Mikolaj5 20.11.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Witajcie, Planujac instalacje sanitarna w domu, czy mozna nieco przewymiarowac rury odplywowe ze zlewow i brodzika prysznica? Dlaczego sie nad tym zastanawiam?Otoz mam absolutnie dosc zatykajacych sie rur w obecnym domu. Prawda ze zazwyczaj jest to kwestia czyszczenia syfonow - i to robie regularnie. Niemniej ruru tez sa pozapychane, zwlaszcza te przy zlewach. W domu planuje instalacje zmiekczajaca wode. Moze to ograniczy ilosc kamienia i tez jakos zmniejszy te powstajace zatory. Ewentualnie jakies inne pomysly na zwiekszenie droznosci rur odplywowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 21.11.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Witajcie, Planujac instalacje sanitarna w domu, czy mozna nieco przewymiarowac rury odplywowe ze zlewow i brodzika prysznica? Jasne, że można, ale ma to sens tylko do pewnego momentu. Te większe rury musisz gdzieś schować i jeżeli np. z tego powodu musisz zwiększyć grubość wylewki na całej powierzchni pomieszczenia, to te kilka cm razy kilkanaście m2 robi poważną różnicę. Natomiast przesadne przewymiarowanie średnicy - powiedzmy o 2 dymensje - już i tak nic nie poprawi. Dlaczego sie nad tym zastanawiam? Otoz mam absolutnie dosc zatykajacych sie rur w obecnym domu. Prawda ze zazwyczaj jest to kwestia czyszczenia syfonow - i to robie regularnie. Niemniej ruru tez sa pozapychane, zwlaszcza te przy zlewach. Zapychanie się rur to nie tylko kwestia ich średnicy, ale także spadku, łagodnych zmian kierunku, w ogóle sensownego dobrania kształtek i pewnie jeszcze paru drobiazgów - a także sposobu użytkowania!!! Jeżeli prawidłowo zaprojektowana rura zapycha się za syfonem, to coś jest nie tak - za dużo odpadków wrzuca się do zlewu, za dużo tłuszczu się wylewa, rura jest przechłodzona albo jeszcze coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 24.11.2014 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Myślełem o powiększeniu rur (szacunkowo) 20-30%.A czy wogóle jest możliwość wsadzić jakieś większe syfony? Czy to się praktykuje? Ja staram się być ostrożny z tym co ląduje w zlewie, niestety rury i syfony się i tak zatykają. Przykład odpływ w zlewie łazienkowym. Teoretycznie nie lądują tam odpadki. Tylko osad z mydła. A rura zapchana masakrycznie. To jak dobierać te kształtki i co to za inne drobiazgi? Innymi słowy co można jeszcze zrobić na etapie projektu a następnie wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts