una 21.11.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Wybierz opcję, która najbardziej odpowiada Tobie. W jakich warunkach Ty będziesz się czuł najbardziej komfortowo.Jesteś w tej dobrej sytuacji, że teraz jest najlepszy moment na wybieranie, bo są krótkie dni, słońce nisko i krótko świeci. Więc nie patrz tylko na kartkę ale wybierz dzień słoneczny i obejrzyj te działki w różnych porach dnia, wyobrażając sobie otoczenie domu - wtedy będziesz miał najlepszy pogląd na sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.11.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 acha - no i pamiętaj o zimie.Wtedy słońce jest bardzo nisko. W mojej okolicy domy stojące od południa i zachodu niemal całkowicie pozbawiają światła słonecznego domy stojące z tyłu (czyli jeszcze jeden argument przeciwko żółtej) Ale ten akurat argument działa tym bardziej na zieloną, więc trudno go uznać za "przeciwo żółtej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
una 21.11.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Ale ten akurat argument działa tym bardziej na zieloną, więc trudno go uznać za "przeciwo żółtej" jak "tym bardziej"? Zielona od strony południowo - zachodniej ma otwartą przestrzeń (drogę) podczas gdy żółta ma od tej strony potencjalne domy. Ale tak jak napisałam wszystko zależy od warunków w terenie - bo jeśli droga jest bardzo uczęszczana, to to też może być uciążliwe i być może lepiej będzie mieć ogród w otoczeniu innych domów niż przy drodze. Z samej kartki się tego nie wyczyta, żeby ostatecznie wybrać musiałabym te działki zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
una 21.11.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 przyszło mi jeszcze do głowy, że warto w internecie pooglądać zdjęcia i filmy o osiedlach domów jednorodzinnych i popatrzeć na domy z różnej perspektywy np. http://www.negreskodom.pl/wiosenna.html znychy https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=osiedle+dom%C3%B3w+jednorodzinnych&tbm=vidhttps://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=osiedle%20dom%C3%B3w%20jednorodzinnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 22.11.2014 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Pooglądałem, pooglądałem i dalej nie wiem:) Od zachodu w odległości 40m (od zielonej) jest pas drzew (wysokich). Zastanawiam się jak to wpłynie na nasłonecznienie... Zółta jest zawsze te 20m dalej od tych drzew. Jakieś jeszcez głosy uwagi? Może ktoś ma dom albo fajny projekt pasujący pod któraś z tych działek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 25.11.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Od zachodu w odległości 40m (od zielonej) jest pas drzew (wysokich). Zastanawiam się jak to wpłynie na nasłonecznienie... Zółta jest zawsze te 20m dalej od tych drzew. 40m to całkiem sporo:yes: ja mam naprzeciwko wjazdu, od strony południowej duży las 20m od domu latem cienia nie ma nawet na drodze, 2m od drzew:eek: las jest głównie liściasty wiec zimą rzadziutki... żeby lepiej sobie wyobrazić nasłonecznienie to nałóż sobie na plan tarczę zegara, godzina 12 to południe: - latem słońce wschodzi na godz. 7-ej a zachodzi na 17-tej -zimą wschodzi na 11-tej a zachodzi na 13-tej a przynajmniej u mnie tak mniej-więcej jest Edytowane 25 Listopada 2014 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 25.11.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Jakieś jeszcze głosy uwagi? fajnie jest mieć chociaż mały tarasik od wschodu na poranną kawkę ( tego mi brakuje:() ale i od płn-zachodu na grillowanie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.12.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Ok, żeby uciślić rozmowę poprawiłem trochę rysunek. Dorysowałem położenie domów. Na żółtych działkach - każdy daje przy ulicy. Na zielonych - tutaj jest więcej zagadek. [ATTACH=CONFIG]290310[/ATTACH] Wrzucam 3 akceptowalne pozycje domów na zielonej działce: 1) DOM1 - dom przy wjeździe - cichy i spokojny ale zacieniony ogród od strony północno wschodzniej 2) DOM2 - rozwiązanie proponowane przez Was.. do którego nie jestem przekonany z racji usytuowania ogrodu tuż przy ulicy - brak prywatności 3) DOM3 - rozwiązanie które ja miałem na myśli w pierwszym poście. Po kawałku ogrodu na stronę południowo-wschodnią oraz północno-zachodnią. Z tyłu intymniej, z boku słoneczniej Co o tym myślicie? Dom specjalnie wrzucony większy niż ma być (12,4m x 9,9m).. lepiej rysować z marginesem błędu, niż narysować sobie mały domek a później się rozczarować jak zajął całą działkę. Dla mnie cały czas najciekawsze wydaje się dom na żółtej lub dom3 na zielonej. Ale nie wiem.. ... działka zaznaczona kolorem zielonym z domem nr2 daje możliwość prawidłowego doświetlenia pomieszczeń od str PD-WSCH i PD-ZACH nawet przy wprowadzeniu "zieleni akustycznej" od strony drogi. Natomiast do przemyślenia szerokość budynku - można zawsze powalczyć, aby ta szerokość była mniejsza, tak aby "uruchomić" więcej terenu od strony PD-WSCH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts