Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto? Do Szanownego Pan SUSPENSORA

Tomasz Brzęczkowski

Recommended Posts

No jakoś nie mogę uwierzyć, że człowiek z własnej nieprzymuszonej woli, robi sobie drogą instalację na paliwa stałe, instalacja ta wymaga obsługi, nie ma chłodzenia latem i jeszcze więcej za to trzeba płacić.

Kto mi ten fenomen wytłumaczy?

Czy to najlepszy marketing na świecie? Klient wpuszczony w kanał i jeszcze się cieszy!

proszę podać ceny wliczając materiały i robociznę instalacji na paliwo stałe i instalacji proponowanej przez Pana dla domu o powierzchni 150m2 spełniającego przepisy budowlane w grudniu 2007 roku oraz ceny nośników energii w tym czasie. jak już Pan poda proszę o takie samo zestawienie dla powiedzmy listopada 2014 również z uwzględnieniem cen nośników energii

wtedy dowiemy się ile w tym wpuszczania w kanał a ile zwykłej kalkulacji i rachunku ekonomicznego

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jego o takie rzeczy nie pytaj, bo u TB zawsze wszystko jest najtańsze do czasu aż trzeba za coś zapłacić. To samo brzęczał o moich kolektorach słonecznych ale w rok napstrykały 3000kWh ( 3000kWh * 0,68 gr = 2000 PLN w kieszeni ) przegląd kosztował 0 PLN anoda sprawna, glikol do wymiany za 4 lata w tym tempie za 5 lat instalacja się zwróci.

Ale mogłem posłuchać TB i kupić 4 podgrzewacze na prąd 3 o pojemności 10l i jeden 35 l ;)

Pytam ponieważ ciekawi mnie na jakiej podstawie feruje swoje osądy wyborów ludzi sprzed 7 lat i to wysuwając tak durne argumenty

niech je zatem porządnie uzasadni albo każe adminom usunąć temat

dla mnie został on bowiem założony jedynie by nabić licznik postów i znów obwieścić forumowiczom kolejną durną hipotezę

30cm styro RZĄDZI

Krótko zwięźle i na temat streszczę Ci słowa TB: Tylko małe bojlery 10-35l mycie wieczorne max w 10l wody, aby zbyt wiele wody nie zużywać krany z czujnikiem kiedy ręce są pod zlewem koszt jakieś 2k PLN ale TB twierdzi że się opłaca.

Ogrzewanie TB twierdzi że mieszkając w BLOKU gdzie sąsiedzi grzeją czymś innym on klimatyzatorem ogrzewa swój dom a co więcej BIURO barak z blachy ocieplony OD WEWNĄTRZ10 cm styro ogrzewa za jakieś grosze.

:Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem" TB ma zawsze wszystko naj, naj, naj byś palił wędlem który jako górnik masz za free i tak źle bo TB ma klimakonwektor w bloku.

Każdemu się daje we znaki gadulstwo pana TB. 10cm to można sobie wsadzić .. też mam barak do ogrzewania , niestety widzę że ciepło z niego uchodzi, co z tego że grzeje też klimatyzatorem, ale ten wyrabia do -5 st.. później nagrzewnica 9 kW.

Z 30cm izolacji bym się nie nabijał, akurat to się dobrze sprawdza...

Zapytałem tylko

W jaki sposób można tak otumanić człowieka, by

- założył drogi system ogrzewania

- by dużo potem za ogrzewanie płacił

-by to obsługiwał

-nie miał klimatyzacji mimo tak dużej inwestycji

- i był z tego zadowolony

Zapytałem o sposób, o marketing nie o ogrzewanie.

Tomeczku:

- założył drogi system ogrzewania: Bo nas stać!

- by dużo potem za ogrzewanie płacił: 2t węgla na zimę to dużo? 1200-1600 PLN

-by to obsługiwał: Przerwa na fajeczka - przyjemne z pożytecznym.

-nie miał klimatyzacji mimo tak dużej inwestycji: PC jakaś z inwerterem przynajmniej 3,2kW jakiejś lepszej firmy przynajmniej Szajsung nie wspominając o Dankin, Mitsubishi Liczmy 2,5k PLN urządzenie + 1k montaż = 3,5k PLN

- i był z tego zadowolony: masz rację w okresie przejściowym poniżej -5 COP spadł tak bardzo że grzeje tylko prądem z COP=1,2. No chyba że założył PC do -30 stopni powiedzmy P/W za jakieś 16k PLN ;)

Tomeczku:

- założył drogi system ogrzewania: Bo nas stać!

- by dużo potem za ogrzewanie płacił: 2t węgla na zimę to dużo? 1200-1600 PLN

-by to obsługiwał: Przerwa na fajeczka - przyjemne z pożytecznym.

-nie miał klimatyzacji mimo tak dużej inwestycji: PC jakaś z inwerterem przynajmniej 3,2kW jakiejś lepszej firmy przynajmniej Szajsung nie wspominając o Dankin, Mitsubishi Liczmy 2,5k PLN urządzenie + 1k montaż = 3,5k PLN

- i był z tego zadowolony: masz rację w okresie przejściowym poniżej -5 COP spadł tak bardzo że grzeje tylko prądem z COP=1,2. No chyba że założył PC do -30 stopni powiedzmy P/W za jakieś 16k PLN ;)

Zapytałem poważnie! Interesuje mnie, jakich argumentów użył marketingowiec, by przekonać kogoś do:

- wydania więcej kasy

- do wyższych rachunków

- do rezygnacji z komfortu ( brak chłodzenia)

- do tego by smrodził z komina

- do tego by system obsługiwał

I na koniec, był z tego powodu szczęśliwy.

Zapytałem, bo bardzo interesuje mnie czy to marketing czy tylko ludzka głupota?

Dziękuję za odpowiedzi. Wymijające odpowiedzi też dają dużo do myślenia.

Może zapytam inaczej Tomku a kim ty jesteś jeśli nie marketngowcem? Proponujesz sprzęty które są cholernie drogie ( np: krany z czujnikiem ).

Jak nas przekonasz abyśmy wydali wiadro pieniędzy na twój niesprawdzony system.

U mnie marketingowiec niczego nie proponował zastałem dom z kominem, kotłem, ogrzewaniem grzejnikowym i podłogowym, do kompletu dołożyłem solary i bufor. A ty w każdym możliwym wątku proponujesz mi abym wywalił to wszystko na śmietnik i zainstalował twoją PC, przepływowe podgrzewacze. A później dom zrównał z ziemią i zlecił tobie wykonanie mojego domu pasywnego na którym byś się uczył.

Nie dziękuję serdecznie, mam dom który znam i akceptuje go taki jaki jest, nie potrzebuje obietnic że jeśli zlecę ci budowę za 500000 PLN wybudujesz mi dom który tobie będzie odpowiadał.

Nie pisałem nic o droższym domu!!! Proszę jeszcze raz przeczytać:

- wydania więcej kasy

- do wyższych rachunków

Interesuje mnie jasna odpowiedź:

- dobry marketing czy słaba głowa?

Nie pytałem taż Pana, ale jak Pan odpowiedział

U mnie marketingowiec niczego nie proponował

To dziękuję bardzo! I pozdrawiam.

Tomku gdzie 2 Polaków tam 3 różne propozycje. Tym samym był i dobry marketing i słaba głowa a ponad wszystko własne ciężko zarobione pieniądze.

Ktoś kto decyduje się na kocioł doskonale wie że trzeba go czyścić i palić a tym samym coś tam będzie leciało z komina a czy będzie z komina śmierdziało czy nie to sprawa jakości palenia.

Tomku mieszkałem całe życie w Warszawie teraz mieszkam w takiej dziurze zabitej dechami 170 domów, więc może powiem ci jak wygląda życie na wsi bo znasz je chyba tylko z opowieści. Otóż wychodząc wieczorem na spacer czuć też inne rzeczy a nie tylko smród z kominów w ciągu dnia często ktoś wywozi szambo, inny użyźnia pole wywożąc na nie gnojówkę, czasami sąsiad odpala grila i wtedy nie ma że boli trzeba iść zjeść i wypić. Są też rzeczy których nie czuć np. jakaś próba bo sąsiad 2 domy dalej gra na weselach ale wtedy znów dzieciaki z całej wsi się złażą i tańczą. Zapomniałem o najważniejszym od miesiąca kopią kanalizację więc smrodzą i hałasują mi kopary, ciągniki, pompy spalinowe które osuszają teren, a dodatkowo na całej drodze wszędzie błoto takie że samochodów nikt nawet nie zamierza myć.

A dla Ciebie wieś to tylko smród z kominów jak dla każdego kto przyjeżdża tu tylko na chwilę, wiesz ja tego smrodu z komina nie zamienił bym ponownie na blok z jego urokami o sąsiadka wali czyli dziś na obiad będą schabowe , coś wali od tygodnia zaczyna się sezon remontowy, sąsiadka późnym wieczorem szczytuje ;) a ten kretyn studenciak co weekend urządza popijawę.

Edytowane przez marcinbbb

Zapytałem poważnie! Interesuje mnie, jakich argumentów użył marketingowiec, by przekonać kogoś do:

- wydania więcej kasy

- do wyższych rachunków

Zapytałem, bo bardzo interesuje mnie czy to marketing czy tylko ludzka głupota?

Dziękuję za odpowiedzi. Wymijające odpowiedzi też dają dużo do myślenia.

To może ja napiszę ;)

W 2010r firma (deweloper) zaczął mi budować dom pod "klucz". W standardzie był kocioł na ekogroszek z podajnikiem ...

Jako że chciałem pompę ciepła + rekuperator zaczęło się wysyłanie do firm w moim miejscu zamieszkania z wyceną na pompę ciepła (gruntową) + rekuperator.

Oferty jakie dostałem (sama pompa z wykopami i montażem) od 60tys zł ...

Rekuperator chyba coś koło 20 tys z montażem.

Pompy PW nie chciałem , bo w 2010r zbyt dużego wyboru nie były i nie oferowały one wysokiego COP przy naprawdę niskich temperaturach a u mnie potrafi być zimno .

Skończyło się na tym że zamiast kotła 15KW z prymitywnym sterowaniem i najprostszym palnikiem wybrałem model kotła 12KW z mniejszej mocy palnikiem , lepszym sterowanie i uniwersalnym palnikiem ...

Ostatni sezon 2013/2014 (chyba ponad 7 miesięcy grzania) wyszedł mi chyba coś kolo 1500z , łącznie z CWU.

Teraz prawdopodobnie nie wybrałbym już kotła a pompę , bo obecnie pompy PW mają coraz lepsze parametry , choć wolałbym i tak gruntową ...

I tyle

Dziękuję za odpowiedź. Czyli to oszołomy i naciągacze od pomp ciepła są winni.

20 000 zł to na Pana dom

Ogrzewanie podłogowe z termostatami w pokojach, rekuperacja, inwertor z kanałami do chłodzenia powietrza i dogrzewania go z COP 3 do 4 ( zależy od zimy)

oraz zasobnik z pompą ciepłą do cwu.

Przy 30 cm styropianu od gruntu , wyjdzie maksymalnie 30 kWh /2 grzanie, chłodzenie i cwu . Gdyby zrobił Pan jeszcze taką izolację dachu i ścian, byłoby połowę mniej.

Przy 30 cm styropianu od gruntu , wyjdzie maksymalnie 30 kWh /2 grzanie, chłodzenie i cwu . Gdyby zrobił Pan jeszcze taką izolację dachu i ścian, byłoby połowę mniej.

Styropian 18 PLN/m2 dla 10 cm dla domu 100m *18 PLN/m2 = 1800 PLN * 3 warstwy = 5400 PLN za ocieplenie podłogi ;)

PC PW 16k PLN ( bez odwiertów ) + montaż

Reku jakieś 10-14k PLN

I ta PC z COP 3 do 4 w zimę żyć nie umierać dla + 15 stopni będzie miała COP 10?

Dziękuję ;)

Styropian 18 PLN/m2 dla 10 cm dla domu 100m *18 PLN/m2 = 1800 PLN * 3 warstwy = 5400 PLN za ocieplenie podłogi ;)

PC PW 16k PLN ( bez odwiertów ) + montaż

Reku jakieś 10-14k PLN

Dziękuję ;)

Po co Pan takie rzeczy wypisuje? Dla własnego samopoczucia?

Pompy ciepła z odwiertami to początek lat 90-tych dziś takie tylko idi.ta robi.

Izolację od gruntu, "zabrałem" z innych przegród ! Pisałem, przecież, że przy identycznej łącznej grubości izolacji.

A za montaż... po co płacić? Szanowny Kaszpir007 zamontował Sobie wentylację lepiej niż firma!

Czy jak Pan pójdzie do knajpy The Oriental na obiad za 500zł ( bez alkoholu) to znaczy, że obiady w Polsce są drogie? Po co wybierać najdroższe opcje ? Też Panu znajdę instalację na paliwo stałe z montażem za 50 000 zł.

TB oświeć nas co taki człowiek jak ty uważa za nowoczesność jeśli piszesz że PC z odwiertem do przełom lat 80 i 90?

Ogrzewasz dom laserami, czy ogrzewasz tylko łóżko w którym śpisz, a może lubisz spać na skraplaczu od lodówki?

Pewnie że ktoś sobie może coś zamontować, lepiej niż firma ale czy to znaczy że mam sam dom cegła po cegle stawiać? Mój czas też kosztuje no chyba że ktoś ma wolne i nie pracuje. Ale jeśli jestem przykładowo dyrektorem jakiegoś oddziału banku który dostaje 20k PLN/mc to też mam brać urlop bezpłatny bo samemu zainstaluje taniej?

Tomku proszę zaproponuj rozsądną PC pewnie multisplita skoro PC PP z COP 3-4, do tego jakiś w miarę reku.

Oferty jakie dostałem (sama pompa z wykopami i montażem) od 60tys zł ...

Rekuperator chyba coś koło 20 tys z montażem.

60 tyś za pompę :lol2: no tak .. plus jeszcze wykonanie izolacji, po łebkach..

bo dawanie 10-12 cm to jest kpina .. no ale naród .. główny koszt widzi w cenie materiału izolacyjnego, a nie w ekipie co sobie biorą 40 i więcej zł m2 ..

Teraz wybuduje ktoś takie "tradycyjne" nic .. i dylematy czym grzać .. :lol2: niczym .. Naturą, to co daje natura jest wystarczające do ogrzania domu.

Nie dość że za 60 tyś wyda na urządzenie które wiekuiste nie jest .. to jeszcze będzie rachunki za to płacił ..:lol2: ale sami jesteście sobie winni.

Tymi tyradami o tradycji, budowa kominów do wentylacji to jest kpina. Jawna kpina, samooszustwo. Przy wybudowaniu domu "standardowego'

okna szczelne, itp wypada jedno okno trzymać ciągle otwarte i grzać ! ciekawe kto z was z ręką na sercu, kto w domu trzyma cały czas wszystkie okna rozszczelnione? czeladź wiejska oszczędza w taki sposób że kupuje to ceglanego zamczyska, nowe okna ..

tylko po to aby się dusić i grzyby hodować, ściany zimne jak piernik .. a w domu +23 i 70% wilgtoności i grzybnia w kątach ..

Żeby grzyba nie było wypadało by trzymać karnie 20-30% max wilgotności .. a w tedy szuflować by nie nastarczył ..

Nie będziecie mi ściemniać o jakieś tradycji i innych tego typu bzdurach .. bo mam tej tradycji powyżej ..

mieszkam w tej tradycji ! nie widzę żadnych zalet o których tu część pisze .. jak zaczyna się mróz .. nastają czasy mgły węglowej !

bo czeladź nie potrafi nawet węgla spalać .. bo niby jak ? w źle dobranym kotle ..

moc 30kW gdzie potrzeba 20 .. bez bufora, bez miejsca aby to ciepło podziać ..

Niektórym zdarza się kpić z 30cm izolacji .. nie macie pojęcia zupełnie bladzieńkiego, o tym .. ale zamiast się zastanowić, to powtarzacie nie swoje slogany !

60 tyś za pompę :lol2: no tak .. plus jeszcze wykonanie izolacji, po łebkach..

bo dawanie 10-12 cm to jest kpina .. no ale naród .. główny koszt widzi w cenie materiału izolacyjnego, a nie w ekipie co sobie biorą 40 i więcej zł m2 ..

Teraz wybuduje ktoś takie "tradycyjne" nic .. i dylematy czym grzać .. :lol2: niczym .. Naturą, to co daje natura jes!

Chłopie ale o czym ty piszesz ?

Takie były REALIA w 2010r. Teraz mamy prawie 2015r ...

W 2010r ŻADNA firma nie chciała mi sprzedać pompy gruntowej z montażem i odwiertami za kwotę niższą niż 60tys zł a była i oferta za prawie 100tys..

No niestety nie znalazł się żaden dobry samarytanin co by mi to zrobił w cenie kotła (lub nawet 2x drożej) a zapewne bym skorzystał ...

Teraz minęło ponad 4 lata i REALIA się zmieniły ...

Obecnie gdybym budował dom to dałbym większe ocieplenie niż chciałem w 2014r i dał pompę , bo obecnie pompy nawet PW mają duuuuuuuuużo lepsze parametry niż te w 2010r i ceny też inne ...

W 2010r wybrałem z oferty firmy dom "z ich oferty" , wpłaciłem zaliczkę , wybrałem sobie działkę , kolor dachu , okien , lekko pozmieniałem wnętrza i tyle. Udalo mi się jeszcze zwiększyć ocieplenie i dopłacić aby w całym domu była podłogówka.

Już wtedy uważali mnie za wariata, bo nikt na osiedlu wtedy nie miał podłogówki po calosci (bo to niezdrowo , bo sie zamarznie i itd) ani tak grubego ocieplenia. Chciałem grubsze ocieplenie ale sie nie zgodzili.

Wplaciłem zaliczkę (10tys) a resztę dopiero po zakończeniu budowy , odbiorze , akcie notarialnym i po wystawieniu faktury ...

Ja nie narzekam ...

Koszty ogrzewania uważam za akceptowalne :)

TB oświeć nas co taki człowiek jak ty uważa za nowoczesność jeśli piszesz że PC z odwiertem do przełom lat 80 i 90?
Takie pompy nie były odwracalne! Czyli nie mogły obniżać temperatury.

Co do temperatury dolnego źródła.

Może na przykładzie, by zagotować i zamienić wrzącą wodę na parę odbierającą ogromne ilości ciepła, potrzebuje Pan 100'C . A gdyby, chciał Pan ten sam proces przeprowadzić w np. 40' niższej temperaturze (60'C) to da się?

Da. Wystarczy obniżyć ciśnienie.

Pompa ciepłą to zamknięty cykl (Carnota )czynnik, paruje zabierając ciepło, skrapla się oddając. Jest tam w obwodzie sprężarka, wystarczy podłączyć do układu jej "drugi koniec" i ma Pan podciśnienie. Tak więc temperatura dolnego źródła, przestała mieć znaczenie, dla samego parowania. Ograniczeniem stały się same sprężarki. Po prostu nie wszystkie "potrafią" pracować poniżej - 30'C.

Takie rozwiązanie jest sporo tańsze. Jest też efektywniejsze. Dlaczego? To proste. O efektywności decyduje także temperatura GŹ . Bardzo niskie koszty współczesnych pomp ciepła, oraz konieczność chłodzenia, spowodowały, że nie ma sensu łączyć ogrzewania domu i cwu. Dzięki temu, GŹ ma znacznie niższą temperaturę w przypadku domu.

Nie wiem czy dość jasno wytłumaczyłem, w razie co Szanowny Panie Marcinie, proszę pytać.

Chłopie ale o czym ty piszesz ?

Takie były REALIA w 2010r. Teraz mamy prawie 2015r ...

W 2010r ŻADNA firma nie chciała mi sprzedać pompy gruntowej z montażem i odwiertami za kwotę niższą niż 60tys zł a była i oferta za prawie 100tys..

)

Przepraszam!!! Szanowny Panie - mnie Pan o ogrzewanie nie pytał, a jestem na Bartyckiej od 25 lat. Pytał Pan o wentylację!