mrkojiro 21.11.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Witam wszystkich. Planuję, a w zasadzie jestem zmuszony do wykonania centralnego ogrzewania w moim domku jednorodzinnym. Aktualnie jest to tylko parter o powierzchni około 120m2. Docelowo strefa zamieszkania powiększy się o piętro o powierzchni 80m2, co łącznie da nam 200m2. W związku z tym chcę, aby piec był już przystosowany do ogrzania całego budynku. Termin wykonania to połowa roku 2015. Budżet oscyluje w granicach 12 tys zł i jest to kwota przeznaczona wyłącznie na materiał (bez robocizny). Oczywiście tylko na parter 120m2. W związku z tym mam kilka próśb do Was:- jakiej mocy potrzebny jest piec i jaki piec wybrać? Chcę by był to piec z podajnikiem na eko groszek.- czy grzejniki, które dobrałem są wystarczające?- z jakiego materiału rury wykorzystać do instalacji? Miedź raczej odpada bo jest zbyt droga i nie zmieszczę się w budżecie.- czy macie jeszcze jakieś sugestie? porady? A teraz kilka moich wyliczeń:- potrzeba będzie max 100mb rur wg mojego rozplanowania instalacji- dobierając moc grzejnika przyjmowałem taką zależność: 90W na m2 dla pomieszczeń z maksymalnie jednym oknem i jedną ścianą zewnętrzną, 110W na m2 dla pomieszczenia z więcej niż jedną ścianą zewnętrzną oraz 150W na m2 dla łazienki. Grzejniki dobierałem z Leroy Merlin na podstawie podawanej mocy dla (90/70/20°C). Chcę aby wszystkie grzejniki były podwójne, stalowe, z podłączeniem bocznym (oszczędności). I tak: dla pokojów o powierzchni 13m2 oraz łazienki 8m2 dobrałem grzejniki 600x800 o mocy 1408W; kuchnia i pokój o powierzchni 17m2 dobrałem grzejniki 600x1000 o mocy 1761W, przedpokój 22m2 - 2464W oraz największy pokój i najzimniejszy 22m2 - 2860W.- koszt wszystkich grzejników, które chciałbym kupić to około 1500zł- chcę aby piec dodatkowo ogrzewał mi wodę do codziennego użytku- rury będę przebiegać wzgłuż ścian przy podłodze przez co delikatnie dogrzeją wszystkie pomieszczenia Dom nie jest ocieplony na chwilę obecną ale być może w 2015 uda się go ocieplić w całości. Póki co dom ogrzewany jest dwoma piecami kaflowymi i np 2 pomieszczenia pozostają zimne. A więc: odejmując koszt samych grzejników można wyliczyć, że na piec i rury pozostaje około 10 tys zł. Proszę o pomoc i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 21.11.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Czeka Cię więcej wstępnej pracy niż to sobie założyłeś. Nie uwzględniaj jakiegokolwiek przelicznika bo to nie masz pewności czy to dobre do Twojego domu. Skorzystaj z kalkulatora na http://cieplowlasciwie.pl/ tam oszacujesz bardziej poprawnie moc urządzenia grzewczego i oszacujesz dobór mocy grzejników do pomieszczeń. Później założysz parametry instalacji (dla przykładu 90/70/20°C - choć z reguły dobiera się niższe) i poszukasz grzejników z oszacowaną mocą pracujących przy założonych parametrach. Jeśli ma to być kocioł z podajnikiem watro by była to dobra konstrukcja bez wad typu ruszt wodny oraz dobry sterownik. Większość na rynku to programatory czyli pracujące w oparciu o ustawienia zadane przez Ciebie (chodzi o parametry spalania). Są też takie, które potrafią same dostosować się do węgla więc moim zdaniem jest to lepszy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc.in76 26.11.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Ja zamierzam robić remont w domu przez to, że dom jest głęboko osadzony a mieszkam niedaleko rzeki to co stan wody się podniesie to zaraz mam pełno wody w piwnicy, samo "uszczelnianie" domu przez rodziców mało co daje, problem w tym, że kocioł CO który posiadam ma już pare ładnych lat bodajże buderusa teraz zastanawiamy się nad zmianą pieca - dużo osób poleca viessmanna. Inna sprawa nie chcemy ogrzewania podłogowego zalęzy nam na pozostaniu na piecu opalanym węglem/drewnem. Jesteście w stanie coś polecić?Bo znajomi wspominali o Instal Thermie na Piłsudskiego w Łodzi... Wiecie coś o nich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrkojiro 26.11.2014 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Czeka Cię więcej wstępnej pracy niż to sobie założyłeś. Nie uwzględniaj jakiegokolwiek przelicznika bo to nie masz pewności czy to dobre do Twojego domu. Skorzystaj z kalkulatora na http://cieplowlasciwie.pl/ tam oszacujesz bardziej poprawnie moc urządzenia grzewczego i oszacujesz dobór mocy grzejników do pomieszczeń. Później założysz parametry instalacji (dla przykładu 90/70/20°C - choć z reguły dobiera się niższe) i poszukasz grzejników z oszacowaną mocą pracujących przy założonych parametrach. Policzyłem - wychodzi około 14-16kW na sam parter przy założeniu obecnym czyli brak ocieplenia budynku. Zanim będę ogrzewać górę na pewno ocieplę dom styropianem grubości 10cm (może 15cm) i wówczas policzyłem, że dobierając kocioł o mocy 16kW wystarczy on zarówno na parter jak i na piętro. A więc proszę o pomoc w wyborze kotła z podajnikiem na ekogroszek o mocy około 16kW. Jakie konkretnie możecie polecić? Zależy mi też na cenie ale z drugiej strony nie chcę najgorszego kotła.. Nie mam wielkich wymagań - ogrzewanie domu zimą + woda, latem natomiast sama woda. Proszę, pomóżcie coś wybrać. Da się znaleźć coś do 6 tys zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 26.11.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Czyli jakieś 6t węgla spalonego zimą. Sądzę że nie uwzględniłeś w docieplaniu ostatniego stropu - 20-30cm wełny rozłożone tam powinno przynieść wymierne korzyści.Podajnik polecam wypiętrzający z przeciwzwojem. Kocioł koniecznie bez rusztu wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrkojiro 26.11.2014 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Czyli jakieś 6t węgla spalonego zimą. Sądzę że nie uwzględniłeś w docieplaniu ostatniego stropu - 20-30cm wełny rozłożone tam powinno przynieść wymierne korzyści. Podajnik polecam wypiętrzający z przeciwzwojem. Kocioł koniecznie bez rusztu wodnego. Uwzględniłem docieplenie wełną mineralną grubości 15cm. Wiem już żeby nie brać kotła bez rusztu wodnego, żeby podajnik był wypiętrzający z przeciwzwojem.. Ale jakieś konktrety? Firma, model? Co sądzicie o Defro Komfort Eko duo 15kW? Znalazłem za 7500zł. Może jakaś tańsza a równie dobra alternatywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 26.11.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 http://czysteogrzewanie.pl/kotly/kotly-podajnikowe/Mam Ogniwo Eko jeszcze bez plusa a teraz to bym pewnie poszedł w RBR'a z docieploną komorą spalania.Defro w tym rankingu to jedyny poprawny. Jak już defro to ten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrkojiro 26.11.2014 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 http://czysteogrzewanie.pl/kotly/kotly-podajnikowe/ Mam Ogniwo Eko jeszcze bez plusa a teraz to bym pewnie poszedł w RBR'a z docieploną komorą spalania. Defro w tym rankingu to jedyny poprawny. Jak już defro to ten. Ogniwo Eko Plus i SKAM-P Plus Premium wydają się lepsze od wspomnianego wyżej defro i przy tym bardziej przystępne cenowo. Chyba wybór padnie na jeden z tych dwóch właśnie. Chyba, że jeszcze jakiś dobry i tani się znajdzie. A lepiej wybrać dobrze i się nie spieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrkojiro 03.12.2014 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 A jeszcze zapytam, jakie kotły BEZ PODAJNIKA są godne polecenia? Chciałbym żeby były bezpieczne w razie braku energii elektrycznej i przy tym taki, że wystarczy podłożyć raz na dzień czy dwa dni i mieć spokój. Liczę przy tym, że cena zmniejszy się znacząco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts