T.

Mariusz, a co myślisz o moim pomyśle z podłączeniem dodatkowej sondy do jednej z obecnych sond? Będzie to miało rację bytu? :(

Popieram poprzedników. Odwiertów powinno wystarczyć. Jeżeli miałbyś już dokładać jeden odwiert to nie robiłbym tego łącząc dodatkową sondę z sondą istniejącą. Jeżeli nie będzie innej możliwości do zrobić dodatkową sondę i możliwie identycznej długości i odległości od sond do trójnika. Ale czy jest sens wiercić kolejne 100m? Ewentualnie mniejszy odwiert i rotametry.

Jak poniżej jeśli po 4 godzinach na wejściu do PCi było w nocy 4,2C?

Tak z innej beczki. Sondy w odwiertach mają sucho, jak wiercili nie trafili na żadną wodę, więc wolę myśleć pesymistycznie tak na zapas. Otóż czy byłoby problemem w przepływie glikolu gdybym (hipotetycznie) wykonał jeszcze jeden odwiert i ze wzgłedu na to, że nie mam jak go wprowadzić do kotłowni tam gdzie są dwie obecne sondy, podpiąlbym nową sondę przez zgrzewany trójnik do jednej z sond tuż przy fundamencie w ziemi? jakby to wpłynęło na przepływy? Dzięki temu nie musiałbym prowadzić nowej sondy przez pół kotłowni i przekuwać się przez posadzkę i fundament w drugim pomoeszczeniu obok.

Zostaw w spokoju odwierty .Jesień była bardzo sucha a wiadomo że wilgoć pomaga.

W pierwszym sezonie panikowałem bardziej niż ty.U mnie rok w rok przed świętami Bożego Narodzenia mam około1,5- 2 * C na zasilaniu a w lutym cały czas trzyma 0*C i jeszcze nigdy nie spadło poniżej.Po pierwszym sezonie poprawisz niedoróbki(najlepiej weź termowizję) i jak zamieszkasz będziesz miał zyski bytowe to będzie o.k..

Nawet jeśli będzie spadać możesz zmniejszyć temperaturę wewnątrz bo chyba nie mieszkasz jeszcze.Po pierwszym sezonie wszystko się wyjaśni.

• 4 weeks później...
mar1173

Coś mi się pokręciło, powiedz mi czy jak teraz używasz sterownika Sterr101 to pompa ciepła chodzi na sterowaniu pokojowym czy pogodowym?

Sorki za głupie pytanie :D

Tylko na pokojowym, Krzywa ustawiona jakaś wysoka. Ograniczoną mam temp. powrotu na 30st. Z tymi krzywymi przynajmniej u mnie jest z tym problem że nie można jej dopasować do własnych potrzeb a te zaprogramowane przy temp. pow 0 maja za małe przełożenie na temp. CO co u mnie PC pracowała by w bardzo krótkich cyklach gdyż temp. zadana CO zostałaby bardzo szybko osiągnięta. Jedno jest pewne przerwa w grzaniu ok 4-5 h zaczyna powodować pewien dyskomfort mimo osiągniętej temp. 22,5 st. W wolnej chwili czujnik wewnętrzny PC rzucę na podłogę i w dzień ustawie na nim minimalna komfortową temp. podłogi np 23,5 st z podbiciem o 2 stopnie w godz 3-6 i 13-15 by lekko podładować. Kiedyś tak praktykowałem i było ok. Jednak docelowo jak znajdę gdzieś tani bufor ok 1000l to go wepnę i będę grzał pogodówką całodobowo i to będzie full wypas. Pozwoli to na obniżenie temp wewnętrznej (bo utrzymywanie 22,5-23 do komfortu na dłuższą metę nie należy bo nic nie można w domu zrobić), przynajmniej o 1 st i na pewno zwiększy komfort gdyż podłoga będzie cały czas delikatnie podgrzewana. U ciebie jest gęściejsza podłogówka to możesz się z krzywymi pobawić. Tylko zamontuj sobie jakiś rejestrator abyś wiedział co się dzieje i co korygować. Jeśli masz softstart to tym bardziej. Choć z góry można założyć że w okresach przejściowych w tanim dziennym okienku PC będzie miała trudności z załączaniem się lub będzie pracować w krótkich cyklach. Gdyby można było zaprogramować krzywą jak u Pyxsisa byłoby dużo prościej.

Myślałem, że krzywe w naszych pompach są tylko do sterowania pogodowego. U mnie jest problem (póki co grzeję do 18C), że jak pompa włączy się o 22 i przykładowo wyłączy się o 2 w nocy to potem nie włącza się aż do 13 chociaż jak piszesz nie jest to przyjemne już po kilku godzinach.Zastanawiam się czy docelowo właśnie nie puszczać pompy na godzinkę w drogiej rano i czy nie wydłużać taniej przerwy w dzien lub puszczać jak u Ciebie około 18 na godzinę dwie i wtedy pompa włączy się później w nocy i wyłączy bliżej czasu pobudki. Tylko wtedy może nie chcieć włączyć się w taniej w dzień, bo jeszcze może trzymać temperaturę. Byłoby to pewnie tak na zmianę. Jednego dnia włącza się więcej w taniej a drugiego więcej w drogiej.

To nie włączaj jej o 22 Ustaw 17,5 a w godz. 4-6 18 i 13-15 18,5. zostaw tak na kilka dni. Pogodówka kontroluje temperaturę w układzie CO. Jeśli zostanie osiągnięta to PC się wyłącza ale pompka co pracuje nadal, gdy temp CO w układzie spadnie poniżej zadanej wynikającej z krzywej PC znowu załączy się i tak wkółko aż zostanie osiągnięta temp. wewnętrzna i wtedy PC wyłączy się wraz z pompką CO. Spójrz sobie na krzywe i zobacz czy któraś ci będzie pasować.

• 2 weeks później...

Po dwutygodniowych testach z czujnikiem w posadzce (w szczelinie pomiędzy parkietem a płytkami odizolowany od powietrza 0,5 cm filcem umieściłem czujnik powietrzny od PC) czas na wnioski.

Temperatura zadana na czujniku to 24,3 st ( najniższą komfortowa temperaturę podłogi dla mnie ustaliłem na 24 st na powierzchni z płytek) a w godz 2-6 i 13-15 26,3 st. Sob-niedz. 24 st. cała doba. Histereza -0,3 st. ( fabryczna nie zmienialna ). Grzanie CWU 4-5,30 do 45 st i 13-15 do 47 st.

Dodatkowo w czasie gdy nie ma nikogo w domu, w drogiej taryfie wymuszona jest przerwa w grzaniu czujnikiem powietrznym dodatkowego sterownika tzn. ogrzewanie załączy się gdy temp. powietrza spadnie poniżej 21,8 st. i jest to ustawione w godzinach 6-13 pon-piąt. oraz codziennie w godz 20-00 gdyż temp. posadzki 24 st. o 20 zapewnia komfort do co najmniej 22 .

Temperatura powietrza obniżyła się do 22 sypialnia 21,5 st i jest stała praktycznie przez całą dobę z niewielkimi wahaniami w przypadku zwiększonych zysków czy silnych wiatrów ale było to nie więcej niż +/-0,2 st. Nie informowałem o tym innych domowników i nie zwrócili na to w ogóle uwagi( przynajmniej tak wnioskuję po takim samym rodzaju ubioru czyli krótki rękaw). Co najważniejsze komfort jest znacznie lepszy niż przy 23 st. z tego względu że przy grzaniu było zbyt gorąco a gdy podłoga ostygła po dłuższej przerwie w grzaniu mimo utrzymywania się temp. powietrza na stałym poziomie robiło sie chłodno. Teraz rozumiem dlaczego przy grzejnikach trzeba utrzymywać wyższą temp by zachować ten sam komfort jak przy podłogówce. Zużycie w drogiej taryfie wzrosło o ok 0,5 kWh/dzień w porównaniu jak ustawione było wymuszone grzania czujnikiem powietrza w godz 17-19. Teraz grzanie włącza się częściej ale na krótsze okresy tak że od 15 do 20 załącza się 2 razy na ok 40-50 min. W sumie PC włącza się 4-5 razy na dobę. Styczeń był w miarę stabilny temperaturowo ok 0 +/- 5 st i i praktycznie bez słońca, zobaczę jak przyjdą niższe temp. Wg mnie odpowiednia temp podłogi to klucz do komfortu, co w domach bardzo dobrze ocieplonych może być problemem bo w nich do utrzymania temp. np 22 st będzie wymagać niższej temp. podłogi lub dłuższych przerw w grzaniu. A może się mylę.